Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 29 / 157
Előző 1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 157 Következő
Üdv !

Köszi a visszajelzést ! Én nem igazán vagyok híve ennek az elektronikus áramláskapcsolónak. Vannak vele bajok és a használata sem túl komfortos ha lakás vízellátására akarod használni. Ha visszaolvasol több probléma is felmerült velük. Inkább nyomáskapcsoló és tartály szerintem. Amúgy semmi garancia arra hogy a legdrágább tovább bírja mint az olcsó.
Lalibátyó, köszi a gyors választ. Akkor maradok a hidroforos megoldásnál. Azt még kérdezném, hogy tudsz-e Mogyoród környékén egy tisztességes kútfúrót, aki a kutamat ki tudná tisztítani. Ugyanis most, a szivattyú leeresztése után derült ki, hogy a kút mélysége eredetileg 52m körül volt, én viszont 48 métert mértem így némi homok lehet az aljában. Érdemes ezt kitisztítani, és mennyibe kerülhet egy ilyen akció?
Üdv !
Általában a kút mélységének 5-10 % a iszapzsák szokott lenni, azt szűrőzni sem szokták, de bármi megtörténhetett. A dolog akkor érdekes ha az iszapzsák is szűrőzött mert ahogy telik fel homokkal egyre kisebb felületen tud beáramlani a víz így egyre több homokot hoz csökkenő hozam mellett. Tehát ha a szűrőzött rész veszélyben van nálad akkor mindenképp meg kell csinálni de ekkora mélységvesztésnél ennek ellenére is ajánlatos mert elvileg ha volt 5-10% iszapzsák akkor az fel is telt szinte. Persze lehet kivitelezési hiba is, pl alul nincs dugó és alulról telik fel homokkal. Ez veszélyes is lehet mert akár a szivattyút is "fogságba ejtheti" a homok.
Ez a tisztítás nem igazán népszerű munka mert nem veszélytelen. Az idő rámegy ami alatt lényegesen jobb profittermelő munkát is lehet csinálni, de van aki azért el szokta vállalni.
Sziasztok

Érdeklődnék, hogy szerintetek hogyan próbáljam meg kiszabadítani 112-es acélcsőbe beszorult
membrános szivattyúmat. A kút vízszintje 15 m mélyen van és először itt szorult meg mikor kiakartam
húzni mert keveset szállított. Leengedtem kötélen egy acélcsövet amivel lejjebb ütöttem majd felhúztam
de ugyanott megint elakadt.Többször is próbáltam de most már lejjebb is beszorult. Már leszakítottam az
elektromos vezetéket és tartókötelet szerencsére mindkettő a szivattyúnál szakadt el. A szövetbetétes
gumicső még rajt van de 3m-t is nyúlik mikor meghúzom . Attól félek hogy középen szakad el és akkor majd
nem tudom leverni a szivattyút 20 méterre és betenni az újat.

Előre is köszi az ötleteket.
Üdv
Hát ez nehéz dió felszerelés nélkül. Én már pár beragadt szivattyút kiszedtem (nem egy volt amit nem tudtam) de azzal kezdem hogy kamerával megnézem mi a baj. Mert bizony lehet néhány. Pl feltelt homokkal és az fogta be, idegen testet ejtettek rá, összeroppant a béléscső, vagy csak megnyomta a dagadós agyag. Könnyen lehet hogy maga a rezgős verte szét a kút béléscsövét ezért én nem is ajánlom ezt a "kútpusztítót" mert rengeteg baj forrása szokott lenni. Megesik hogy maga a tömlő vagy kábel csuszik be a szivattyú mellé és az ékeli be. Sajnos elkövetted azt a hibát hogy leszaggatál ezt azt róla, így aztán tovább csökkennek az esélyek. Pl jött úgy ki rezgős hogy állandó feszítés alatt volt a tartókötél és be lett kapcsolva és felrázta magát a homokból. Az elgondolásod jó hogy ha ki nem jön akkor le az aljára, de semmi garancia hogy a másik ugyanilyen nem akad meg leengedéskor, tehát előtte le kell kalibrálni a béléscsövet hogy mi megy el benne. Mondjuk ezt a 112es acélcsövet sem értem, ez a béléscső vagy ezzel próbáltad lenyomni és ebbe szorult bele ? Nem műanyag az a béléscső és ha igen milyen ?

