Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 43 / 157
Előző 1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 157 Következő
Lalibátyó, köszönöm a tanácsokat! Valószínű az a megoldás lesz, hogy hőszigetelem a kútaknát, ottmarad a 207-es, és onnan nyomja be a pincébe a hidroforba. Az aknába melléje rakok egy olcsóbb AL-KO vízművet, ami átveszi az eddigi kertöntözéses feladatokat. Részletekkel jövök később, szép napot mindenkinek.
Üdv Lalibatyo! Köszönöm a válaszodat. Szakemberrel már beszéltem, az volt az első dolgom, de azt mondta, hogy csak húsvét után tud kijönni, ezért írtam ide. Nem a biztosítékot, hanem az érintésvédelmi relét csapja le. Ezek után egyesével lekapcsolom a kismegszakítókat, majd vissza az összeset, és ekkor van az, hogy a szivattyú kismegszakítóját csak 10 perc után lehet visszakapcsolni.
Oli,
ha az ÉV relét vágja le, akkor valahol szivárgóáram keletkezik, ami meghaladja az ÉV relé észlelési határát. Nekem a kútban van a dugalj és időnként átnedvesedik, akkor szokta levágni. Ki kell szárítani és működik tovább.
Viszont ha a kismegszakítóval együtt vág le az EV relé, akkor valami melegedési, túlterhelési problémára előjövő túlzott szivárgóáram növekedés lehet az ok. A túlterhelésre a kismegszakító késleltetett visszakapcsolhatósága is utal. A szivattyú nem melegszik fel túlságosan ilyenkor?
Plaszlo!
Köszönöm a tippet! Csak az ÉV relét csapja le, a kismegszakító ugyanúgy áll, de csak akkor tudjunk visszakapcsolni az ÉV relét, ha a szivattyú megszakítója lefelé áll. Nem tudom, hogy melegszik-e a szivattyú, mert 8 méter mélyen van az aknában és nem sűrűn mászom le oda, főleg nem este... A dugalj alatt a konnektort érted, ahova be van dugva?
Akkor félreértettem. Valahol akkor is a melegedéssel kell összehozni a szivárgóáram növekedést, valószínűleg a 10 perc alatt lehűl annyira (feltételezem) a motor, hogy lecsökken az ÉV relé működési szintje alá a szivárgóáram.
Igen nekem a konnektor a kútgyűrűn belül van, mélykútszivattyúm van, odáig ér el a vezetéke, gondolom ezért lett így megoldva.
Plaszlo írta: Akkor félreértettem. Valahol akkor is a melegedéssel kell összehozni a szivárgóáram növekedést, valószínűleg a 10 perc alatt lehűl annyira (feltételezem) a motor, hogy lecsökken az ÉV relé működési szintje alá a szivárgóáram.
Igen nekem a konnektor a kútgyűrűn belül van, mélykútszivattyúm van, odáig ér el a vezetéke, gondolom ezért lett így megoldva.

Szóval akkor a szivattyú motorjával lehet a gond? Szerinted erre van valami gyors megoldás? Valahogy nincs kedvem még két hétig várni, míg jön a szerelő.
Viszont lehet, hogy megpróbálom hajszárítóval kiszárítani a konnektort, hátha segít. Köszönöm! :)
Oli írta: Szóval akkor a szivattyú motorjával lehet a gond? Szerinted erre van valami gyors megoldás? Valahogy nincs kedvem még két hétig várni, míg jön a szerelő.
Viszont lehet, hogy megpróbálom hajszárítóval kiszárítani a konnektort, hátha segít. Köszönöm! :)

