Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 46 / 157
Előző 1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 157 Következő
Köszönöm szépen a gyors választ!

Hát igen, a kút sem tud sokat, de nem is kell, mert az öntöző rendszert tudom szabályozni, így van ideje feltölteni a ciszterna tartályt. Akkor nem erőlködök a TM10 javításával, hanem kipróbálok egy membránosat (gumival körbevonva) és ha nem működik, akkor ruházok majd be egy komolyabb csőszivattyúba. Az Umbra-t a tapasztalatok alapján ajánlja egyébként?
Tiszteletem! Lalibátyót ajánlották a témában, de bárki válaszol megköszönöm.

Van egy ilyen szivattyúm:

http://www.szivattyubolt.hu/251-pedroll ... llato.html

és van egy ilyen négyszög esőztetőm:

http://www.gardena.com/hu/water-managem ... oom-250-2/

A házi vízmű jelenleg 1,5 és 2,5 bar között működik. Ez az esőztetőnek láthatóan kevés.
Az esőztető 2,5 barnál kezd normálisan működni ahol a vízmű épp leáll.

Hogyan tudom a házi vízmű nyomását átállítani 3 és 4 bar közötti működésre?
6 bar-ig van azt hiszem órázva.

Ha valaki tud segíteni az szájbarágósan elmagyarázhatná.

A választ előre is köszönöm.
Köszönöm szépen a gyors választ. Azt hiszem megpróbálkozom egy membránossal. Majd beszámolok a tapasztalatról.
Az Umbra-t a tapasztalatok alapján ajánlja egyébként?

Több darabot is beépítettünk már ebből és jók a hosszútávú tapasztalatok.
Üdv Pohi
Az öntözőre nem találtam karakterisztikát, remélhetőleg ennek ellenére jó lesz a javasolt megoldás. A szivattyú karakterisztikája ez lenne :
( legalsó vonalat nézd )

pedrollo 1.JPG
pedrollo 1.JPG (66.94 KiB) Megtekintve 11656 alkalommal.

Mint látható a szivattyú görbéje 20 liter/ perc szállítási mennyiségnél véget ér amihez 3,6-3,7 bar nyomás tartozik. Valószínűleg ez feletti nyomáson már nem ajánlják üzemeltetni ezt a szivattyút, tehát tartsuk is tiszteletben az ajánlást. A munkapontja is 3 bar ami mellett 40 litert tud percenként.
Nem tudom mi mindenre van még használva ez a házi vízmű, de ha semmi olyan nincs rákötve ami ne bírna ki 4,4,5 bar nyomást akkor én valószínűleg nem állnék neki buherálni a nyomáskapcsolóját, hanem egyszerűen egy két áramkörös kapcsolóval áthidalmám. Tehát lenne egy normál működési mód amikor a nyomáskapcsoló vezérli a szivattyút és lenne egy öntöző üzemmód amikor mint egy kerti szivattyú, úgy működne és az elvett vízmennyiség szabályozná a nyomást. Itt jön be az hogy az öntözőhöz nincs karakterisztika görbe így nem tudom megmondani mekkora lenne az a nyomás ahol a szivattyú által szállított mennyiség és az öntöző által kilocsolt mennyiség egyensúlyba kerülne. Ha ez 3, 7 bar alatt megtörténik ( látni fogod az órán) akkor minden további nélkül használható persze odafigyelés mellett a rendszer. Értem ez alatt hogy "öntöző üzemmód" kapcsolása előtt kinyitjuk az öntöző csapját és ha befejezzük a locsolást akkor visszakapcsolunk "nyomáskapcsoló üzemre" majd elzárjuk a csapját az öntözőnek. Így véletlenül sem történik meg az hogy a szivattyú legnagyobb nyomásáig ( 4,6 bar) emelkedjen a rendszer nyomása, ami ha nincs a rendszerben kényes alkatrész eszköz annyira nem nagy baj, de inkább ne.
Szóval inkább villanyszerelői a megoldás, remélem érthető. Ha nagyon kell valami rajzot is tudok csinálni, persze csak kézzel mert tervező programom nincs.
Köszönöm a választ.

Van egy öntöző órám, ami reggel 6 és 7 óra között engedi a vizet ezen kívül elzár.
Más ekkor nem megy a házi vízműről. A vízmű csak ekkor kapcsol, egyébként áll.

