Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 44 / 157
Előző 1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 157 Következő
A következőben szeretném kérni a véleményedet:
Egy régi családi házban élek, amely mögött épül egy új, és ha kész lesz, a régit le kell bontani. Ezért a réginek a pincéjében lévő PEDROLLO JSWm 10M-24CL házi vízművet (ami 15 éve kifogástalanul üzemel) át kell telepíteni. Az új ház alatt van egy gyűrűs kút a szuterénben, kiváló vízhozammal és a vízfelszín 2 m mélyen van a szuterén talajszintje alatt. Ezért a kút mellé ásnék egy aknát a házi vízmű számára. Jelenleg a házi vízmű a locsoláson kívül egy kerti fürdőszobát lát el (zuhanyzó, WC, mosdó). Az épülő új házban hozzá jönne még az ottani fürdőszoba ellátása is. Kérdéseim:
1. Jelenleg a tartály 1,6 bar-ra van felpumpálva, bekapcsolás 3,2 bar, kikapcsolás 5,0 bar. Mi a véleményed erről a beállításról? Nem károsak a szivattyúra ezek az értékek? Mit javasolsz?
2. Szeretném a rendszert kibővíteni egy nagyobb (akár 100 literes, ha van ilyen) gumimembrános tartály plusz hozzáépítésével azért, hogy a bekapcsolások száma csökkenjen. Mit javasolsz? Hol kapok ilyen tartályt?
3. Milyen vízszűrőt javasolsz? Hol kapok ilyent?
Kérlek, hogy a válaszodat küldjed el nekem a gyuri@pr.hu címre is, mert nem vagyok gyakorlott fórumozó, és nem biztos, hogy visszatalálok ide. Üdvözlettel: S.Gyuri

Üdv
Ennek a szivattyúnak 1,4 bekapcsolás és 2,8 kikapcsolási nyomás az ajánlott érték. Mivel 4,6 bar a max nyomása a szivattyúnak így csoda ha 5 barra állított nyomáskapcsolót is képes lekapcsolni, tehát semmiképp sem jó az általad megadott érték a szivattyúnak.
Szűrőnek egy mechanikai szűrőt javaslok, azt is inkább a kerámia betétes vízcsapok megóvása érdekében. Ha tiszta a vized a 80 mikronos is mehet ha annyira nem tiszta akkor a 250 mikronost javaslom, vagy a kerámiabetétes csapok mellőzését. Az alábbi linken találsz mindent de ha a kiválasztott terékre rákeresel 100 kereskedést találsz ahol megveheted.
http://www.szivattyubolt.hu/
Van egy Einhell royal 1300 wattos szivattyúm amit nyomásfokozásra használok. Úgy, hogy a vizet egy 1 köbös tartályból kapja direktbe ( nem felülről szívja hanem a kifolyó csap van rákötve a szívócsonkra).Azért van ez mert kb 50 méterre kell eljuttatni a vizet a locsoláshoz. Az lenne a kérdésem ha teszek erre a szivattyúra egy nyomáskapcsolót ,csak azért hogyha a tömlőt át kell helyeznem egy másik csapra ne kelljen visszamenni a szivattyúhoz az úgy működne-e nem károsítja-e a szivattyút. Rövid vízkivételek nálam nincsenek . Ha bekapcsolóm megy egyfolytában csak annyira áll meg míg átteszem a tömlőt. Tehát ha elhagyom a tartály ez így működőképes lesz vagy mindenképpen csak a tartállyal fog menni?

Másik milyen nyomáskapcsolót ajánlotok hozzá mert amit nézegettem azokhoz oda van írva hogy csak 1,1 kw-os motor kapcsolható vele mágneskapcsoló nélkül. Gondolom van olyan is amihez nem kell mágneskapcsoló. És még annyi lenne ebben az esetben kell valahova visszacsapó szelepet építeni? Mert itt nincs lábszelep. ha igen hova lenne a legcélszerűbb?