Erre gyanakszom, egy konnektor nem szárad ki 10 perc alatt, a motor lehűlhet az ÉV relé kapcsolási szintje alá mély aknában. Persze lehet más is, ez csak egy gyanú. Ha meg tudod oldani, akkor egy száraz hosszabbítóra rakd át a szivattyút (feltéve neked is lent van a konnektor) és próbáld úgy. Ha akkor is leveri, akkor nagyobb a valószínűsége motorhibának. Ki kell mérni, sajnos találgatva nehéz megoldani.
A motoron csak akkor tudsz segíteni, ha valami ok folytán beázott és az ÉV relé lecsapását a motor melegétől induló fokozottabb párásodás okozza. Akkor elvileg egy kiszárítás is segíthet, de akkor is van benne valahol egy gyengébb szigetelés.
Üdv
Szerintem is beázásos párásodásos probléma lesz. Persze megeshet hogy amikor megy a szivattyú akkor spriccel a víz valami "érzékeny" helyre majd ha megáll akkor lecsepeg és egy idő után az ÉV relé sem érzékel problémát.
Ezek szerint egyedül nem sokat tudok tenni, de nagyon szépen köszönöm a válaszokat! További szép napot!
Sziasztok!
elpumps 18/ 3 vélemény valakinek, tapasztalat? házi vízellátónak akarnám nyomáskapcsolóval + tartállyal. gondolom a szivattyú után közvetlen visszacsapó szelep kell?
köszi a választ
Kedves Ezermesterek!

Tapasztalatlanul és laikus kezdőként fordulok Hozzátok tanácsért egy hidrofor életre keltése tárgyában. A nevezett készülékről csatoltam néhány képet is - aki megtisztel a segítségével, így bizonyára könnyebb dolga lesz! :)

Szóval: a berendezés nem egy mai gyerek, s igazán csak annyi bajom van vele, hogy nem működik. Gőzöm sincs, miért, pedig volt idő, amikor rendben tette a dolgát. Úgyhogy per pillanat a hibakeresés fázisánál tartok. (Persze e téren is tapasztalatlan vagyok, de hát egyszer mindent kell kezdeni!) Fázisceruzával felfegyverkezve a falra szerelt kapcsolódobozban azt már kinyomoztam, hogy a három közül a legfelső kis egységnél veszik el a 220V. Alulról még belemegy, de sehol nem jön ki. (Ez a felső valami egyébként pontosan mi? - ha cserélnem kell, mit is vegyek majd és milyet?)

Múltbéli emlékeim szerint, ha a doboz alsó harmadán a főkapcsolót felkapcsoltam, még a jobb oldalán is meg kellett nyomni a gombot és egy kattanás (valami meghúzott) után a nyomásérzékelés függvényében indult el a motor. Most viszont nem kattan az a "valami" a dobozban. Mi mehetett tönkre és vajon mitől? (Nem szeretném, ha majdan az új alkatrész is pillanatok alatt megadná magát.)

Bár a kérdés per pillanat kicsit "villanyszerelős" inkább, azért gondolom ide tartozónak, mert tartok tőle, hogy ha ezt a hibát el is hárítom, még nem lesz minden a régi, hiszen egy ilyen matuzsálemi korú készülék más hibákat is produkálhat... Bár én lennék a legboldogabb, ha nem így lenne! :)

Előre is megköszönök minden segítséget!

Csatolmányok

Kedves "lalibatyo"!
A következőben szeretném kérni a véleményedet:
Egy régi családi házban élek, amely mögött épül egy új, és ha kész lesz, a régit le kell bontani. Ezért a réginek a pincéjében lévő PEDROLLO JSWm 10M-24CL házi vízművet (ami 15 éve kifogástalanul üzemel) át kell telepíteni. Az új ház alatt van egy gyűrűs kút a szuterénben, kiváló vízhozammal és a vízfelszín 2 m mélyen van a szuterén talajszintje alatt. Ezért a kút mellé ásnék egy aknát a házi vízmű számára. Jelenleg a házi vízmű a locsoláson kívül egy kerti fürdőszobát lát el (zuhanyzó, WC, mosdó). Az épülő új házban hozzá jönne még az ottani fürdőszoba ellátása is. Kérdéseim:
1. Jelenleg a tartály 1,6 bar-ra van felpumpálva, bekapcsolás 3,2 bar, kikapcsolás 5,0 bar. Mi a véleményed erről a beállításról? Nem károsak a szivattyúra ezek az értékek? Mit javasolsz?
2. Szeretném a rendszert kibővíteni egy nagyobb (akár 100 literes, ha van ilyen) gumimembrános tartály plusz hozzáépítésével azért, hogy a bekapcsolások száma csökkenjen. Mit javasolsz? Hol kapok ilyen tartályt?
3. Milyen vízszűrőt javasolsz? Hol kapok ilyent?
Kérlek, hogy a válaszodat küldjed el nekem a gyuri@pr.hu címre is, mert nem vagyok gyakorlott fórumozó, és nem biztos, hogy visszatalálok ide. Üdvözlettel: S.Gyuri
Üdv

