Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 26 / 157
Előző 1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 157 Következő
Üdv

Szépen felrántotta a vizet, de már elsőre furcsa volt hogy szinte teljesen eltűnt a víz a slagból mire újból elindult.

Ez lábszelep vagy visszacsapó szelep probléma lesz, esetleg szívócső tömítetlen a kútban a vízalatti részen.
Annyit még megfigyeltem, ha félig nyitom csak ki a csapot akkor általában újraindul, de akkor is nullára esik le a nyomás.

Erről korábban írtam hogy miért oly látványos a nyomásesés 1,5 -2 bar között, nem hiba ilyenek a membrános tartályok. Nyomáskapcsoló finomhangolásával orvosolható.
A presskontrollal kapcsolatos észrevételek hibára utalnak, ha a szivattyúval együtt vetted akkor vidd vissza és ha teheted állj át nyomáskapcsolóra, főleg hogy tartályos rendszert vettél.
Nagyon köszönöm a választ.

Igen, azt tudtam hogy ezek így működnek, csak az előzőeknél nem volt ennyire durva a visszaesés. ( A nyomás egy kicsit csökkent, de nem állt le teljesen mielőtt újra elindult a motor).

Egy ilyen leállás után szétcsavartam a szívórészt a motor előtt és teljesen tele volt vízzel. Valamint az éjszakai állás után is ugyanannyi víz volt benne. Egy cseppet sem engedett el.

Az az igazság hogy én sem akartam presscontrollost, de csak a kibontás után volt látható. Ugyanis sem a dobozán (se kép, se felirat), sem a kiállított mintán nem volt ilyen. :( Azt hittem csak a nyomáskapcsoló van rajta).
A 220-as madzagra gyárilag van bekötve. :(

Még egy dolgot elfelejtettem..
Amikor visszaesik a nyomás és kigyullad a presscontrol lámpája, egy furcsa sziszegő-kifújó hang jön a tartály eleje/nyomáskapcsoló/óra felől. Ha megnyomom a gombot a presscontrolon akkor az óra egyből visszaugrik arra a 2 bar körüli értékre amiről "leesett" és szépen dolgozik...
Köszönöm a segítséget lalibatyo.
A presscontrol kavart be. Kikötöttem és utána a megadott értékeken szépen üzemel a szivattyú.
A víz sem áll el mielőtt bekapcsolna újra a motor. Valószínű ez a kütyü tiltotta le...

Csak nem tudom most mit csináljak.. Érdemes ezért visszavinni(?). 3 ezer csak a benzinem...

Mindenesetre köszi a segítséget, sokat tanultam. :D
Üdv
Ha 3 e a benya akkor szerintem hagyd mert úgyis 2X kell menni, egyszer viszed egyszer hozod az meg a presscontroll ára már, nyomáskapcsolóból meg 2-őt kapsz ennyiért. Esetleg ha van kedved levelezgetni telefonálgatni akkor lehet egyszer kapsz egy másik press kontrollt amit nem hiszem hogy nagy bizalommal építenél vissza megint, és a csomagküldözgetés sem lesz ingyen.
Szia lalibátyó!
Tehát a felállás a következő..mostmár a tartályban is van levegőnyomás 1.5 bar.az óra továbbra sem jó..a vizmű elindul de csak akkor áll le ha picit a belerugok a nyom .szabályzóba:-)).nem csöpög..nem folyik (csak a slag végén)4 éves elpumpu, nem látni sem a forgó - sem az állórésznél , meg lenne kopva..valami látható oka csak lehet hogy nem akar leállni..most vagy a nyomszabályzó carakodik..vagy a nyomást nem tudja addig felnyomni hogy reagálni tudna rá a nyomszabályzó..hol lehet még annyira megkopva hogy a nyomást nem birja feltornászni 3 bar-ra..vagy lehet a nyom.szabályzó szórakozik?.
Sajnos nyomásmérő nélkül ezt ember nincs aki megmondja pontosan.
A kopások a lapátkeréken és a diffuzoron jlentkeznek ha homokos vizet ad a kutad jó eséllyel ez a baj. Azt mondtad felnyomtad a tartályt 1,5 bar-ra amikor üres volt levegővel. -Tehát azt tudtad mérni. Akkor most mérd meg a levegőnyomást akkor is mikor a szívattyú teletöltötte vízzel a tartályt abban a pillanatban mikor a kocogtatás hatására áll meg a szivattyúd. Amennyi légnyomást mérsz ilyenkor annyi a víznyomás a membrán másik oldalán is.
Mennyi is akkor ?
Az hogy a membrán mögül elment a levegő oka van azt is figyeld és ellenőrizd. Lehet ki is lyukadt.
Sziasztok,
Új vagyok a fórumon, üdvözlök mindenkit.
A napokban vásároltunk egy házat, amit szeretnénk felújítani és hozzáépíteni. A ház mellett található egy kút, ami fölé szeretnénk építeni. A kútról közel semmit tudok, két alternatíva előtt állok most:
1. Betemetjük a kutat.
2. Megtartjuk a kutat. (A ház alá pince, v. szerelőakna.)

