Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 39 / 157
Előző 1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 157 Következő
Üdv
A leírtak erősen arra utalnak amit gyanítasz. Valóban nem sok komfortérzet van abban ha állandóan változik a vízhőfok tisztálkodás közben a folyamatos és gyors nyomásváltozások eredménye miatt. Erre a minél nagyobb és jól működő tartály a megoldás. Ugyan a Grundfos nak van egy szivattyúja ami elvileg képes állandó nyomás tartására de horror ára van és tapasztalatom sincs vele hogy a leírtakból mi a marketing és mi a valóság. Ha membrános a tartályod akkor bizony lyukas lesz az a membrán ha elszökik a levegő és meggyőződtél hogy nem másutt szivárog. A membrán cseréje nem különösebb varázslat, némi érzékkel és gyengébb szerszámozottsággal is megoldható. Nem írtad mekkora a tartályod így a membrán árával kapcsolatban nem tudok mondani semmit. Membrános rendszernél a víz oldalon szokott lenni a nyomásmérő ezért ott nem szökhet a levegő. Ha nagyon "leharcolt" a tartályod és belül is nagyon rozsdás akkor inkább egy komplett tartály cserét javasolnék mert nem biztos hogy hosszú életű lesz az új membrán. Sőt már találkoztam olyan esettel hogy a membrán jó volt de a tartály viszont annyira korrodált hogy kilyukadt. Javaslom mielőbb javítani mert a szivattyúk a gyakori ki-be kapcsolgatást nem szeretik.
Ne feledkezz meg a tartály nyomásmentesítéséről ( víz és levegő oldalon is) szétszerelés előtt. A levegő töltés menetét párszor leírtam, visszaolvasva megtalálod. A tartály víztelen állapotában 1,5 bar a levegőnyomás a membrnos tartályoknál . Képeket ha teszel lehet többet is tudok mondani.
Sziasztok!
Megnyitott víz mellett,ki-be kapcsol a házivízmű.Idáig rendesen ment de most folyamatosan ezt csinálja megnyitom a vizet bekapcsol felmegy eléri a 4bart és kikapcsol,de pillanatok múlva újra bekapcsol .És ezt csinálja folyamatosan még engedem a vizet.Mi lehet ennek az oka,milyen probléma okozza? A házivízmű 1,5 éves Nimbusz XKJ-800PA . :cry:
Üdv
Ha elektronikus vezérlésű (nem hinném) akkor az elektronika lesz a ludas elsősorban, vagy nincs levegő a tartályban mert pl. lyukas a membrán.
Ha nyomáskapcsolós vezérlésű mint ami a képen van :

nimbusz.jpg
nimbusz.jpg (3.93 KiB) Megtekintve 14364 alkalommal.

akkor szinte biztosan nincs levegő a tartályban, mert megszökött vagy kilyukadt a membrán. Kicsi esély a nyomáskapcsoló hibára is van. Kezd azzal hogy kikapcsolod a szivattyút (kihúzod a konnektorból) kinyitod a tartályhoz legközelebbi vízcsapot és nyitva is hagyod. Ha már nem folyik a víz megméred a levegőnyomást a tartályban pl. egy autós guminyomás mérővel. (Ennek 1,5 bar-nak kellene lenni ha nem ír mást a gépkönyv.) Ha nincs benne levegő vagy víz jön a szelepen meg is van a probléma. Fel kell pumpálni 1,5 barra. Ha nem sikerülne mert a nyitott vízcsapon jön a levegő akkor szakadt a membrán. Ha sikerülne felpumpálni de rövid idő alatt ismétlődik a probléma akkor vagy szökik a levegő a tartályból, vagy nem szakadt hanem csak lyukas a membrán. Ha esetleg a levegő és a membrán rendben lenne de a probléma nem szűnik meg akkor a nyomáskapcsoló lesz a rossz. ( a legutóbbinak a legkisebb az esélye)
Üdvözletem.
Szakértő segítségre lenne szükségem,mert magam sajnos már nem boldogulok a vízművel..
