Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 33 / 157
Előző 1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 157 Következő
Üdvözlet minden hozzáértőnek! Teljesen amatőr vagyok a témában, de szeretnék valamit megoldani, ezért kérném a tanácsotokat. Nemrég fúrattam egy kutat, ami 12 m mély lett és 4 cm átmérőjő műanyag csőből áll. Ez a felszínen volt kézi húzós megoldással. Én kicsit átalakítottam, leástam 2 m-t és onnan befordítottam a pincébe a szívócsövet és raktam rá egy AL-KO 1300W-os Jet rendszerű házi vízművet. Azzal a céllal történt mindez, hogy innen fogjuk öntözni a kertet, meg rákötöm a házat is, gondoltam mosásra, fürdésre, wc öblítésre is jó lesz. A fagyveszély miatt ástam ilyen mélyre. Sajnos a víz szemmel láthatóan szennyezett, ezért egyenlőre csak a kert locsolás épült ki. Kivezettem kb. 30 m csövet locsolási célra és szerencsére annyi víz jön és olyan nyomással, hogy egyszerűen nem áll le soha... eddig jó is lenne, de amikor befordítottam a csövet volt ott egy gumimembrán amit én simán kivágtam a rendszerből, gondolván arra, hogy a szivattyúm taralmaz beépített lábszelepet. Viszont hiába, mert a víz pár perc alatt teljesen visszaszivárog a csőbe és ezen nem segít az se ha egy újabb lábszelepet építek be a közel vízszintes bejövő csőbe. Azaz a szivattyú minden indulásnál először levegőt szív, aztán egyszer csak felkapja a vizet. Közben azért nem csontszáraz mert van benne némi víz, amit a puffer tartályból kap. Ez tudom, hogy nem igazán jó neki, de sok mindent már nem tudok ezen változtatni. Viszont most szeretném mégis megoldani a wc öblítést legalább. Mivel szeretném elkerülni a szivattyú mielőbbi kinyúlását arra gondoltam, hogy egy nagyobb puffer tartályt építek be a rendszerbe. Így egy-két wc öblítésnél nem fog lecsökkenni annyira a nyomás, hogy elinduljon a szivattyú. Ha meg elindul akkor a tartályom már félig üres lesz és lesz hova kidolgoznia a levegőt. Egy 120 L-es villanyboyler tartályára gondoltam, melyet leállítanék a földre és felül lenne a 2 bekötő cső. A szivattyú és az eredeti puffertartály közé kötném ezt és tennék rá egy légtelenítőt is. Eddig még nem említettem, hogy a víz nagyon buborékos, ezért ajánlották a Jet szivattyút. Működni fog ez így vagy se? Esetleg valakinek van más ötlete? Előre is köszönöm!
Üdv
A korábban írt megoldásaimon kellene végig érni aztán léphetünk tovább, addig nem nagyon bonyolódnék bele a magyarázatokba, de ha visszaolvasol szinte minden kérdésedre fogsz találni választ. Nem törvényszerű hogy a csúszógyűrűs tengelytömítés mindkét irányba tömítetlen legyen. Ha sok éves a szivattyú és homokolgat a kutad akkor én a tömítéssel kezdeném. A kút hozama vízszintje rendben, a víz tisztasága homokmentessége még okozhat tréfákat (pl lábszelep tömítetlensége) Ha úgy érzed meghaladja a szerszámozottságod és tudásod inkább vidd szervízbe szerintem (miután megbizonyosodtál a szívóoldali szerelvények tökéletes állapotában és működésében).
Zolika30
Szerintem keresd meg a kútfúródat aki megoldja a gondod. Amúgy kicsit karcsúnak tartom ezzel a mosogatócsöves megoldással a 12 méteres mélységet ha csak nem valami nagyon magas talajvízszint mellett nagyon jó kavicsos vízadóból jön a víz. Tanulságul pedig vele közöld (előre) mit szeretnél végleges megoldásnak és akkor (remélhetőleg) úgy fogja megcsinálni és elmagyarázza mi miért van. Amúgy nem hinném hogy lenne beépített lábszelep a szivattyúdban, legfeljebb utólag beépített és persze az sem mindegy milyen és hol. Talán ha fényképeket mellékelnél okosabbakat is tudnánk mondani. Én nem tartom kifizetődő és jó megoldásnak azt több tartályos megoldást amit igazán nem is értek bevallom őszintén. Az hogy a vized buborékos lehet attól is hogy a 12 méterer az nincs egészen 12 ebből kiástál 2 métert maradt 10 a szívócső alján pedig biztosan van szűrőzött rész ami legalább 1 méter de inkább több. Tehát simán leszívhatja a vizet a szívócső szűrözött részéig a szivattyúd a csövön kívül és be is megy a levegő alul. Mindez viszont az eredeti állapotban ( a 2 méteres gödör nélkül) fizikailag lehetetlen volt neki. Tehát magyarra lefordítva könnyen lehet hogy a szivattyúd lényegesen több vizet vesz el a kútból mint amit az adni képes és ez magyarázat a koszos vízre is.