Én a 2. felé húzok nagyon erősen, mert van/lesz kert, aminek az öntözéséhez biztosan tudnánk hasznosítani, amennyiben van elegendő víz a kútban. De ezt nem tudom és ehhez nem is értek, ezért jöttem ide.
Nyilván nem szeretnék fölöslegesen szerelőaknát építeni oda, stb., illetve ha tudnám azt, hogy nem használható, akkor az is meg lenne oldva, hogy hova tegyem a sittet... De hogyan tudnám megállapítani, hogy érdemes-e megtartani a kutat? Feltételezem, valamilyen "próbaszívást" kellene tartani, de van-e erre valamilyen ajánlás, hogy milyen eszközzel, hogyan, meddig?
Azt nem tudom megmondani pontosan, hogy mikor használták utoljára a kutat, az bizonyos, hogy az elmúlt években (min. 5 év) nem használták.
És mivel a témában abszolút kezdő vagyok, még egy kérdés: a fentiek alapján szerintetek kb. mekkora költségekkel tervezzek, ha a fenti "nem ismert" kutat a jelenlegi 0 eszközzel szeretném alkalmassá tenni arra, hogy slaggal locsolni tudjak vele a kertben? (Illetve halkan kérdezem, hogy nagyon bonyolódik/drágul-e, ha öntözőberendezést is szeretnék rákötni?)
Minden segítő infót, útmutatást köszönök!
Üdv.,
bipeti
Ez a fórum már nagyon hosszú, kérnék mindenkit, hogy ha új témát/kérdést vet fel kutakról, házi vízellátóról, akkor bátran kezdjen új témát mostantól.

Sőt, akár egy új alfórumot is létrehozhatok a "Gépek, eszközök, szerszámok"-on belül...

M
bipeti !
A kútépítés topikban válaszoltam.
Üdv
Szia lalibatyó!
Szóval a membránnál tartja a 1.5 bart..mikor enyhe rúgásra megáll akkor a mért nyomás 3.1-3.2 körül van tehát vaslogikával kiszámolva olyan 1.6-1.7 nyom a szivattyú,szétszedtem lapát,diffuzor még mindig nem látni rajta kopást ,de lehet éppcsak azok élei mentek el és az a pár milliméter elég ahhoz hogy ne tudjon,birjon többet nyomni.Gondolod ha veszek új lapátot,diffúzort (3900Ft) megoldodik a gond? A nyomáskapcsolót is szétszedtem ott a membrán ép nincs kiszakadva.
Üdv
Sokat számít az a pár mm kopás az éleken. A szivattyúd annyit nyom amennyi levegőt mértél mert annak a nullától kell nyomnia tehát ha 1,5 alatt nyomna akkor be sem menne a víz a tartályba. Épp ezért esik egy pillanat alatt le a nyomás 1,7-1-9 barról nullára ( ha lenne a víz oldalon nyomásmérőd láthatnád) Amúgy 2,8 nál le kellene kapcsoljon tehát elállítódott a nyomáskapcsoló. Ha kedved van tekerd vissza a nagy rugón lévő anyát 4-6 menettel és a kicsi csavart is 2-3 menettel hátha működni fog.
Szia lalibatyó! ismét:-)
Tekergettem én már ,ha teljesen kitekerem akkor sem kapcsol ki,természetesen bekapcsol , csak ki nem, lehet annak is megvan az a min.értéke menyinél kapcsoljon ki ,teszem azt pl. 2.0 bar-nal és mivel nem tudja felnyomni addig hát megy és megy és megy....
Kedves Lalibátyó!

