Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 34 / 157
Előző 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 157 Következő
Üdvözlöm.
Elöször is válaszát köszönjük,a kérdésére válaszolva a vízellátó berendezés tartálya 100 literes.
A két bekapcsolás közti idöben kb.3,5 liter víz jön a csapon.

ZSÓFI
Üdv.
Kicsit gyanakodtam azért is kérdeztem. Ez bizony nagyon kicsi mennyiség. Ha gumimembrános a tartály akkor a tartály víztelen állapotában kellene ellenőrizni a levegőnyomást a tartály szelepjénél. Ha nem membrános akkor levegőt kellene belenyomni. A mikéntjét beszéljük meg ha eldőlt milyen is az a tartály. A neten sokat erről nem találtam. A Darling Pump elvileg egy ipari szivattyúkat gyártó svéd minőséget produkáló indiai cég. Gyors keresésem nem adott domestic célú szivattyúkat vízellátókat de lehet én vltam figyelmetlen. Persze 8 éve ki tudja mivel (is ) foglalkoztak.Talán nem ártana néhány (jobb) kép erről a rendszerről hogy a biztos megoldás felé haladhassunk.
A mi vízellátó berendezésünk a DARLING 100-3 egy cseh gyártmány a SIGMA HRANICE gyártja,a helyzet az,hogy ezt nagyapám a 70-es évek körül szerezte be,de nem volt használva csak 2003-ban lett üzembe helyezve.Tisztában vagyunk vele,hogy ez egy régi gyártmány,de nekünk eddig nem volt vele gondunk esetleg ha az gondnak számít,hogy kb.3 hónaponként el kellett hívni a szakembert,hogy a levegöt engedje ki a tartályból.Most is erre gondolnánk,viszont nem értjük mi az oka annak,hogy éjjel is fél óránként húzz pedig a vizet meg sem engedjük.Ilyen gondunk,hogy ok nélkül húzza a vizet éjjel is idén nyárig nem volt.Mivel a szakember 2 hónapja volt nálunk és már megint gond van,ezért nem tudjuk mennyire bízunk benne,és ezért kérünk öntöl tanácsot,amit elöre is köszönök.

Tisztelettel:

ZSÓFI
Üdv
A sigma szivattyúkról is csak jót tudok mondani. Attól hogy nem mai darab még 100X többet ér mint a mostani műanyag "ipari hulladék" amivel a hipermarketek vannak tele. Visszatérve a problémára : szerintem nem kivenni hanem beletenni kell a tartályba a levegőt. A 3,5 liter nevetségesen kevés ezért ha van egy csepegő vízcsap egy nem jól működő wc tartály stb simán megtörténhet hogy többször is kicsepeg éjszaka az a 3,5 liter és a szivattyú újra tölt. Nem kizárt a lábszelep probléma sem. Mindenképp kellene kép mert látnok nem vagyok hogy konkrét segítséget tudjak adni. Valóban a 3 havi szakemberes karbantartás sok egy kicsit szerintem is.
-Tehát akár 2 probléma is lehet de 1 biztosan van a kicsi kivehető mennyiség.
Én találtam képet de kicsi esélyt látok hogy 10 éve ugyanezt a szivattyút gyártották volna.
sigma.jpg
sigma.jpg (25.6 KiB) Megtekintve 10297 alkalommal.

Vagy tévedek ?
Sajnos nem tudok képet feltölteni,de az alábbi oldalra rákatintva találtam egy ugyanolyat mint a miénk: DARLING.Inzercia-Nástroje,náradie,Záhradná technika.Celá SR
Üdv
Akkor ez egy ilyen lesz :

866902-darling-1.jpg
866902-darling-1.jpg (2.36 KiB) Megtekintve 10381 alkalommal.

