Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 35 / 157
Előző 1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 157 Következő
Üdv Lalibátyó !

Van egy gyári német dugattyús szivattyúm. WL 2000 WASSER-KNECHT LUNEBURG. Ezeket az írásokat látom rajta.
Régi darab és jó ideje már nem üzemelt. A tartály oldalán kémlelő nyílás van. Látni benne egy úszó kapcsolót, ami kb. a tartály felénél van. Mi a szerepe?
A tartály belsejét mivel tudom kitakarítani, elég vízköves és más piszok is van benne? A szivattyú belseje is - ahol a membránok vannak - rozsdás.
Ez fekvő tartály rendszerű, a helyiség miatt lehet-e állóként használni?
Mennyi a szívó mélység és mennyi a nyomás, amit tud?
Hol kapok hozzá alkatrészeket? Ha nem kerül túl sokba, felújítanám.

Köszönöm válaszodat
Üdv.
Zoli
Üdv
Légyszi rakjál pár képet mert nem szeretnék csacsiságokat mondani. Ugyan ilyen masinát még nem szereltem de nem hinném hogy túl bonyolult éenne. Viszont ez manapság kifejezetten barkácsoló kedvűeknek való mert karbatartás igényes hangos és gazdaságtalan szerkezet, alaktrészt egyedibe lehet gyártatni hozzá mert első körben vagy "magánimportból" származik, vagy használltcikk kereskedő (lomis) útján került be hozzánk. Elvileg ugyanazt tudja mint a házivízművek kivéve a szállított mennyiség ha a felvett elektromos teljesítményeket hasonlítjuk össze.
Tisztelt Lalibatyo

Tanácsot szeretnék kérni az új házivízművemmel kapcsolatosan.
A mostani rendszerem egy Elpumps VB 25 1300-as volt, amit nagy valószínűséggel egy Brio 2000-es kicsinált. Onnan gondolom, mert lekapcsolt szivattyúmotor esetében is folyamatosan ki-be kapcsolgatná a szivattyút. A szivattyú már nem szív semmit… 2 éve újítottam fel, mivel akkor nem volt szárazon futás védelem a rendszerben és a gyári műanyag szívócsonk kilukadt.:( Azóta 1”-os KPE cső van helyette, réz lábszeleppel.
A kút egyébként ásott gyűrűs kút 2 méteres vízmélységgel, a szivattyúnak 5 méterről kell szívnia a vizet, mert a kút mellé lett egy akna kialakítva a szivattyúnak + télen a krumplinak.
A vízellátás a Wc-t és a mosógépet kell ellátnia. A szivattyútól a wc 20 m-re van, a szintkülönbség 4 méter. A Wc nem tartályos, hanem nyomógombos kialakítású. 2-3 bar nyomás mellett tűrhető volt a vízmennyiség, de nem az igazi.
Az új rendszert egy Pedrollo Plurijet m 4/100-as szivattyú szolgálná ki + a tervezés alatt álló automata öntözőrendszert is el kellene tudnia látni.
Kérdésem a következő lenne:
Elég lenne egy Pedrollo EASY PRESS II áramláskapcsoló a mostani 24 literes tartállyal, esetleg egy 100 literes tartállyal üzemeltetve.
Vagy pedig a 100 L tartály + Italtecnica LP3 vízhiányvédő nyomáskapcsolóval vezérelve.
Segítségét, előre is köszönöm.
Üdv
Ez a szivattyú azért már egy komolyabb darab :) Nagy dilemmában vagyok a válasszal kapcsolatban. Az amit alapban tervezel (régi tartály és az áramláskapcsoló) egy jó elgondolás. Mindíg max nyomáson ( nálad 4 bar körül ) van a tartály tehát ha nyitod a csapot erővel jön a víz egyből. A gyengéje az elektronikus vezérlés. Ezekkel bizony szoktak bajok lenni névtől függetlenül és ha nem ismerik időben fel a hibát belehal a szivattyú. Már pedig ezt meg is tapasztaltad korábban. Mondjuk Pedrollóról még panasz nem jutott el hozzám de ez nem jelent semmit. Elektronikus ez is és a hálózat felől egy komolyabb túlfeszültség impulzus meg is adja a kegyelemdöfést ennek is. Most így ötlet szintjén jutott eszembe hogy vannak túlfeszültség védős elosztók és aljzatok, lehet nem ártana pár ezrest áldoznod rá ha már ennyi költségbe vered magad. Aztán hogy mennyire jó a fene tudja. Mondjuk itthon minden értékesebb berendezés abba van bedugva és lekopogom nem is romlott el semmi évek óta, de aztán hogy ez tényleg annak köszönhető nem tudom.
Nekem a szívem továbbra is a nagyobb tartály és nyomáskapcsoló felé húz akár egy szárazfutás védelemmel kiegészítve. Azért a mechanikus dolgokhoz több a bizalmam de lehet nem jól teszem. Viszont ezzel a módszerrel ha mondjuk bekapcsolási nyomás körül van a tartály és egy komolyabb bombát ledob az ember a fajanszba nem biztos hogy kefe nélkül be lehet kényszeríteni a lefolyócsőbe. Tehát kényelmi szempontból nem a legjobb megoldás esetedben.
Egyébként kíváncsian várom mikor rukkol elő valaki megfizethető áron frekvenciaváltós (inverteres) szivattyú vezérléssel. Most nem a lágy indításra gondolok. Tehát mondjuk ami vízelvételkor folyamatosan tartaná a 3 bart a rendszerben és ezt a szivattyú fordulatszámának a vezérlésével oldja meg akár úgy is hogy némi túlhajtást is engedélyezne rövidebb ideig.
Tisztelt Lalibatyo

