Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 38 / 157
Előző 1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 157 Következő
Üdv zoli59
No jó volt a sejtésem, valószínűleg az lesz a pozicionáló csap amit jelöltem a képkivágáson. Tehát lenni kellene valami megvezetőnek ami csak egy helyzetben engedi teljesen egymásba dugni az ejektort és a diffuzort. Csak egybedugni kell nem kell ragasztani. Az egész helyzetét pedig a szívónyílásba bemenő gumigyűrűs rész vezeti meg. Ha csavarozod egybe a motort és a szivattyúházat ellenőrizd a csavarok meghúzásakor hogy nem e szorul a lapátkerék a diffúzorban a motor ventillátor felüli forgatásával, nehogy törjön valami esetleg. Sok sikert !
Köszönöm, megpróbálom a cserét elintézni, árban egyébként uaz.
A 10 métert a felszíntől mértem, ennyi biztos volt benne egy héttel ezelőtt, de most megpróbálom újra mérni. 4 bar-ig elmegy még a szivattyú, és az elég is lenne, az 1,9 baros bekapcsolás kevés. Megpróbálok még a nyomáskapcsolóval játszani, mert ha be tudnám lőni 2,3 és 3,9 közé (bekapcs-kikapcs.), akkor végül is rendben lennénk. Vagy nem?
További iránymutatásaidra nyitottan és köszönettel
Reinhardt István

Hát ha becserélik akkor nagyon rendes kis üzlet lesz az. Tulajdonképp ha be tudod állítani és számodra megfelelően működik akkor megoldás lesz az is ami van. Ezek szerint mégis jól mondtad a nyugvószintjét a kutadnak, csak valószínűleg nagyon depressziós az a kút ezért igen nagy a nyugvó és az üzemi szint közti különbség ami miatt nagyon mélyre van telepítve a szivattyú. Ez sajnos jelentős nyomáseséssel jár együtt mint ahogy megtapasztaltad. Az sem kizárt hogy a szivattyú leszívta a kút vizét annyira hogy levegősen szívta már és azért telt fel annyira nehezen a tartály.A 2 es és a 4 es pedrolló közt az alapvető különbség a szállított mennyiség a 4-es javára. Épp a duplája ezért azt csak bővizű kutba van értelme lerakni.
Jól gondolom, hogy ha a nyomáskapcsoló kisebbik csavarját kifelé csavarom (lazítom a rugót), akkor szűkül az a nyomástartomány, ahol bekapcsol a szivattyú?
Vagy másképpen: ha a felső (kikapcs) érték jó, de az alsó nyomást (bekapcs) értéket szeretném növelni (=kapcsoljon egy kicsit hamarabb), akkor most mit csavarjak és merre??

Üdv
A beszabályozáshoz idéznék egy korábbi leírásból. Gondolom a kérdezett kapcsoló is Italtechnika kapcsoló. A kis csavarrral állítod a ki és bekapcsolás közti nyomáskülönbséget. "-" irányba csökkented "+" irányba növeled. Esetedben ha emelni akarod a bekapcsolási nyomást mert jó már a kikapcsolási nyomás akkor "- " irányba kellene tekerned azt a differenciálcsavart mert így csökken a különbség a ki és bekapcsolási nyomás közt tehát közelebb kerül a bekapcsolási nyomás a kikapcsolásihoz. Sajnos a gyakorlatban elég érdekesen működik ez az egész és jó kis játék kerekedik a végére esetenként, sőt előfurdulhatnak beszabályozhatatlan kapcsolók is amit cserélni kell.

