Szerző:
tbe604 » vas. jún. 19, 2011 3:47 am
Kedves Lalibátyó!
Pár éve vettem egy kertes házat, annak minden zsákba macskájával.
Mostanra utól érte a végzet a kerti locsoló rendszert is, melynek eddig kiismert részleteit megosztanám tanács kérés céljából.
A rendszer szíve egy Pedrollo JXWm/2BM, lelke pedig egy fúrott kút a kert közepén.
A szivattyú egy 1m mély aknában van szívó oldalon némi 40-es PE cső és idom társaságában az akna alján, nyomó oldalon pedig 32-es KPE megy a terület két vége felé -30 cm-en.
A szívó oldal úgy néz ki az aknában, hogy a bejövő cső egy T idommal ketté ágazik.
Egyik ág megy a szivattyúhoz a másik pedig egy kézi pumpás ág, mindkettőben fészkes-fém golyós "vissza csapó szeleppel".
A rendszer 4-5 évig viszonylag elfogadhatóan működött, azaz tavasszal visszaszereltem a szivattyút az aknába a téli álom után, közműről teletöltöttem a szivattyút illetve a csőszakaszt - gondolom a releváns PE 40 golyós szelepéig - szintén teletöltöttem a pumpás csövet, majd elkezdtem pumpálni.
Amikor megtelt egy vödör a kútból kézzel pumpált vízből, akkor bekapcsoltam a szivattyút és működött az automata locsolás.
A gond idén kezdődött, amikor a megszokott teljesítmény helyett a szivattyú tized annyi vizet adott, mint amennyit kézzel kipumpáltam.
Ebből arra gondoltam a szivattyú elromlott és elvittem javítani.
Csapágyat és szimeringet cseréltek benne, visszatettem a helyére, feltöltés, pumpálás, de a szivattyúzott víz csak kevesebb, mint a pumpált.
Megnézettem a problémát egy kút szerelővel, aki hozott az enyémhez képest általa no name-nek nevezett, de hasonló teljesítményű szivattyút, amit rákötött a szívó csövünkre és normálisan tudott vele locsolni.
Ebből megint a szivattyúm hibájára gondoltunk, viszont egy javítás után ezt mégsem várja az ember, ezért tovább gondoltuk a dolgot, hátha a szívó oldali hardver sem tökéletes.
Mivel a szivattyú aknában levő 40-es cső nem függőlegesen nő ki a földből, hanem egyik oldalról tör be az aknába kilogikáztuk, hogy a kút nem az akna alatt van, hanem valahol a cső irányában.
Tehát van egy Z alakú kutam, amit egyébként sem biztos, hogy optimális üzemeltetni és lehet van benne egy aknától távoli -azaz karbantartási szempontból kellemetlen -helyen egy esetleg bekrepált lábszelep.
A feladat adott lett: az aknától 1 méter mélyen elkezdeni végig ásni a Z kút vízszintes szakaszát, megkeresni a függőleges fúrt csövet.
3 méter volt a vízszintes szakasz egy 40/32 szűkítés után, majd jött egy 90 fokos ív Kína felé és végül maga furat 32-es PE csővel.
A könyököt lehúztam a kútról és kivettem a golyókat az akna szívó ágaiból, amitől a víz lefolyt a vízszintes cső végén.
Ebből arra gondoltam, hogy a vízszintes csőben vagy nincs lábszelep vagy rossz, mert elereszt.
A kútba belógattam egy mágnest, ami 13 méternél nem ment mélyebbre.
Visszahúztam, de nem hozott fel semmit viszont a spárga alsó 10 métere vizes lett.
Tehát van egy 13 m-es csövem, amiben 10 m vízoszlop áll.
Nem hiszem, hogy a cső alján lábszelep lenne, ahhoz talán túl mélyen van.
A kút szerelő azt javasolja, hogy tekintsük ezt a vízoszlopot a szivattyúzandó területnek és csövezzük újra a szívó oldalt, egyszerűsítve a jelenlegi helyzetet.
Azaz húzzunk be 5 (vízoszlopba 2 méterrel a vízszint alá) + 3 (vízszintes) + 1 (akna) = 9 méter 25-ös KPE csövet a vízoszloptól az aknába, ahol legyen egy T idom, rajta egy közüzemi feltöltő csatlakozó golyós csappal, a T után egy visszacsapó szelep, majd a szivattyú.
A KPE-t ragasszuk bele a kút tetején a 32-es csőbe és tömítsük le, túrjuk vissza a gödröt az aknáig és ezzel a kút + vízszintes szakasszal nem lehet többé gondunk, minden ami elromolhat a szivattyú aknában lesz, s nincs több zsákba macska.
Azt mondta, hogy nem kell a KPE kút felőli végére lábszelep sem.
Valamelyik fórumon és is azt olvastam, hogy ehhez a szivattyúhoz, ami nekem van elvileg nem is kell, de kérdés valóban így van-e?
Illetve mi van, ha egyszer szivattyút váltok, akkor is így lesz-e vagy mégis ásnom kell?
Másik kérdés, hogy elég-e csak 5 méterre beküldeni a szívó csövet a kút köpeny csövébe a jelenlegi vízszint alá 2 méterrel, mikor még 6-8 méter víz van alatta és nem tudjuk hol lenne a stabil vízszint szivattyúzáskor?
A szivattyú adattábláján mintha az lenne, hogy 5 méter szívó mélységnél 80 liter/perc-et tud.
Ez a maximális mélység, amit felszív vagy a max. teljesítményt ezen a mélységen nyújtja és ha lentebb küldjük, akkor csak a l/p hozam csökken de működik?
Végül mi van, ha kész az új csövezés, de a szivattyú továbbra is csak 1-2 liter/perc ütemben dolgozik?
Csak rossz-e a javított szivattyú, reklamáljak vagy próbáljuk ki másik kúton is, hiányzik-e valami mégis a szívó rendszerből vagy legjobb, ha furatok egy új kutat az aknába és veszek rá egy komplett vízművet?
Üdv.