Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 45 / 157
Előző 1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 157 Következő
Kedves Lalibátyó!
Tanácsát szeretném kérni,Egy Elpumps 25/900 házi vizművem van.4 éves öntőzési rendszerhez használom,eddig kitűnően működött, aknában tartom ősszel kiemelem tavasszal lerakom.Problémám rendesen beindul,locsol de kikapcsolásnál nem akar leállni pedi eléri a 3bár nyomást. Képtelen vagyok beszabályozni. Mit tegyek még? Végig olvastam az elözőeket de nem találtam megoldást Tisztelettel :pepe
Üdv
Ellenőrizni kellene a tartály levegő szelpjénél a légnyomást ami a tartály víztelen állapotában 1,5 bar kellene hogy legyen. ( visszaolvasva többször is részletesen leírtam miképp kell) Ha ez rendben és nem lyukas a membrán akkor két dolog lehet, vagy annyira kopott a szivattyú hogy az a néhány tized bar ami még kellene a normális működéshet már képtelen produkálni (ha homokos volt a víz megeshet), vagy valahol a szívó oldalon van egy kicsi tömítetlenség és mivel sziv egy kevés levegőt is ez miatt nem tudja a névleges nyomást elérni a szivattyú. Megeshet hogy a nyomáskapcsoló hibás vagy eldugult a membrántér a nyomáskapcsolóban. Esetleg a kapcsoló mechanikus hibája vagy a burkolatát nem sikerült felrakni rendesen és az szorítja be a kapcsolót. A tartály levegőnyomás és a szívóoldali tömítettség ellenőrzésével kellene kezdeni szerintem.
Köszönöm a válaszát.Újra végig nézem,megjegyezni kivánom még,ha finoman meg ütögetem a nyomás kapcsolót leál,ha a doboz fedelet leveszem nem áll le.
Kellemes ünnepet kíván: PePe
Sziasztok!

Van nekem 1 kutam egy szivattyúval, amiből szeretnék házi vízművet csinálni. Ezzel kapcsolatban kérem a segítségeteket.
A szivattyú:
Leo XJWm90/46
90 l/min
9m/46m
750W
1"x1"

ilyet találtam:
http://www.barkacsonline.hu/termek.php?termek_ID=1220
Leo házi vízmű szett
24 literes gumimembránnal szerelt tartály (20 liter hasznos térfogat)
nyomásmérő óra
nyomásszabályozó
flexibilis cső 1 colos
3 ágú réz csatlakozó

A szivattyú szívó oldala marad ahogy most van bekötve, a flexibilis csővel összekötöm a nyomóoldalt a tartállyal. Ezután a vizet hol veszem ki a tartályból? A képen nem látszik, hogy kettő bekötés lenne rajta. A réz csatlakozót, nyomásmérő órát hova teszem?

A szivattyúról levágom a dugvillát és bekötöm a nyomásszabályozóba valamint egy betáp vezetéket is. Jól gondolom?

Segítségeteket előre is köszönöm.
Hali

Van valakinek ilyen szivattyúja?

AL-KO RAIN 2500
ThomasT
neked 5 ágú T idom kell : http://www.barkacsonline.hu/termek.php?termek_ID=2612
Ezen van helye mindennek. Az 1/4" os csatlakozások a mérőóra és nyomáskapcsolóra mennek, az 1" csatlakozók pedig 1 a szivattyúra 1 a tartályra 1 pedig a fogyasztókhoz. Vásárlás előtt tisztázd az eladóval hogy mit akar adni.
Javaslom a nyomáskapcsolóra is dugvillás vezetéket köss így ki tudod húzni a konnektorból ha áramtalanítanod kell. A motor vezetékét is ebbe a nyomáskapcsolóba kell bekötni. Gyakorlatilag elvágod amostani vezetéket ami van rajta és bekötöd a nyomáskapcsolóba ( ha elég hosszú)
lalibatyo!

Köszönöm a válaszod. Közben felmerült még pár kérdés.