Ez még nem membrános, legalább is a kép alapján nem az. Javaslom hogy a tartályból az összes vizet engedd ki. nem lesz egyszerű de ezt kell tenni. Ha homok is lenne benne azt ki kellene mosni. Ha ez kész akkor visszaszerelni és üzembe helyezni. Nem ártana valami csapot és egy autó szelepet ráépíteni amin keresztül a későbbiekben egyszerűen is lehet bele levegőt nyomni úgy hogy felnyomni levegővel 2 barra a tartályt majd kinyitni a legközelebbi csapot. Ezt addig ismételni még levegő nem jön a vízcsapon. Ha már levegő jön akkor azt kiengedni és üzembe helyezni a tartályt vízzel. Ha ez sikeres akkor kb 20 liter vizet kellene tudnod kivenni két kapcsolás közt. Ezt követően ha továbbra is bekapcsolgat éjszaka akkor megnézni hogy valóban minden csap szerelvény tökéletesen zár e. Akár a lakás főelzáróját is le lehetne zárni egy teszt éjszakára. Ha így is bekapcsolna akkor bizony az a fránya lábszelep továbbra is makacskodik ami lehet szerelési hiba (tömítetlenség) , lehet hogy valami szennyeződés akadáyozza az záródását (pl homok vagy más szennyeződés lehet sorjás, de lehet a szerelő által használt tömítő szallagot vagy kócot szívott be.
Üdvözlöm.
Igen ilyen vízellátónk van,mint a képen.
Köszönjük szépen,hogy idöt szakított ránk és tanácsot adott.

Tisztelettel:
Zsófi
Üdvözletem.

Van egy kis problémám a házi vízmüvünkel, bár a kicsi az enyhe túlzás...sajnos a készülék használhatatlanná vált.
Több éve a kerti csőkútból vízmüvel nyert vizet használjuk.Ezalatt az idő alatt több vízmű is szolgált nálunk, általában a gagyibb /cmi,tip,stb tipusok képviselői/ garancia idejüket kiszolgálták.Felújításukat - áruk miatt- nem találtuk kifizetődőnek.Az utolsó egy alko 601 volt,cseréjét a szivattyú szivárgása és járókerekének kopása tette szükségessé.Gondoltuk ez egyszer legyen minőségi, vettünk egy gardena 3000/4 -es vízmüvet.Bekötöttük a régi helyére, kis "játék" után fel is kapta a vízet / a víz 6 méteren van/. Kicsit meglepődtem a nyomás csekélységén 1,5 bar-t produkált /a hibás alco 2barral üzemelt, szivárgással/.Vígasztaltam magam, hogy bár gyengébb de biztosan tartósabb lesz a készülék - mégis csak minőség. Egy hétig üzemelt.Nyitom a csapot,víz nincs.Kimegyek megnézem, nincs motorhang.Kihúzom-bedugom, indul és le is áll.Leszereltem az új csodát és visszatettem a régi hibás alco-t -feltöltöttem, vízet elsőre felkapja- csapból folyik a víz.
A gardena szakszervízben kötött ki.Szétszerelték, majd közölte a szerelő a hiba nem garanciális: szerintük víz nélkül futott és a belseje - járókerék, diffuzor,- összeolvadt.Megjegyzem a tartályból én engedtem le a vizet, a szüröből pedig még a szervízben is csepeget..A hiba javítása a szervíz szerint közel 25.000ft...
Én laikusként valamit nem értek, ha szárazon futott miért csepegett a víz belőle, miért nem éreztem pl müanyagbűzt mikor levettem a csöveket?
A motor miért nem állt le mikor melegedett az egész? Bár kérdésemre azt mondták nincs a gépben motor hővédelem, de a neten mindenhol tartalmazza a gép ismertetése.Laikusként azt gondolom, hogy nem kis hő keletkezett az összeolvadásnál,nem kellett volna ekkor a motornak lekapcsolnia?
Ezt a "víz nélküli üzemelést" is érdekesnek tartom, hiszen én engedtem ki a vizet..
Mi történhetett?
