Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 41 / 157
Előző 1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 157 Következő
Lalibátyó, köszönöm a gyors választ. Kereskedelemben kapható külön tartály (100 l) és akkor elég csak a szivattyú, ugye? Ez membrános tartály vagy olyan mint a régi hidroforos?
A colos cső tippet köszi, megfogadom.
Mi a véleményed a Pedrollóról és erről a (talán) kiskőrösi magyar szivattyúról?
Jóéjt mindenkinek!
Üdv!
Elkészültek a képek!
Az utolsó képen a tartály eleje van,gondolom itt a ballon rögzítése ugyan az ,mint a másik tartályoknál a középső képen látható, bal oldali karimával történik.
A hátuljához pedig úgy volt rögzítve,hogy a második képen látható(középső ) alkatrész át van dugva belülről a gumizsákon(első kép),ha a gumizsák bele van téve a tartályba, a menetes vége át van tolva a tartály hátsó furatán,a rögzítő alátét és anya,pedig kívülről húzza neki a tartály falának a membránt.
Remélem érthetően írtam le.
Szóval ez van.
Nem tudom,hogy volt e még egyéb alkatrész,én így kaptam.
Annyit vettem még észre,hogy a tartály méretem sem egyezik az egyéb más gyártók tartályéval.
Az aqua hossza 690 mm Varem hossza 680mm ,az enyém megegyezik a membránom hosszával 550 mm.

Csatolmányok

Szia gig-big
Igen, külön kapható nagyobb méretű különálló tartály szivattyú nélkül, arra gondoltam. Inkább membrános tartályokat árulnak manapság, de ha membrán nélküli régi hidrofor tartályt vennél az sem rossz csak kell pumpálgatni bele levegőt időnként mert elnyeli a víz. Mondhatnám azt is hogy a membrános már
" karbantartás mentes" ami ugyan nem igaz mert nem árt azt is ellenőrizgetni időnként. Az a szivattyú amit említesz valószínűleg egy periférikus rendszerű szivattyú ami teljesen tiszta vízben tökéletes. Sajnos a kicsi illesztési hézagok miatt nem bírja a homokos vizet és nem is önfelszívó. A pedrollo egy közép kategóriás megbízható és önfelszívó darab, nagyobb homoktűréssel zárt lapátkerékkel, tökéletesen megfelel. (persze meglepetések előfordulhatnak bármivel) Javaslom hogy réz idomokat építs be a KPE csőhöz, megbízhatóbb és ha többször kell visszabontani azt is bírja.
Szia votinka
Köszi a képeket, teljesen logikus megoldás a tartály membrán hátsó rögzítésének ez a módja. Ha nicsenek kiálló éles részek akkor akár ez is visszaépíthető gumi tömítéssel és dugózva a hátsó nyílás lezárásához. A gumimembránoknál hossz méretben pár centi nem számít így is úgy is nyúlik az ha nyomja a szivattyú bele a vizet. Viszont az első peremnek illeszkedni kell.
Üdv
Köszi Lalibátyó! Közben egy ismerős ajánlott Grundfos mq 3-35 szivattyút (ő épületgépész vállalkozó) 100e pénzért adná, és SZERINTE NEM KELL HOZZÁ TARTÁLY. Ahogy én néztem, 150 l-es tartály + szóló szivattyú is olcsóbb ennél (+ réz szerelvények, na) - inkább az érdekelne, hogy kamuzik-e a fiú vagy sem. Köszi a választ! Üdv mindenkinek!
Köszönöm a segítő hozzászólásokat!
Szóval akkor azt ajánlod,hogy dugózzam le és tegyem bele a zárt ballont,úgysem kapok ilyen nyitottat sehol.
Az esetleg nem lesz majd problémám,hogy valójában ez a tartály 60l-esnek van feltüntetve és a benne lévő membránra is 60l van írva, viszont a tartályom kisebb,mint más gyártók 60l-es tartálya? Ahogy korábban leírtam a tartály 10-15 centivel rövidebb.
Közben lementem mérni,az átmérő viszont nagyobb 420-as ,mások 360 körül vannak.
Meg tudnád mondani kb hány mm vastagok ezek a gumi membránok?
Köszönöm!
Grundfos MQ 3-35 szivattyú
Grundfos MQ

101 320 Ft + ÁFA
Bruttó ár: 128 676 Ft.

