Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 47 / 157
Előző 1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 157 Következő
Üdv
Szivattyút akkorát kell venni amekkorát ki tud még szolgálni a kút. Szerencsés esetben ez több mint amennyi a vízigényed. Ha viszont nagyobb az igény mint a kút kapacitása és ezt meg is próbálod elvenni abból lesz a koszos homokos víz és a gyorsan tönkrement kút és szivattyú. Vannak kivételek de ritka, pl egy sziklába fúrt kút esetén mert annak sosem lesz homokos a vize és sosem szakad össze. Én azt mondom ha egyszer már bevált a 10 es Pedrollo akkor azt. Háztartásban 20 liter/ perc elegendő, öntözéshez a 30-40 liter már elfogadható. A mérési módszered egyszerű és jó én is ezt alkalmazom sokszor. A 80 liter az elméleti szállítása a szivattyúnak értendő 0 méterről 0 méterre rövid vastag szívó és nyomó vezetékkel. Inkább a karakterisztika görbe az ami beszédesebb, korábban belinkeltem ezt a szivattyút is azt hiszem.
A nagyobb tartály a jobb mert lassabb a nyomásingadozás, öntözéshez pedig úgy kell megválasztani a rendszer vízigényét ( annyi és olyan szórófejet kell berakni) amit a szivattyúd épp a kikapcsolási nyomás környékén tud kiszolgálni, így nagy és állandó nyomáson fognak dolgozni a szórófejek. Nyomásingadozás ellen létezik nyomás szabályozó van is itthon egy de megmondom őszintén sosem volt használva így nem tudok véleményt mondani róla.
Köszönöm a segítséget. Működik a rendszer. A szórófej 6 bar-ig tesztelt. 3,4 baron szépen locsol.
Köszönöm még egyszer.
Köszönöm a segítségét! Akkor maradok a 10-es szivattyúnál. De a 200literes tartályon még agyalok. Milyen előnyei, vagy hátrányai vannak a 20literessel szemben?Ha kész a rendszer írok, hogy hogy sikerült.
Üdv
"Csupán" annyi hogy 10 szer annyi vizet tudsz kivenni két bekapcsolás közt. Nem azt mondom hogy 200 literes kell, azt mondom minél nagyobb annál ritkábban kapcsol annál ritkábbak a nyomás ingadozások és hát lényegesen lassabbak is. Az említett nyomás szabályzó viszont lehet egy próbát megérne azért.
http://www.epuletgepeszaruhaz.hu/index.php/vizsz/viznyomas-szabalyzok.html
Udv!

Tanacsot kerek toletek.
Hazamtol 10m-re asott kut, 16m a feneke, agyagos, kb 800l vize van(1,1.5m vizoszlop) napi 100l jon vissza, ha kiszivom.
Kis hozam, de nagyon megbizhato 3 eve aszalytol, vizozontol fuggetlenul. Hazam teljes vizellatasat szeretnem megoldani(kiveve ivoviz).
Tudom kisse keves a 100 liter... Hogy lehetne minel egyszerubben?
Arra gondoltam a kutban 10m melyen bedeszkazom,letrazok, ra egy komoly kb 50l-es vizmuvet szurovel, lehet nagyon draga is, menjen 20-30 evet, biztositson konfortos nyomast.
Tehat 5-6 meterrol szijja, 10 metert emel. A 100 litert meg beosztjuk(sajna nincs mas vizforras)
Szerintetek jo-e?
Valaszotok elore is koszonom
Sziasztok!

Egy vadonat új Alko 1000W-os házi vízművet építettem be egy ezeréves kútra. A kút kb 30 éves lehet, vize erősen rozsdás és büdös, gyakran szabad szemmel is látható volt a kút vízén hogy barna.
A vízmű 3 hét üzemelés után (minimális használat, napi 30 liter víz) után tönkrement. A motor megszorult, csak búg amíg le nem kapcsolja a túlmelegedés elleni védelem. Gondolom órákon keresztül kavitált amíg meg nem szorult. Víz volt benne mikor szétszedtem a csöveket mégis megszorult.

Gazdasági totálkár vagy még javítható szerintetek?

Ha javítható akkor szerintem mindent cserélni kell a rotorházban. Kb mennyiből lehet ezt megúszni?

