Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 37 / 157
Előző 1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 157 Következő
Üdv
Ez bizony elég bosszantó azért. Arra figyelj hogy ebben a szivattyúban a a lpátkerék és a ház közti illesztési hézag mérete elég fontos dolog. Ha túl nagy akkor teljesítményszegény lesz a szivattyú ha túl kicsi akkor beleérhet a házba a lapát vagy akár a motort is szoríthatja. Az sem kizárt hogy kicsit "félrehúzták" a csavarokat és azért nem fekszenek fel jól a felületek ami a visszalazításukkal és újra húzásukkal (mindig szemben és fokozatosan) orvosolható.
Kedves Lalibátyó!
Házi vízellátó rendszerünk felmondta a szolgálatot, tanácsodat kérem.
A paraméterek: Átlagos családi felhasználás (WC, fürdés, mosás, mosogatás; ivásra, főzésre nem), a kút agyagos talajba kb. 42 m mélyre fúrva, 160-as műa. csővel, jelenleg a (sajnos) nyugalmi szint 10 m-en. Régebben egy bivalyerős Füzesi búvár nyomta 40 m-ről a vizet a 80 l-es hidrofórba (a ház 150 m-rel arrébb és kb. 4-5 m-rel feljebb), de a búvár egy év után elszállt (szétkoptak a kerekek). Akkor leraktunk egy szelídebb csavarorsós KOPRO-t 30 m-re, de most az is zárlatos lett. A víz nem homokos, de egy ilyen vas-oxidos vörös, megszáradva púderfinomságú cucc van mindenütt a csövekben, évek óta nem tisztul ki, bár ránézésre tiszta a víz. Kicsit strapás minden alkalommal felrángatni a 20 kilós szivattyút és a vízzel teli collos csövet (a rokonok is fáradnak), ezért fontolgatom a mélyszívófejes technológiát.
Kérdéseim:
1. Azonkívül, hogy rosszabb a hatásfoka, mint egy búvárnak, mi szólhat még a mélyszívófejes megoldás ellen?
2. Pláne, ha a szivattyú egy Alfa Centauri AC JET100M (Elektrikónál), amit állítólag Kínában gyártanak (bár szerintem Nigériában), de mégis... mi ezekről a tapasztalat?
3. Ráadásul még egy szűrőt is gondoltam berakni a szivattyú elé, 50 mikronos kézi tisztításút (BWT Europafilter), max 0.5 bart vesz le állítólag. Jó ötlet ez a szivattyú kímélése szempontjából?
Köszönöm előre és üdvözlettel
Reinhardt István
Kedves Lalibátyó!
Visszaolvastam és látom, nem ajánlod a mélyszívófejet. Rendben, bár az okát még nem értem.
Viszont a búvárokat eddig átlagosan évente egyszer fel kellett rángatni. A járókerekesek szétrágódnak, és most a csavarorsós is beadta a kulcsot (motorzárlat...). Én egyedül nem is tudom felhúzni, és ezek mindig sürgős projektek. Mínusz öt fokban vagy szakadó esőben, sokszor sötétben felhúzni a vizes, dzsuvás és k. nehéz cuccot, szóval erre nehezen találok már segítséget. Vagy szereljek hozzá egy csörlőt, amivel felhúzom? Ha valahol elakad, széttépi a kötelet, szivattyú beesik stb., ez se jó. Nem merek drága búvárt betenni, mert nem tudom, hogy bírja majd a vizünket. Szűrni nem tudok a búvár előtt...
Üdv
Reinhardt István
lalibatyo írta: Üdv
Ez bizony elég bosszantó azért. Arra figyelj hogy ebben a szivattyúban a a lpátkerék és a ház közti illesztési hézag mérete elég fontos dolog. Ha túl nagy akkor teljesítményszegény lesz a szivattyú ha túl kicsi akkor beleérhet a házba a lapát vagy akár a motort is szoríthatja. Az sem kizárt hogy kicsit "félrehúzták" a csavarokat és azért nem fekszenek fel jól a felületek ami a visszalazításukkal és újra húzásukkal (mindig szemben és fokozatosan) orvosolható.

Üdvözlet Lalibátyó!

