Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 36 / 157
Előző 1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 157 Következő
Üdv Lalibatyo,

Nagyon köszönöm az olcsósító tippeket, majd beszámolok az eredményről.

Jó egészséget! Beppo
Üdv Lalibátyó!

S.O.S-be segítségre lenne szükségem.
Adott egy házi vízmű, 80 literes tartállyal, ásott kútból veszi a vizet. A mai nap folyamán próbáltam volna levegőt nyomni a tartályba úgy, ahogy itt olvastam korábban. Víz leenged, levegővel a maradék víz kifújva, 1-1,5 Barig levegővel felnyomatva, víz ráereszt.
A gond ott van, hogy nem kapja el a vizet, szárazon fut a szivattyú. A lábszelep nem ereszt, mert a vezetékben benne maradt a víz. A vízmű egész addig működött rendesen, míg nem próbáltam a levegőt pótolni, és az a gáz, hogy házunkban ez a vízmű adja a vízellátást, tehát igencsak fontos lenne, hogy működésre bírjam. Van valami tipped a számomra?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv
Először is nyugalom és higgadtság mert ha az ember ideges olyan hibákat követ el amiket egyébként sosem. Hát nincs (nem lehet) összefüggés a szivattyú levegősödése és a tartály levegővel feltöltése között, ha csak nem lyukas a membrán és a lábszelep vagy a szivattyú tengelytömítése is átereszt így szépen kifújtad a vizet a szivattyúból a lábszelepen vagy a tengelytömítésen keresztül de ennek gyakorlatilag semmi esélye mert túl sok véletlennek kell egybe esnie. Nyilván valami oka lehetett hogy nyomtál levegőt a rendszerbe ha ezt megosztanád velem előbbre léphetnénk. Önfelszívós (jet) a szivattyúd vagy hagyományos lapátkerekes ? A munka során a szívócső csatlakozása vagy valami "baleset" nem történt ami összefüggésbe hozható a problémával? Én azt mondom ha jó az a szivattyú és a szívócső rendben akkor légtelenítés után szállítania kell a vizet a szivattyúnak legfeljebb több próbálkozást kell csinálni. Esetleg ha megoldható a szivattyú és tartály közti nyomóvezeték megbontása akkor úgy megpróbálni légteleníteni hogy ne nyomás ellenébe légtelenítsünk. Valami képet mellékelhetnél azért hogy okosabbak legyünk ha a baj továbbra is megmarad.
A tartály nem membrános, hanem fém.
Az ok, amiért levegőt akartam juttatni a rendszerbe, az az, hogy nagyon alacsony nyomásnál (0,7-0,8 Bar) kapcsolt csak be, amikor már eléggé bugyborékolt a víz a vezetékekben.
A szivattyú lapátkerekes, CP103-as kódjelű, kb 5-6 éves lehet. Maga a tartály, és az összes egyéb kiegészítő rajta egy másfél éves, akkor cseréltem ki. A nyomáskapcsoló PM/5 típusú.
Íme a képek:

http://noob.hu/2011/12/29/vizmu_004.jpg
http://noob.hu/2011/12/29/vizmu_008.jpg
http://noob.hu/2011/12/29/vizmu_003.jpg
http://noob.hu/2011/12/29/vizmu_002.jpg