Válaszokat előre is köszi!
Üdv
Én búvárt tennék a kútba és azzal nyomnám fel a vizet a tartályba. Ugyan a 100 liter nagyon kevéske naponta ezért talán jobb ötlet egy 1000 literes IBC tartályt tölteni egy úszókapcsolós búvárral a kútról és az IBC re rakni a házi vízművet. Ez a kútba házivízmű elég gáz megoldás ha valamit csinálni kell a szivattyún.
Üdv Busz !
Tudni kellene mitől szorult meg a motor. A szivattyú járt sokat üresen és deformálódott a lapátkerék és a diffúzor vagy esetleg csak egy csapágy mondta fel a szolgálatot ? Attól hogy egy motor nem indul csak búg az is lehet oka hogy a kondenzátor tönkrement. Ha csak 3 hetes én futnék egy kört a garis javításért,
( főleg ha csapágyas) mert a barna víz az nem "koszos" ha nincsen benne szilárd rész ami kiülepedik ( pl homok)
Üdv!
A nyomásszabályozó szelep tetszik, kipróbálom egy kész rendszeren és ha beválik akkor beépítem.Ebből gondolom csak egy kell a nyomóágba a ház csatlakozása előtti részre.?
És mi a véleménye az áramláskapcsolókról? Ezeket érdemes beépíteni, van előnyük is , vagy csak felesleges pénzkidobás lenne?
http://www.szivattyubolt.hu/225-vezerlestechnika/957-grundfos-pm-1-aramlaskapcsolo.html
lalibatyo írta: Üdv Busz !
Tudni kellene mitől szorult meg a motor. A szivattyú járt sokat üresen és deformálódott a lapátkerék és a diffúzor vagy esetleg csak egy csapágy mondta fel a szolgálatot ? Attól hogy egy motor nem indul csak búg az is lehet oka hogy a kondenzátor tönkrement. Ha csak 3 hetes én futnék egy kört a garis javításért,
( főleg ha csapágyas) mert a barna víz az nem "koszos" ha nincsen benne szilárd rész ami kiülepedik ( pl homok)

Szerintem deformálódott a lapátkerék, diffúzor, ilyen esetben megéri javíttatni?
Üdv
Az Alko cuccai nem nagyon drágák, de más típusnál is egy lapátkerék és diffúzor csere még gazdaságos javítás.
http://www.szivattyu.neet.hu/index.php?categoryID=466
Javaslom a tengelytömítés cseréjét is.
Üdv Masterg
sajnos a név megtévesztő, nem szabályzó hanem kapcsoló. Tehát vagy megy vagy nem, átmenet nincs. A másik hogy én már láttam pár szivattyút ami a meghibásodott áramlás kapcsoló miatt ment tönkre ezért feltételesen merem ajánlani. Ha visszaolvasol többször téma volt itt is az előnye hátránya.
Üdv lalibátyó!

Köszönöm a választ, gondom, hogy a házban nincs hej tartálynak, a vízműnek van hely, ha nem hangos a gép(pl mosogató alatt). Gondoltam a kút mellé ások egy köbös tartálynak való helyet, oda bebúvározom, oszt a konyhából veszi a vízmű.
Szerinted?
Hangos a vízmű?

üdv
Szepi
Üdv
Működnie kellene. A házi vízmű ha jól működik akkor különösebben nem hangos, de azért a hálószobába nem tenném be :) Talán ha éjszakára egy beépített billenő kapcsolóval kikapcsolnád akkor biztosan nem ébrednél a hangjára.
Üdv!

Tisztelt fórumozók azzal a kérdéssel fordulnák önökhöz, hogy van egy ásott kutam amit a lakás nem ivóvíz részét szeretném ellátni illetve a kert locsolása lenne a célom. Az ásott kút 7db gyűrűből áll kb. a 4-dik gyűrűtől van benne a víz igaz egy kicsit homokos. A házi vízmű ami már megvan az a következő Einhell Royal HW 30 K típusú. Ehhez van egy 60L-es Varem tartály és még egy iker szűrőm ami 10"-os. A kútba 1"-os cső van lábszeleppel az elmenő peddik 3/4 es kp csőből lenne megoldva. Ezekkel való összeállításához szeretnék tanácsot kérni vagy ötletet.

Válaszokat előre is köszönöm.
Előző 1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 47 / 157