Üdv
Nekem a kerti szivattyúm ilyen, lusta voltam leszedni a nyomáskapcsolót róla. Az a tapasztalatom hogy ha elzárom a vizet akkor 3 másodpercenként ki be kapcsolgat a nyomáskapcsoló, ezért ezt valóban valami tartállyal ki kellene egészíteni. A szivattyú vezérlő jobb megoldás lenne számodra csak valóban az 1,3 Kw többnyire sok ezeknek a ketyeréknek. Vagy bírja vagy nem.
http://www.szivattyubolt.hu/226-aramlasszabalyzok.html
[/quote]
Üdv
Nekem a kerti szivattyúm ilyen, lusta voltam leszedni a nyomáskapcsolót róla. Az a tapasztalatom hogy ha elzárom a vizet akkor 3 másodpercenként ki be kapcsolgat a nyomáskapcsoló, ezért ezt valóban valami tartállyal ki kellene egészíteni. A szivattyú vezérlő jobb megoldás lenne számodra csak valóban az 1,3 Kw többnyire sok ezeknek a ketyeréknek. Vagy bírja vagy nem.
http://www.szivattyubolt.hu/226-aramlasszabalyzok.html[/quote]
Köszi a választ . Még annyi kérdésem lenne,hogy mekkora a szivattyúd és milyen a nyomáskapcsoló rajta, valamint,hogy visszacsapó szelep van-e a szivattyúdon valahol mondjuk a nyomó oldalnál a kilépő csőnél. Mert valószínűleg visszafelé elengedi a nyomást és azért kapcsolgat szerintem. Igazából a nyomáskapcsolóval vagyok bajba ,hogy milyen legyen.
Kedves Lalibátyó!

Nagyon köszönöm a jó tanácsokat, a nyomáskapcsolót újra be fogom állítani az ajánlott értékekre: a kikapcsolási értéket feltétlenül visszaveszem az 5 bar-ról 4-re, bár akkor a WC-tartály töltése közben a szivattyú kétszer is ki fog kapcsolni. A bekapcsolási értékkel nem mehetek le 1,4-re, mert 1,6-ra van pumpálva a tartály, és 2 bar környékén már csak hajszál-vékonyan folyik a csapból a víz, a WC-tartály pedig egy félóra alatt sem telne meg. Ezért keresek a komfort érdekében kiegészítő hidrofor tartályt. - Közben találtam az interneten két gumimembránost is: Maxivarem és az Aquasystem típusokat. Mindkettő van 100 literes álló és fekvő kivitelben is. Az áruk 48 és 54 ezer között mozog. Mi a véleményed ezekről?
Még egyszer köszönettel: S.Gyuri
Üdv papaya
Nyomáskapcsoló egy mechanikus kapcsoló. Ezeknek azért bírni kell az 1,3 kilowattot, hiszen a házi vízműveken is ez van és ott is bírja. Szerintem ha olcsót akarsz akkor a NIMBUSZ nál kapsz 1,5 ezer alatt is.
http://www.nimbusz-kft.hu/index.php?page=termek&id=3887
( megbízhatóságáról nincs infóm)
Vagy az italtechnika nyomáskapcsolóit tudom ajánlani szinte mindenütt kapható.
A szivattyúmon a szivattyúházon van a nyomáskapcsoló így teljesen felesleges visszacsapót berakni a nyomó vezetékbe mert az már a nyomáskapcsoló után lenne akkor. Nálam a lábszelepnek kellene tartani a nyomást, ami tartja is csak mivel a szívócső nem teljesen merev ezért "lélegzik" hol vákum hol pedig 3 bar nyomás terheli ezért a kapcsolgatás ha megtörik a slag vagy elzárom a szórófejet. De majd ha ráérek kikötöm a kapcsolót mert teljesen felesleges erre a funkcióra amire használom a szivattyút. Csupán azért van rajta mert ilyen szivattyú került a kezembe :)
Szia S.Gyuri
Kicsi a tartályod amit jól látsz ezért is akarsz még tartályt rakni a rendszerbe. A nyomásmérő órádat nem ártana ellenőrizni szerintem mert 2 bar az a hálózati víznyomás értéke csúcsidőben már pedig azért folyik az még rendesen, nem úgy ahogy mondod. AQUASYSTEM és Cimm tartályt már építettem be eddig nem hívtak hogy baj van vele és membrán is kapható hozzá ha szükséges lenne. Ugyan csak 8 barra van méretezve míg a másik amit említesz 10 baros ( tehát vastagabb anyagú) ami azért csak jobb. Mondjuk a régi membrán nélküli horganyozott tartályokat nem lehet überelni szerintem. Még akkor sem ha időnként rájuk kell pumpálni némi levegőt.
Sziasztok lenne egy problémám.
Van egy fúrt kutam, kb 12 méter mély, a vízszint kb 2- 2,5 méter nyugalmi állapotban. A kút nem volt használva 12 évig és a múlt héten raktam rá egy kézi pumpát. Az a baj, hogy kb 4,5-5 liter víz kihuzata után elfogy a kútban a víz, és csak 1-1,5 deciliter jön fel minden húzásra. Meg fog e nőni a vízhozam idővel, vagy nem? kompresszorozni kell? vagy valami mást kitalálni?
Válaszotokat köszönöm előre is!
Szia Lalibátyó!
Ismét köszönöm a tanácsodat. Ráéreztél a mérőórára, ugyanis tényleg baj van vele, mert észrevettem már, hogy akadozva ugrál a mutató, azaz nem folyamatosan mozog, hanem "lépcsősen". Azt hiszem megérett a cserére. Csere után tisztább lesz a kép. Azon még gondolkodom, hogy az áthelyezendő 24 literes házi vízmű mellé vegyek-e egy álló 100 literes hidrofort, vagy pedig egy fekvő 100 literest vegyek, de akkor a szivattyút át kell erre szerelni, mert a 24 literes tartály már nem fér be az aknába.
Üdv: S.Gyuri
Üdv zombee
Ez elég rosszul hangzik. Milyen átmérőjű a béléscső ? Tudunk valamit az eredeti mélységről és vízhozamról ?
Szia lalibátyó!