Egy alko hw601 tartályára szereltem fel egy másik szivattyút.Az új szivattyú egy olcsó noname, Power Force 800W 3600l/ó teljesítményű/8m szívómélység,40m emelőmagasság.amit teljesítenie kell az 8m szivómélység és kb 20 méter emelőmagasság/.Sikerült összeraknom gond nélkül,viszont az első meglepetés a teljesítmény volt, a nyomás max a 2,2 bar-t érte el / a tartály levegőmennyisége ekkor 2 bar volt/.A következő, hogy bekapcsolni bekapcsol a gép,de ki nem..Probáltam levenni a nyomáskapcsoló kikapcsolási beállítását de nem kapcsol ki így sem.Ellenben csavarhúzóval "lenyomom" kikapcsol és ebben a helyzetben is marad az első vízvételig.Erre a megnyomásra semmi ellenállást nem tanúsít a kapcsoló, nem kapcsol vissza - olyan mintha nem tudna magától "lekattani".A levegőt levettem 1,5 bar-ra,ezzel csak azt értem el, hogy a nyomás tovább csökkent 1,8 bar-ra.Le továbbra sem kapcsol.
A nyomást tartja, a levegő nem szökik.
Kérdésem, hogy egy 3600l/ó szivattyúnak nem gyenge-e ez a teljesítmény? Holnap még visszavihetem cserére,ha igen.
Mi okozza/okozhatja ezt a problémát?
Üdv
Szakértőnek nem nevezném magam de egy két szivattyút és kutat láttam már.
A tartály levegőnyomását a szivattyú kikapcsolt állapotában és a tartály víztelen állapotában kell megmérni és beállítani. Tehát kihúzod a konnektorból a kábelt és kinyitod a vízcsapot és nyitva is hagyod. Ha már nem folyik a víz, akkor mérsz pumpálsz vagy leeresztesz. Ha ez sikerült (1,5 bar) akkor jöhet a többi. Mi a garancia hogy jó a nyomásmérő óra a tartályon ? Ezt úgy tudod ellenőrizni hogy ugyanazt a nyomást kell mutassa a víz oldal nyomásmérő órája mint a levegő betöltő szelepnél mért levegő nyomás a tartály vízzel töltött állapotában vízelvétel nélkül (zárt vízcsap mellett kikapcsolt szivattyúnál).
Ha mindez rendben tehát pontos és jó a nyomásmérő adata és továbbra sem tudja felnyomni a nyomást 2,5 bar kikapcsolásig akkor valószínűleg levegősen szívja a vizet a szivattyú. Tehát valószínűleg a szívócső tömítetlen, (lyukas sérült) ami a ki-beszerelés miatt elő is fordulhat kellő figyelem hiányában. Tehát újra kellene tömíteni a csatlakozásokat vagy utánhúzni őket. Ha ez is rendben lenne akkor már csak a szivattyúval lehet gond. Rossz a tengelytömítése és ott szív levegőt vagy szerkezeti hibája van. Mivel garis talán nem kellene szétszedni mert ez jó ok a gari megtagadására.
A paraméterekkel kapcsolatban annyit hogy a 8 méter az max üzemi vízmélység tehát szivattyúzás közben ez alá ne menjen a vízszint. Én ugyan 7 méternél mélyebbre sem javaslok felső szivattyút épp a mélység növelésével hatványozottan jelentkező problémák miatt.
Az emelőmagasság pedig azt jelenti hogy ahány méter annyiszor 0,1 bar a nyomása. Nyilván a 3600 liter szállított mennyiség töredéke lesz igaz 40 méteren. A 3600 liter az akkor teljesül ha az udvari felfújhatós medencét üríted vele 1-2 méternél nem hoszabb és legalább 40 mm átmérőjű szívó és nyomócsövön keresztül. Viszont ha a szivattyúd jelenleg a 20 méterrel magasabban lévő tartályba nyomja a vizet akkor ne is várj tőle többet mint amit most tud.
amit teljesítenie kell az 8m szivómélység és kb 20 méter emelőmagasság

A 20 méterre elment a 2 bar és a maradék 2 a négyből pedig kevés hogy lekapcsolja a nyomáskapcsolót.