Üdv
Érdekes történet és nem biztos hogy minden kérdésre lesz válasz. Az említett márka valóban jobbnak számít de inkább marketing mint műszaki tartalom van mögötte. Nekem is van több darab is és javítottam is párat már. Az tény hogy minden alkatrész beszerezhető de legalább 2X annyiba kerül mint egy másik márkáé és bizony sem a felhasznált anyagokban sem a kidolgozásban nincs különbség. Sajnos a szervizek hajlamosak keresni a kibúvót a garanciális kötelezettség alól és ennek a legegyszerűbb módja azt állítani hogy nem az előírt módon használták a terméket. ( koszos vízben volt, szárazon futott, folyamatosan használták stb) És ha ennek szemmel látható nyoma van meg is teszik. Azt se feledjük hogy rengeteg szakszerűtlenül megépített mosogatócsővel készült kút van így aztán az is csoda hogy sok szivattyú mit bír ki mire végleg tönkremegy. Említetted hogy jópár "márka" megfordult a kezed alatt így nem kizárt hogy az a kút amiről üzemelteted a szivattyúkat sincs teljesen rendben. Azért egy valóban tiszta vizű kútról üzemeltett szivattyú ha odafigyelnek rá és nem éjjel nappal öntözik róla a kertet 5-10 évet el szokott menni. Tehát ha úgy érzed nincs minden rendben a kutaddal akkor inkább nevezd szerencsésnek magad a korábbi szívattyúid élettartama miatt. Ez a szivattyú amit vettél 1,5 és 2,5 bar közt kellene üzemeljen így nem nagyon értem azt az 1,5 bar nyomást amit írtál mert akkor le sem tudott kapcsolni hiszen el sem érte a kikapcsolási nyomást. Vagy ezt úgy kell érteni hogy az öntözéskor az egyik szivattyú 2 bar nyomást tudott tartani a másik csak 1,5-öt mert akkor ez minden további nélkül lehetséges. Most abba hogy új meg használt ne menjünk bele mert a szállított mennyiség számít ebben az esetben. A másik észrevételem hogy ez egy szívóoldali szűrős szivattyú így ha homokol a kutad akkor bizony az a picike szűrő elég hamar eltömődik és jelentős szállított mennyiség csökkenést okozhat, sőt annyira el tud tömődni hogy bekövetkezhet a lapátkerék deformációja is hiszen szállítás nélkül forog az a nyomorult lapát a vízben ami felmelegszik és el is deformálódik. A szivattyú hővédelme a motor hőmérsékletét figyeli és bizony az le is kapcsolja a szivattyút ha kell és vissza is kapcsolja ha visszahűlt. Ez nekem mindig tökéletesen működött a Gardenákon. Ha a szivattyúház túlmelegedése miatt kapcsolna le akkor már le is cseppene a lapát a tengelyről. Tehát ez motorvédelem, nem szivattyú védelem. Az sem kizárt hogy a szívócső tömítetlensége miatt üzemelt egyfolytában annyit hogy a lapátkerék deformálódott. Szerintem a víz nélküli üzemet úgy érti a szervíz hogy vízszállítás nélkül üzemelt. Sajnos egy ilyen vitás ügyben meglehetősen idő és költség igényes az igazunk bizonyítása ezért ha úgy érzed hogy nincs teljesen rendben minden az üzemeltetés körülményeivel inkább lebeszélnélek a további vitáról. Egyébként ha magad megveszed és cseréled a lapátkereket és a diffúzort sokkal olcsóbban megúszod de mivel Gardena így is 10 körül lesz . A másik megoldás házasítani a tartályt a vezérlésével együtt egy olcsóbb szivattyúval (pl LEO) Persze mióta ezeket a műanyagba burkolt megoldást alkalmazzák már ez sem oly egyszerű.
Köszönöm a választ.
A nyomást nem egyértelműen írtam le,a 1-1,5 bar a kinyitott csapnál mért nyomás erőssége volt.A kút vascsövezésű.Valóban picit homokos,de nem jelentős - a szűrő eltömödése kizárható /ezt meg is néztem/.A tömítetlenséget én szintén kizárnám - mint laikus- a lábszelep zár,a cső nem ereszti el a vizet a bekötésnél pedig látható lett volna a tömítési hiba.Változtatás nélkül tettem vissza az alco-t,ezen is van plusz szürő.A szervizes azt mondta, hogy úgy feszegették szét annyira megolvadtak a müanyag részek.Mivel vesztenivaló már nincs a gépen holnap szétszedem és lefotózom.Sajnos nem találtam honnan tudnám megrendelni a szükséges alkatrészeket.