Kedves Lalibatyo! Köszönöm a válaszod, sok hasznos és igaz dolgot írtál. Mellékelem a linket a szivattyúmról, ahol a leírásban is szerepel, hogy beépített lábszeleppel rendelkezik. http://www.al-ko.de/catalog/hu-03-02/index.php?seite=14 Típusa: HWF 1300 INOX. A vizünk nem homokos, hanem egyszerűen szennyezett. Régen itt a kút közelében emésztőgödrök voltak, meg lóistálló, meg itt voltak az oroszok is :) Lényeg, hogy ha egy 200 L-es hordót teletöltök akkor a víz a slagból látszólag kristálytisztán jön, de ahogy abbahagyom és leülepszik, letisztul a hordóban borzalmas dolgok láthatók benne. Ha most azt mondom apró kis moszatok, molekulák, giliszták, szúnyoglárvák, ebihalak, akkor nem járok messze a valóságtól. És néha még vastag olajos kosz is összegyűlik a hordó tetején. Nem hinném, hogy többet szívna a szivattyú mint amit a kút tud, mert akkor egyszercsak elfogyna vagy csökkenne a nyomás nem? Ez meg jön mint az állat és eddig még nem volt vége... 3 db 200 L-es hordót teleengedtem, aztán meglocsoltam a 15×30 m-es kertet de semmi nyomáscsökkenést nem tapasztaltam. A plusz tartályt pedig úgy képzeltem, hogy a szivattyúból az eredeti membrános tartályba menő flexibilis csövet először bevezetem a nagy tartályba majd a másik csövön vissza a pufferbe. Így összesen 140 L-es lesz a puffer és ha lehúzok a wc-n 10 L-t azt nem fogja érzékelni a szivattyú. Csak 5 wc húzás után fog lecsökkenni a nyomás annyira, hogy beinduljon de ekkora már lesz hely a levegőnek is amit felszív majd kinyom a nagy tartály tetejére szerelt légtelenítő szelepen át. Legalábbis én így gondoltam... Vélemény?
Üdv
Hát én továbbra is a kútfúró megkeresését javasolnám. Sajnos az ilyen szennyeződések bőven elegendőek hogy a visszacsapó szelepet kitámasszák és hatástalanná tegyék. A nagyobb puffernak úgy lenne értelme ha az is membrános lenne mert ugyan vized az lesz 100 liter de összepréselt levegő ami azt kinyomja csupán annyi mint ami a gyári tartályban van és az bizony csupán 5-8 liter elvételét engedi meg bekapcsolás nélkül. Vagy valami levegőt töltesz a póttartályba is hogy abban is legyen "rugó"
Szóval mindent összevetve erre a kútra én nem építenék nagy teveket főleg nem költséges terveket mert szerintem komoly kivitelezési problémi vannak.
Amúgy azt a szívócsövet ne úgy képzeld el hogy egy tóban van. Az talajban van és ilyen kicsi mélységnél ha a talaj vízadó képessége korlátozott akkor simán a cső mellet elfogyhat a szűrőzött részig a víz és bemehet a levegő a szűrőzés felső felén. Mekkora hozammal adja a kutad a vizet lemérted már ?
Azt mondod a két tartály nem fogja kiegyenlíteni egymást? Ettől féltem...
Max. hozamra a szivattyú 6000l/h-t tud, de szerintem max. a felét adja, azaz kb. 40l/perc, de nem mértem le stopperrel.
Egyébként én úgy gondoltam, hogy a két tartályt megnyomatom vízzel 4 bar-ig, ekkor lekapcsol a szivattyú. Ha kiengedek a rendszerből 5-25 litert akkor még mindig nem esik le a nyomás annyira, hogy a szivattyú beinduljon. Elvileg a boyler tartálynak is kell tudnia max. 7 bar-t.
Üdv
Ha csak az egyikben lesz levegő ráadásul a kisebbikben akkor 5-8 liter lesz egyszeri kivehető víz kapcsolás nélkül. A szivattyúd a 6000 litert laboratóriumi körülmények közt tudja 0 méter szívómélységről 0 méter emelőmagasságra végtelen vastag bekötő csövekkel amik 0 méter hosszúak. Mondhatnám azt is hogy mese mert kiszámolták a lapátkerék méretéből és fordulatából (szerintem veszeteség nélkül) annak szállítását.
Épp ezért lenne fontos a mérés mert azt hiszed okádja a vizet csak épp a vödör telik lassan.
(ezekről a számokról az elektronikában használatos torzítási adat jut eszembe. Van olyan erősítőm ami 0,001 torzítású és van az öreg csöves amit én csináltam. eddig mindenkinem az öreg hangja tetszett még akkor is ha nem tudta mi szól éppen :)
Sziasztok!

