Szerző:
tbe604 » vas. jún. 19, 2011 11:21 pm
lalibatyo írta: Üdv
Hát igen, kalandos dolog is tud ez lenni
No induljunk sorjában. Ezt a típust amit írtál a net nem ismeri így megnézni sem tudtam de feltételezem egy normál kerti önfelszívós szivattyúról beszélünk. Valami ilyesmiről :
JSW2_L.gif
Szerintem attól hogy javították azt a szivattyút még lehet rossz, mert olyan nincs hogy az egyik szivattyú működik a másik meg nem ugyanazon a kúton mert itt semmi speciélis körülmény nincs. A te szivattyúd valahol levegőt (is) szív, vagy a szívócsövön vagy annak valamely csatlakozásánál vagy a szivattyú nem sikeredett tökéletesre. Ezzel a külön kpe szívócsővel próbáljátok ezt a lehetőséget kizárni.
Valamelyik fórumon és is azt olvastam, hogy ehhez a szivattyúhoz, ami nekem van elvileg nem is kell, de kérdés valóban így van-e?
Elvileg működni fog, de szerencsétlen esetben járhatsz úgy hogy a szívócső vákuma kiszívja a vizet a szivattyúházból és már nem is lesz önfelszívós a szivattyúd, hanem a száraz futástól tönkre megy. Én raknék visszacsapó szelepet. Azok a golyók is épp ezt a célt szolgálták.
Másik kérdés, hogy elég-e csak 5 méterre beküldeni a szívó csövet a kút köpeny csövébe a jelenlegi vízszint alá 2 méterrel, mikor még 6-8 méter víz van alatta és nem tudjuk hol lenne a stabil vízszint szivattyúzáskor?
Jogos az aggodalom, én is többet raknék. Ennek a csőnek 100 pénz métere (nem tétel )
Ez a maximális mélység, amit felszív vagy a max. teljesítményt ezen a mélységen nyújtja és ha lentebb küldjük, akkor csak a l/p hozam csökken de működik?
Erről a mélységről ez a max teljesítménye de csak akkor ha szabad kifolyásra dolgozik a szivattyú. Ha nyomásra dolgozik még kevesebb. A szívócső hossza jelentősen nem csökkenti a hozamot ha a szívómélység ( a víz függőleges távolsága a szivattyútól) ugyanaz.
Végül mi van, ha kész az új csövezés, de a szivattyú továbbra is csak 1-2 liter/perc ütemben dolgozik?
Ki kellene próbálni azt a szivattyút mert nekem gyanús. De lehet szerelési hibát követtetek el. Ha mást nem, töltsd fel a szivattyúházat vízzel egy rövd csövet szerelj a szívó oldalra fogd be tenyérrel és indítsd be. Elég hamar erős szívóhatást kellene érezned ami az idő múlásával folyamatosan növekszik, szinte fájdalmas. A másik próba hogy egy vízzel telt edénybe teszed a nyomó oldali csövét a szivattyúdnak mikor a kutadról szívja a vizet. Ha levegős vizet ad akkor levegőt szív az a szivattyú valahol.
Az új kút és új szivattyú még ráér szerintem, de ha új kutat csináltatsz akkor rendes 125 ös csőkutat csinálj ne ilyen földbe dugott mosogatócsövest.
Először is köszönöm a választ, viszont elírtam a szivattyú típusát.
Helyesen: JSWm/2BM
Ez esetleg változtat vagy megmagyaráz valamit, ha leírtakon?
Másrészt ma megcsináltam magamnak a felvázolt új rendszert ad-hoc módon félig meddig ideiglenesen és máris kb 70-80%-át hozta a korábbi évek jó teljesítménynek.
Azt leszámítva, hogy életemben nem csináltam ilyet illetve a vezetékes feltöltéskor a nyomás kimutatta, hogy néhány kötés szivárog, azaz falsot is biztosan kap még egészen jó eredménynek ítélem, amit a végleges szereléskor ki kell küszöbölni.
A rendszer tartalmaz visszacsapó szelepet a szivattyú és T között, ahogy ezt írtam is. A kérdésem a lábszelepre irányult, hogy azzal mi legyen.
Akkor tolok még le csövet, nem vágom le a teszt rendszer csövét, amit eleve 4 méterrel hosszabbra vettem meg.
Igaz én 200-ért vettem a Baumax-ban - kész rablás
- de elfér a földben, csak ne rontson a mélység a hatásfokon.
A szivattyút tesztelem tovább a javasolt módon, remélem ott is lehet még emelni valahogy a teljesítményen.
Még az érdekelne, amit itt kettővel feljebb is olvastam hogy érdemes-e szűrőt betenni a szívó ágba, megóvandó a szivattyút a homoktól vagy az nagyon visszavesz a teljesítményből? Ha igen, akkor milyet?
Üdv.