Már régen beszéltunk egy Gardena 4000/4LCD 60l/perc szivattyúról aminek megadta az elektronikája magát,nem kapcsol be újra a nyomás csokkenéskor,és sajnos egyben van az elektronikája a nyomáskapcsolóval.
A helyzet a kovetkezo lenne:lehetoségem lenne egy Elpumps JPV1500B 105 L/perc-bronzlapátos szivattyúra,vagy valami Pedrollo ami 80-90L/perc tud.Mi lenne a tanácsod melyiket válasszam ontozésre,menne 2-3 naponta idojárástól fuggoen,3-4 órát,de sehol nem találok tapasztalatokat errol az Elpumpsról.
Lényeg ,hogy minél tobb szórofejet tudjak 1 koron uzemeltetni,a gardena nem nagyon tudta a kello nyomást.5m mélyrol (6m az alja a csokútnak) szív 2,5mnél van a vízszint.
Nyomáskapcsolót kulon vennék, valami komolyabbat,ha lehet beontott NYÁk-osat.
Hmax vagy a Qmax a lényeges, ha a nyomást szeretném az elotérbe helyezni?Ez nem világos nekem,ha tobb vizet tud felhúzni percenként akkor a nyomás nem lesz nagyobb a szórófejeknél?

http://www.elpumps.hu/JPV-1500B.php
Üdv
A karakterisztika görbék tanulmányozása a megoldás. A Q max az gyakorlatilag 0 méter magasra a szivattyú szállított mennyisége ( elvi szállítási mennyiség)
A H max az a maximális nyomás amit tud a szivattyú. A kettőt egy görbe köti össze amit a gyártók meg szoktak adni. Tehát ha van egy 50 liter / perc vízigényed 3 bar nyomás mellett akkor meg kell nézni hogy az adott szivattyú karakterisztika görbéje kimetszi e ezt a pontot. Nyilván a csővezeték ellenállását stb bele kell kalkulálni azért. Pedrollóra nem adtál konkrét típust így az Elpumps lesz amit tudunk nézni.
gorbe_JPV-1500-B.gif
gorbe_JPV-1500-B.gif (5.13 KiB) Megtekintve 9475 alkalommal.