A 2,5-3,5 bar-os nyomás már tuti lenne nekem úgy gondolom. 2,5-nél már szép ívben nyomja a vizet az esőztető.
Csak, hát pont itt áll le a szivattyú és lehervad a vízsugár mint farok bxxxxs után :)
Nagyobb nyomás nem is kell nekem, nem akarom kihajtani a szivattyúból a lelket.
Jobb lenne, ha 2,5-re tudna visszaesni 3,5 barról. Így mindig elfogadható lenne a vízsugár íve.
Gondolom a bekapcsolás és a kikapcsolás közötti 1 bar különbség az állandó.
Ez nem is zavar. Kérdés, hogy ezt hogyan tudnám beállítani, hogy 2,5-3,5 között dolgozzon a szivattyú és ne 1,5-2,5 között?

Az öntözőre rákérdeztem az eladónál, hogy mennyi amit elbír, mennyi a javasolt nyomás a szerkezethez.
A válaszukat megvárom mindenképpen.
Most a leírt 14x18 méteres locsolás helyett olyan 6x8 métert produkál maximum, tehát tuti kevés a nyomás neki.
Üdv
Ha vezérlő óráról megy a rendszer akkor a javasolt megoldásom nem jó. Marad a nyomáskapcsoló buhera. Majd szétnézem mit tehetünk és megírom. Milyen típusú a nyomáskapcsoló ami van a vízművön ? Esetleg valami jobb kép leszerelt fedéllel ?
Had szóljak egy kicsit én is bele. Nekem is ilyen esőztetőm van és általában szivattyúról használom. Sima mélykútszivattyúról, mindenféle nyomásszabályozás nélkül. Azt látom, érzékeny a nyomásingadozásra, ha csapra rakom lehet vele kísérletezni, rigót lelőni a fáról, vagy csak alatta molyolni. 1 bar nyomáskülönbség elég nagy a szóráskép tekintetében, hiába állítod feljebb a nyomáskapcsolót, a ki és bekapcsolási érték között más és más területet locsol be, így lesz alaposan és kevésbé alaposan belocsolt rész, amit csak a kikapcsolás előtti állapotban fog elérni.
Én Lalibátyó tanácsát annyiban módosítanám, hogy az időkapcsoló a nyomáskapcsolót is zárja rövidre (plusz érintkezővel vagy segédrelével), így a szivattyú nagyjából azonos nyomással tolná a vizet, amivel a locsoló is a teljes területet tudná egyenletesen belocsolni. Előtte persze próbáld ki, hogyan működik a szivattyú-önöző páros kiiktatott nyomáskapcsolóval. Ha a szivattyú (és a kút) megfelelő vízhozamra és nyomásra képes így, akár a locsolási időt is csökkentheted.
Igen talán nem elvetendő megoldás az öntöző vezérlővel kilövetni a nyomáskapcsolót az öntözés idejére.
Bízzunk abban hogy ha feljebb lesz állítva a kikapcsolási nyomás akkor már nem tudja a szivattyú vízelvétel mellett elérni, így egy egyensúlyi állapotba kerül és gyakorlatilag állandó nyomáson fog dolgozni, tehát állandó nagyságú területet fog beöntözni. Kérdés hogy az 1,5-2,8 as nyomáskapcsolón lehet e ennyit feljebb állítani vagy esetleg cserélni kell egy magasabb nyomás értékűre és azt kell lejebb állítani. Először nyilván a meglévőt kellene kipróbálni. De várjuk meg milyen is az a nyomáskapcsoló ami a szivattyún van.
Most értem haza munkából. Holnap napközben lemászok az aknába és lefényképezem a szivattyút és mindent ami rajt van. Aztán délután bemásolom valamikor.
A nyomáskapcsoló lenne érdekes leszerelt fedéllel.
Úgy néz ki sikerült megbuzerálnom a szerkentyűt. A csavarok tekerésével sikerült elérnem, hogy 2,2-2,4 és 3,4 között mozogjon a nyomás.
Szépen spriccel is az esőztető, most már kellő távolságban.
3,5 fölé nem megy a szivattyú valamiért ott folyamatosan megy és tartja a nyomást. Ezért levettem 3,4-re és most szépen ki-be kapcsol.