Próbáltam azt is, hogy a szivattyú előtt lévő golyóscsapon keresztül feltöltöttem vízzel a vezetéket (kb 2-3 dl ment bele, tehát a lábszelep felé biztosan nem ereszti a vizet), és úgy ráindítani a szivattyút, hogy elkapja a vizet, de semmi. Többször próbálkoztam, de csak szárazon fut a motor, leégetni meg nem akarom...
Üdv
Hát ezt nem lesz egyszerű munkára fogni. Sok értelme a membrán nélküli tartálynál nincs nyomásmentesíteni a tartályt és úgy tölteni bele levegőt ha van rajta szelep. Ezekbe a tartályokba elvileg annyi levegő kell ami bennük van tehát a tartály leeresztő csavarján kell vízteleníteni a tartályt így feltöltődik levegővel majd elzárni és beíndítani a szivattyút. A levegő betöltő szelepen keresztül a nyomás alatti tartályba is lehet levegőt betölteni ezeknél a membrán nélküli tartályoknál. A gyakorlottabbak itt szoktak "rányomni" fél barnyi levegőt ha szükségét érzik. Levegő betöltésre akkor van szükség ha már néhány liter víz kiengedése után bekapcsol a szivattyú mert ilyenkor kevés a levegő (rugó) a tartályban. A te problémádra hogy későn kapcsol a nyomáskapcsoló nem ez a megoldás hanem a nyomáskapcsóló beállítása vagy cseréje. Talán túl sok is a levegő a tartályodban.
Javaslom teljesen nyomásmentesítsd a tartályt a levegő kieresztésével a levegőszelepen keresztül majd a képen látható golyóscsapra vagy egy darab menetes csővel vagy egy vastagabb tömlővel csatlakozz rá hogy még nagyobb legyen a szintkülönbség a szivattyú és a légtelenítéshez betöltött víz magassága között. Tölts vizet így a rendszerbe a megemelt csövön át. Elvileg a szivattyún keresztül a nyomásmentesített tartályba is be fog befolyni a víz. Zárd a csapot és indítsd ed el a szivattyút. Ha felkapta a vizet állítsd meg és a légbetöltő szelepet zárd el, ha nem akkor újabb próba. 10-20 másodperces próbáknál nem kell hoszabb próbákat csinálni. Ez a fajta szivattyú jó szivattyú csak nagyon kényes a levegőre így a légtelenítése nehézkesebb kicsit.
A későbbiekre javasolnék egy 5-10 literes edényt alul menettel amit rácsavarhatsz a golyóscsapra. A csapot megnyitva és az edényt feltöltve indítsd a szivattyút. Ha elkapta a vizet akkor nagyongyorsan szivja ki az edényből a szivattyú a vizet és mielőtt elfogyna el kell zárni a csapot.
Köszönöm a tippet, holnap ki fogom próbálni, ma már nem kínlódok vele (húztam a kútból pár vödör vizet :P)

Ha jól értem, a pumpaszelepet csavarjam ki, és addig ne is csavarjam vissza, míg el nem indul a vízfelvétel?

A nyomáskapcsolón már állítgattam, mert a gyári 2,8 Bar-os kikapcsolási értékig nem nyomja fel a szivattyú, csak 2,3-2,4-ig. Tudom, hogy a kis csavarral kell/lehet a hiszterézist állítani, csak azt nem tudom, hogy melyik irányba tekerjem, hogy növeljem a bekapcsolási értéket. Tudom, hogy írtad már ezen a fórumon, egyszer már végigolvastam pár hónapja, de elfelejtettem, így kérlek áruld el mégegyszer. :)

Köszönöm!
Üdv
Igen a pumpaszelepet, de csak arra a rövid időre míg fel nem kapja a vizet a szivattyú. Korábban már írtam hogy ezek nem hiteles nyomásmérő órák így a mutatott érték csak tájékoztató és bizony előfordul hogy elég jól félre is tájékoztat. A kis csavar a differenciál csavar a ki és bekapcsolás közti különbséget állítod a nagy a szabályozási tartomány csavar.
A használati útmutató ezt írja a beszabályozásra:
1 teljesen lazítsa fel a differenciál csavart ( kis csavar)
2 állítsa be a kívánt felső beavatkozási értéket ( a nagy csavarral)
3 állítsa be a differenciál csavarral az alsó beavatkozási értéket ( kis csavar)