A használati útmutató ezt írja a beszabályozásra:
1 teljesen lazítsa fel a differenciál csavart ( kis csavar)
2 állítsa be a kívánt felső beavatkozási értéket ( a nagy csavarral)
3 állítsa be a differenciál csavarral az alsó beavatkozási értéket ( kis csavar)

Tehát mikor a felső nyomáson kikapcsolt a szivattyú akkor az alsó bekapcsolási nyomásig engedsz ki vizet majd addíg tekered a csavart amíg bekapcsol a szivattyú.Van nyíl mindkét csavarnál a "+" és a "-" irányba. Az óramutató járásával megegyező irányba növeled ellenkezőleg csökkented mindkettőt.
Üdv Lalibátyó!
Jól láttad a fényképen, az egy pozicionáló csap, az ejektoron pedig van egy befogadó nyílás. Csakis egyféleképpen lehet a két alkatrészt összeilleszteni. Ami elgondolkodtatott, hogy összeillesztéskor az ejektor egy kicsit lötyög a diffuzor nyílásában. A kettő illesztésénél szabad-e a víznek átfolyni (szivárogni)? Amik a szivattyúban eredetileg voltak, azok nagyon passzosan illeszkedtek, munka volt szétszedni. De most, hogy továbbgondolom a dolgot, a szoros összenövés lehetett akár a vízkő miatt is („vízkő-tömítés”, „vízkő–pozicionálás”).
Lalibátyó! Nagyon sokat segítettél.
Hálás köszönetem. Üdv!
Kedves Lalibátyó!
Jelen helyzet:
1. 12 m mélyen van a vízszint felszíntől.
2. Beszéltem a bolttal, a szivattyúcsere necces, mert meg kellene venni a másikat, a 4/9-est meg átveszik bizományba általam meghatározott áron, és jelképes jutalékért eladják (ha valaki megveszi).
Így aztán a nyomáskapcsolóval szórakozok.
Nem Italtecnica van ráírva, hanem Dianflex.
Teljesen meglazítottam a kisebbik csavart, a felső érték a helyén van, az alsó túl alacsony. Ha beljebb csavarom a nagyobbikat, a bekapcsolási nyomás emelkedik (ez jó), de a kikapcsolási nyomás is, és hiába is lazítanám a kisebbik csavart, mert már nem ér hozzá a karhoz. Látni a képen, hogy a kisebbik rugó és a csavar között már van egy 4-5 mm rés. Növelni tudnám a differenciát a becsavarással, csökkenteni már jobban nem tudom, vagyis kb. 2 bar különbségnél kisebbet állítani nem tudok.
kikap.jpg
Amikor kikapcsolt, így néz ki.
kikap.jpg (114.36 KiB) Megtekintve 8996 alkalommal.