A szivattyút végül is mégis visszavittem a szervizbe, mert tömítést "nem tudtak" adni bele, mondván, úgy vágják méretre, de vigyem csak, megcsinálják sürgősbe. (Igaz, nem tetszett neki, hogy zárás előtt 40 perccel estem be, addig dolgoztam, de egy kis noszogatásra megcsinálták. :) )
Most nem folyik/ereszt sehol sem, a vizet is felkapta egyből.
A nyomáskapcsolón állítottam még egy kicsit, így most 2,4 BAR-nál kapcsol ki, és 1-nél be, aminek még örülhetnék is.
Viszont...
Ma lemértem, kb 16 l vizet enged a rendszer, mielőtt ismét bekapcsolna a hidrofor szivattyú. Gondolom, legalábbis úgy érzem, ez egy 80 l-es tartálynál egy cseppet kevés.
Jól sejtem, hogy plusz levegőt kellene a tartályba juttatni? Ha igen, kb mennyit kellene belenyomni, hogy ideális legyen a vízelvételi mennyiség két bekapcsolás között? Egyáltalán, mennyi az ideális mennyiség?

Elnézést, hogy ismét zaklatlak a kérdéseimmel! :)

Köszönettel: AndrewBlase
Üdv
Igen, valóban a mélyszívó fejes nem tartozik a kedvencek közé aminek az oka a rengeteg probléma ami az üzemeltetése során előfordul a kicsi teljesítménye és a rossz hatásfoka. A csavarszivattyúkról sem vagyok nagy véleménnyel. Kristálytiszta vízbe valók, és nem véletlen hogy komoly cég nem is gyárt ilyent vagy ha igen több százezres kategóriában ipari felhasználásra. A lapátkerekes az ami kútba való és a zárt lapátkerekes nem pedig a periférikus rendszerű (TM10 és társai). De aki szereti a kalandokat az vegye meg. Az elvi mélység ahonnan egy szivettyú képes vizet felhozni a 10 méter. A gyakorlatban én már 8 méter üzemi szint alá sem ajánlom a felső szivattyút. Elég ha beleolvasgatsz a fórumba és látod mennyi probléma van a felső szivattyúkkal. Hát még a mélyszívófejessel mennyi lenne. Az ismeretségi körömben aki mélyszívófejest vett mindenki megbánta. Nekem kb 7 éve van lent a saját kutamban a búvárszivattyú sosem vettem még fel és hibátlanul működik. Miért kellene felvenni ha jó ? Sajnos sok olyan kút van amik nem adnak tiszta vizet és ezek bizony a szivattyúk életét is megrövidítik. Ráadásul költségkímélés okán mindenféle vacakokat megvesznek az emberek és bizony nem mindenkinek van szerencséje velük. A Füzesi lapátkerekes elvileg az Umbra koppintása csak mégsem Umbra. Az hogy egy év alatt elkopik a lapátkerék az a koszos víz következménye. A csavarszivattyúd is szinte biztosan a koszos víztől ment tönkre. Vagy megszorult és azért égett le vagy a tengelytömítése beengedte a vizet a motorba mert elkopott. Talán egy Pedrollót kellene venned a 2/10 es untig elegendő egy házhoz. Műszakilag ár érték arányban elég korrekt. Ugyan mióta ilyen "erős" a forint elég veszett ára lett.
Hát igen, nem egyszerű egy búvárt kiépíteni de két átlag fizikumú ember képes rá hogy 40-50 méterről felvegyen egy szivattyút. Ami a baj szokott lenni hogy teljesen feleslegesen jó vastag nyomócsövet szerelnek a szivattyúra és hát minél vastagabb annál nehezebb mert tele is van vízzel. És jó vékony köteleket szoktak beépíteni mert az az olcsó. No az meg ember legyen aki meg tudja fogni ha vizes nyálkás. Sokszor feleslegesen telepítik igen nagy mélységre a szivattyút ami megint plussz kötél kábel és cső (súly). Aztán létezik acélcsöves beépítés is az már tényleg macerás mert szét is kell csavargatni 6 méterenként. No ez már több emberes. 3/4 es kpe cső untig elég 50-60 liter/perc vízelvételhez, ez pedig 2-3 szorosa annak ami a vízórán be tud folyni egy házba.
Üdv
A 16 liter azért annyira nem rossz. Próbaképp mikor bekapcsolás előtt van a nyomás nyomj bele annyi levegőt hogy 0,5 barral megemeld a tartály nyomását. Ezt követően mérd le mennyit emelkedett a két bekapcsolás közt kivehető vízmennyiség. Ha túl sok levegőt töltessz akkor levegősen fog jönni a víz a tartályból mert képes lesz a sok levegő a kifolyó nyílás szintjéig kinyomni a vizet, így a levegő is ki tud jönni a vízzel együtt.
Tiszteletem Lalibátyó!