Pár éve vettem egy kertes házat, annak minden zsákba macskájával.
Mostanra utól érte a végzet a kerti locsoló rendszert is, melynek eddig kiismert részleteit megosztanám tanács kérés céljából.
A rendszer szíve egy Pedrollo JXWm/2BM, lelke pedig egy fúrott kút a kert közepén.
A szivattyú egy 1m mély aknában van szívó oldalon némi 40-es PE cső és idom társaságában az akna alján, nyomó oldalon pedig 32-es KPE megy a terület két vége felé -30 cm-en.
A szívó oldal úgy néz ki az aknában, hogy a bejövő cső egy T idommal ketté ágazik.
Egyik ág megy a szivattyúhoz a másik pedig egy kézi pumpás ág, mindkettőben fészkes-fém golyós "vissza csapó szeleppel".
A rendszer 4-5 évig viszonylag elfogadhatóan működött, azaz tavasszal visszaszereltem a szivattyút az aknába a téli álom után, közműről teletöltöttem a szivattyút illetve a csőszakaszt - gondolom a releváns PE 40 golyós szelepéig - szintén teletöltöttem a pumpás csövet, majd elkezdtem pumpálni.
Amikor megtelt egy vödör a kútból kézzel pumpált vízből, akkor bekapcsoltam a szivattyút és működött az automata locsolás.
A gond idén kezdődött, amikor a megszokott teljesítmény helyett a szivattyú tized annyi vizet adott, mint amennyit kézzel kipumpáltam.
Ebből arra gondoltam a szivattyú elromlott és elvittem javítani.
Csapágyat és szimeringet cseréltek benne, visszatettem a helyére, feltöltés, pumpálás, de a szivattyúzott víz csak kevesebb, mint a pumpált.
Megnézettem a problémát egy kút szerelővel, aki hozott az enyémhez képest általa no name-nek nevezett, de hasonló teljesítményű szivattyút, amit rákötött a szívó csövünkre és normálisan tudott vele locsolni.
Ebből megint a szivattyúm hibájára gondoltunk, viszont egy javítás után ezt mégsem várja az ember, ezért tovább gondoltuk a dolgot, hátha a szívó oldali hardver sem tökéletes.
Mivel a szivattyú aknában levő 40-es cső nem függőlegesen nő ki a földből, hanem egyik oldalról tör be az aknába kilogikáztuk, hogy a kút nem az akna alatt van, hanem valahol a cső irányában.
Tehát van egy Z alakú kutam, amit egyébként sem biztos, hogy optimális üzemeltetni és lehet van benne egy aknától távoli -azaz karbantartási szempontból kellemetlen -helyen egy esetleg bekrepált lábszelep.
A feladat adott lett: az aknától 1 méter mélyen elkezdeni végig ásni a Z kút vízszintes szakaszát, megkeresni a függőleges fúrt csövet.
3 méter volt a vízszintes szakasz egy 40/32 szűkítés után, majd jött egy 90 fokos ív Kína felé és végül maga furat 32-es PE csővel.
A könyököt lehúztam a kútról és kivettem a golyókat az akna szívó ágaiból, amitől a víz lefolyt a vízszintes cső végén.
Ebből arra gondoltam, hogy a vízszintes csőben vagy nincs lábszelep vagy rossz, mert elereszt.
A kútba belógattam egy mágnest, ami 13 méternél nem ment mélyebbre.
Visszahúztam, de nem hozott fel semmit viszont a spárga alsó 10 métere vizes lett.
Tehát van egy 13 m-es csövem, amiben 10 m vízoszlop áll.
Nem hiszem, hogy a cső alján lábszelep lenne, ahhoz talán túl mélyen van.
A kút szerelő azt javasolja, hogy tekintsük ezt a vízoszlopot a szivattyúzandó területnek és csövezzük újra a szívó oldalt, egyszerűsítve a jelenlegi helyzetet.
Azaz húzzunk be 5 (vízoszlopba 2 méterrel a vízszint alá) + 3 (vízszintes) + 1 (akna) = 9 méter 25-ös KPE csövet a vízoszloptól az aknába, ahol legyen egy T idom, rajta egy közüzemi feltöltő csatlakozó golyós csappal, a T után egy visszacsapó szelep, majd a szivattyú.
A KPE-t ragasszuk bele a kút tetején a 32-es csőbe és tömítsük le, túrjuk vissza a gödröt az aknáig és ezzel a kút + vízszintes szakasszal nem lehet többé gondunk, minden ami elromolhat a szivattyú aknában lesz, s nincs több zsákba macska.
Azt mondta, hogy nem kell a KPE kút felőli végére lábszelep sem.
Valamelyik fórumon és is azt olvastam, hogy ehhez a szivattyúhoz, ami nekem van elvileg nem is kell, de kérdés valóban így van-e?
Illetve mi van, ha egyszer szivattyút váltok, akkor is így lesz-e vagy mégis ásnom kell?
Másik kérdés, hogy elég-e csak 5 méterre beküldeni a szívó csövet a kút köpeny csövébe a jelenlegi vízszint alá 2 méterrel, mikor még 6-8 méter víz van alatta és nem tudjuk hol lenne a stabil vízszint szivattyúzáskor?
A szivattyú adattábláján mintha az lenne, hogy 5 méter szívó mélységnél 80 liter/perc-et tud.
Ez a maximális mélység, amit felszív vagy a max. teljesítményt ezen a mélységen nyújtja és ha lentebb küldjük, akkor csak a l/p hozam csökken de működik?
Végül mi van, ha kész az új csövezés, de a szivattyú továbbra is csak 1-2 liter/perc ütemben dolgozik?
Csak rossz-e a javított szivattyú, reklamáljak vagy próbáljuk ki másik kúton is, hiányzik-e valami mégis a szívó rendszerből vagy legjobb, ha furatok egy új kutat az aknába és veszek rá egy komplett vízművet?