Tehát mikor a felső nyomáson kikapcsolt a szivattyú akkor az alsó bekapcsolási nyomásig engedsz ki vizet majd addíg tekered a csavart amíg bekapcsol a szivattyú.Van nyíl mindkét csavarnál a "+" és a "-" irányba. Az óramutató járásával megegyező irányba növeled ellenkezőleg csökkented mindkettőt. Ha nagyon nem akarja az igazságot vegyél másikat.
Érintésvédelemre vigyázni :!:
lalibatyo írta: Javaslom teljesen nyomásmentesítsd a tartályt a levegő kieresztésével a levegőszelepen keresztül majd a képen látható golyóscsapra vagy egy darab menetes csővel vagy egy vastagabb tömlővel csatlakozz rá hogy még nagyobb legyen a szintkülönbség a szivattyú és a légtelenítéshez betöltött víz magassága között. Tölts vizet így a rendszerbe a megemelt csövön át. Elvileg a szivattyún keresztül a nyomásmentesített tartályba is be fog befolyni a víz. Zárd a csapot és indítsd ed el a szivattyút. Ha felkapta a vizet állítsd meg és a légbetöltő szelepet zárd el, ha nem akkor újabb próba. 10-20 másodperces próbáknál nem kell hoszabb próbákat csinálni. Ez a fajta szivattyú jó szivattyú csak nagyon kényes a levegőre így a légtelenítése nehézkesebb kicsit.

Próbálgatom reggel óta a leírt módszerrel, de semmi. Feltöltöm a csövet, hallom, hogy folyik a tartályba a víz, elzárom a golyóscsapot, a tölcsérben fent még áll a víz. Ahogy bekapcsolom a szivattyút, pár másodpercig biztatóan hűvös a cső, mintha szívná a vizet, de aztán semmi, visszalangyosodik, és a nyomásmérő is a nullán marad.
Sajnos lövésem sincs, mit tudnék még vele kezdeni. :cry:
Üdv
Meg kellene vizsgálni a lábszelepet. Lehet hogy letapadt valamiért vagy a szűrőkosara eltömődött. Nem kizárt hogy valamely csatlakozás meglazult és levegőt tud beszívni a szivattyú a szívócsövön. Milyen mélyen van a víz a szivattyútól számítva ? A mostani aszályos időszak miatt lehet olyan mélyre került a víz hogy szegény szivattyúnak már elérhetetlen. 7-8 méter körül ez már lehet probléma. Próbáld meg a korábban írt légtelenítési módszert mikor egy "edény" van a csapra szerelve. Abból biztosan elkapja a vizet a szivattyú és mielőtt elfogyna belőle zárd a csapot hogy ne kapjon levegőt. Ha így elkapja a vizet de miután elzárod a csapot elejti akkor még a tengelytömítés (szimmering) is lehet probléma. Sajnos távolról csak ennyit tudok segíteni, ha van még kérdésed írjad ha tudok segítek. Sok sikert!
Üdvözletem.

Igen, most már én is a lábszelepet sejtem gyenge láncszemnek a rendszerben, mintha nem tudna kinyitni. Az első módszernél, amit ajánlottál, mindig csak pár deci vizet tudtam a légtelenítő csőbe önteni, gondolom annyit, amennyi a szivattyúházba fér. Ebből gondolom, hogy maga a lábszelep nem tud kinyitni. Maga a szelep kb 10 éves lehet.
A víz sajnos eléggé mélyen van a kútban (kb 6 méter lehet), de a lábszelep még kb 60 cm-re van a vízszint alatt. Bemásztam a kútba ma délután, hogy a lábszelepet kicsalogassam, de egyelőre nem bírtam a (fém)csövet leszedni a könyökről. Holnap megpróbálom gázperzselővel megmelegíteni a csatlakozást egy kicsit, hátha akkor enged az erőszaknak. Még írok, hogy mi lett a fejlemény.
Mindenesetre köszönöm az eddigi tanácsokat is! :)
Üdv
A 6 méter azért nem az a magasság amivel ne kellene egy átlagos szivattyúnak megbírkózni. Az pedig hogy mennyivel van vízszint alatt a vége jelen esetben nincs jelentősége (ha csak nincs az iszapba dugva a vége) Tehát ez nem lehet baj. Továbbra is javaslom az edényes légtelenítési módszert, főleg hogy acélcső a szívócső aminek a megbontása kiépítése nem egyszerű tehát az egyszerűbben javítható hibalehetőségeket kell kizárnunk először. Talán ha megoldható akkor egy kellő hosszúságú szívócső (kpe cső) aminek a végén van lábszelep helyettesíteni tudná a mostani szívócsövet egy próbára és ezzel elég jól be is lehetne határolni a problémát. Várom a fejleményeket !
Szép (szebb) napot!