Házunk vízellátását egy AL-KO HW 1100/MC INOX házi vízművel oldottam meg, ami kisebb javításokkal 2003-tól működik. Most viszont olyan problémába botlottam, ami fejtörést okoz. Arról van szó, hogy a lábszelep meghibásodása miatt a szivattyú valószínűleg több órán keresztül folyamatosan dolgozhatott (senki sem volt idehaza, hogy észlelte volna idejében a problémát). A víz a szivattyúrészben felforrósodott, aminek az lett a következménye, hogy a lapátkerék és a diffuzor is deformálódtak. Beszereztem az új alkatrészeket, de amikor a régi diffuzort és ejektort szétszedtem, nekem úgy tűnt, mintha azok össze lettek volna sajtolva vagy ragasztva. Kérdésem az lenne, hogyan kell megfelelően összeilleszteni a diffuzort és az ejektort? Elég csak egymásba illeszteni őket vagy ragasztani is kell, ha igen akkor milyen ragasztóval? Egyáltalán megoldható ez házilag úgy, hogy a szivattyú problémamentesen működjön?

Segítségét előre is köszönöm.
Üdv
Szerintem nem az volt a baj. Vagy a membrán lyukadt ki és (vagy) eltűnt a levegő a tartályból, vagy a szivattyú kopott le arra a szintre hogy a nyomáskapcsolót nem volt képes lekapcsolni. Ha képekkel is megtámogatod a kérdést egyszerűbb a dolgom. Amiket hasonló kategóriában szereltem már azoknál szivattyúházba egyszerűen csak bele van nyomva a diffuzor. A szívónyílásba illeszkedik bele egy gumigyűrűs tömítéssel, ragasztani nem kell. Arra figyelni hogy pontosan a helyére illeszkedjen mert megszoríthatja a lapátkereket összerakásnál.
Üdv
Ilyesmik voltak amiket én komplett cseréltem vagy ki be szereltem mint amit a képen látsz. A tiéd két darrabban lenne ?

leo_ejektor_1b_n.jpg
leo_ejektor_1b_n.jpg (38.92 KiB) Megtekintve 10197 alkalommal.
Üdv Lalibátyó!
Köszönöm a gyors választ. Igen a szivattyúm ejektora és diffuzora pontosan így néznek ki. Csak nálam ezek most két darabban vannak. A diffuzor az új, most vásároltam, míg az ejektor a régi, csak alaposan meg lett tisztítva. A fejtörést valójában az okozza, hogy ezt a két darabot hogyan kell helyesen összerakni.
szivattyu.JPG
szivattyu.JPG (95.78 KiB) Megtekintve 10207 alkalommal.
Üdv
No ez az amit még nem csináltam :) Az ejektor vagy injektor rész ( az a Z alakú csöszerű darab) pozicionálását a szívónyílás határozza meg, azt abba úgy kell beledugni hogy a másik felén a lyuk amire rámegy a diffúzor ( amiben forog a lapátkerék) épp a szivattyúház közepére essen. No de ezt egybe szerelve szoktam eddig a helyére rakni mert így külön nem volt vele dolgom.) Véleményem szerint ha a tervező fontosnak tartja a pozicionálást mikor egybe dugod a két alkatrészzt akkor ott valami megvezető csapnak pöcöknek lenni kellene. Ez mintha az lenne de élőben jobban eldönthető:
szivattyu2.JPG
szivattyu2.JPG (14.78 KiB) Megtekintve 10210 alkalommal.