Megnevezés: MQ 3-35
cikkszám: GR96515412

A Grundfos MQ egy kompakt nyomásfokozó berendezés kifejezetten házi vízellátási feladatokra, valamint olyan alkalmazásokra, ahol a kompakt és egyszerű felépítés, az egyszerű beépítés és üzemeltetés alapfeltétel. Önfelszívó képességüknek köszönhetően a Grundfos MQ szivattyúk maximum 8 méter mélyről képesek a víz kiemelésére. Kompakt kialakításuk következtében nincs szükség külön légüstre és nyomáskapcsolóra, mert ezek a rendszerelemek a berendezésbe vannak integrálva. Beépített szárazonfutás elleni védelem, automatikus újraindulási funkcióval, alacsony zajszint.

Komplett vízellátó berendezés, amely áll egy többfokozatú, önfelszívó szivattyúból, egy membrános légüstből és a vezérlő berendezésből.
A szivattyú beindul, ha áramlást érzékel a vízfelhasználó berendezés nyitása miatt vagy ha a nyomás kisebb, mint 2 bar és megáll, ha a vízfelhasználás elzárásból adódóan az áramlás megszűnik. A megjelenítésre LED kijelző szolgál, ami mutatja az üzemkész, az üzem és a zavar állapotokat. Motorvédelem tekercshőmérsékletről. Csúszógyűrűs tengelytömítés, hűtőköpennyel biztosított vízhűtés a motor részére. Kiválóan alkalmasak víz szállítására, amely nem tartalmaz szilárd vagy szálas anyagokat és kémiailag nem károsítja a szivattyú alkatrészeit. Házi vízellátásra, kerti öntözésre, hobbi alkalmazásokra illetve háztáji gazdaságokban.
A szivattyút zárt, az időjárás hatásaitól védett helyre kell telepíteni.

http://szivattyuk.hu/files/GrundfosMQ.pdf

Csatolmányok

Szia Plaszlo! Köszi a tanácsot, lehet, hogy megegyezek a fickóval, hogy 100ezer helyett 80-ért érdekel, de 1 hetes kipróbálással! A gép a pincébe lenne lerakva - a pince 1,80 m mély, a kútakna úgyszintén, csak a kettő között van 20 m távolság - a kettőt 1 colos csővel kötöm össze fagyhatár alatt, DE NINCSENEK MESSZE EGYMÁSTÓL?
Üdv
Nem oly nagy durranás ez a szivattyú, csupán arról van szó hogy egy "egyszerű" szivattyú vezérlést egybe építettek egy szivattyúval. Ilyen elektronikát külön is lehet venni és bármely szivattyúval egybe lehet építeni. A Grundfosnak is van ilyen. ( sokkal olcsóbb ha nem Grundfos) Nyilván a Grundfos szép marketing szöveggel supportálta meg a terméket de nem arról van szó hogy kapott a szivattyú egy inverteres vezérlést ami a szállított mennyiséget is szabályozza az elvétel függvényében. Arról nem beszélve hogy egy csepegve hagyott csap tiltásba viszi az elektronikát és lehet menni a szivattyúhoz nyomni a reset gombot. Már pedig ez egy kinti szivattyú akna esetében télen a reggeli nagydolog leöblíthetősége érdekében nem egy örömteli dolog :) Lehet én vagyok konzervatív de az ilyen egybe épített cuccokkal az a bajom hogy bármi elromlik megy a levesbe az egész, mert Grundfosról lévén szó baromi drága lesz bármit is javítani rajta. Már pedig ez is elromlik, nekem is elromlott anno és a motor csere 10-15 ezerrel lett volna olcsóbb mint az új komplett szivattyú.( százezer feletti búvárról beszélek) Persze nem egyformák az anyagi lehetőségeink ki többet ki kevesebbet tud megengedni magának. A 2 hét próba jó ötletnek tűnik vásárlás előtt mindenképp.
Szóval akkor azt ajánlod,hogy dugózzam le és tegyem bele a zárt ballont,úgysem kapok ilyen nyitottat sehol.
Az esetleg nem lesz majd problémám,hogy valójában ez a tartály 60l-esnek van feltüntetve és a benne lévő membránra is 60l van írva, viszont a tartályom kisebb,mint más gyártók 60l-es tartálya? Ahogy korábban leírtam a tartály 10-15 centivel rövidebb.
Köszönöm!

