Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 42 / 157
Előző 1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 157 Következő
Szia Lalibatyo, látom bent vagy. Ma voltam egy agro boltban, 42ezerért vesztegettek egy 200 l-es hidrofor tartályt. Új ötletem lett: Felhozom az aknából a magyar szivattyút (2 bronzkerekes 2ezer wattos), van egy régi hidrofor tartályom (120 L talán?), annak ugyan tropa az elektronikája, de lehet, hogy így jövök ki a legjobban?
Kedves Lalibátyó és Plászló! Köszönöm mindkettőtök értékes hozzászólását, ezeket olvasva úgy döntöttem, hogy szóló szivattyú és 150 l-es tartály lesz. Márkában mit ajánlotok ami a Grundfos és mondjuk a T.I.P. között van? Elpumps? Pedrollo? Az Al-ko-tól kicsit félek.
Sajnos anyagilag azért nem vagyok úgy eleresztve, 3 gyerek sokba kerül, de hosszú távra megbízható cájgot szeretnék.
Várom megtisztelő válaszotokat, remélem, hamarosan megoszthatom veletek a tapasztalatokat. Ja, nem probléma a 25 m távolság a kút és a pince között?
Üdv mindenkinek.

Üdv
Én maradnék a Pedrollo mellet, ugyan az Elpumps sem rossz választás de szerintem zajosabb működés közben. Viszont a 25 méter szívó oldal már kicsit neccesebb. A Grundfos ajánlása szerint ilyen hosszú szívócsőnél már csak max 2,5 méteres szívómélység van, ami még a te kutadnál is határeset. Ugyan csak pár méteren van a vized de lehet jobb ötlet egy búvárt tenni abba a kútba ami tutira benyomja a vizet a tartályba. Ezt is lehet vezéreltetni nyomáskapcsolóval, csupán ha kiásod az árkot a csőnek akkor a kábelt is be kell fektetni a pince és a kút közé. Csőbúvárban elég széles a választék, tudom ajánlani itt is a Pedrollo 4blockm 2/10. Ettől olcsóbb az Umbra Eurojet amiből több darabot is beépítettünk és évek óta hibátlanul működnek. ( A füzesi féle Umbra koppintástól óvakodnék)
http://www.szivattyubolt.hu/211-csokut-szivattyuk.html
Az biztos hogy búvárral légtelenítési gondjaid sosem lesznek :)
Helló. Elpumps házivízművet használok, fúrt kútból, kpe cscsövön keresztül szívja a vizet, egy előszűrőn keresztül. Amikor beindul a szívás, az előszűrő felső harmadából eltűnik a víz és ekkor a szivattyú olyan hangot ad 4-5 másodpercig, mintha szárazon futna a járókerék. A rendszer ezután normálisan üzemel, nyomja a vizet, a nyomáskapcsoló által beállított értéken tartja a nyomást stb. A kérdésem az, hogy mit kellene csinálnom, hogy ez a dörzsölődő hang megszűnjön, hogyan lehet kiküszöbölni ezt a jelenséget?

Üdv
Hát tippelni tudok csak. Először is kitisztítanám azt a szűrőt és légteleníteném a szívóoldalt a szűrőházzal együtt. Ha ez nem vezetne eredményre akkor nem kizárt hogy vagy a szívóoldali csatlakozások vagy a túl mélyen ( és messze) lévő víz az ok, esetleg a szivattyú tengelytömítése.
Szia Lalibatyo, látom bent vagy. Ma voltam egy agro boltban, 42ezerért vesztegettek egy 200 l-es hidrofor tartályt. Új ötletem lett: Felhozom az aknából a magyar szivattyút (2 bronzkerekes 2ezer wattos), van egy régi hidrofor tartályom (120 L talán?), annak ugyan tropa az elektronikája, de lehet, hogy így jövök ki a legjobban?

