Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 25 / 157
Előző 1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 157 Következő
Szia bátyó.
az óra már rég nem jó..a nyom. kapcsolonál minden oké..nincs törés, semmi..a házon belül is oké minden ..ma szedtem széjjel..kitisztitva, viz nem csöpög,nem folyik sehol..csak egy baja van..nem akar kikapcsolni:))
Sajna akkor elég nehéz lesz így a távgyógyítás. Ellenőrizd a szívócső tömítettségét ha rendben és mindig rossz a rendszer akkor nyomásmérés nélkül semmire sem jutunk csak találgatunk. Ha jól értelmezem szavaid akkor ez egy öregebb szivattyú így nem kizárt a kopások miatti gyenge nyomás sem. A tartályba a levegő rendben ?
Szia bátyó
a tartályban nincs nyomás..mármint levegő..az baj?.olyan 4 éves a gép
Bizony baj. Sőt ! 1,5 barra punpáld fel úgy hogy közben legyen nyitva a vízcsap és ne tudjon indulni a szivattyú ( áramtalanítsd) Ha nem sikerülne akkor lyukas a membrán ha sikerülne akkor lehet meg is gyógyul ettől.
Üdv ! T fórumozók! A problémám a következő:van egy T.I.P házi vízmű 900/25 plus ,vízcsapoláskor kifolyik kb 18-20 l víz és utána csak köpködi, szakaszosan folyik és zavaros a víz.Egy fúrt kút,a szivattyú 6 méteren van telepítve ,a kút 42m mély(állítólag)tavaly volt kompresszorozva.Tavaly üzemelt is 2"a fúrócső,a nyugalmi vízszint kb 4 méter .Megcsapoláskor kifolyik a leírt vízmennyiség a szivattyú nem kapcsol ki csak erőlködik köpködi a vizet.Lehet,hogy kevés a kút vízhozama?vagy a szivattyú a problémás?a tömlőnyomás jó! A válaszokat előre is köszönöm Lujo.
Itt kút baj lesz inkább.
szakaszosan folyik és zavaros a víz.

Milyen hosszú a szívócső ami belóg a kútba ? Kompresszorozás alatt mit értesz ? Mit csináltak mikor kompresszoroztak ?
lalibatyo írta: Itt kút baj lesz inkább.

Milyen hosszú a szívócső ami belóg a kútba ? Kompresszorozás alatt mit értesz ? Mit csináltak mikor kompresszoroztak ?

9 méter, levágtam belőle kb 2-3 métert, lábszelep jó szívócső tömör kpe 32-es .a szívót felhúztam az alsó 4-5 méter vasiszapos,nem mértem a vízszintet szivattyuzás után ,mert nem fér bele semmi .Mire felhúzom beáll a vízszint
lujo68 írta:
lalibatyo írta: Itt kút baj lesz inkább.

9 méter, levágtam belőle kb 2-3 métert, lábszelep jó szívócső tömör kpe 32-es .a szívót felhúztam az alsó 4-5 méter vasiszapos,nem mértem a vízszintet szivattyuzás után ,mert nem fér bele semmi .Mire felhúzom beáll a vízszint