Van egy Einhell royal 1300 wattos szivattyúm amit nyomásfokozásra használok. Úgy, hogy a vizet egy 1 köbös tartályból kapja direktbe ( nem felülről szívja hanem a kifolyó csap van rákötve a szívócsonkra).Azért van ez mert kb 50 méterre kell eljuttatni a vizet a locsoláshoz. Az lenne a kérdésem ha teszek erre a szivattyúra egy nyomáskapcsolót ,csak azért hogyha a tömlőt át kell helyeznem egy másik csapra ne kelljen visszamenni a szivattyúhoz az úgy működne-e nem károsítja-e a szivattyút. Rövid vízkivételek nálam nincsenek . Ha bekapcsolóm megy egyfolytában csak annyira áll meg míg átteszem a tömlőt. Tehát ha elhagyom a tartály ez így működőképes lesz vagy mindenképpen csak a tartállyal fog menni?

Másik milyen nyomáskapcsolót ajánlotok hozzá mert amit nézegettem azokhoz oda van írva hogy csak 1,1 kw-os motor kapcsolható vele mágneskapcsoló nélkül. Gondolom van olyan is amihez nem kell mágneskapcsoló. És még annyi lenne ebben az esetben kell valahova visszacsapó szelepet építeni? Mert itt nincs lábszelep. ha igen hova lenne a legcélszerűbb?

A válaszokat előre is köszönöm.
Amator_kezdo.

A dobozban az a valami amire 220 V van írva, az a mágneskapcsoló, ami anno kattant. Ez kapcsolja a szivattyút. Sajnos a képből nem tudom kisilabizálni (hiába nagyítom fel) a kapcsolását. Valószínűleg úgy van bekötve, hogy a nyomáskapcsoló vezérli a mágneskapcsoló áramkörét.

Valahol itt kell kutakodnod, a nyomáskapcsolóból kap áramat a mágneskapcsoló és ha igen vajon a behúzótekercs működik-e? A mágneskapcsoló tekercsének a kivezetése alul a két kék kábel (lefelé áll). Ha itt mérsz 220 V-ot, akkor vagy a tekercs lehet szakadt, vagy a nedvességtől berohadt a mágneskapcsoló behúzó része, ami a felső kontaktusokat zárja. Ha nem mérsz rajta semmit, akkor ellenőrizd a nyomógomb kontaktusait és a nyomáskapcsolóét. Ehhez kevés a fázisceruza, kellene egy multiméter amivel mérhetsz.

Lehet nem túl érthető, de a kapcsolása nélkül nem tudom hogyan működhetett. Ha a piros kapcsoló csak nyomógomb, akkor nincs bekötve a mágneskapcsoló öntartó áramköre, nem tudom mitől marad bekapcsolva. Ha a piros nem nyomógomb hanem kapcsoló, akkor érthetőbb a dolog. Régen amikor működött és bekapcsoltad, mindig kattant a mágneskapcsoló, vagy csak akkor ha kevés volt a nyomás a tartályban?
Ha nem vagy járatos a villanyszerelésben, hívj inkább szakembert.
Sziasztok!
elpumps 18/ 3 vélemény valakinek, tapasztalat? házi vízellátónak akarnám nyomáskapcsolóval + tartállyal. gondolom a szivattyú után közvetlen visszacsapó szelep kell?
köszi a választ

Üdv
Az árához mérten korrekt darab, ugyan import alkatrészekből rakják össze nálunk. Túl rég óta nincs a piacon így nagy tapasztalat sincs vele senkinek. Ha nem valami koszos homokos vízbe kell nem hinném hogy lenne vele bajod. Természetesen kell visszacsapó szelep a szivattyú fölé, mert ebben nincs beépítve.
Előző 1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 43 / 157