Nos, a fejlemények; A vízszint a talajtól számítva 4 méterre van, a lábszelep még plusz 1 méterre van a víz alatt jelenleg, a vízszivattyú meg kb 80 cm magasan van a talajszinthez képest. Tehát uszkve 6 méter mélységből, és 15 méter távolságból kell a vizet szivattyúzni.
Megbontottam a szívó oldalon a vezetéket, és egy vízzel teli tálat alá tartva felkapta, helyesebben szólva elkezdte szívni a vizet belőle (Amint kikapcsoltam a szivattyút, vissza is áradt a víz). Leszedtük a lábszelepet is, volt benne mocsok, de kitakarítottam, ki-vízköveztem, működik rendesen (fel lehetett cucálni a négy méter hosszú csőben a vizet vele).
Vissza feltöltöttük a csövet, légtelenítettük a szivattyúházat, és hajrá....
Nem veszi fel a vizet. :(
Több ("szak")embert megkérdeztünk itt a faluban, és azon a véleményen vagyunk, hogy ez valószínűleg szimeringhiba. Azt mondták, ezt azért nem vehettem észre, mert nyomás alatt volt a rendszer, de mivel leengedtem a vizet, előjött a hiba.
Mint utánanéztem, a szivattyú nem 5-6 éves, mint ahogy emlékeztem, hanem 9 és fél, 2002 augusztusában lett üzembe helyezve.

Most -jobb, további ötlet híján- hétfőig várunk, akkor bevisszük egy szivattyúszervizbe szimeringeztetni (vagy legalábbis megnézetni), és reménykedünk, hogy ismét üzembe lehet állítani.

Köszönöm szépen az eddigi tippeket, tanácsokat! Boldog új esztendőt kívánok!

AndrewBlase
Üdv
Hát igen ha a szívó oldalon minden rendben akkor már csak a tengelytömítés lehet gond de ezt említettem is. Végül is 9 évet elment ezek szerint, panaszra nem lehet ok. Nyilván a kényelmetlenség amivel az egész jár csak bosszantó de most akkor ismét meg lesz az esély újabb 9 év problémamentes működésnek. Javaslom a motor csapágyinak is a cseréjét ha már szervízbe kerül a szivattyú.
Köszönöm a jókívánságokat Hasonló jókat kívánok én is és mielőbbi megoldást a problémára!
BUÉK !
Üdv Lalibátyó!

Nos, fejlemények vannak. Hétfőn reggel bevittem a szivattyút a szervizbe, mondván nézzék meg. Ma délben mehettem érte, az mondták, szimeringes volt, kicserélték. Potom 600 Ft-os anyagdíj mellé felszámoltak 3000 Ft munkadíjat, plusz vettem hozzá 2 új tömítést a csőcsatlakozásokhoz.
Beszereltem a helyére, a tartályból kiengedtem a benne lévő vizet (majd 30 litert öntözgettünk bele a szombatig a próbálkozásokkal), szelepet kicsavartam, és a harmadik nekifutásra elkapta a vizet.
Negyed órás kínlódás után úgy néz ki, sikerült a nyomáskapcsolót is behangolni, most 2,3-nál kapcsol ki, és 1,2-nél be. Ez szerintem egész jó érték. :)

Viszont, úgy néz ki, a szivattyúház tömítését vagy nem rakták be rendesen a helyére, vagy egyszerűen azt már nem cserélték ki, mindenesetre most ott folyat a víz. A csavarokon nagyon nem merek már húzni, nehogy beletörjem a házba őket. Első gondolatom az volt, hogy visszaviszem, hogy csesszék meg, rakják össze rendesen. Aztán belegondoltam, hogy akkor megint napokig ülnek rajta, így inkább veszek hozzá tömítést, és itthon kicserélem.
A másik dolog, amit ki kell cserélnem, az a légtelenítő golyóscsap, mert ma kiderült, hogy az se zár tökéletesen, ereszti a vizet.

Csak abban bízok, hogy most már, ha leengedem ismét a vizet róla, és kicserélem ezt a két dolgot, ismét felkapja a vizet a szivattyú.

Ezek lennének a hírek. Köszönöm szépen a segítséget! :)
Előző 1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 36 / 157