A garancián vitatkozni eszembe sem jut, teljesen felesleges..
A 4 vízmüvet kb.5 év alatt használtuk "el",ebből egy már használtan érkezett.A cmi és az alco vízszivárgás miatt - gondolom tengelytömítés és járókerék csere lenne szükséges- ,a két tip márkájú a szivattyú teljesítményének gyengülése miatt lett lecserélve.
Üdv
Nem túl nagy teljesítményű ez a típus így nem csoda ha lealázza egy használt alko. Ha szivárog a víz a szivattyúból az tengelytömítés probléma. Ez egy csúszógyűrűs tömítés elég sok helyen beszerezhető 1000 forint körül. A gardena csúszógyűrűje is ugyanaz mint bármely másiké, ezek szabvány méretek. Cseréje nem különösebben problémás, alap barkács ismeretekkel és szerszámozottsággal megoldható. A Gardenához a Gardenától kell alkatrészt venni.
http://www.gardena.com/hu/support/spare-parts/
VEVŐSZOLGÁLAT:
György Péter 06 -1- 414-2011
( netes infók )
A diffuzor lehet hogy még menthető ha nem tört el. Szerencsétlen esetben elég ám 3 másodpercre szárazon bekapcsolni a szivattyút és már meg is történt a baj. Ami még a gardenák gyengéje az az elektronikus szivattyú vezérlés. Szerencsére a tiéden nem ez van, mert az is horror pénzbe kerül. Küldd a képeket aztán kitalálunk valamit. A lapátkerék menetesen van a tengelyen. A motor hátsó részén hornyolt a tengelyvég itt tudod megfogni komolyabb csavarhúzóval hogy lecsavard a lapátkereket. Ha makacskodna akkor a burkolatot szedd le a motorról, húzd le a levegő lapátot a tengelyvégről és puha pofába fogd satuba a tengelyt. A vizes lapátkerék közepén dugó vagy csőkulccsal meg tudod fogni a hatszög profilt. Nem anya van rajta hanem az egész lapátkereket tudod lecsavarni. (remélem nem változtattak a korábbiakhoz képest)
tisztelt Lalibatyo.
a véleményét szeretném kikérni mi lehet a gond a házi vízművünkkel.
mostanában jött elő az a problémája, hogy miután a tartályban lecsökken a nyomás és bekapcsol a szivattyú egy darabig jól jön a víz, kb 2 liter, azután 10 másodpercenként elapad, majd ismét megindul.
ha most még mindig a nagy forró nyár lenne, akkor gondolnék arra, hogy talán a kútban lenne kevés a víz, de így ősztájt ez nem tudom mennyire valószínű, mivel nyáron sem volt vele semmi probléma.
A vizet egy kb 11 méter hosszú rozsdamentes fém cső éri el, ami a földbe van leverve. azt hogy mennyi lehet a vízhozam, vagy a vízmagasság, nem tudom sajnos. viszont szép tiszta.
kikapcsolni is rendesen kikapcsol a szivattyú, a vizet is tartja, de valamiért fél perces működés után már szakadozik a víz. esetleg lenne valami ötlete hol lehet a probléma?
Üdv
Mennyi vizet tudsz kiengedni két bekapcsolás közt és mekkora a tartály ? Mekkora a ki és bekapcsolási nyomás (mit mutat az óra) ? Milyen a szivattyú ?