Úgy fest, talán érdemes lenne kicserélni a nyomáskapcsolót vmi. más konstrukcióra. Talán egy Italtecnica PM5 (ha annak más a karakterisztikája, hogy lehessen állítani 1,5-1,7 barra a különbséget), vagy egy BRIO 2000 - azokról viszont semmit nem tudok. Ha jól értem, a BRIO-t a szivattyú és a hidrofor közé kell beépíteni, bekapcsol, ha a beállított érték alá esik a nyomás (1-3,5 bar között, ami nekem jó), ill. kikapcsol, ha megszűnik az áramlás, vagyis a szivattyú max. teljesítményét elérve (és ez is jó). Ráadásul véd a szárazonfutás ellen is. Viszont nem olcsó, de talán még mindig kisebb bukta, mint eladni az alig használt szivattyút és venni még egy újat. Viszont visszaolvastam, látom, hogy a BRIO elektronikája elszállhat, és tönkreteszi a szivattyút. Ezt nem lehet kivédeni?
Mit javasolsz?
Nagyra értékelem a tanácsaidat, és újra csak köszönöm.
Üdvözlettel
Reinhardt István
Üdv
Nem csodálom hogy ebbe az üzletbe nem mentél bele. Ha 12 méteren áll a víz akkor azért a 6 baros szivattyú is elég kellene hogy legyen. Sajnos a nyomáskapcsolód állítási lehetősége kifogyott, az annyit tud. Egy másik nyomáskapcsoló jó ötlet szerintem is. Ha pedig áramlás kapcsoló akkor inkább Nimbusz. Ugyanaz mint a Brio csak féláron. Sajnos a honlapjuk most épp nem megy. http://www.nimbusz-kft.hu/ Nem mindegy mennyit dobsz ki ha nem válna be :) Igen a megbízhatóságuk nem tökéletes legyen bármelyik márka az. Esetedben a nyomáskapcsoló jobb ötlet szerintem és olcsóbb is.
Kedves Lalibátyó!
Gyors vagy, köszönöm.
Megcsillant a reménysugár, az Italtecnica szerint a PM5-nél 0,6 és 2,3 között lehet állítani a különbséget, a gyári be/ki 1,4 - 2,8. Egy kicsit tekerek mind a kettőn és jónak kell lennie! Nekem se szimpatikus az áramláskapcsoló (elég bonyolult így is a cucc), úgyhogy hétfőn megpróbálok betenni egy PM5-öt. Lehet ezt a szivattyú és a hidrofor közé tenni? (A mostani a hidrofor tetején van, és csurom rozsda, nem merem szétszedni..)
Visszaadtad az életkedvemet.
Üdv
Reinhardt István
Üdv
Elvileg igen, ami miatt meggondolandó egyrészt az hogy ha valami szűkebb keresztmetszeten megy be a víz a tartályba akkor lehet hogy nagyobb a nyomás a nyomó vezetékben a tartály előtt mint a tartályban ezért megtörténhet hogy nem egészen úgy működik mint ahogy szeretnéd. Ugyan nem tudom hogy membrános vagy membrán nélküli e a tartályod, de ha membrán nélküli akkor azért jobb ha a tartály levegőterére van ráépítve mert ha homokos üledékes a víz az idővel berakodhat a nyomáskapcsoló membrán házába is és a működését megzavarhatja, vagy meg is akadályozhatja. Ha membrános a tartály akkor úgy is csak a vízrészre tudod rakni. 1próbát megér a dolog szerintem.
Új kérdésem van:
A fúrt kutam csonkja egy kb. 2 m mély, 1,2x1,2 m aknában jön a felszínre. Az akna alja természetes talaj (agyag), oldala zsalukővel felfalazva, teteje beton, fedélként egy vaslemez csapóajtó. Ide helyeztük el a hidrofort meg a nyomáskapcsolót. A fagyvédelem rendben is van, de a páratartalom nagyon magas, az akna belül mindig nedves, minden rozsdásodik. Azt már sejtem, hogy hibás az elhelyezés, de mit lehet kezdeni vele, hogy fagytól védett legyen, de ne is párásodjon? A csőcsonkot be tudom fedni, de az számít egyáltalán? Szellőztessem? Szigeteljem? A házba nem tudom tenni a nyomáskapcsolót/hidrofort, mert nagyon messze van (150 m!).
Üdv
Reinhardt István
Üdv
Sajnos ezzel sokmindent csinálni nem lehet mert a talaj is adja ki a párát magából, nem csak a kút és ez le is csapódik a hidegebb felületeken. Szoktak beépíteni 100-125 mm es szellőző csövet az akna tetejébe, vagy valamit az ajtó alá rakni hogy ne záródjon teljesen, de ez sem old meg mindent. A kútcső lefedése sok pára feláramlást megfog de légmentesen nem szabad lezárni mert vákum alá kerülhet a béléscső és össze is roppanhat szerencsétlen esetben. Ha az időjárás megengedi ki kell nyitni az ajtót teljesen és szellőztetni de ez meg balesetveszélyes lehet. A 150 méteres távolság elvileg nem volna szabad hogy gond legyen mert elvileg ugyanakkora a víznyomás a cső egyik mint a másik végén, nyilván az áramlás okoz egy kevés nyomásveszteséged de ha nincs áramlás akkor nincs nyomáskülönbség sem.
Visszatérve a konkrét ügyre a házba így is úgy is beviszi a vizet, tehát mindegy hogy a tartály előtt vagy a tartály után van kiépítve a 150 méter cső. A kúthoz így is úgy is ki kell vinni a villanyt a szívattyúnak, itt is mindegy hogy direkt vagy kapcsolt áramot visz ki, így is úgy is 150 méter kábel kell. Tehát nem olyan rossz gondolat azt a tartályt a házban elhelyezni, így az alsó nyomásérték közelében kevésbé lenne érzékelhető az áramlási veszteség a vízcsapok megynitásakor.
Úgy tűnik, a nyomáskapcsoló cseréje megoldotta az alacsony nyomás problémáját, a beszerelt PM5 segítségével némi próbálgatás után tökéletesen, tized bar pontossággal be lehetett állítani a kikap/bekap nyomáshatárokat, a család elégedett.
Köszönök minden segítséget.
Üdv
Reinhardt István
-- Hallgassatok Lalibátyóra!
Üdvözletem Lalibátyó!

