Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 32 / 157
Előző 1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 157 Következő
Üdv
Az a csoda hogy 9 méter nyugvóról egyeltalán meg tud indulni, de szerintem aknád van így a szivattyú kicsit közelebb van a vízhez azért működik az elején. Egyszerűen megszakad a vízoszlop ekkora szívómélység esetén aztán becsordogál a víz a kútba emelkedik a szint és a folyamat indul újra. Bármilyen csőbúvárt lehet nyomáskapcsolóval vezérelni de ha lehet lapátkerekes és 2 nél többlépcsős fajtát válassz. Kerüld a periférikus és csavarszivattyúkat. Ne ess abba a hibába hogy nagyobb szivattyút veszel mint amit a kutad tud hozamban homokmentesen, ezért kellett volna a hozam adat. A fél nap locsolás az egy normál szórófejjel nem több mint 15-20 liter/perc de ha ugyanazt a szórófejet rákötöd a vezetékes vízre akkor meg is mérheted akár.
Üdv Lalibátyó!

Van egy kis baj a vízművel és lehet, hogy nem is kicsi. Amikor bekapcsol, szívja magába a vizet és amikor leáll vele, akkor úgymond horkant egyet és mintha visszaeresztene belőle egy kicsit, mivel hallom mintha egy kicsi folyna vissza. Próbáltam azt, hogy leengedtem a vizet, miután kihúztam a konnektorból és utána fújtam bele még levegőt, de az nem használt, olyankor méggyakrabban bekapcsolt, ezért ki kellett eresszek belőle, de még mindig úgy megy, ahogy az imént leírtam. Mi lehet a baj? A vízmű típusa Pentax JMRC 80, 24 literes, H max 45 m. Segítségét előre is köszönöm.
Üdv
Levegőt annyit kell fújni mint amennyi az előírás (általában 1,5 bar) Ha visszaereszti a vizet akkor a lábszeleppel lesz gond, azt ellenőrizd vagy cseréld. Esetleg lehet a szívócső a víz alatti részen tömítetlen és ott is visszaszökhet a víz a tartályból. A víz suhogását ha rátapasztod a füled a csőre vagy a szivattyúházra hallani fogod.
Sziasztok,

belefogtam egy házi vízellátó rendszer kiépítésébe. Egy szivattyú a kis hozamú "kút"-ból tölt egy ciszternát, aminek a vizét egy házi vízmű használja.
Szeretném megkérni a hozzáértőket, hogy véleményezzék az elképzelésemet a bekötésekről és felhasznált elemekről, mert még most van lehetőségem a végleges rendszer módosítására. Felépítés a csatolt képen látható:
Vizgazd.png
a rendszer felépítése
Vizgazd.png (102.82 KiB) Megtekintve 11922 alkalommal.

Mindkét szivattyú Al-Ko Jet 601 típusú. http://www.al-ko.hu/79-751.htm?prod_id=prod_751
A töltő szivattyút eredetileg idő kapcsolóval szabályoztam, de vettem hozzá egy szintvezérlőt, így ezt megbízhatóbbnak tartom. http://vlbt.hu/hu/termekek/reszletek/1238/matic_szintvezerlo_sub_matic_2hp_szintkapcsolo/
A vízművet áramláskapcsoló védi. Persze a ciszterna min-max szintje lekapcsolja mindkettőt.
Terveim szerint locsolásra és háztartási használtra szolgáltatna vizet a rendszer.

Amik kérdésesek számomra:
- a vízmű elé vagy mögé tegyem a szűrőt? (nagy mennyiségű homokra nem számítok a vízműnél, de a boltban azt tanácsolták, hogy mögötte van a helye; persze ezt a beépített szűrős típusok nem igazolják)
- visszacsapószelep beépítésében gondolkozom, hogy a szűrő tisztítása ne járjon a víz leeresztésével. Nem tudom mennyi lehet gond, hogy a szívócső nem kerül nyomás alá.
- korábban olvastam hogy KPE műanyag fittingek helyett rezet javasoltok. Miért?
- az elemek beépítési sorrendjére is várok tanácsot.
- azt nem tudom hogy normális-e hogy locsoláskor a a nyomás kb. 2 bar-ra esik le, ami nem sok. (A szivattyú 3,5 bír, a kapcsoló 1,5-2,5 között kapcsol.) Talán a 600W-os szivattyú nem elég ide.

