Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 27 / 157
Előző 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 157 Következő
Üdv

Gyenge a kutad, vagy valami szűrő van beépítve a szívó oldalra ami elkoszosodott. Esetleg a szivattyúdat "megette" a homok és teljesítményszegény már.
Köszi a gyors választ!

Én is arra a megállapításra jutottam, hogy gyenge a kút, mivel szűrő nincs beépítve és ha teljesítményszegény lenne a vízmű nem tudná feltermelni alpból sem az üzemi nyomást szerintem.
lalibatyo írta: Üdv
Hát igen, kalandos dolog is tud ez lenni :) No induljunk sorjában. Ezt a típust amit írtál a net nem ismeri így megnézni sem tudtam de feltételezem egy normál kerti önfelszívós szivattyúról beszélünk. Valami ilyesmiről :

JSW2_L.gif

Szerintem attól hogy javították azt a szivattyút még lehet rossz, mert olyan nincs hogy az egyik szivattyú működik a másik meg nem ugyanazon a kúton mert itt semmi speciélis körülmény nincs. A te szivattyúd valahol levegőt (is) szív, vagy a szívócsövön vagy annak valamely csatlakozásánál vagy a szivattyú nem sikeredett tökéletesre. Ezzel a külön kpe szívócsővel próbáljátok ezt a lehetőséget kizárni.
Valamelyik fórumon és is azt olvastam, hogy ehhez a szivattyúhoz, ami nekem van elvileg nem is kell, de kérdés valóban így van-e?
Elvileg működni fog, de szerencsétlen esetben járhatsz úgy hogy a szívócső vákuma kiszívja a vizet a szivattyúházból és már nem is lesz önfelszívós a szivattyúd, hanem a száraz futástól tönkre megy. Én raknék visszacsapó szelepet. Azok a golyók is épp ezt a célt szolgálták.
Másik kérdés, hogy elég-e csak 5 méterre beküldeni a szívó csövet a kút köpeny csövébe a jelenlegi vízszint alá 2 méterrel, mikor még 6-8 méter víz van alatta és nem tudjuk hol lenne a stabil vízszint szivattyúzáskor?

Jogos az aggodalom, én is többet raknék. Ennek a csőnek 100 pénz métere (nem tétel )
Ez a maximális mélység, amit felszív vagy a max. teljesítményt ezen a mélységen nyújtja és ha lentebb küldjük, akkor csak a l/p hozam csökken de működik?

Erről a mélységről ez a max teljesítménye de csak akkor ha szabad kifolyásra dolgozik a szivattyú. Ha nyomásra dolgozik még kevesebb. A szívócső hossza jelentősen nem csökkenti a hozamot ha a szívómélység ( a víz függőleges távolsága a szivattyútól) ugyanaz.
Végül mi van, ha kész az új csövezés, de a szivattyú továbbra is csak 1-2 liter/perc ütemben dolgozik?

Ki kellene próbálni azt a szivattyút mert nekem gyanús. De lehet szerelési hibát követtetek el. Ha mást nem, töltsd fel a szivattyúházat vízzel egy rövd csövet szerelj a szívó oldalra fogd be tenyérrel és indítsd be. Elég hamar erős szívóhatást kellene érezned ami az idő múlásával folyamatosan növekszik, szinte fájdalmas. A másik próba hogy egy vízzel telt edénybe teszed a nyomó oldali csövét a szivattyúdnak mikor a kutadról szívja a vizet. Ha levegős vizet ad akkor levegőt szív az a szivattyú valahol.
Az új kút és új szivattyú még ráér szerintem, de ha új kutat csináltatsz akkor rendes 125 ös csőkutat csinálj ne ilyen földbe dugott mosogatócsövest.

Először is köszönöm a választ, viszont elírtam a szivattyú típusát.
Helyesen: JSWm/2BM
Ez esetleg változtat vagy megmagyaráz valamit, ha leírtakon?

