Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 30 / 157
Előző 1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 157 Következő
Sziasztok!
Bár nem házivízmű, csak egy öntözőszivattyú, de azért rokonok valahol. :)
Szóval van egy kb. 10m mély ásott kutam, ahhoz vettem egy Bricostore-os öntözőszivattyút meg egy 8m-es műanyag szívócsövet lábszeleppel. Pár hétig szépen működött is, mígnem azt kezdte csinálni, hogy bekapcsolás után pár másodpercig nyomja a vizet, majd megáll a vízfolyás és a hangján is hallani, hogy üresben forog a szerkezet. Kikapcs, pár mp várakozás és újra bekapcsolás után ugyanez, tehát felkapja a vizet, kicsit nyomja, majd üresjárat, és ez akárhányszor ismételhető. Első gyanúm az volt, hogy valahol levegőt is szív, de nem találom hol.
Tegnap kihúztam mindent a kútból, a szívócsövet belógattam egy hordóba és onnan szép folyamatosan kitermelte a vizet. Azonnal visszaeresztettem a kútba, ott meg újból a szakaszos produkciót adta.
Mi lehet a probléma, kút vagy szivattyú? A hordós teszt kizárhatná a szivattyú hibáját, de azért mások a nyomásviszonyok a kútból húzás és a hordó esetében, ezért nem egyértelmű a dolog. A másik tippem, hogy lehet valami a kútban, amit magára szív a lábszelep, de ennek meg mennyi lehet a valószínűsége?
Merre induljak? Hívjak kútásót vagy vigyem a szívattyút a szervízbe?
Üdv
Pontosan milyen mélyen van a víz a szivattyútól mikor ez történik ? A kút vízszintje nem csökkent ebben a szárazságban jelentősen az első beüzemelés óta ?
Üdv.
A vízszinttel nincs baj, cirka egy méterre bemerül a lábszelep.
Közben megvan a megoldás is, elmondom sorjában a történetet, okulásul.
Először jöttek a kutasék, elkezdték tesztelgetni a szivattyút, egy órát szórakoztak vele, a végső konklúzió az lett, hogy vigyem vissza, mert csak az lehet a hibás és ez nem is erre való, vegyek egy búvárt, most van az Auchanban egy orosz 7 ezerért. Hm-hm. :D Én sajnos nem voltam otthon, mert telefonon hívtam ki őket és mire hazaértem, már végeztek, asszonykám fogadott a "megoldással".
A búvárról én is olvastam a véleményeket, így azt a tanácsot ugyan nem fogadtam meg, de a szivattyú tűnt számomra is a hibásnak, ezért felkerekedtem és visszavittem a Bricostore-ba. A szervizes először csak bevizsgálásra akarta átvenni, mondván hogy ezekkel az öntöttvas házúakkal nem szokott baj lenni, de míg írta a jegyzőkönyvet, közben én mesélgettem a történetemet meg a jelenséget ecseteltem így aztán megsajnált a végére és azonnali cserét írt ki. Haza is vittem az új példányt, összeraktam és jött a meglepetés: pontosan ugyanazt produkálta mint az elődje. Na, itt jött a fejeknek hosszas vakarása, mígnem egyszercsak feltűnt, hogy a műanyag szívócső elején elengedett a ragasztó, ahol a hollandiszerűségbe be volt építve a cső. Az akna apró mérete miatt a szivattyú csak a kút szélén fér el, a cső meg azonnal kanyarodik lefelé, éshát a ragasztó ezek szerint nem bírta a súlyt. Nem teljesen engedett el, de az tűnt fel, hogy a felső részénél kicsit kimozog a cső. Gyorsan betekertem szigszalaggal, feltöltöttem, leengedtem az aknába és lám, rögtön normálisan lökte a vizet.