Üdv
Igen, ha biztosan nem "bántja" semmi azt a membránt a dugózás után. Szerintem talán arról van szó hogy az egyik tartálynál a teljes térfogatot míg a másiknál a tartály ( membrán) vízzel tölthető térfogatát adják meg.
Ezek a membránok 2-4 mm vastagok általában. Van egy 200 literes membránom az 4 mm biztosan meg van.
Dugózd le tedd bele a membránt nyomd fel levegővel a szelepen keresztül 1,5 barra és tolhatja is a szivattyú bele a vizet :)
Azért ellenőrizd le szappanhabbal ( szivárgás vizsgáló spray) hogy biztosan nem szökik a levegő sehol ! Ha a víz szökik azt észre fogod venni :)
Üdv Lalibátyó!
Annyira tudtam, hogy nem fogsz hasra esni a szivattyú előtt, erre nagyobb összeget mertem volna tenni. :lol:
Direkt nem írtam semmit hozzá, csak a marketing dumát meg a képet raktam be.

Gig-big, hallgass Lalibátyóra! Öreg róka a szakmában, tudja mit beszél. :wink:
Helló. Elpumps házivízművet használok, fúrt kútból, kpe cscsövön keresztül szívja a vizet, egy előszűrőn keresztül. Amikor beindul a szívás, az előszűrő felső harmadából eltűnik a víz és ekkor a szivattyú olyan hangot ad 4-5 másodpercig, mintha szárazon futna a járókerék. A rendszer ezután normálisan üzemel, nyomja a vizet, a nyomáskapcsoló által beállított értéken tartja a nyomást stb. A kérdésem az, hogy mit kellene csinálnom, hogy ez a dörzsölődő hang megszűnjön, hogyan lehet kiküszöbölni ezt a jelenséget?
Kedves Lalibátyó és Plászló! Köszönöm mindkettőtök értékes hozzászólását, ezeket olvasva úgy döntöttem, hogy szóló szivattyú és 150 l-es tartály lesz. Márkában mit ajánlotok ami a Grundfos és mondjuk a T.I.P. között van? Elpumps? Pedrollo? Az Al-ko-tól kicsit félek.
Sajnos anyagilag azért nem vagyok úgy eleresztve, 3 gyerek sokba kerül, de hosszú távra megbízható cájgot szeretnék.
Várom megtisztelő válaszotokat, remélem, hamarosan megoszthatom veletek a tapasztalatokat. Ja, nem probléma a 25 m távolság a kút és a pince között?
Üdv mindenkinek.
lalibatyo írta:
Köszönöm!

Üdv
Igen, ha biztosan nem "bántja" semmi azt a membránt a dugózás után. Szerintem talán arról van szó hogy az egyik tartálynál a teljes térfogatot míg a másiknál a tartály ( membrán) vízzel tölthető térfogatát adják meg.
Ezek a membránok 2-4 mm vastagok általában. Van egy 200 literes membránom az 4 mm biztosan meg van.
Dugózd le tedd bele a membránt nyomd fel levegővel a szelepen keresztül 1,5 barra és tolhatja is a szivattyú bele a vizet :)
Azért ellenőrizd le szappanhabbal ( szivárgás vizsgáló spray) hogy biztosan nem szökik a levegő sehol ! Ha a víz szökik azt észre fogod venni :)

Köszönöm a segítséget!
Még egy kérdésem lenne.
Alumíniumból megcsinálhatom a dugót,ezt esztergagépen könnyen lehet alakítani rádiuszosra és akkor nem lesz sehol él.
Esetleg savállóból tudnám még csinálni,vagy még sárgaréz anyagom van hozzá.
Melyik lenne a legjobb?
Kösz!
Üdv
Én rézből csinálnám ha tehetném.
Előző 1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 41 / 157