Köszönöm a tanácsot. A túlfeszültség elleni védelem megoldása marad hátra az elektronikus vezérléshez, hogy a kellő nyomás is megmaradjon, s nyugodtabban aludjak.
Akkor ehhez a rendszerhez nem szükséges a nagyobb tartály?
Üdv
Ez elvileg tartály nélkül is működik. A tartály és a csap közé kell rakni a vezérlőt hogy egyből érzékelje ha fogyasztás van és indítsa a szivattyút. A gyakori és kicsi vízelvételeket nem nagyon "szeretik" ezek a rendszerek.
Tisztelt Lalibatyo

Nagy nehezen megvettem végre mindent. Holnap lesz összeszerelve. Elgondolásom szerint egy 60literes hidrofor tartályt tennék a vízcsap és az áramlásérzékelő közé egy nyomás mérő órával. Ha csak pár liter víz kell, azért ne indítsa a szivattyút. A Pedrollo EasyPress II leírása szerint 1,5 bar-nál kapcsolja be a szivattyút maximumig, ezen nem lehet állítani.:( A tartályra 1,5 bar előnyomást írnak. Nem kéne a nyomáskapcsolás miatt 1,4 barra nyomni a tartályt? Működőképes lesz ebben a rendszerben a wc is?
Segítségét előre is köszönöm.
Üdv
A tartály légnyomását én nem bántanám egyenlőre. Hogy lehet e és hol állítani nem tudom nem szereltem még ilyen vezérlőt. Elvileg kellene lenni ebből 2,2 baros változatnak is esetleg a boltost beszéld rá hogy cserélje olyanra. ( Ha a hátuja kék akkor 1,5 ös ha piros akkor 2,2-es ) Esetedben a 60 as tartály lehet inkább hátrány mint előny mert több vizet kell kifolyatnod ha tényleg 1,5 nél kapcsol a kütyü hogy a szivattyú indulásával 3-4 bar nyomásod legyen. Ha fürdésre zuhanyzásra is használnád a vizet akkor inkább előny a nagy tartály mert lassabb a nyomásingadozás. De ez az én véleményem :)
Ha jól értelmezem szavaid a sorrend szivattyú tartály vezérlő vízcsap. Ennek így jónak kellene lenni.
Tisztelt Lalibatyo