Másrészt ma megcsináltam magamnak a felvázolt új rendszert ad-hoc módon félig meddig ideiglenesen és máris kb 70-80%-át hozta a korábbi évek jó teljesítménynek.
Azt leszámítva, hogy életemben nem csináltam ilyet illetve a vezetékes feltöltéskor a nyomás kimutatta, hogy néhány kötés szivárog, azaz falsot is biztosan kap még egészen jó eredménynek ítélem, amit a végleges szereléskor ki kell küszöbölni.

A rendszer tartalmaz visszacsapó szelepet a szivattyú és T között, ahogy ezt írtam is. A kérdésem a lábszelepre irányult, hogy azzal mi legyen.

Akkor tolok még le csövet, nem vágom le a teszt rendszer csövét, amit eleve 4 méterrel hosszabbra vettem meg.
Igaz én 200-ért vettem a Baumax-ban - kész rablás :) - de elfér a földben, csak ne rontson a mélység a hatásfokon.

A szivattyút tesztelem tovább a javasolt módon, remélem ott is lehet még emelni valahogy a teljesítményen.

Még az érdekelne, amit itt kettővel feljebb is olvastam hogy érdemes-e szűrőt betenni a szívó ágba, megóvandó a szivattyút a homoktól vagy az nagyon visszavesz a teljesítményből? Ha igen, akkor milyet?

Üdv.
Üdv
Lábszelepet (szívócső alján lévő szelep) ilyen vékonycsöves kutaknál nem leghet berakni, nem fér bele a csőbe. Jónak kell lennie visszacsapóval mint ahogy jó is volt azokkal a golyós szelepekkel.
A teljesítmény csökkenés inkább a szivattyú kopásnak tudható be nem véletlen kérdezel rá a szűrűre, tehát homokos az a víz. Minél nagyobb hozammal terheled annál jobban homokos lesz tehát inkább csökkenteni kell a vízelvételt. A jól méretezett szívó oldali szűrő amíg tiszta nem csökkenti a hozamot. Aztán ha koszolódik akkor jelentősen is csökkentheti a szállított mennyiséget, tehát tisztítgatni kell rendszeresen.
Én ilyent tennék be műanyaghálós szűrőbetéttel :
http://www.szivattyubolt.hu/330-szurest ... -10-1.html
lalibatyo írta: Üdv
Lábszelepet (szívócső alján lévő szelep) ilyen vékonycsöves kutaknál nem leghet berakni, nem fér bele a csőbe. Jónak kell lennie visszacsapóval mint ahogy jó is volt azokkal a golyós szelepekkel.
A teljesítmény csökkenés inkább a szivattyú kopásnak tudható be nem véletlen kérdezel rá a szűrűre, tehát homokos az a víz. Minél nagyobb hozammal terheled annál jobban homokos lesz tehát inkább csökkenteni kell a vízelvételt. A jól méretezett szívó oldali szűrő amíg tiszta nem csökkenti a hozamot. Aztán ha koszolódik akkor jelentősen is csökkentheti a szállított mennyiséget, tehát tisztítgatni kell rendszeresen.
Én ilyent tennék be műanyaghálós szűrőbetéttel :
http://www.szivattyubolt.hu/330-szurest ... -10-1.html

Ma megmértem a kút hozamát a javított eredeti Pedrollo-val és egy kölcsön Mr. Gardener (1100W, 4000 l/h) szivattyúval is a korábban összedobott 25-ös KPE teszt rendszeren át. Mindkettő 8 l/perc vizet locsolt, azaz nincs 500 l/h hozam sem.