Namármost a tanulságok:
1. Brico-sok kapnak egy nagy pirospontot, a szervizes és aztán az eladók is nagyon rendesek voltak. Én meg ok nélkül rontottam egy kicsit a statisztikájukon (Go/on nevű saját márkájukat vettem). :)
2. A legolcsóbb előreszerelt szívócsövet vettem meg, műanyag hollandival és műanyag lábszeleppel. Nem kellett volna. Csakhát sajnáltam a dupla pénzt egy fémcsatlakozós csőért.
3. A kútásók sem tévedhetetlen szakik, még ha szivattyú forgalmazással is foglalkoznak, akkor sem. :)
Szívócsőnek a kpe csőtől jobb nincs is talán. Olcsó és jól szerelhető az idomjaival. Én nem vennék mást.
Talán nem is árulnak mást. De ez a ragasztásos megoldás akkor sem a legjobb a jelek szerint. Én mostmár csak fémcsatlakozósat vennék.
Sziasztok!
Egy kisebb tartályban összegyűlt esővizet egy AL-KO SUB 6000 merülőszivattyú nyomja fel a kb. 2 méterrel magasabban lévő, nagyobb, 1000 literes tartályba – már évek óta.
Újabban bizonytalanná vált a szivattyú működése: a motor beindul, azonban a vízszállítás elmarad.
Ha ilyenkor a szivattyút a vízben vízszintes helyzetbe teszem, a szívó felületén buborékok távoznak, utána már normál, álló helyzetben felnyomja a vizet.
Lehetséges, hogy a szimeringgel van probléma?
Sajnos, robbantott ábrát sem találtam ezen szivattyúhoz.
Köszönettel fogadok minden tanácsot.
Üdv !
Szerintem az a baj hogy az úszókapcsoló túl későn kapcsolj ki ezért levegősre szívja magát a kis búvár. Valószínűleg a kialakítása olyan hogy nem tudja magát lelégteleníteni ha csak alacsony vízoszlopban van, de az is lehet hogy a nyomótömlő megtörik mikor nem szállít a szivattyú és így képtelen ez a kicsi szivattyú akkora nyomást produkálni félig levegősen hogy kinyomja a törést a tömlőből. Ha esetleg építettél visszacsapót a nyomó ágba az még bonyolíthatja az életed.
A rosszabb változata a problémának hogy beszedett valami komolyabb szennyeződést ami a lapátkereket lekoptatta. Szerintem egyszerű műanyag ezen a szivattyún a lapátkerék így nagyon meglepődni sem kell ha megtörtént.
Köszönet a pompás ötletekért!
- Valóban lehetséges, hogy „levegősre szívja magát”, ki fogom próbálni úgy, hogy ez ne történhessen meg,
- A nyomótömlő anyaga eléggé kemény, nem törik meg, visszacsapó nincs.
- A lapátkerék kopására sem gondoltam, ez is nagyon könnyen lehetséges! Meg fogom nézni, ez elég egyszerű, csak azt nem tudom, hogy a lapátkerék és a ház átmérője között még mekkora különbség fogadható el. Megköszönném, ha volnál szíves erre vonatkozó tájékoztató adatot adni.
Üdv

Ezek a szivattyúk nincsenek illesztve, épp ezért az alacsony nyomás (emelési mgasság) Nem lepődnék meg ha a lapátkerék és a lapátkerék ház közt cm ben mérhető távolság lenne új korában is. Inkább arra gondoltam hogy a lapátok letöredeztek vagy lekoptak pár mm magassságúra ami új korában azért 10-15 mm körüli szokott lenni hasonló szivattyúknál. Esetleg ha valami szálas szennyeződést magára csavart a lapátkerék az is lehet probléma.
Kedves lalibatyo, megvizsgáltam . . .
Az úszókapcsoló kikapcsolásakor nem szív be levegőt a szivattyú, viszont a tartály részbeni feltöltése és az úszókapcsoló kézzel bekapcsoló helyzetbe hozása után ugyancsak nem nyomja a vizet.
A lapátkerék átmérője – mint ahogy voltál szíves írni -, 10-11 mm-rel kisebb a ház átmérőjénél, a lapátok magassága 7 mm, állapota jónak tűnik.