Nagyon költséges elemeket nem kívánok beépíteni, hisz a szivattyú kb. 13e Ft volt.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Gabor
Üdv
Köszi a részletes leírást. A magam részéről túl sok értelmét nem látom 2 ugyanolyan szivattyú beépítésének mert túl sokkal nem fog többet nyomni a ciszterába rakott szivattyú mint ami a kútban lesz. Az egyiknek a szívómélység a másiknak a nyomómagasság lesz a mennyiségi korlátja. Ha csak nem oly kevés az a víz hogy el is fogy a kútból, de akkor meg le is levegősödik a rendszer és más bajok is lehetnek. Ha a kút vize megbízhatóan tiszta akkor sok értelme nincs szűrőkkel babrálni, esetleg azon a nyomó ágon ami a lakásba megy hogy a drága kerámia csapok védve legyenek. A visszacsapó szelep beépítése és a lábszelep elhagyása elvileg nem okoz problémát. Azért jobb a réz mert ha 5 ször kell szétszedni akkor azt 5 ször össze is lehet rakni, viszont a műanyagra ez már nem mindig igaz, könnyű megszakítani. A sorrend nem tűnik rossznak de vízóra minek bele ?
Teljesen normális hogy leesik a nyomás 2 barra locsoláskor hiszen a szivattyú karakterisztika az egy görbe, tehát vagy a 3,1 m3 /óra az igaz vagy a 3,5 bar. A kettő együtt sosem. Ha lemérnéd hány liter vizet nyom a locsolófejen akkor megkapnád mit tud a szivattyúd szállítani 2 bar nyomáson. (Nekem a 800 as 2,5 barral locsol.) Sajnos ez eléggé barkács kategória ezért karakterisztika görbét nem is találtam hozzá.
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Van egy 16 méter mély fúrt kutam 125-ös cső van benne, ami egy műanyag aknába végződik. Jelenleg egy kis membrán szivattyúval üzemel, de most szeretném lecserélni egy nagyobb teljesítményűre az öntözőrendszerhez.
Vásároltam egy elpumps bp10 csőbúvárt és tanácstalan vagyok, hogy milyen módon rögzítsem a szivattyút mert ugyebár nem kis súllyal rendelkezik és erre ha még rájön az 5/4-es kpe cső tele vízzel elég nagy tömegű lesz. Mit tanácsoltok rögzítés tekintetében? Illetve tanácsot kérnék a szivattyú bekötésében is, mivel vettem egy brio 2000M átfolyásszabályzót is. Hogyan kell ezt bekötni? Tudna valaki segíteni?
Üdv
Nyúlásmentes kötéllel kellene rögzíteni. Én műanyag bevonatos drótkötelet használok, amit nem barkács áruházban veszek mert ott elég veszett ára van.
Jó még a statikus hegymászó kötél is, ez sem nyúlik. Arra figyelni hogy a kábel mindíg hosszabb legyen mint a kötél és a szivattyú után sosem legyen feszes a kábel. A bp10 nem beépített kondenzátoros ezért nem a kapcsoló doboz és a szvattyú közti kábel hanem a villásdugó és a kapcsolódoboz közti kábelbe kell bekötni. természetesen a szivattyú indító kapcsolót bekapcsolva kell hagyni ha vezéreltetni akarjuk vele a szivattyút. Maga a bekötés nem nagy dolog elég jó leírásokat szoknak adni velük, kövesd az ott leírtakat. Másodéves inasnak csukott szemmel meg kellene tudni csinálni :) A vízbekötést nyilak jelzik, az elektromos bekötés rajza a fedélben szokott lenni. Ha nem boldogulnál képekkel illusztrált kérdést tegyél fel.
Sziasztok!
Milyen csőbúvárt ajánlanátok? Természetesen nem egy évre. 125-ös bővizű kútba.
Köszi
lalibatyo írta: Üdv
Köszi a részletes leírást. A magam részéről túl sok értelmét nem látom 2 ugyanolyan szivattyú beépítésének mert túl sokkal nem fog többet nyomni a ciszterába rakott szivattyú mint ami a kútban lesz. Az egyiknek a szívómélység a másiknak a nyomómagasság lesz a mennyiségi korlátja. Ha csak nem oly kevés az a víz hogy el is fogy a kútból, de akkor meg le is levegősödik a rendszer és más bajok is lehetnek. Ha a kút vize megbízhatóan tiszta akkor sok értelme nincs szűrőkkel babrálni, esetleg azon a nyomó ágon ami a lakásba megy hogy a drága kerámia csapok védve legyenek. A visszacsapó szelep beépítése és a lábszelep elhagyása elvileg nem okoz problémát. Azért jobb a réz mert ha 5 ször kell szétszedni akkor azt 5 ször össze is lehet rakni, viszont a műanyagra ez már nem mindig igaz, könnyű megszakítani. A sorrend nem tűnik rossznak de vízóra minek bele ?
Teljesen normális hogy leesik a nyomás 2 barra locsoláskor hiszen a szivattyú karakterisztika az egy görbe, tehát vagy a 3,1 m3 /óra az igaz vagy a 3,5 bar. A kettő együtt sosem. Ha lemérnéd hány liter vizet nyom a locsolófejen akkor megkapnád mit tud a szivattyúd szállítani 2 bar nyomáson. (Nekem a 800 as 2,5 barral locsol.) Sajnos ez eléggé barkács kategória ezért karakterisztika görbét nem is találtam hozzá.