Üdv.
Üdv
Hát igen, kalandos dolog is tud ez lenni :) No induljunk sorjában. Ezt a típust amit írtál a net nem ismeri így megnézni sem tudtam de feltételezem egy normál kerti önfelszívós szivattyúról beszélünk. Valami ilyesmiről :

JSW2_L.gif
JSW2_L.gif (101.26 KiB) Megtekintve 9775 alkalommal.

Szerintem attól hogy javították azt a szivattyút még lehet rossz, mert olyan nincs hogy az egyik szivattyú működik a másik meg nem ugyanazon a kúton mert itt semmi speciélis körülmény nincs. A te szivattyúd valahol levegőt (is) szív, vagy a szívócsövön vagy annak valamely csatlakozásánál vagy a szivattyú nem sikeredett tökéletesre. Ezzel a külön kpe szívócsővel próbáljátok ezt a lehetőséget kizárni.
Valamelyik fórumon és is azt olvastam, hogy ehhez a szivattyúhoz, ami nekem van elvileg nem is kell, de kérdés valóban így van-e?
Elvileg működni fog, de szerencsétlen esetben járhatsz úgy hogy a szívócső vákuma kiszívja a vizet a szivattyúházból és már nem is lesz önfelszívós a szivattyúd, hanem a száraz futástól tönkre megy. Én raknék visszacsapó szelepet. Azok a golyók is épp ezt a célt szolgálták.
Másik kérdés, hogy elég-e csak 5 méterre beküldeni a szívó csövet a kút köpeny csövébe a jelenlegi vízszint alá 2 méterrel, mikor még 6-8 méter víz van alatta és nem tudjuk hol lenne a stabil vízszint szivattyúzáskor?

Jogos az aggodalom, én is többet raknék. Ennek a csőnek 100 pénz métere (nem tétel )
Ez a maximális mélység, amit felszív vagy a max. teljesítményt ezen a mélységen nyújtja és ha lentebb küldjük, akkor csak a l/p hozam csökken de működik?

Erről a mélységről ez a max teljesítménye de csak akkor ha szabad kifolyásra dolgozik a szivattyú. Ha nyomásra dolgozik még kevesebb. A szívócső hossza jelentősen nem csökkenti a hozamot ha a szívómélység ( a víz függőleges távolsága a szivattyútól) ugyanaz.
Végül mi van, ha kész az új csövezés, de a szivattyú továbbra is csak 1-2 liter/perc ütemben dolgozik?

Ki kellene próbálni azt a szivattyút mert nekem gyanús. De lehet szerelési hibát követtetek el. Ha mást nem, töltsd fel a szivattyúházat vízzel egy rövd csövet szerelj a szívó oldalra fogd be tenyérrel és indítsd be. Elég hamar erős szívóhatást kellene érezned ami az idő múlásával folyamatosan növekszik, szinte fájdalmas. A másik próba hogy egy vízzel telt edénybe teszed a nyomó oldali csövét a szivattyúdnak mikor a kutadról szívja a vizet. Ha levegős vizet ad akkor levegőt szív az a szivattyú valahol.
Az új kút és új szivattyú még ráér szerintem, de ha új kutat csináltatsz akkor rendes 125 ös csőkutat csinálj ne ilyen földbe dugott mosogatócsövest.
Sziasztok!

Adott egy Pedrollo házi vízmű. A problémám a következő vele. Bekapcsolom a szivattyút szépen fel is tölti a nyomást és kikapcsol. Viszont ha elkezdek locsolni az elején tökéletes, ahogy csökken a nyomás ismételten bekapcsol a szivattyú, de nem tudja fent tartani a nyomást folyamatosan működik és a nyomás leesik kb:0,5 bar-ra. Nem levegősödik be még kis nyomáson is folyamatosan nyomja a vizet akár több órán keresztül is csak így elég sokáig tart a locsolás. Régen tökéletesen működött locsolás közben is kikapcsolt és megvolt a kellő nyomás. Kíváncsi lennék rá találkoztatok e hasonló problémával?
Segítséget előre is köszönöm!
Előző 1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 26 / 157