Azt látjuk hogy a görbe az 50 liter/ perc mennyiséget valamivel 3 bar feletti nyomáson is tudja tehát ha nem túl hosszú és nem túl vékony a nyomó és szívó vezeték akkor épp tudja teljesíteni a megadott kritériumot.
A 4000/4 es Gardena azért messze elmarad ettől az Elpumpstól teljesítményben. Egyébként az Elpumps egy magyar szivattyú nem is rossz a maga kategóriájában és mindent lehet kapni hozzá olcsón a többiekhez képest.
Alibátyó!
Koszonom szépen a gyors választ,hasznos volt a magyarázat így már kezdem kapisgálni.Akkor szerintem marad ez az Elpumps 1500B,Pedrollot nem választottam konkrétan ezért nem linkeltem be.
A 2 márka kozt inkább az lenne a lényeges ,mennyire zajosabb az egyik a másiknál ,vagy mennyire gagyibbak az alkatrészek ugyan abban az osztályban,illetve ez a réz lapátkerék mennyire mérvadó választásnál?
Esetleg Te mit ajánlanál?
Üdv
Bronz lapátkerék a tiszta vízhez való a kicsit homokosnak jobb a műanyag lapát. Viszont tartós szárazfutás esetén ( műszaki hiba miatt) sem deformálódik a réz lapátkerék. A Pedrollo azért egy kiforrottabb műszaki tartalom, kérdés hogy a többletköltség ér e annyit. Ezt mindenki maga tudja eldönteni.
Szia Lalibátyó!
Újra a segítségedet kérem.
Én voltam az akinek az érdekes tartálya volt, mindkét végén kifúrt gumimembránnal.
Készül a végzáró elem, lassan membránt kéne vennem.
Találtam egy másik méretet és nem tudom melyiket vegyem meg.

Az én régi membránom méretei:
Nyak: 80 mm
Perem: 110 mm
Külső átmérő:220 mm
Hossz: 550mm

A tartályom méretei:
Hossz: 550 mm
Átmérő: 380 mm
Elvileg 60 literes a tartály(adattábla szerint),de ekkora mérettel a magyar piacon 50l-es tartályok vannak.

Először ezt a membránt néztem ki,mert ez hasonlít legjobban méretben és kinézetben az én régi gumizsákoméhoz:
http://szivattyuwebaruhaz.hu/hu/termeke ... n_50-80_l/

Aztán nézegettem a tartályméreteket és az én tartályom méretéhez(a régi gumizsákot most nem veszem figyelembe), úgy néz ki ez passzolna:
http://szivattyuwebaruhaz.hu/hu/termeke ... n_35-50_l/

Ez a tartályméret hasonlít legjobban az enyémre:
CIMM AFESB CE Hidrofor tartály 50 l
● Csatlakozás: 1" külsõ menet;
● Átmérõ: 380 mm;
● Magasság: 400 mm;
● Hossz: 595 mm;
● Membrán: EPDM

Nem tudom,melyik lenne jobb választás.
Segítséged előre is köszönöm!
Üdv
A nyak és perem méretek megegyeznek szerencsére. Én a nagyobbat választanám, az hasonlít jobban az eredetire. Mivel a tartály töltve lesz levegővel igy teljesen összenyomja a membránt, tehát csak víz lesz a membránban, és szerintem semmit nem kell nyúlnia a nagyobb membrán anyagának üzem közben ezért remélhetőleg hosszú életű lesz.
Előző 1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 44 / 157