Szerző:
masterg » kedd ápr. 17, 2012 1:31 pm
Köszönöm lalibatyo válaszát a legutóbb feltett kérdésemre.(Pincébe házi vízellátót)
Lenne még egy kis segítségre szükségem.Új ház, új rendszer
Mekkora szivattyút vegyek? 40mm-es kutam van. A pedrolo márkát megszerettem bevált, Az előző háznál 20literes tartályra egy pedrolo JSW-10m típusú 750W-os szivattyú volt szerelve. Gondolom a kút nagysága miatt (40mm-es) tudott csak a csapból 45 l/perc kifolyni.(Ezt úgy mértem hogy a kerticsapot kinyitva egy 3/4-es slagból folyamatos szivattyúműködés közben 2bar-os nyomás mellett egy vödörbe ennyi vizet nyom a 20literes házi vízellátó, 40mm kútból.)De elméletileg ez a szivattyú tudna 5-80 l / perc-et is. Mivel az új háznál is egy kész 40mm-es kutam van, vízszintes 5 méterrel a pincébe vezetve, lehet elég lenne egy kisebb szivattyú is, ami előnye a kisebb energiafogyasztás lenne és az is nyomna 45 l/percet
,Ettől többet ne is álmodjak? vagy tévedek és kell az erősebb szivattyú, mert a kisebb még 45 l/perc -et sem tudna??
A másik kérdés
mekkora hidrofor tartályt szereljek majd hozzá?? A ház vízellátását szeretném megoldani és a kerti csapokat, ill az automata öntözőt is ez táplálná. A tapasztalatom, hogy kis 20literes tartály azért jó, mert ha megy az öntözőrendszer, akkor a szivattyú folyamatos működése mellett öntöz,azonos nyomáson, nincs ingadozás, mivel nagyságrendileg ,ami elfogy az pótolva van, így olyan mintha nem lenne puffer rész. A nagyobb pl 200literes hidrofor tartállyal az lehet a gond, hogy megy a locsoló az üzemi nyomáson, és ahogy fogy ki a tartályból a víz, úgy csökken a nyomás, mikor újra bekapcsol a szivattyú akkor pedig újra maxon lesz és így ingadozik a nyomás a végtelenségig és pontatlan lesz a locsolás.Tudom, hogy a nyomáskapcsolón lehet állítani, de mindig lesz ingadozás, mert van egy bekapcs és egy kikapcs érték és itt kevesebb fogy mint amit a puffertartály eltárol, így nem mehet folyamatosan a szivattyú.
De ez a gond a fürdésnél is előjön kis 20literes tartálynál is pl tusolás közben és kellemetlen mikor hideg víz kerül az alacsonyabb nyomás miatt túlsúlyba a meleggel szemben.
Ez utóbbi kérdésre van valami szakszerű megoldás? , hogy a vezetékes vízhez hasonló folyamatos üzemi nyomás legyen? Mert én azt találtam ki, hogy mellé megnyitom a kádat is és így folyamatos a szivattyú működése, és így a nyomás is
.
Ha már új rendszert kell építenem , akkor szeretném szinte a legjobbra megcsinálni, hogy "örök élet legyen", ha olyan nincs is, de legalább ne kelljen 3 év múlva káromkodnom, hogy miért nem vettem nagyobb, vagy éppen kisebb szivattyút, vagy tartályt,,csapot...
))
Köszönöm előre is a segítségét! Kellemes napot!
Üdvözlettel Masterg