Tegnap sikeresen elkészültem művemmel. A sorrend: szivattyú, átfolyásszabályzó 1,5-ös (Mivel kb 2 hetet kellett volna várni a 2,2-re és türelmetlen voltam.), hidrofor tartály 1" csővel kötve mind. Az előző szivattyúval nem is lehet 1 napon említeni a teljesítménykülönbséget. A wc-nél tökéletesen szerepelt, igazán észere sem veszem mikor kapcsol be esetleg a szivattyú. Köszönöm az eddigi segítséget még egyszer.
Tisztelt lalibatyo.
nemrég jelentkeztem a pedrollos problémámmal, amit az előző oldalon tárgyaltunk, hogy folyton elmegy a nyomás, majd visszajön.
levegőre gyanakodtunk, csak most sikerült kipróbálni, mivel nem tartózkodtam otthon, sajnos nem buborékol a víz alatt a cső ami a csapra van kötve, ha elmegy a nyomás. egyszerűen, mintha csak elzáródna.akkor így a levegőkeveredés kizárva?
Üdv
Ezt a tesztet a lehető legközelebbi ponton kell elvégezni a szivattyú után mert a hosszú cső vagy slag becsaphat. Lehetőleg 5-10 percig kellene járatni a szivattyút és ez alatt megfigyelni folyamatosan. Visszaolvasva a dolgokat azt kell mondjam ha mindent ellenőriztél és valóban nem szív be levegőt akkor bizony mégis csak azzal a kút hozammal és vízszinttel lesz probléma. Két dolgot tehetsz, a szivattyúdat kipróbálod egy másik kúton ( lehetőleg ásott, vagy vastagcsöves fúrt kúton ahol kb 7 méterről kellene felvetetni vele a vizet) vagy ezt a kutat teszteled egy biztosan kifogástalan szivattyúval. Tudom ez nem egyszerűen megoldható de elkerülendő a felesleges költségeket ezt kellene tenned. Talán ha egy vákum mérőt beépítenél a szívócsőbe annak a mérési adata is nagyon beszédes lehet. Esetleg a szívónyílást befogod a tenyereddel és bekapcsolod a szivattyút miután feltöltötted vízzel. Ha minden rendben akkor fájdalomküszöbig fogja szívni a tenyered és ez így is marad míg jár a szivattyú. Ha viszont egy bizonyos szívóhatás után hirtelen lecsökkene a szívóhatás akkor levegőt szív a tengelytömítésnél. A teszt nem veszélytelen csak saját felelősségre körültekintéssel és kellő tapasztalat mellett szabad kipróbálni. A kifröccsenő víz áramütéshez is vezethet.
Üdv Lalibátyó!

Ciszternából töltök hidrofor tartályt. A szivattyúm egy olcsó búvár, ami bírja a szemcsét is. Még a nyomáskapcsoló és a tartály előtt van egy szűrő. A problémán az, hogy a PM5 beállítható legalacsonyabb nyomásáig nem tudja felnyomni a szivattyú a tartályt. 1,9 bár körül kellene lekapcsolni, de ezt nem tudja. Próbálkoztam a nyomáskapcsoló átalakításával, rugó gyengítéssel stb., sajnos eredménytelenül. Interneten körülnéztem nyomáskapcsoló témában, de nem találtam 1-2 bár között állíthatót. Mit javasolsz?
Köszönettel: Beppo
Üdv
Elvileg be kellene tudni állítani erre az értékre. A differenciál csavart ( kisebbik) is állítani kell, azt is próbáltad a "-" irányba eltekerni ? Milyen az a szivattyú hogy 1,9 bar a vége?
Üdv
A differenciál csavart teljesen lelazítottam, a középnyomást is minimumra vettem.
A szivattyú azért nyom ilyen keveset, mert zagyszivattyú jellegű szegény pára. Nem a nyomás az erőssége. :( Már azon gondolkodom, hogy összerakok egy elektronikus nyomáskapcsolót és azzal azt csinálok, amit akarok. Sajnos az elektronikus nyomástávadók 20eFt-nál kezdődnek. :( Ha levegő nyomást tudnék mérni a tartály levegős oldalán, akkor jóval olcsóbban megúszható. A nyomás sensorok 5-6 eFt körül vannak. Ennek az a hátránya, hogy ki kell venni a szelepet. Ha sérül a membrán, akkor úszik a helyiség és döglik az elektronika.
Köszönettel: Beppo
Üdv
Hát az a baj hogy a zagyszivattyú még 1,9 bart sem tud ha az a merülős fajta amire gondolok és valószínűleg ezért nem sikerült nyomáskapcsolóval vezérelned. Az áramlás kapcsolók azok a leírásaik szerint már 1 bar bekapcsolási nyomástól szóba jöhetnek de attól tartok ha a szivattyúd olyasmi mint amire tippeltem akkor nem fog a dolog működni.
Gondolom egy olcsó megoldás kellene és úgy tűnik járatos vagy az elektronikában és a barkácsolás sem probléma. Én is valami hasonlóra gondolnék amit írtál, valami olcsón beszerezhető olajnyomás-lámpa kapcsolókkal vagy féklámpa kapcsolókkal vezérelni egy relét ami kapcsolgatná a szivattyúdat. Ezek már egészen alacsony nyomáson is működni szoktak fajtától függően. Aztán hogy az olaj helyett a vízzet mennyire bírják egy jó kérdés de nem hinném hogy sok bajuk lenne tőle. Aztán ha szabadra engedem a fantáziám akkor mi lenne ha súly szenzort (rugós kapcsoló) raknál a flexicsővel bekötött tartály alá, vagy arra függesztenéd ?
Előző 1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 35 / 157