A következőben szeretném a segítségeteket kérni. Kaptam javítani egy Alko HW-800 szivattyút, azzal a problémával hogy folyik.
Mint kiderült hiányzik belőle a tömszelence. Vettem egy tömszelencét, mind a két részét, de a rugós részt nem tudom hogy kell feltolni a lapátra hátulról.
A szoros része legyen a lapát felé, vagy amelyik nagyobb, és lépcsősen van kiképezve. Vagy esetleg kell hozzá valamilyen speciális szerszám?

Előre is köszönöm a segítségeteket,

Üdvözlettel

Miki
Üdv
Ha hozzá való akkor annak fel kell menni a lapátkerékre kézzel. A szén gyűrű csúszik a kerámián ami egy gumi betétben ül a házban. Párban kell cserélni úgy is árulják. Valami ilyesmi lesz mint a képen :
csúszo.jpg
csúszo.jpg (4.9 KiB) Megtekintve 8851 alkalommal.

A képen úgy van ahogy szerelmi kell tehát ami alul, az megy a házba ami felül az a lapátkerékre. Azok az oldalak érintkeznek amiknek szerelés után is érintkezniük kell.
Üdv Lalibátyó!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, már fel is csúsztattam a tömítést a lapátra. Holnap jön az összeszerelés. Ilyen szivattyúkkal még nem volt dolgom, általában bajaiakat javítok.

Még egyszer nagyon szépen köszönöm.

Üdv.