Hát a meglévő az mindig olcsóbb mint az új :)
Mint írtam a 25 méteres szívócső elég necces már ezért inkább hagyd azt a szivattyút a kútnál és a nyomóoldali csövet és a szívattyú elektromos kábeljét vidd el az aknától a házig. A házba ( pince) tedd a tartályt és a nyomáskapcsolót.
Hát a meglévő az mindig olcsóbb mint az új :)
Mint írtam a 25 méteres szívócső elég necces már ezért inkább hagyd azt a szivattyút a kútnál és a nyomóoldali csövet és a szívattyú elektromos kábeljét vidd el az aknától a házig. A házba ( pince) tedd a tartályt és a nyomáskapcsolót.[/quote]

Most szombaton a cigány kiássa 2 l borért a 25 m-t, behúzom a colos kpe csövet. Aztán felhozom a kútaknából a hidrofor tartályt (40 éves, 20 éve rozsdásodik a belseje) és a szivattyút (7 éve az aknában, minden tavasszal első áramfelvételre ontja a vizet) - szóval mindkettőre ráfér egy kis gatyába rázás.
Hogy a szivattyú télre is a kútaknába maradjon, ahhoz le kellene szigetelnem ezt a bő ruhásszekrény méretű likat - csakhogy még egy harmadik dolog is fityeg a tetején: egy fasza norton billeg a nosztalgia jegyében...
Szóval lehet, hogy bevállalom a 25 m kockázatot - de mindenképpen lent lesz a cső, utána már variálhatok tetszés szerint...
Nos, vasárnap új hírekkel jelentkezem. Jóéjt mindenkinek!
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Valami gond lehet a szivattyúnkkal, ugyanis ha egy bizonyos ideje megy (5-10-15 perc), akkor lecsapja az áramot az egész házban. Ezután minden kismegszakítót vissza lehet kapcsolni, kivéve a szivattyúét, amivel várni kell 10-15 percet. Mostanában az is feltűnt, hogy sokáig megy még a szivattyú, hiába nem folyik már a víz (néha a víz elzárása után pár perccel csapja csak le).
A másik kérdésem az lenne szintén ehhez kapcsolódóan, hogy akkor miért csapja le az áramot valami, ha a mosógép elért a centrifugálási szakaszba? Akkor elvileg nem is megy bele víz. Nem tudom, hogy van-e összefüggés a szivattyú hibájával, de hálás lennék, ha tippeket mondanátok, hogy mi lehet a baj.
A szivattyú egyébként még nincs másfél éves, a márkája pedig Hauswasserwerk HWW2800.
Előre is köszönöm a segítségeteket! :)
Szóval lehet, hogy bevállalom a 25 m kockázatot - de mindenképpen lent lesz a cső, utána már variálhatok tetszés szerint...