Ez pl kijött :)

szivattyú.jpg
szivattyú.jpg (34.63 KiB) Megtekintve 10986 alkalommal.

Ez pedig nem :(

NVE00001.png
NVE00001.png (346.56 KiB) Megtekintve 11052 alkalommal.
Üdv:
A béléscső acél 112mm külső átmérővel 3.5 mm falvastagsággal. A kút már legalább 25 éves akkoriban még nem használtak
műanyag csövet. Ennyi idő alatt minimum 10db membrános szivattyút elhasználtunk és soha nem volt gond a kiszereléssel.
Amit írtál hogy feszített kötéllel járassuk a szivattyút próbáltam de nem mozdult meg. Attól félek,hogy az egyik szivattyúcsavarról letekeredett az anya és ha az volt felül beszorulhatott a béléscső meg a szivattyú közé. Mindig ki szoktam
cserélni a csavarokat imbusz rozsdamentesre önzáró anyával de most nem voltam itthon és fater mindig spórol akár száz forintot is és ő tette le ezt a szivattyút. A tartókötél meg eddig mindig csak kb 2mm vastag műanyag szál volt könnyen
elszakadt. Eddig is csak a tömlő tartotta inkább. Az is baj, hogy a tömlő kicsit még billent a szivattyún mert nem középen
van a nyomócső. Az új ruszkikon az hiszem már középen jön ki a nyomócső.
A tömlő nem szorulhatott a szivattyú mellé mert nincs annyi hely. A kábel meg a tömszelencéből szakadt ki, látszik a végén.
Egyébként azért használtunk membránost mert olcsó volt és mert kezdetben marha sok homok volt a vízben.
Most már ivóvízként is kiváló, bevizsgáltattuk.
Még azért nem adtam fel.
Üdv !
Hát ha acél akkor biztosan nem nyomta össze a talaj, és a szivattyú sem verte szét, inkább valami idgen test lesz ami beékelte ahogy mondod. Én nem zárnám ki a tömlő beszorulását sem a szivattyú mellé, sőt a hozamcsökkenés lehetett a jele hogy csúszik le a tömlő mert már megtört lent. Aztán ahogy húztad fel és nyomtad le a szivattyút szépen be is csúszhatott a szivattyú mellé, de ez csak feltételezés. Keress egy duguláselhárítót akinek van kamerája aztán nézd meg mi a helyzet. Azok általában 20 - 25 méterig tudnak kamerázni. Nem a világ pénzét fogja kérni. A látottak alapján pedig tudod majd mit kéne tenned.
Sziasztok!
Egy orosz, membrános szivattyúval kapcsolatban lenne kérdésem. A problémám az, hogy visszaereszti a csőből a kútba a vizet. A felső részén van kialakítva pár lyuk. Ezek mögött belül egy kb 10 forintos méretű kör alakú gumi található. Ezt egy csavar tartja a helyén. Ez lenne elvileg a lábszelepe? Mert kicseréltem a gumit újra, de most is elengedi a vizet. Vagy nem jó gumit vettem bele?
Az a baj, hogy sehol sem találok rendes leírást, hogy hogyan működik egy ilyen orosz búvárszivattyú.
Előre is kösz a segítséget. Üdv!
Üdv
Talán pár kép segítség lehetne mert kb 100 :) változata van már ezeknek a kútpusztítóknak. Pár ezer forintért nem kell csodát várni, ezek ilyenek. Ha rendesen szállít de ez nagyon zavar akkor építs be egy visszacsapó szelepet a szivattyú fölé. Én ist tartok 1-et itthon (elrettentő példának :) ) az is visszaengedi.
Szia!
Köszi a választ, ez egy füzesi szivattyú.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 8abcfjF00A
A belső membránnak (ami mozog), álló helyzetben fel kell feküdnie a szivattyú belső peremére?
Egyébként miért mondod kútpusztítónak?
Üdv!
Üdv !
Bevallom nem tudom, kb 5 éve szedtem szét utoljára ilyent, viszont kutakba beragadtat már idén is szedtem ki nem is 1-et. Szétveri a béléscsövet és berázza a homokot sok esetben. Nem is kell sokat visszaolvasnod hogy láthass rezgős által szétvert kutat. Legtöbbször helyrehozhatatlan károkat okoz, sokan megszívták már vele csak kevesen "dicsekszenek" Olyan ez mint a dízel autó. Azt minden tulaj vigyorogva mondja hogy mennyit fogyaszt viszont a szervíz és javítási számlák kifizetése után amnéziássá válnak :)
Szállított mennyiségben ez a legjobb de ismerek olyant amit 1 év alatt 5 szöt javítottak sőt cseréltek is, mégis szar pedig egy olyan hétvégi házban van ahol nyáron is csak kéthetente használják hétvégeken.
Szia!
Ez a szívó már 7 éve ment, gondoltam felújítom. Csak nem teljesen értem a működését. Egyébként az enyém nem csőkút, hanem rendes betongyűrűs, abba meg jó (volt).
Köszi Lalibátyó! Üdv!
Sziasztok!