Kompresszorozást nem tudom ...egy ismerősömé a kút.de minimum 30 éves fúrás
Üdv
Sajna a kút gyenge és mivel levágtál a szívócsőből ezért le tudja szívni a vizet annyira hogy levegőt is tud szívni. Persze ha nem vágod el akkor sem jársz sokkal jobban mert levegő nélküli, kevés és koszos vized lenne.
Tehát ki kell kompresszorozni az iszapot abból a csőből hogy a szűrőzött rész visszanyerje eredeti hosszát ezáltal talán nagyobb hozama lesz és nem fog annyira homokolni sem. Ezt követően meg kell állapítani a hozamát a kútnak és a szivattyút úgy beállítani hogy max hozam alatt terhelje a kutat. A régi ezermester lapszámokban sok hasznos dolgot olvashatsz erről ha nagyon kínai lenne amit írtam.
Pl :
A kutat ezután tisztító szivattyúzásnak (más néven tisztító kompresszorozás) vetik alá. A kompresszorozás olyan szivattyúzás, ahol kompresszorral levegőt nyomnak le egy csövön keresztül a kút vizébe. A víz ekkor telítődik levegővel és sűrűsége így olyannyira lecsökken, hogy elkezd feláramlani a kútban, majd ki a kútból. A kompresszoros vízemelésnek azért van ennél az eljárásnál kiemelt szerepe, mert az iszapos, homokos víz a búvárszivattyú mozgóalkatrészeit tönkreteszi, míg ennél a módszernél a kútban semmilyen mozgó alkatrész nem található
lalibatyo írta: Üdv
Sajna a kút gyenge és mivel levágtál a szívócsőből ezért le tudja szívni a vizet annyira hogy levegőt is tud szívni. Persze ha nem vágod el akkor sem jársz sokkal jobban mert levegő nélküli, kevés és koszos vized lenne.
Tehát ki kell kompresszorozni az iszapot abból a csőből hogy a szűrőzött rész visszanyerje eredeti hosszát ezáltal talán nagyobb hozama lesz és nem fog annyira homokolni sem. Ezt követően meg kell állapítani a hozamát a kútnak és a szivattyút úgy beállítani hogy max hozam alatt terhelje a kutat. A régi ezermester lapszámokban sok hasznos dolgot olvashatsz erről ha nagyon kínai lenne amit írtam.
Pl :
A kutat ezután tisztító szivattyúzásnak (más néven tisztító kompresszorozás) vetik alá. A kompresszorozás olyan szivattyúzás, ahol kompresszorral levegőt nyomnak le egy csövön keresztül a kút vizébe. A víz ekkor telítődik levegővel és sűrűsége így olyannyira lecsökken, hogy elkezd feláramlani a kútban, majd ki a kútból. A kompresszoros vízemelésnek azért van ennél az eljárásnál kiemelt szerepe, mert az iszapos, homokos víz a búvárszivattyú mozgóalkatrészeit tönkreteszi, míg ennél a módszernél a kútban semmilyen mozgó alkatrész nem található

Köszönöm a tanácsot.Megpróbálom a kompresszorozást remélem sikerül,igaz még soha nem csináltam....Van egy 100 literes kompresszorom az 5-6 bart tartja.400v-os.Amig lenem tisztul addig kel mosatni?Ma megmértem pontosan! a nyugalmivízszint 3,6m a kút mélysége 15méter legalább is tovább nem ment le a súly.....a kutat 1969-be fúrták és nem tavaly hanem 3 éve tisztitották tehát vagy ennyi a mélység vagy beiszapolódott.....köszönöm és kellemes ünnepeket kívánok!
lujo68 írta:
lalibatyo írta: Üdv
Pl :

Köszönöm a tanácsot.Megpróbálom a kompresszorozást remélem sikerül,igaz még soha nem csináltam....Van egy 100 literes kompresszorom az 5-6 bart tartja.400v-os.Amig lenem tisztul addig kel mosatni?Ma megmértem pontosan! a nyugalmivízszint 3,6m a kút mélysége 15méter legalább is tovább nem ment le a súly.....a kutat 1969-be fúrták és nem tavaly hanem 3 éve tisztitották tehát vagy ennyi a mélység vagy beiszapolódott.....köszönöm és kellemes ünnepeket kívánok!

lujo68 írta: gép
Elolvastam a cikkeket a tisztitásról!a youtubon is megnéztem:)menni fog !Igaz én közműves vízes vagyok ott mindig van víz ha nincs akkor kiszakaszoltunk:)
kompresszorozás nyomásigénye ( Bar ) annyi mint a termelő cső víz alatti hossza osztva 10 -el. Szoktak " telibe" is kompresszorozni, ( vékony kutat nem is lehet másképp) ilyenkor a termelő cső maga a béléscső aminek az aljára levezetik a levegőt egy tömlőn. A tömlőre egy levegő porlasztó (keverő) fej van rakva, gyakorlatilag egy 0,5-1 méteres vascső amin 45-60 fokban felfelé ferde keskeny bevágások vannak. Ha makacs összetömődött iszap van a kútban ( pl a rezgős szivattyú miatt) azt inkább külön termelő csővel lehet kiszedni, vagy nagyon intenzív 3-10 bar 100-300 liter / perc mosással felmosni. Előfordul hogy ilyen intenzív mosás ellenére sem jön fel a víz a kútból mert azt a kút elnyeli.
T. Lalibátyó !