Ha szivócsőnek építed ki a 25 métert akkor úgy tedd hogy a kúttól ( függőleges szakasz) emelkedjék a szivattyú felé folyamatosan, mert a kilégtelenítése nem lesz egyszerű.
Üdv Lalibatyo, köszi a tanácsot! Tudomásod szerint a hagyományos (40-50 éves) hidroforokhoz lehet kapni elektronikát? Az enyémnek a tetején van egy nyomásmérő (az is rossz sajnos, kitört az üveg és lóg a mutató) meg az elektromos részében a bakeliton kívül minden csupa rozsda. Köszi, Gig
Üdv
Igen, vannak azért az olasz nyomáskapcsolóknál ( Italtechnika) jobb nyomáskapcsolók is persze jóval magasabb áron de a csatlakozók variálásával bármi ráépithetó a régi tartályra. Nyomásmérőből ami hitelesített az is lényegesen drágább. Az biztos hogy a 30 évvel ezelőtti ami ugyanolyan mint ami a tartályon van már nem beszerezhető.
Halihó! Lemásztam az aknába, hát a szivattyúm 2003-as Elpumps gyártmány, GP 207 típus. Sajnos 2000 watt a teljesítménye, tehát jó sok áramot zabál. A hidrofortartály 80 l-es, mégiscsak ép a nyomásmérő órája (valami mással tévesztettem össze), és az elektromos része sem olyan rossz, mint gondoltam. Sajnos kapcsolási rajzom nincs hozzá, esetleg Lalibatyónak akad és közzéteszi itt, köszönet érte előre. Ha jól sejtem, a tartályon oldalt van a BE lyuk és alul a KI. Üdvözlettel, Gig.
Nem GP, Elpumps CP 207.
http://www.elpumps.hu/CP-207.php
ez az. 6 éve nem vettem ki a föld alól, csak megy. Igaz, eddig füvet és kertet öntözni meg medencét tölteni használtam. Mostantól remélhetőleg a egész házat "öntözi". Ja, tavaly valamiért 1-2 napig nem volt vezetékes víz, hát ideiglenesen rákötöttem a rendszerre, nyomta, mint az állat. Fene gondolta, hogy így rá tud izgulni az ember egy ilyen projektre... Hülye voltam, hogy eddig nem...
Helló, köszönöm a gyors választ. A szívóoldali beépítés így néz ki: kpe cső, előszűrő, visszacsapószelep és szivattyú. a víz 2 méter mélyen már fent van és a kpe cső kb 6-7 méteres. Arra gondoltam, hogy esetleg az előszűrő túl nagy és a szivattyú belső vákumot képezhet amikor elindul? a válaszod előre is köszönöm.
Üdv
Jó kis vas az a 207 es. Ugyan homokos vízbe nem való de mindent kapsz hozzá ami kell. Szimeringes tengelytömítése van ami idővel kikeményedik és levegősödget majd a szivattyú, de nem egy vagyon a cseréje. A 2000 watt a névleges teljesítménye. Az a tapasztalatom hogy az elpumps kicsit "számháborúzik" a szivattyú teljesítményekkel mert amit eddig mértünk ( felvett elektromos teljesítmény) az rendre 20-30 % al alatta volt a megadottnak. Másik oldalról nézve korrekt termékei vannak mert 20-30 % al nagyobb teljesítményű motorokat használ mint amit az adott szivattyú megkíván. Ez nem önfelszívós szivattyú tehát azt a szívócsövet ha nem építed emelkedőre a szivattyú felé akkor keserves légtelenítés vár rád az első indulás előtt. Sajnos rajzzal nem tudok szolgálni de annyira egyszerűek ezek a nyomáskapcsolók villamos szempontból hogy első éves inas csukott szemmel is beköti ha előtte megnézhette.
Helló, köszönöm a gyors választ. A szívóoldali beépítés így néz ki: kpe cső, előszűrő, visszacsapószelep és szivattyú. a víz 2 méter mélyen már fent van és a kpe cső kb 6-7 méteres. Arra gondoltam, hogy esetleg az előszűrő túl nagy és a szivattyú belső vákumot képezhet amikor elindul? a válaszod előre is köszönöm.

Üdv !
Hát a megadott adatok szerint nagyon kellene itt működni mindennek. A szivattyú az vákumot csinál de ettől nem lenne szabad levegőnek megjelenni a szűrőházban és nem volna szabad levegősen indulni a szivattyúnak. Egy kicsit bővebben írd le hogy mióta használod miképp működött korábban mióta van a probléma stb hátha valami okos dolgot tudunk mondani. Továbbra is a szívóoldali vezeték és szerelvényei valamint a tengelytömítés a tippem.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Valami gond lehet a szivattyúnkkal, ugyanis ha egy bizonyos ideje megy (5-10-15 perc), akkor lecsapja az áramot az egész házban. Ezután minden kismegszakítót vissza lehet kapcsolni, kivéve a szivattyúét, amivel várni kell 10-15 percet. Mostanában az is feltűnt, hogy sokáig megy még a szivattyú, hiába nem folyik már a víz (néha a víz elzárása után pár perccel csapja csak le).
A másik kérdésem az lenne szintén ehhez kapcsolódóan, hogy akkor miért csapja le az áramot valami, ha a mosógép elért a centrifugálási szakaszba? Akkor elvileg nem is megy bele víz. Nem tudom, hogy van-e összefüggés a szivattyú hibájával, de hálás lennék, ha tippeket mondanátok, hogy mi lehet a baj.
A szivattyú egyébként még nincs másfél éves, a márkája pedig Hauswasserwerk HWW2800.
Előre is köszönöm a segítségeteket!

Üdv
Én azt javasolnám hogy szakemberrel nézesd meg ezeket a dolgokat és az elektromos rendszert mert mégis csak az életeddel és másokéval "játszol"
Nem mindegy az sem hogy az érintésvédelmi relét vagy tényleg a biztosítékot csapja le. Persze az sem kizárt hogy minden jó csak épp a biztosíték a rossz.
Előző 1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 42 / 157