Ha ilyen nincs, tehát bárhogy egybe dugható akkor azért megnézném hogy a diffúzor esetleg van e pozicionálva valami csappal stiftel pöcökkel a házhoz. Ha nincs akkor nyert ügy mert bárhogy egybe megy és az egészet a szívónyílásba bemenő gumigyűrűs tömítésű csődarab végzi. Ha esetleg lenne pozicionáló akkor sincs vész mert az ejektort a szívónyílás a diffúzort pedig a szivattyúház pozicionálja. A ragasztásuk már érdekesebb kérdés mert műanyag szivattyúházat próbáltam ragasztani de sikertelenül mert ragaszthatatlan az anyaga, leválik róla minden előbb utóbb. De ez nem szivattyúház. Ha jó húzósan menne egybe a két darab akkor nem hinném hogy ragasztani kellene, de ez talán a régi rossz alkatrészeken látszik hogy volt e ragasztva vagy csak egybe volt dugva. Annyit tudok tenni még hogy a szervizes havertól megkérdezem ha elérem telefonon holnap hogy mi a helyes eljárás.
Kedves Lalibátyó!
(A mélyszívófejes helyett) - vettünk egy Pedrollot, bár nem 2/10-es lett, mert épp nem volt az üzletben, hanem a 4/9-es, azt mondták, hasonló. Le is eresztettük ma, de az a gondom, hogy nem elég a nyomás. Eddig úgy volt beállítva a nyomáskapcsoló, hogy 4,3 bar-nál kapcsolt ki és 2,4 bar-nál kapcsolt be. Most mikor beindítottuk, eleinte szépen ment fel a nyomás, aztán 4 bar-nál mintha elfáradt volna, egyszerűen nem bírt feljebb menni, és nem kapcsolt ki a szivattyú. Átállítottam a nyomáskapcsolót (nagyobbik csavar), így lett be: 1,9 bar és ki: 3,9 bar. Ezzel csak az a gond, hogy az alsó érték nyomása már nem elég ahhoz, hogy a ház összes csapján rendesen folyjon a víz. Lehet, hogy egy kicsit alábecsültem az emelkedést (kút a völgyben, ház a dombon)...
A nyugalmi vízszint 10 m-en volt, az üzemit nem tudom, hol lehet, de szerintem ugyanott, mert hallom, hogy vízvétel után csobog be a víz a csőbe, aztán elhallgat. A búvárt 30 m-re tettük.
Kérdésem:
Jól gondolom, hogy ha a nyomáskapcsoló kisebbik csavarját kifelé csavarom (lazítom a rugót), akkor szűkül az a nyomástartomány, ahol bekapcsol a szivattyú?
Vagy másképpen: ha a felső (kikapcs) érték jó, de az alsó nyomást (bekapcs) értéket szeretném növelni (=kapcsoljon egy kicsit hamarabb), akkor most mit csavarjak és merre??
Továbbra is köszönöm szíves segítségedet!
Üdv
Reinhardt István
Üdv
Bocs de most csak egy gyors válaszra van lehetőségem majd este bővebben írok. Ha teheted vidd vissza azt a 4/9 est mert nagyon mellé lett nyúlva. 10 méter nyugvószintről beszélsz de egyre inkább úgy tűnik hogy 10 méter víz van a kutadban, ami a 40 méteres kút esetében 30 méter nyugvószintet jelent. Tehát 30 bár nyomás csak arra kell hogy a kút tetejéig feljöjjön a víz és akkor még a tartályt szeretnéd feltölteni 4,3 barra ami már ott megbukik hogy a vásárolt szivattyúd 6 bart tud. Ebben a felállásban még az általam javasolt 2/10 es is határeset amit a félreérthető információk alapján tettem. Neked 2/13 as szivattyú lesz az ami teljesíteni tudja a kívánalmaid. ( A mélyszívófejessel egy csepp vizet nem tudtál volna felhozni )
egy kis javítás :
Tehát 30 bár nyomás

Helyesen 3 bar !
Kedves Lalibátyó!
Köszönöm, megpróbálom a cserét elintézni, árban egyébként uaz.
A 10 métert a felszíntől mértem, ennyi biztos volt benne egy héttel ezelőtt, de most megpróbálom újra mérni. 4 bar-ig elmegy még a szivattyú, és az elég is lenne, az 1,9 baros bekapcsolás kevés. Megpróbálok még a nyomáskapcsolóval játszani, mert ha be tudnám lőni 2,3 és 3,9 közé (bekapcs-kikapcs.), akkor végül is rendben lennénk. Vagy nem?
További iránymutatásaidra nyitottan és köszönettel
Reinhardt István
Előző 1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 37 / 157