Gondolom ez csak egy félreérthető mondat volt :)
Elöször is köszönöm a választ. :)
A tartály nyomását a fent leírt módon állítottam be /nyitott csap, kikapcsolt szivattyú/ így mutatott a nyomásmérő óra 2 bar tartálynyomásnál 2,2 bar-t, 1,5 nél pedig 1,8-at.A nyomásmérő óra ellenőrzését holnap délelőtt elvégzem a leírt módon.
Vízszivárgást a csatlakozoknál sehol nem látok.Ma betettem egy visszafolyás-gátló szelepet a szűrő elé, de sajnos nem javult a helyzet - viszont azt láttam, hogy a szürő nem telítődik meg teljesen vízzel müködéskor.Ha a szivattyú elindul "kiszippanja" a vizet a szürőből ami utánna nem telítődik fel teljesen.Ahogy láttam a kútból jővő vezetékben viszont van víz..így gondolom a lábszelep nem engedi vissza a vizet.De akkor hol kaphat levegőt?
Igen, lehet valóban félreérthető a mondat :)
A szivattyú 8 m kpe csövön szívja a vizet és kb 20m a víz útja a csapig.
Üdv
1,5 barra kellene beállni a nyomással a tartályban. A néhány tized különbség a nem hiteles nyomásmérők miatt lesz nem kellene foglalkozni vele. Viszont ha nyitott csapnál töltötted akkor a víz oldali nyomásmérőnek nem szabad mutatnia semmit ( 0 bar) csak a levegő oldali mutathat ilyenkor nyomást. Gondolom kerék fúvató eszközzel csinálod. Ha van szívó oldali szűrő az megtréfálhatja az embert, azt ki kell tisztítani. A szűrőháznak is levegőmentesnek kell lennie és az is kellene maradjon. A kpe cső az nem szokott kilyukadni ha csak nem gyári hibás. Levegőt a szűrőház és a menetes szívóoldali csatlakozásoknál szívhat be, vagy a kpe cső gumigyűrűs tömítésű csatlakozója lehet a ludas. Lehet nem szivárog a víz de a levegőt beszívja. Ha 8 méter a szívócső akkor nem 8 méter mélyről kell szívjon, tehát mégkönnyebb a dolga a szivattyúnak. Próbáltad ellenőrizni hogy a szállítot víz ( ami a csapon kifolyik ) az teljesen levegő (buborék) mentes ?
Igen, kerék fúvatóval fújom.Átnézem-cserélem az összekötő idomokat,a szűrőt is - hátha segít.
Tegnap nem vettem észre, hogy levegősödne a víz nagyobb mennyiség kiengedésekor.
A mai nap fejleményei : kicseréltem a csatlakozókat,megnéztem a szürőt,ellenőriztem ereszt-e a lábszelep.
Tartálymonyás 1,5 bar,nem változott.
Megprobáltam beállítani a nyomáskapcsolót , kb 2 bar lekapcsolásra - 1,6 bekapcsolásra.Ugy tünt sikerült a dolog, 4-5 ször kiprobáltam,megnéztem levegős-e a víz de nem jöttek buborékok.Egy hordóba engedtem a vízet, szerintem látnom kellett volna ha levegő jön.De sajnos egy 15 percre rá már hiába nyitottam a csapot, nem jött a víz..megnéztem és a nyomáskapcsoló kb 0,2-0,4 bar-t mutatott az órán,a szivattyú állt..Átlöktem a csavarhúzóval a nyomáskapcsolót egyből bekapcsolt a szivattyú és ment fel a nyomás..
Kiprobáltam egy régi vízművet berakni, ezen nem is lehetett belőni a nyomáskapcsolót : vagy nem kapcsol ki vagy folyamatosan ki- be kapcsol,ha letekerem akkor be sem kapcsol magától, de ez a nyomásesés a szivattyú lekapcsolása után ugyanugy megjelenik..
A szürőház egyik szivattyúnál sem telt meg teljesen vízzel müködés közben- két különböző szürőház, tehát nem átraktam.
Még talán annyi, hogy buborékot nem láttam a víz eresztése közben, de a falban zajosan jött a víz és éreztem, hogy picit "rángat" a tus. Ez a legközelebbi vízvételi hely a kúthoz.