Elhívtam egy kútfúrót, akivel abban maradtunk csütörtökön megkompresszorozza a kutat, majd leteszteljük a hozamot és ha tetszik 32-es csővel végig, akkor azzal lezárjuk a témát. Ha nem tudunk 1500 - 2000 l/h -t kicsiholni a lyukon, akkor lehet új kutat fúrunk.
A szaki 40-es csővel javasolta, 13-15 m mélynek saccolja előzetesen, 4 m szűrővel szokta szerelni 35 ruppóért.
De ne menjünk ennyire előre, remélem helyre pofozható a régi kút is.
Azért felkészülve az esetleges új kút fúrásra is, amiről a kompresszorozás után azonnal dönteni kellene azt szeretném kérdezni milyen kutat érdemes furatni vékony vagy vastag csöveset, milyen szivattyúval lenne legjobb üzemeltetni őket, melyik (kút, csövek, szerelvények, szivattyú) milyen karbantartást igényel, melyiket gazdaságosabb üzemeltetni?

Üdv.
Üdv
Sajnos kicsi a kutad hozama ezért nagyon lecsökken a vízszint és mélyről a szivattyú már nem képes ettől többet felszívni. Ezetleg ha vákum alá helyeznéd a béléscsövet jobb lenne tehát légmentesen le kell zárni a kutat felül ahol a kpe csövet beledugtad. Sajnos a kpe cső nem ragasztható így csak tőmszelencés megoldás lesz eredményes. A kompresszorozás jó ötlet kérdés miképp hajtja végre a szaki. Ha leírnád megköszönném, kíváncsi vagyok mit hív ő kompresszorozásnak.
-Én már párszor kifejtettem a véleményem ezekről a vékonycsöves kutakról igaz igyekeztem óvatosan fogalmazni de most nem teszem. Ezektől a földbe dugott mosogatócsövektől nem kell csodát várni. Arra való hogy a maga kézi pumpájával egy egy vödör vizet kihúzzonak és akinek a szivattyút is elbírja az már szerencsés. Akinek megy tiszta és sok vizet is ad az nagyon szerencsés, akinek mindez 10 év után is így van az pedig ritka mint a fehér holló. Vannak területek az országban ahol többé kevésbé működnek és vannak ahol nem igazán. Az ismert problémás kutak 60-70 % a vékonycsöves, a maradék 20-25 % fúrt vastagcsöves de súlyos kivitelezési hibákkal készített és a maradék ásott kút ami feliszaposodik vagy kiszárad mert elmegy a víz esetenként telerázza homokkal a membrános szivattyú.
Olcsó húsnak híg a leve, aki öntözőrendszert és 30 liter feletti hozamot akar annak bizony költenie kell egy hozzáértő által készített jó minőségű kútra amibe búvárt kell rakni hogy minél kevesebb gondja legyen vele.
Sziasztok,üdvözlök mindenkit!