Szia Lalibátyó,

A kútból el fogy a víz és homok is van benne. Ide mindenképp kell a szűrő, de nem merem a szivattyú után tenni. A kút iszapzsákját kb. félévente kiszívatom membránossal.
Ide jobb lenne egy 500-600 Wattnál kisebb szivattyú, hogy lassabban szívjon, kiegyenlítettebb lenne a működése és talán kevesebbet homokolna. Láttam pedrolloból és az elektrikóban is 370Wattosat. A kérdés csak az hogy arról a 7 m-ről az is felszívja-e a vizet. Addigis csappal folytom a mostanit.
Megnyugodtam a műanyag fittingek kapcsán, mert amit vettem egész jó minőségűek és már szét lettek szedve párszor.
A vízóra magam miatt kell, hogy lássam hogy mennyit is használunk a kútból.

Köszönöm segítségedet!

GAbor
Üdv!
Egy használt Einhell típusú házi vízellátó berendezést kaptam egy ismerősömtől. Nincsenek információim arról, hogy rendesen működött-e. Az a problémám vele, hogy már kifogy a víz a tartályból és eltelik több, mint fél perc, mire bekapcsol. A tartályban lévő lufit száraz (víztelen) állapotában kb. 1,5 bar-ra fújtam. Kb. szerintem most is ugyanezt a nyomást tartja. Ha bekapcsol, kb 4,5 bar-os víznyomást produkál a beépített órája szerint. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan kellene beállítanom azt, hogy azonnal bekapcsoljon, ha kifogy a víz a tartályból.
Üdv !
Elvileg akkor ez egy jó szivattyú aminek meg van buherálva a nyomáskapcsolója, de az is lehet hogy rossz. Én lehet inkább vennék másikat 2-3 ezer forintért, mert a buherálás hozzáértés nélkül nem vezet jóra. Ha mindenképp állítgatni akarod akkor hagyj a tartályban 1,5-1,6 bar nyomást a víz oldalon ( a nyomásmérőn látod) a kicsi csavart csavard lassan kifelé bekapcsolásig. Ha nagyon nem jönne össze akkor másik kapcsoló a megoldás.
lalibatyo írta: Üdv !
Elvileg akkor ez egy jó szivattyú aminek meg van buherálva a nyomáskapcsolója, de az is lehet hogy rossz. Én lehet inkább vennék másikat 2-3 ezer forintért, mert a buherálás hozzáértés nélkül nem vezet jóra. Ha mindenképp állítgatni akarod akkor hagyj a tartályban 1,5-1,6 bar nyomást a víz oldalon ( a nyomásmérőn látod) a kicsi csavart csavard lassan kifelé bekapcsolásig. Ha nagyon nem jönne össze akkor másik kapcsoló a megoldás.