Az elektromos részét én is így gondoltam, csak a fényképeken nem látszik a bekötési pont a kapcsolóban, ezért kérdeztem rá.
A T idomba az 1"-os csöveket mindegy milyen sorrendben kötöm be? Vagy az egymással szembe lévőkre megy a tartály és a szivattyú az "oldalsóra" meg a fogyasztó, vagy ez tetszőleges?

A nyomásszabályozó ki- bekapcsolási határokat lehet valahogy szabályozni, vagy ez csak fix gyári értékekkel működnek?
Üdv
Ha már annyira precíz akarsz lenni akkor az egyenes részbe kötöd a szivattyút és a fogyasztókat így "kanyar" nélkül megy a víz a szivattyútól a fogyasztók felé.
Amúgy mindegy csak férjen el aminek el kell.
A nyomáskapcsoló állítgatásról elég sokat írtunk ha visszaolvasol megtalálod. Én csak akkor nyúlnék hozzá ha nagyon nem akarja az igazságot, mert ok és hozzáértés nélküli buhera többet árt esetenként, mint használ.
Üdv megint!

Nézegettem még a fórumot, áruházakat. Közben rájöttem, hogy nekem mégiscsak jó lesz a 3 elágazású idom. mert a szivattyún van 2 furat az órának és a kapcsolónak mint ahogy ezen a képen is látható:
http://www.szivattyubolt.hu/253-leo-kinai-hazi-vizellatok/347-leo-90/46-24cl-hazi-vizellato-szivattyu.html
Hello!
Segítséget szeretnék kérni a következő témában: Van egy nimbusz 600 házivízművem ami a télen megadta magát. A nyomáskapcsolója füstölög pár perc után.
Ki szeretném cserélni,a tipusa Haitun pc-9,de nem találok a neten ilyet.A kérdésem az lenne milyen fajta nyomáskapcsolót lehetne beépíteni helyette amit lehet kapni is.
Üdv
Ha valóban a kapcsoló a hibás és nem azért füstölt mert a motor zárlatos akkor ha a menetje 1/4" os tudod helyettesíteni az Italtechnika nyomáskapcsolóival.
http://www.szivattyubolt.hu/227-nyomaskapcsolok/225-italtecnica-pm5-nyomas-kapcsolo.html
Ha a menet esetleg más lenne akkor közdarabokkal lehet illeszteni hozzá.
Üdv!

Segítséget szeretnék kérni a következő témában, ill. kérdésekben! Most vásároltam egy házat, aminek az udvarán van egy sima fúrt kút,szerintem 40mm-es, de majd lemérem pontosan, a tulaj nem tudja megmondani a mélységét,(én megtudom mérni, valami praktikával? egyéb adatokat mert örökölte.A kút a pincétől 5 méterre helyezkedik el. A kérdés a következő: hogy ha leások 1 méter mélységre, elvágom a csövet és vízszintesen bevezetem a pincébe, ott rácsatlakoztatom a szivattyú szívó oldalára akkor ugyan úgy fog működni?, szívni?, és vízhozama is annyi lesz,mintha csinálnék egy aknát és odatelepíteném a házi vízellátót.? Ez így kivitelezhető?, vagy a szívó oldal vízszintes részére van valami szabály, hogy milyen hosszú lehet.? (Testvéremnél aknába telepítettük a házi vízellátót, a szívó oldal vízszintes része 1méter kb.,ez így kifogástalanul működik, de a gond az, hogy ez a terület alacsonyan fekszik és a talajvíz tavasszal megjelenik az aknában és a szivattyú élettartamát csökkenti, ill rosszabb esetben eláztathatja és kuka.) A pince teknőszigeteléssel ki van bélelve és megspórolnám az aknaépítési költséget, és idegeskedést, hogy elázik a szivattyú, vagy nem, ill. száraz helyen lenne.
Előre is köszönöm a segítséget!
Kellemes napot mindenkinek.
Üdv
Ha működik a kút akkor kár bántani, de ha kötsz egy (jobb) spárgára egy ólomsúlyt ( pecaólom) és leengeded a csőbe le is tudod mérni. Ha szivattyú fej van a kúton golyós szelepekkel azt le kell venni mert nem engedi le az ólmot.
Az elgondolás jó, szabály van de az 5 méter az bőven belefér. A szívócsövet úgy vezesd hogy folyamatosan emelkedjék a szivattyú felé. Jelentős hozam csökkenést ez nem okozhat.
Tisztelt Lalibátyó!