Nem túl nagy nyaralóm vízellátására egy 600-as tartályos szívattyút használok. Sajnos ha a wc tartály tölt, akkor a kézmosásra már nem jut elég nyomás. Gondolom a szívattyú vagy a tartály kis mérete miatt lehetséges ez a probkléma! Van még egy hasonló teljesítményű tartályos szívattyúm, így ha nem szükséges nem szeretnék még egy nagyobb teljesítményűt venni. Arra gondoltam, hogy mind a két hidrofórt párhúzamos kötéssel beépítem a rendszerbe és ezzel egy állandóbb nyomást és működést tudok elérni, és talán a szívási mélységem is megnőhet.
Kérdésem az lenne, hogy van ennek értelme és tud-e működni ez a rendszer?

Válaszodat előre is köszönöm.

Üdv.:
Matifu
Üdv
1 kútról tud több szivattyú is működni, természetesen külön szivattyú vezérléssel mindegyik. Lehetőleg kerülni kell a közös szívócső használatát. A kérdést csupán a kút vízhozama és üzemi vízszintje dönti el hogy képes e 2 szivattyút is ellátni vízzel A műszaki kivitelezés nem lehet gond. A konkrét problémával kapcsolatban azt tudom mondani ha gyorsöblítős a wc akkor ez természetes dolog hogy a víz arra folyik amerre könnyebb és elég nagy lyuk van egy gyorsöblítős szerelvényen hogy arra folyjon. Ha valóban tartályos az öblítő rendszer (gravitációsan folyik ki a víz belőle) akkor a dolognak van még egy megoldása. Le kell szűkíteni a keresztmetszetet ahol a tartályba folyik a víz. Többnyire egy sarokszeleppel vannak bekötve ezek a tartályok, egyszerően csak zárni kell a szelepen hogy lassabban töltődjön a tartály. Ugyan általában elég szűk keresztmetszeteken szoktak a hagyományos wc tartályok töltődni tehát nem kizárt hogy lesz azzal a rendszerrel valami más gond is ha ez a wc tartálytöltés látványos nyomáscsökkenést okoz.
Lalibátyó!

Köszönöm a válaszod.

Üdv.:
Matifu
Szia Lalibátyó!

Már kb. fél éve küzdök a hidroforommal, ill. az alábbi gondom van vele. Alig nyitom ki a csapot máris bekapcsol, majd rövid idő után kikapcsol. A zuhanyzás a legrosszabb, ill. ekkor vesszük inkább észre, hogy a nyomás (ezzel a hideg/mekeg víz aránya is) változik. Azonban, ha a tartályba levegőt pumpálok, akkor kb.1- 2 hétig megint jól működik. A fórumot és tanácsaidat olvasva arra gondolok, hogy valószínűleg a tartályban lévő levegő veszik el, vagy esetleg a membrán a rossz. Illetve a nyomásmérő óra is hol működik, hol nem - valamikor fenn marad a kikapcsolási ponton, nem mutatja a nyomásesést. A szelepnél (ahol pumpálom) nem ereszt a levegő, esetleg a nyomásmérő óránál? Vagy a membránt kellene kicserélni? Mivel 1-2 hétig jól működik a szivattyú, ezért (gondolom) minimális a szivárgás, és ezért nehezebb is megtalálni. Vagy cseréljem a tartályt?
A választ előre is köszönöm.
Üdv.
Előző 1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 38 / 157