Segítségeteket kérném házi vízmű/szivattyú vásárlásban! Adott egy 2 hónappal ezelőtt telepített, 3 körös öntözőrendszer, ami eddig hálózati vízről működött. A gazdaságosabb üzemeltetés érdekében hétvégén leástunk 2 db 1m3-es IBC tartályt, amibe a tetőről gyűjtjük az esővizet.A tartályok mellé egy vízkonnektort telepítettünk, így azok összeköthetőek az öntözőrendszerrel. Mit gondoltok, mi volna a legjobb választás szivattyú/házi vízmű fronton, ami szépen ellátná az öntözőrendszert, nagyobb a nyomása a vezetékes víznél, ami nálunk 2 bar, és nem igényel gyakori karbantartást napi használat mellett? AL-KO házi vízművekkel és Pedrollo, Leo szivattyúkkal szemeztem, de nem igazán tudom, hogy melyiket válasszam...

Segítségeteket köszönöm.

ÜDV,

Márk
Egyébként az enyém nem csőkút, hanem rendes betongyűrűs, abba meg jó (volt).

Volt már olyan ásott kútban hogy az éjszakára bekapcsolt rezgős reggelre mélyen volt homokban és nem a kötél nyúlt meg hanem a homok jött fel alul. Persze valóban jobb az ásottkútban használni, ha nincs budget lapátkerekesre.
Amúgy annyi hogy nem dugattyú hanem membrán van és a szelepek nyitnak zárnak. Az váltó áramú elektromágnes rángatja a vasmagot ami a membránhoz van rögzítve. Egyszerű mint a faék.
Üdv
Hát abból a 2m3 vízből nagy öntözést nem lehet csinálni, de biztosan tudod miért csak ennyi stb. Az utánpótlás is necces ha az égiekre kell várni és nem árt jó nagy tetőfelület hogy egy közepes esőnél is megteljenek. No de nem is ez a kérdés csak elmélkedtem :)
Elvileg bármelyik lehet jó ha olyan paraméterű a választás ami kiszolgál. Értem ez alatt nyomás és szállított mennyiség. A leo az a rossz nyelvek szerint grundfos koppintás és elég jól sikerült koppintani, de én lehet pedrollót vennék ha mindenképp házivízmű. Az biztos ha nem fontos hogy házivízmű legyen akkor én beletennék egy búvárt abba a tartályba. A rendszerek összekötésénél figyelj hogy sokszor nagyon szűk keresztmetszetűek a csatlakozók így lehet nem is a nyomás kicsi hanem a lyuk amin át kell jusson a víz mire bejut a szórófej csövébe.
Előző 1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 29 / 157