Lehet valamit nem jól csináltam....vagy ennyit tud a szivattyú.
Képek:

Kép

Kép

Kép
Köszi, jók a képek. A nyomáskapcsoló hasonló mint az italtechnika kapcsolója, így az állítása is ugyanaz lesz. Először is pontosan jegyezd fel hogy most hol áll. Számold le a meneteket a rugó előfeszítő csavaroknál. Szerencsére annyira jó a kép hogy akár ott is megszámolható. Ez azért fontos ha nem sikerülne az akció akkor vissza lehessen rakni oda ahol volt. Ha nagy baj lenne ugyanez kapható is :)
Figyelj az áramtalanításra és az érintés védelemre munka közben :!:
Első lépcsőben a kis rugós csavart kellene meglazítani annyira hogy ne feszítse elő a rugót. Ezután a nagy rugós csavart kellene betekerni hogy még jobban előfeszítse a rugót, így megemelkedik a kikapcsolási nyomás.Beindítod a szivattyút hogy feltöltse a tartályt. Ezt követően kinyitsz egy csapot és figyeled hogy mennyit csökken a nyomás bekapcsolásig. Ennek az értékét a kis rugós csavarral tudod állítani. Ha sikerülne 3,5 bar értékre felvinni a kikapcsolást és 2 re a bekapcsolást, akkor már lenne értelme megpróbálni hogy a szórófej vesz e el annyi vizet ekkora nyomáson hogy a szivattyú nem tud kikapcsolni mert nem tudja felnyomni erre a nyomásra a tartályt. Mérd le hogy ha mégis kikapcsolna a szivattyú hogy öntözés közben mennyi idő kell bekapcsolástól kikapcsolásig. Ebből lehet következtetni hogy van e értelme foglalkozni vele tovább, vagy más megoldást kell megpróbálni.
Köszönöm lalibatyo válaszát a legutóbb feltett kérdésemre.(Pincébe házi vízellátót)
Lenne még egy kis segítségre szükségem.Új ház, új rendszer :) Mekkora szivattyút vegyek? 40mm-es kutam van. A pedrolo márkát megszerettem bevált, Az előző háznál 20literes tartályra egy pedrolo JSW-10m típusú 750W-os szivattyú volt szerelve. Gondolom a kút nagysága miatt (40mm-es) tudott csak a csapból 45 l/perc kifolyni.(Ezt úgy mértem hogy a kerticsapot kinyitva egy 3/4-es slagból folyamatos szivattyúműködés közben 2bar-os nyomás mellett egy vödörbe ennyi vizet nyom a 20literes házi vízellátó, 40mm kútból.)De elméletileg ez a szivattyú tudna 5-80 l / perc-et is. Mivel az új háznál is egy kész 40mm-es kutam van, vízszintes 5 méterrel a pincébe vezetve, lehet elég lenne egy kisebb szivattyú is, ami előnye a kisebb energiafogyasztás lenne és az is nyomna 45 l/percet,Ettől többet ne is álmodjak? vagy tévedek és kell az erősebb szivattyú, mert a kisebb még 45 l/perc -et sem tudna??
A másik kérdés mekkora hidrofor tartályt szereljek majd hozzá?? A ház vízellátását szeretném megoldani és a kerti csapokat, ill az automata öntözőt is ez táplálná. A tapasztalatom, hogy kis 20literes tartály azért jó, mert ha megy az öntözőrendszer, akkor a szivattyú folyamatos működése mellett öntöz,azonos nyomáson, nincs ingadozás, mivel nagyságrendileg ,ami elfogy az pótolva van, így olyan mintha nem lenne puffer rész. A nagyobb pl 200literes hidrofor tartállyal az lehet a gond, hogy megy a locsoló az üzemi nyomáson, és ahogy fogy ki a tartályból a víz, úgy csökken a nyomás, mikor újra bekapcsol a szivattyú akkor pedig újra maxon lesz és így ingadozik a nyomás a végtelenségig és pontatlan lesz a locsolás.Tudom, hogy a nyomáskapcsolón lehet állítani, de mindig lesz ingadozás, mert van egy bekapcs és egy kikapcs érték és itt kevesebb fogy mint amit a puffertartály eltárol, így nem mehet folyamatosan a szivattyú.
De ez a gond a fürdésnél is előjön kis 20literes tartálynál is pl tusolás közben és kellemetlen mikor hideg víz kerül az alacsonyabb nyomás miatt túlsúlyba a meleggel szemben.Ez utóbbi kérdésre van valami szakszerű megoldás? , hogy a vezetékes vízhez hasonló folyamatos üzemi nyomás legyen? Mert én azt találtam ki, hogy mellé megnyitom a kádat is és így folyamatos a szivattyú működése, és így a nyomás is :) .
Ha már új rendszert kell építenem , akkor szeretném szinte a legjobbra megcsinálni, hogy "örök élet legyen", ha olyan nincs is, de legalább ne kelljen 3 év múlva káromkodnom, hogy miért nem vettem nagyobb, vagy éppen kisebb szivattyút, vagy tartályt,,csapot... :)))
Köszönöm előre is a segítségét! Kellemes napot!
Üdvözlettel Masterg
Előző 1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 46 / 157