Feltűnt azonban, hogy a villanymotor tengelye rendkívül könnyen elforgatható, nem tűnik úgy, hogy a szimering maradéktalanul ellátná a feladatát . . .
Képek: https://picasaweb.google.com/1095398156 ... MqA2NrI3gE
Köszönöm a megtisztelő segítségedet.
Köszi a képeket, tökéletes a prezentáció. Nem tűnik betegnek ez a lapátkerék, csak a használat nyomait vélem felfedezni. Búvárok esetén a tengelytömítés hibája nem okoz levegősödést mert maga a motor egy zárt házban van, (ami egyben a szivattyú házban van) de okozhatja a motor meghibásodását a bejutó víz. Ilyen motort még nem szedtem szét de szerintem itt is csúszógyűrűs tömítés lesz nem pedig szimering. A képeken is jól látszik hogy a lapátkerék milyen magasan van a szivattyú aljához képest, tehát én továbbra is a vízbe merítési mélységet keveslem, és továbbra is az úszókapcsoló késői kikapcsolását feltételezem. A szivattyú ha már kilátszik a vízből ki kellene kapcsoljon az úszókapcsoló mert a lapátkerék felett egy légzsák tud kialakulni ami csak a szivattyú elfektetésekor tud kijönni, mint ahogy írtad is. Erre megoldás lehet hogy az úszókapcsoló kábeljét rögzíted a szivattyú tetején a fülhöz és csak 5-8 centi kábeldrabot hagysz neki. Ezetleg a szivattyú felett rögzíted ha van mihez. Tehát ha biztosan nem tud levegősre futni az alacsony vízszint miatt akkor ennek működnie kell szerintem.
A mindenképpen megfogadandó tanácsaidon kívül köszönöm elismerésedet a "prezentációt" illetően is.
Igen, itt a problémát a nagyon kicsi tartály okozhatja, ugyanis mérete mindössze 33 x 33 x 33 cm (ez egy fűtőrendszer kiegyenlítő-tartály lehetett, a padláson találtam . . .). Ebből adódóan az úszókapcsoló precíz beállítása nem könnyű feladat, még úgy sem, hogy a kapcsolónál, attól csak 6-7 cm-nél rögzítettem a kábelt.
Még mielőtt bármit is tennék, beszerzek egy alkalmasabb, nagyobb tartályt, amelynél tágabb lehetőségek adódnak a legkisebb és legnagyobb vízszint beállítására.
Addig is ismételten köszönet a tanácsokért - az eredménnyel jelentkezni fogok.
Sziasztok!
Szivattyú és hidrofor tartály vásárlás előtt állok, ezért szaktudás és tapasztalat hiányában szeretném itt feltenni kérdésemet, mivel látom itt nagy a segítőkészség és a tapasztalat.
Adva van egy ásott kút (a föld felszínétől a vízszint 9m, a víz mélység pedig 1m , de szeretnék egy kicsit kiszedni az évek alatt lerakódott homokból kb. fél métert, mert vagy 15 éve nem volt használva) a vízhozamot nem tudom, de szeretném megoldani ebből egy 100m2-es ház teljes vízellátását. Kérdésem, hogy milyen szivattyút és tartályt érdemes venni.
Válaszokat előre is köszönöm.
Ilyen vízmlység mellett legalább 2 méter mély aknát kellene csinálnod aminek már komoly költségei vannak. Én inkább az ásott kút szivattyú 8vagy csőbúvár) és tartály+nyomáskapcsoló megoldást javasolnám.
Ja igen, azt elfelejtettem írni, hogy egy egy cső már bent van a házban, ami 7m-re van a vízszinttől, és 5 m-re a kúttól. Régen kézi szivattyú működött rajta. Milyen teljesítményű szivattyút érdemes vennem? A tartályban én 80-100l-es gumimembránosra gondoltam.
Előző 1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 30 / 157