Tisztelt lalibátyó!Május 28 körül fordultam hozzád segítségért egy puffertartály kiiktatása ügyében,mert keveset szállított a vízművem.Okulásul írom le mindenkinek,akinek hasonló baja van,a lábszelepemmel volt gond.Nemhogy nem zárt le,hanem a rúgó olyan erős volt,hogy a szívóerő nem tudta teljesen kinyitni.Jelzem,gyári lábszelepről van szó.Kicseréltem a lábszelepet egy olyanra,amiben egy műanyag"golyó" van és nincsen rúgó (G.....a gyártmány),és láss csodát,ömlik a víz folyamatosan.Köszönöm az akkori segítséget,remélem,tán én is hasznos infoval szolgálhattam valakinek.Jó munkát kívánok mindenkinek.
Üdv:Higany
Üdv !
Köszi a visszajelzést, valóban tanulságos eset. Örülök hogy megoldódott !
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Van egy szivattyúnk, egy kb. 80 literes hidrofor és hozzá egy nyomáskapcsoló, a kút kb 20 méter mély.
Az egész rendszer több évig működött azonban most a szivattyúnk kb. 5 perces időközönként 10-20 másodpercre bekapcsol, majd leáll.
Amit tudok: -Szivattyúzza a vizet, tehát nem jár üresen
-A motornak nincs rossz hangja, nem erőlködik
-Nem a nyomáskapcsoló kapcsolja le ugyanis az a pöcök meg se mozdul amikor leáll vagy bekapcsol(végig bekapcsoláson van)
-A nyomáskapcsoló vadi új most szereltünk be újat ugyanis erre gyanakodtunk de nem változott semmi
-A nyomáskapcsolót állítgattam (lentebb tekertem)de nem változott semmi
-A hidrofort felpumpáltuk a nyomás megfelelő
Én arra gyanakszok , hogy a motorral van valami hiba kizárásos alapon tipusa :
http://kanizsavillanymotor.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=36&category_id=8&option=com_virtuemart&Itemid=59
Várom a mihamarabbi tanácsokat!
Üdv
Ez már valami ufo történet lesz :)
Ha nyomáskapcsoló vezérli a szivattyút akkor olyan nincs hogy úgy elindul hogy a nyomáskapcsoló nem kapcsol be és úgy megáll hogy a nyomáskapcsoló nem kapcsol ki. Vagy a nyomáskapcsoló vezérli vagy más. Amúgy ha mégis csak a nyomáskapcsoló kapcsolgatná és tényleg van levegő a tartályban valamint nincs csőtörés valahol ahol a tudtod nélkül elszökne a víz akkor talán a lábszelepet (visszacsapó szelepepet ) kellene megvizsgálni mert nem zár rendesen és visszafolyik a víz a kútba. Esetleg szívócső tömítetlen de nem hinném.
-Azt is kétlem hogy elegendő levegő lenne abban a tartályban mert 10 másodperc alatt egy ilyen szivattyú nem nyom bele 20-30 liter vizet hogy lekapcsolhasson. Nyomásmérő mit mutat a ki és bekapcsolás pillanatában ?
Üdv

A nyomásmérő nem változik végig 1.4 baron van és ennek megfelelően alig szivattyúz ki vizet (mit várjak 10 sec. alatt :shock: )
A nyomáskapcsoló csak teszi a dolgát, amikor megfelelő a nyomás bekapcsol (vagyis, mivel 1.2-2.5-re van állítva egyfolytában be van)
A kapcsoló zárja az áramkört és a gép mégis kikapcsol :| én se hinném el ha nem láttam volna a saját szememmel.
Ha ez így folytatódik sci-fi könyv lesz ebből. :lol:
Üdv
Azt tudom elképzelni hogy bekapcsolt állapotban van a nyomáskapcsoló (tehát elvileg kap áramot a szivattyú) de valami a körben ezt szaggatja. Iyen lehet kontakt hiba,vezeték törés, valami botrányos elkötés a rendszerben és ha a motornak van valami védelme (hővédelem) akkor az van megbokrosodva.
Ezeket a dolgokat mind végig kellene ellenőrizni műszerrel és terhelve a vizsgált szakaszt pl egy vasalót rezsót vagy hasonlót bekötni a vizsgált szakaszba és egy ellenőrző lámpát is ami elég szemléletes lesz. Estleg egy biztosan hibátlan konnektorról külön kábelen megtáplálni azt a házivízművet hogy ilyenkor mi van.
Esetleg a nyomáskapcsolón kívűl nincs rákötve még egy elektonikus áramláskapcsoló is ?
Üdv
Áramláskapcsoló nincs beszerelve, viszont akkor majd leellenőrízzük az áramkört.
Üdv
Közben rájöttünk a problémára csak azért írom le mert lehet hogy másnak segítek.
Igazából tegnap amikor bekapcsoltuk tovább romlott a helyzet egy felet fordult a szivattyú majd leállt. Egy szakember megnézte (szerencsére értett is hozzá) végigvizsgálta a vezetékeket és oda jutottunk hogy a motorral van valami valószínűleg újra kell tekercselni így hát elvittük a szervízbe és most várjuk a fejleményeket
Am köszi lalybatyo a tanácsokért! :D
Előző 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 27 / 157