Miki
Kicsit későn kapcsolódok a témához, de leírom saját tapasztalatom. Házi vízművemet összekötöttem egy 120l-es használt bojlerrel, amit fordítva állítottam fel. A meleg víz kimenetére kötöttem a hidrofort a hidegre pedig egy sima kerékpár szelepet helyeztem el. A bojlert 1,5-bar levegővel felnyomatom szelepet lezárom. Mehet bele a víz. Nagy előnye, hogy igen nagy mennyiségű kb 40-50liter vizet szolgáltat mire a szivattyú bekapcsol. A szivattyúról jövő csövet T ággal ágaztatom a használói oldalra és a bojler meleg víz kimenetére. Így mindig marad levegőoszlop ami a bent levő vizet kinyomja. A nyomáskapcsolót 1,5- bar fölé kell állítani, 1,7-1,8-ra mert fordított esetben kinyomná az összes vizet mire a kapcsoló bekapcsolna. Kb kéthavonta vagy sűrűbben a levegő nyomását ellenőrizzük, biztos, hogy kell utána töltenünk mert a víz idővel felveszi ezért csökken a nyomása. Lehet a levegő nyomásával variálni de a nyomáskapcsoló mindig magasabb értékre legyen állítva. Így nem befolyásló tényező vízmű tartálya. Mindezt fagymentes helyen pincében helyeztem el de bármilyen fagytól védett megoldás megfelelő. A lekapcsolási értéket én 3-bar nyomásra állítottam be, de ezt is lehet kevéssel növelni vagy csökkenteni. Ui: Ezeket azért írom le, hogy elősegítsem a munkálatokkal járó meglepetéseket (én így jártam).
Üdv!
Olvasgattam a hozzászólásokat és a kérdéseket és nálunk a kút 5 méter mély a víz olyan 3 méterre található kis búvárral 2-3 óra alatt lehet kiszivatni a vizet .Szeretnék házi vízművet venni a házban igy a kpe cső hossza olyan 20 méter lenne .Tehát kút ,cső és a házi vízmű ami 20 méterre lenne a víztől .Namost ha az emelőmagasság 9 méter akkor ez nekem igy működik kellő nyomással meg mindennel?Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdv
Tehát 20 méter szívócsövet szeretnél beépíteni aminél a szivattyú és a víz közti szintkülönbség 5 méter. Igen még működni fog, de úgy építsd ki a szívócsövet hogy folyamatosan emelkedjen a szivattyú felé. Legalább 1" méretűt javaslok.
A 9 méter az nem emelő magasság lesz hanem szívó mélység, de megjegyzem ez már nagyon a vége és 7 méter alá nem tanácsos menni.
Üdvözlöm!
Tanácsot szeretnék kérni a házi vízellátó berendezéssel kapcsolatban.A következö a problémám:van egy ásott 9 méter mély kutunk amiben 6 méter magasan áll a víz a kúttól kb.10 méterre a pincében van a vízellátó berendezésünk melynek típusa DARLING-100 nem a legújabb típus.2 hónapja volt egy olyan gondunk,hogy a házi vízellátónk nagyon gyakran húzta fel a házba a vizet akkor is amikor meg sem engedtük a csapot,éjjel is volt,hogy fél óra alatt háromszor is.Szakembert hívtunk és megálapította,hogy a kútban lévö szívókosár van elhasználódva és ki kell cserélni.Ki is cserélte,aztán a vízellátónk rendben müködött,kb.egy hónapig.Most pedig megint majdnem ugyanez a problémánk,mert a vízellátónk megint gyakran húzza a vizet megint húz éjjel is,a víz sehol nem csepeg sem a csapokon sem a wc-nél.Nem tudjuk mi lehet a gond mit lépjünk az elözö szívókossárral 8 évig bírta,most 2 hónap után ugyanaz lenne ismét a probléma?Ön mit javasol mit tegyünk?
Tanácsát elöre is köszönjük.

Zsófi
Üdv !
Hát nincs arra garancia hogy az új szelep is 8 évet fog üzemelni. Ha valóban sehol nem folyik el a víz és tényleg lassú és folyamatos a nyomásesés ami miatt bekapcsol a szivattyú akkor bizony továbbra is a lábszelep vagy a szívócső hibájára kell gyanakodni. Szerintem elég friss a dolog hozzá hogy a korábban a javítást végző mestert megkeressék és jutányos segítséget várjonak tőle hiszen akár szerelési hiba is lehet a baj de hogy mást ne mondjak a beépített alkatrészre is kell valami garanciának lenni.
Két bekapcsolás közt mennyi vizet lehet kiengedni a rendszerből és mekkora a tarály ?
Előző 1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 33 / 157