Márka, típus ? A saválló cső nem korrodál el, így a kút problémáját kizárnám egyenlőre. Mikor elapad és megindul a víz milyen értékeket mutat a nyomásmérő óra ? A szivattyú alatt száraz minden? Nincs szivárgás ? Valami szűrő van beépítve valahvá ? Visszacsapó szelep milyen és hová van beépítve (szivattyú elé vagy után) ?
köszi a választ. szóval, a vízellátó egy pedrollo , kb 5 éves lehet. 20 literes a tartálya, sajnos a típusát nem tudom, de 1000 wattos.
a bekapcsolási nyomás 1,5bar körül van, a kikapcsolási 2.5 körül. lehet hogy alacsony, de sajnos ennél nagyobb nyomást most am sem bírna kipréselni magából.
két bekapcsolás között nem tudom mennyi vizet tudok kiengedni, most próbáljuk kímélgetni. minden takarékra van véve. egy ki és bekapcsolás között kb 3-4 liter víz jöhet ki. a gumitömlő is fel van fújva, 1,5 bar körülire. amikor bekapcsol és már egy ideje megy, akkor fokozatosan elkezd gyengülni a nyomás és a szivattyúnak is olyan hangja van, mintha üresen járna, mintha nem lenne benne víz, olyankor a nyomásmérő is 0ra esik, aztán amikor újra megjön a víz, akkor egyből erősen jön, nem lassanként erősödik fel. azt hiszem olyankor 2 bar körülire ugrik a nyomásmérő. a szivattyú betontéglákra van téve, nincs a földön.van előtte szűrő, közvetlenül a vízbemenet előtt. az tiszta. nincs vele semmi gond.szivárgást sehol nem láttam. az egész megoldás úgy néz ki, hogy az udvaron van egy akna, amiben le van verve a cső, kb egy méterrel felszín alatt. és onnan át van vezetve vízszintesen a pincébe a szivattyúhoz a víz. a visszacsapó szelep nem tudom mit jelent, én egy szelepet tudok az a vízcsőnél van, hogy visszafelé ne folyjon a víz. tehát az a szivattyú előtt van. azt a szelepet csak leírni tudom, az ilyen olyasmi vastag mint a vízcső, mivel rá van csavarozva. rézből van, felülről zár, rugós.
tudom ,hogy így nagyon nehéz diagnosztizálni, de sajnos olyan szakember aki nem csak találomra tekerget nincs a közelben.
Üdv
Ezt nem kell tekergetni nem az lesz a baj. A nyomásértékek jók levegő is rendben van. Szűrő tiszta. Itt az lesz a baj hogy vagy levegőt tud beszívni valahol, vagy mégis csak kevés lesz a víz abban a kútban. Pontosabban a hozama kevés. De inkább maradjunk annál a levegőnél. Nem túl örömteli a szívócső csatlakozásat végig ellenőrizni hogy hol lehet tömítetlen. Főleg ha sok menetes alkatrészből van összetekerve. Sajna esélyt látok hogy ilyen jellegű a baj. Tehát vizet és levegőt is szív a szivattyúd. Talán ha azt megpróbálnád hogy úgy engeded ki a vizet hogy a kifolyó cső vagy rövid slag vége egy vízzel teli edényben legyen akkor láthatnád hogy buborékosan jön e mikor azt a megindul eláll jelenséget tapasztalod. A szivattyú hangváltozásai nagyon erre utalnak. Persze a tengelytömítés hibája miatt is szívhat be levegőt a szivattyú és bizony az 5 éves kor ezt a lehetőséget is erősíti. Ha csak egy két csatlakozás van a szívócsövön akkor lehet próbálkozni próba céljából a szigetelőszalagos áttekerésével a gyanús részeknek, persze hidegben ez elég nehézkes mert nem nyúlik hanem szakad a szalag.
Esetleg ha átlátszó poharas a szűrőház a szivattyú előtt akkor ott is kellene látnod a levegőt, de csak akkor ha a szűrő előtt szívja be. Ha a szűrő után vagy a szűrőnél akkor már nem látod.
Az lesz a visszacsapó szelep amiről írtál. Nagyon kicsi esélyt arra is adok hogy nem működik megfelelően tehát alig nyit ki és ezáltal beszűkíti nagyon a szívócső keresztmetszetét. Ritka hiba de nem kizárt, korrózió és vízkövesedés szokott az oka lenni.
Előző 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 34 / 157