Üdv
De sajnos egy 15 percre rá már hiába nyitottam a csapot, nem jött a víz..megnéztem és a nyomáskapcsoló kb 0,2-0,4 bar-t mutatott az órán,a szivattyú állt..

Ettől már csak az roszabb ha nem kapcsol le mert abba a szivattyú is belehalhat már néhány óra alatt is.
Ha állásában elszökik a vized akkor az vagy a lábszelepen keresztül megy vissza a kútba vagy a nyomóvezetéken csőtörés van és ott elszivárog. A nyomáskapcsoló bizonytalan működése a nyomáskapcsoló hibája. Lehet hogy a nyomásérzékelő membrántér feltelt homokkal, szennyeződéssel és az akadályozza a működését de lehet hogy csereérett már. Örökké semmi sem tart.
Írod hogy másik szivattyúval is elmegy a rendszernyomás a víztéren, tehát meg kell találnod az okát hogy a kútba folyik vissza vagy a nyomó oldalon szökik el. Ha van elzáró szerelvény a nyomó oldalon akkor zárd el és ha úgy nem megy el akkor bizony valahol a nyomó oldalon megy el a víz. Ha esetleg homokos lenne a kút vize akkor a homok is megzavarhatja a lábszelep működését.
Ha kizárható hogy falslevegő kerül a rendszerbe és ennek ellenére nyomásszegény a szivatyú akkor bizony a szivattyúval lesz baj.
Üdv mindenkinek
Szeretném megkérdezni,hogy az egyik nap működik a gép a másik nap pedig nem. Összeállítottam a gépet és bekapcsoltam és használtuk a automata mosógépet is és másnap reggel meg már csak azt hallom,hogy jár a motor de mintha nem lenne ereje felszívni a vizet a kútból. Ha csak be kellene állítani valamit amit én is megtudnék csinálni kérlek segítsetek. A gép még jótállásos de nem hiszem,hogy ehhez be kéne vinnem az áruházba ill. a szervizbe.Előre is köszi.
Üdv
Kicsit bővebben ha kifejtenéd hogy milyen a "gép" és milyen a kút, esetleg fényképet is csatolnál talán érdemben is segíteni tudnánk. Első olvasatra a szívócső tömítetlen és levegőt szív amit hiába a "jet" rendszer nem tud kidolgozni magából.
köszi előre is, holnap du: leírok mindent.
Fúrt kutam van 40-es csóvel, 20méter mély. Locsolásra, kocsimosásra használom.
Eddig egy al-ko jet 802 szivattyúval használtam, már 4 éve.
Most vettem egy "új" nem haszált einhell royal 830 vízművet, szivattyú lapát nélkül.
Az alko szivattyút akarom rátenni.
Jelenleg nem lábszelep van, hanem egy vasgolyót kell a kútba dobni, szerintem a kis átmérő miatt folytja a szivattyút.
Jobb megoldás-e a lábszelep szívócsővel? Ha igen, milyet vegyek és milyen hosszút?
Üdv
Én nem bántanám azt a vasgolyót, abban az a "lábszelep". Ha megrozsdásodik cserélni kell, van rozsdamentes anyagú kivitelben is. Nem az lesz a "fojtás" hanem a kút hozama, egyszerűen annyit tud. Sajnos ezek a vékonycsöves kutak néhány kivétellel elég hamar problémás kúttá válnak, homokolnak, kis hozamúak lesznek.
A 40 es cső nagyon lekorlátozza a lehetőséged, nincs is értelme abban szívócsövet dugni, nincs is nagyon olyan ami bele is férne. Ezeket "telibe " szokás szívatni szivattyúval. Ha mindenképp kísérletezni akarsz a vasgolyó helyett tegyél visszacsapó szelepet, de szinte biztos vagyok hogy több vized nem lesz. Ha a külön szívócső az álmod legalább 10 méter hosszút rakj. A rövidebbnél leszívhatja szívócsőig és levegősödni fog, a hoszabb pedig felesleges.
Előző 1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 39 / 157