Köszönöm a választ. Sajnos nem sikerült beállítani. Leszereltem a nyomáskapcsolót és kiderült, hogy a membrán tele van valamilyen szivacsos iszap szerű masszával. Nem kísérleteztem vele, hanem kicseréltem. 3300 Ft volt az új nyomáskapcsoló. Azóta kifogástalanul működik.
Ami esetleg érdekes lehet mások számára, hogy a nyomáskapcsolón 1/4"-os külső menet volt, az új kapcsolón pedig hollander van, ezért mehettem vissza a boltba 1/4-es közcsavarért. Egy 110 Ft-os közcsavarért autóztam +20 kilométert.
Üdv mindenkinek!
Van egy 52 m furott kutam. Szívó ág kútban 1", rajta réz visszacsapó szelep, ezt követi a szivattyú tartállyal, innen pedig a 3/4 " vezetékek.
Levegő nyomása tartályban 1,5 bar, víznyomás bekapcsolásnál 1,5 bar, kikapcsolásnál 2 bar. A rendszer mindezidáig hibátlanul működött, mígnem egy nap ....
1. Azt vettem észre, hogy levegősödik a rendszer.
Általam elvégzett hibaelhárítás:
- Lábszelep ellenőrizve, nem enged vissza, külső tömítése száraz.
- szívórész teljes hosszán minden újrakócolva, csatolások ellenőrízve, szivárgás sehol.
- újra üzembe helyezés
Eredmény: Levegős a rendszer.
A szivattyúban a nyomás nem megy el, ha nem használok vizet 1 napig, akkor is 2 bar a nyomás.
Amennyiben kinyitom a kerti csapot, akkor hallom, hogy levegős, de van megfelelő vízhozam. Ha sokáig (8-10 óra) nem használt csapot kinyitom kis ideig csak levegő jön belőle.
Mi lehet a gond?
Üdv
Előfordulhat hogy a szivattyú tengelytömítése van elpusztulóban. Mi újság a vízszintekkel ? NHol áll a víz ha áll a szivattyú és hol ha tartósan megy ? Persze ha tartósan stabil nagy a hozam akkor ez biztosan rendben lesz. Ha valóban jó a szívó oldal tömítése és biztosan nem lyukas valahol az a szívócső (ha flexibilis nem vennék rá mérget) akkor gázos vagy gázosodik a kutad vize.
( Esetleg most van kilyukadóban a tartálymembrán ezért talán a tarály víztelen állapotában lekapcsolt szivattyú mellett meg kellene nézni azt a levegőnyomást ismét.) Teljesen száraz a szivattyú alatt ? A bizonyosság miatt ha egyszerűen megoldható akkor egy másik és biztosan jó szívócsővel nem ártana ellenőrizni a rendszert.
Köszönöm a gyors választ!
Amennyiben tengelytömítés, akkor nem kellene valahol csepegésnek (víz) lenni?
Ma azt vettem észre, hogy 2 nap nem voltam itthon, kerti kút kinyit, aztán hallom, hogy a szivattyú dolgozik, de nehezen veszi fel a vizet.
1., Ha a visszacsapó szelep elengedi a vizet, az okozhat levegősödést?
1/a., Ha elengedi a vizet, akkor a nyomás megmaradhat?
2., Ha gázosodik a víz, akkor hova tűnik a víz? (A gáz kiválasztódik a vízből? Nem kellene nagyobb nyomást mérni olyankor?)
(Lehet, hogy butaságokat kérdezek, de már nem tudok mire gondolni)
3., "Mi újság a vízszintekkel?" Ezt a kérdést nem tudom mire vélni. Milyen vízszint? A kút le van fúrva 52 méterre, abban benne 20 méter 1" KPA cső, talajszint alatt 1,5 méterre összekötve (ragasztva+kötve), visszatemetve, 1" KPA cső fel talajszint felé, arra rákötve a szivattyú.
Ebben én hogyan mérjek vízszintet?
Ha kerti kútra rákötök egy 1" locsolótömlőt, akkor szűkítés nélkül is nagyon jó a hozama, ráadásul tartós is (Próbáltam 4 óra folyamatosan).
Annyit hallok még, ha a tömlőt leszűkítem, akkor "serceg" (jobban nem tudom kifejezni, de te biztosan érted) a víz.
Érdekes módon a szivattyú bekapcsolása után mintha nagyobb mennyiségű levegőt pumpána hirtelen a rendszerbe.
A szivattyút nem szivesen szedném szét (PEDROLO és nagyon a szívemhez nőtt, s ha valamit én szétszedek ....), bár szerintem az rendben van.
Nem nagyon akartam leszedni a visszacsapó szelepet, mert félek, hogy utánna a szivattyú nem fogja felkapni a vizet. (Akkor viszont én annál inkább.)
A szívócső nem flexi, hanem KPA, de sehol nem látok szivárgást.
Előző 1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 32 / 157