Üdvözlet minden hozzáértőnek! Teljesen amatőr vagyok a témában, de szeretnék valamit megoldani, ezért kérném a tanácsotokat. Nemrég fúrattam egy kutat, ami 12 m mély lett és 4 cm átmérőjő műanyag csőből áll. Ez a felszínen volt kézi húzós megoldással. Én kicsit átalakítottam, leástam 2 m-t és onnan befordítottam a pincébe a szívócsövet és raktam rá egy AL-KO 1300W-os Jet rendszerű házi vízművet. Azzal a céllal történt mindez, hogy innen fogjuk öntözni a kertet, meg rákötöm a házat is, gondoltam mosásra, fürdésre, wc öblítésre is jó lesz. A fagyveszély miatt ástam ilyen mélyre. Sajnos a víz szemmel láthatóan szennyezett, ezért egyenlőre csak a kert locsolás épült ki. Kivezettem kb. 30 m csövet locsolási célra és szerencsére annyi víz jön és olyan nyomással, hogy egyszerűen nem áll le soha... eddig jó is lenne, de amikor befordítottam a csövet volt ott egy gumimembrán amit én simán kivágtam a rendszerből, gondolván arra, hogy a szivattyúm taralmaz beépített lábszelepet. Viszont hiába, mert a víz pár perc alatt teljesen visszaszivárog a csőbe és ezen nem segít az se ha egy újabb lábszelepet építek be a közel vízszintes bejövő csőbe. Azaz a szivattyú minden indulásnál először levegőt szív, aztán egyszer csak felkapja a vizet. Közben azért nem csontszáraz mert van benne némi víz, amit a puffer tartályból kap. Ez tudom, hogy nem igazán jó neki, de sok mindent már nem tudok ezen változtatni. Viszont most szeretném mégis megoldani a wc öblítést legalább. Mivel szeretném elkerülni a szivattyú mielőbbi kinyúlását arra gondoltam, hogy egy nagyobb puffer tartályt építek be a rendszerbe. Így egy-két wc öblítésnél nem fog lecsökkenni annyira a nyomás, hogy elinduljon a szivattyú. Ha meg elindul akkor a tartályom már félig üres lesz és lesz hova kidolgoznia a levegőt. Egy 120 L-es villanyboyler tartályára gondoltam, melyet leállítanék a földre és felül lenne a 2 bekötő cső. A szivattyú és az eredeti puffertartály közé kötném ezt és tennék rá egy légtelenítőt is. Eddig még nem említettem, hogy a víz nagyon buborékos, ezért ajánlották a Jet szivattyút. Működni fog ez így vagy se? Esetleg valakinek van más ötlete? Előre is köszönöm!
Üdv
A korábban írt megoldásaimon kellene végig érni aztán léphetünk tovább, addig nem nagyon bonyolódnék bele a magyarázatokba, de ha visszaolvasol szinte minden kérdésedre fogsz találni választ. Nem törvényszerű hogy a csúszógyűrűs tengelytömítés mindkét irányba tömítetlen legyen. Ha sok éves a szivattyú és homokolgat a kutad akkor én a tömítéssel kezdeném. A kút hozama vízszintje rendben, a víz tisztasága homokmentessége még okozhat tréfákat (pl lábszelep tömítetlensége) Ha úgy érzed meghaladja a szerszámozottságod és tudásod inkább vidd szervízbe szerintem (miután megbizonyosodtál a szívóoldali szerelvények tökéletes állapotában és működésében).