Egy kb. 25 m mély fúrt kutam van, amelyből egy 1 m3-es puffertartályt töltök és abból működik a kerti öntözőrendszer. Egy TM10 csőkútszivattyúm van, azonban
ez tönkrement (levágta a biztosítékot). Nem garanciálisan kb. a szivattyú félárában megszerelték (állítólag a teljes belsejét cserélték) de 2-3 használat után megint ugyanaz a jelenség. Még nem vittem vissza a szervizbe. A szervizben első alkalommal azt mondták, hogy az ok a homokosság lehet. Ebben én nem hiszek, mert közel sem éri el a korlátot a kutam vize (40 g/l van a használatiban). A TM10-et a kútfúró mester egyébként nagyon dicsérte, de ezek alapján én már nem hiszek benne.
Mindenesetre egy új szivattyún gondolkodom. Visszaolvasva láttam, hogy ajánlott már több félét és rendelkezik egy UMBRA Eurojet szivattyúval. Ennek az ára is viszonylag szimpatikus, de sok hasonló képességű és árú szivattyú van még a piacon (Elpumps BP 1/4, Easy MULTIDEEP 4/8, Elpumps BP-1/4, Güde GTT 900, Einhell TBP 1300), van persze olcsó kínai is. Mivel semmilyen támpontot nem találok kérem segítsen tanáccsal. Az is segít, ha tudom, melyiket nem szabad megvenni. És még egy kérdés: membrános szivattyú lehet-e alkalmas nekem? Köszönöm a segítségét előre is.

Petőfi Gábor
Üdv
A TM 10 nem tartozik a kedvenceim közé, teljesen tiszta vízbe való és gazdaságtalan működésű periférikus rendszerű szivattyú. A kedvező árukkal hódítanak mert csupán egy vagy két lépcsővel szerelik őket de a különbözetet idővel a villanyszámlában meg fogjuk fizetni. Elég ritka a fúrt kutak közt a teljesen homokmentes ezért én inkább kerülném a periférikus szivattyúkat és a soklépcsős szívattyúkat preferálom. Az elpumps 1/4 is periférikus így az is kerülendő. A güde és az einhell több lépcsős de ezek is kínaiak még ha a név és a márka nem ezt sugallaná. Talán az einhell azért régebb óta van piacon de nagy csodát nem kell várni tőle. Ami a gond velük hogy baj esetén lejárhatja az ember a lábát mire talál alkatrészt szervízt mert a garancia levélen szereplő cégek ma vannak holnap nincsenek többnyire. Ismerni kellene a kutad vízhozamát is a szivattyú választáshoz mert a TM 10 nem volt egy nagy mennyiség elvételére alkalmas szivattyú és előfordulhat hogy egy nagyobb szivattyú választása esetén koszos vizű lesz az egykor tiszta vizű kút. HA a kút bírja akkor az Elpumps BP10 és BP 18/3 típusai is szóba jöhetnek.
A membrános szivattyúval az a gond hogy akkor derül ki hogy nem bírja a kút mikor már megtörtént a baj. Célszerű gumival körbevonni a szivattyút mert én már több kutat is kameráztam ahol ez a szivattyú verte szét a béléscsövet és tette tönkre a kutat. Az ára viszont nagyon csábító ennek a szivattyúnak de arra készülni kell hogy kell egy perc mire megtelik egy méretesebb vödör vele.
Előző 1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 45 / 157