Simfer/Budapestről
Köszönöm a tanácsot, a mérést következők szerint csináltam meg: a függesztő sodronyra kötöttem súlyt és így mértem a következőket, 8 - 9 méternél jelent meg a csobbanás, majd tovább engedtem és az összes sodronnyal ca. 15,5 - 16 méterig értem le, de itt még nem koppant a súly. Azt gondolom a 17 méteres kutamban ezáltal nem túl sok homok jöhetett össze lehet, hogy semmi. Időközben a hétvégén vettem egy 550 W-os, forgólapátos olasz szivattyút, amit szereléssel 11 m-re leengedtem, 1"-os KPE-vel hozom fel a vízet. Az eladó tanácsára az első két órában visszafojtva engedtem csak a vízet, majd 5 l-es befőttes üvegben vizsgálva nem láttunk benne homokot, csak 1-2-3 db úszkáló kis lágy moszatot. A mai napon 2-3 órát hagytam menni és minden további nélkül volt elegendő vízem.
Még annyi, hogy a súlyt a korábbi Fűzesi magasságban - 9 m - körbe-körbe kihúztam az oldalnak és semmi akadásra utaló jelet nem tapasztaltam.
Még egyszer köszönöm a korábbi tanácsokat, további minden jót kívánva
Simfer
Üdv !

Szerencsére akkor minden rendben azzal a kúttal és gratulálok az új szivattyúhoz !
Üdve Mindenkinek!
Sok dolgot tanultam amíg átolvastam ezt a témát. Már ezt is köszönöm. :D

Problémámhoz hasonló leírást találtam, de megoldást nem. Kérem a segítségetek.

Teljesen új (szombaton vásárolt) Elbumps VB 25/1300 (http://www.elpumps.hu/VB-25-1300.php) + Presscontrol van gyárilag (a képen ez nem szerepel de gyárilag van rákötve).
Kép

Szépen összeraktam, 1"-os szivó, kimenőre a presscontrol, utána 3/4-es szűkítő majd slag. Az előző T.I.P.-es szintén ezzel a felállással működött 7 évig, valószínűleg egy jó sorozatot fogtam ki.
(Gondoltam most veszek egy picivel jobbat.. nem kellett volna(?))

Szépen felrántotta a vizet, de már elsőre furcsa volt hogy szinte teljesen eltűnt a víz a slagból mire újból elindult.
Végülis így működött kb. 30 percig, majd leállt. Presscontrol-on piros led világított, de gombnyomásra elindult és ismét ment kb. 10 percig.
Ma reggel csapnyitásra simán elindult a víz, a motor egyszer feltöltött, a víz kifolyt majd leállt. És most már folyamatosan így "nem megy".
Néztem az órát - miközben dolgozott - szépen felnyomja a nyomást, leáll. Kinyitom a csapot az óra elindul komótosan visszafelé majd kb. 2 bar körül leesik nullára és vagy beindul a szivattyú vagy nem. A presscontrol lámpája néha ég, néha kialszik amikor épp nem indul be a motor.
Annyit még megfigyeltem, ha félig nyitom csak ki a csapot akkor általában újraindul, de akkor is nullára esik le a nyomás.

A kútban bőven van víz, a szívó rész is teljesen új (csövek, réz lábszelep). Vizet nem ejti el hiszen gombnyomásra is egyből indul és tolja rendesen.

Mi lehet a baja? Érdemes vele vacakolni vagy vigyem vissza. Elvileg 3 napon belül cserélniük kell vagy már nem?

Előre is köszönök minden segítséget!
Előző 1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 25 / 157