Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 49 / 157
Előző 1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 157 Következő
Köszi!

A motor állandó működése mellett ( nem kapcsol ki-be) változik a kifolyó víz nyomása.
Persze ez a motor hangján is hallatszik. Amikor jobban megnyitom a vízcsapot normálissá és erőssé válik a víznyomás.
Én is a lufira gyanakszom, csak nem tudom, hogy mi történik ha jobban felfújom, vagy ha kiengedek belőle, illetve hogyan reagál ha kilyukadt.
Üdv
Ez elég érdekesen hangzik. Én is ilyen szivattyúval öntözöm ki az összegyűlt esővizet de misztikusnak tűnik a problémád. Lekapcsolás után ( álló szivattyú mellet is) érzékelhető a probléma ? A tartályban 1,5 bar levegőnek kellene lenni kikapcsolt állapotban a tartály víztelen állapotában. Milyen szelepek szerelvények vannak a vízkörön a csapig ? Milyen a csap ?
AL-KO 802 tipusú vízellátóm van. A közelmúltban a meglehetősen kis hatásfokkal működő öblítőcsap helyett WC-tartályt (Laguna), szereltettem a hálózatra. A tartály feltöltésekor az AL-KO 6-8 -szor ki- bekapcsol. Szeretném tudni, hogy ez természetes jelenség, vagy ha nem, mi lehet az oka? Van esetleg valami kézenfekvő megoldási lehetőség?
Üdv
Azért a 20 literes tartályból is illenék 5-6 liter víznek kijönni két kapcsolás közt, tehát ez így nem jó. Szeritem a tartályból elszökött a levegő ( vagy jelentős része) de nem kizárt hogy a membrán is lyukas. Többször leírtuk miképp kellene a tartályt levegővel feltölteni, visszaolvasva megtalálod, de ha nem értenéd és kérdezel még, fogok válaszolni.
Üdv. mindenkinek!Remélem jó helyre írok: A problémám a következő: vettem egy 1300 wattos Elpumps házi vízművet és nem kapcsol le pedig a nyomás az órán felmegy 4 fölé.Bekötöttem elé egy szívóági szűrőt abban vannak pici buborékok de mikor megtelik a rendszer szívni nem szív mivel nincs hova , de nem kapcsol le a nyomásszabályzó a motor dolgozik tovább.Segítsetek! Köszi
Üdv
A nyomáskapcsolója rossz. Ha garis vidd vissza a az egészet, ha nem akkor cseréld le a kapcsolót. Érdemes leszedni a kapcsoló fedelét és lehet meg is látod mi a baj. Amúgy a víz jön a tartályból ? A probléma egyből jelentkezett vagy egy idő után? Kicsit bővebben írd le a sztorit légyszi.
Sziasztok!

Kellemes volt az elmúlt néhány nap, végigolvastam ezt a topic-ot, sokat tanulva belőle, de most mégis kérdés merült fel bennem.

Összegezve:
A motor vadiúj LEO XJWm 60/41
Egy házi vízművet raktam darabokból. Volt egy inox 20 (24?) literes tartály, több nyomáskapcsolóm, 1 nyomásmérő órám.
Iszonyú drága a flexibilis cső, ezért 3/8-os csővel van visszavezetve a víz a tartályba (a kinyomónyíláson 1" T idom, ami rögtön leszűkítve 3/8 "-ra a tartály felé). Mivel szinte csak kerti locsolásra kell, ezért úgy gondolom nem gond ez. Áramláskapcsolót nem akartam venni, ez meg volt otthon. A T idom-ból a másik ág 1" méretben megy tovább 2 kerti csaphoz. Az egyiken 3/4 slag, a másikon 1/2 "-os.
A kút 8-10 éves vékonycsöves, gagyi műanyagkút, ami 3 éve nem volt használva, 42 méter mély, alján 2 (3?) méter szűrő, körbe van sóderezve. Alföldön vagyok, agyagos föld, magas talajvíz. Volt egy inox nevesincs 1100 W-os házi vízellátóm, amit felraktam erre a 3 éve nem használt kútra. A motor néha elindult, néha nem, 1 hét után a segédfázis le is égett. Ezért vettem a LEO-t. Szerettem volna olcsón megúszni mindent, ezért én barkácsoltam össze a vízművet.
A nyugalmi szintet nem tudom, mert a kútaknába vízszintesen el van vezetve a kút kb. 3 méternyit. Nem lehet vele gond, 3-4 méternél nem lehet lentebb a víz. Ez az egész aknában van, kb 160 cm mélyen, tehát nem kell sokat emelni a motornak.

Nincs nyomásmérőm, azért amikor a tartályt pumpáltam, akkor úgy ellenőriztem, hogy a víz leeresztésekor honnét esik le a víz nyomásmérője hirtelen (tehát amikor kiegyenlítődik a tartályban lévő nyomás és a körülötte lévő levegővel). Ez alapján 1 bar.
Tapasztalat: A két slagot használva is szép sugárba jön a víz. 10l-es kannát 12-15 mp alatt tölti tele tartós használat után, de ezt majd lemérem. Szóval jön a víz szépen.

És most a kérdéseim:
1. Okozhat-e problémát, hogy 3/8-os csövön töltöm a tartályt?
2. A motor alig bírja felnyomni a nyomást 2.2-re! Ha az 1/2"-os slagon locsolok, fel sem tudja nyomni addig, így le sem kapcsol. Locsolás közben megfelelő a nyomás, 1,5 körüli az óra szerint, messzire elspriccel. Mitől lehet ez? Lehetséges, hogy az óra 1 bár-nyit téved?
3. Lehet baja a motornak, ha 1/2"-on locsolok permetezős véggel? Azt olvastam itt, hogy max 50-60%-ig lehet a motor teljesítményét lefojtani. Gondolom ezzel ezt kimerítem. Ha rakok elektromos teljesítménymérőt a motor elé, azon látni fogom, hogy erőlködik a motor?

Előre is köszönöm.
Üdv
És most a kérdéseim:
1. Okozhat-e problémát, hogy 3/8-os csövön töltöm a tartályt?
2. A motor alig bírja felnyomni a nyomást 2.2-re! Ha az 1/2"-os slagon locsolok, fel sem tudja nyomni addig, így le sem kapcsol. Locsolás közben megfelelő a nyomás, 1,5 körüli az óra szerint, messzire elspriccel. Mitől lehet ez? Lehetséges, hogy az óra 1 bár-nyit téved?
3. Lehet baja a motornak, ha 1/2"-on locsolok permetezős véggel? Azt olvastam itt, hogy max 50-60%-ig lehet a motor teljesítményét lefojtani. Gondolom ezzel ezt kimerítem. Ha rakok elektromos teljesítménymérőt a motor elé, azon látni fogom, hogy erőlködik a motor?

1. nem okozhat.
2. nem kizárt hogy az óra pontatlan de nem egy teljesítmény bajnok ez a szivattyú. Ettől függetlenül mondhatnám azt is hogy jól sikerült a teljesítmény választás mert ha ki-be kapcsolgatna az nagyobb gond lenne.
3. Épp fordítva működik a dolog, teljesítmény csökkenést fogsz látni mert kevesebb víz szállítása esetén kevesebb mechanikai munkát végez a motor így kisebb a teljesítmény felvétele. Ezáltal megnő a fordulata a motornak ( kisebb terhelés kisebb slipp) amit hajlamosak vagyunk úgy értékelni hogy erőlködik a motor. Lehet fojtani tovább is a szivattyút csak ami miatt a megadott százalékot találtad az hogy inkább kisebb teljesítményűt célszerű választani ha 50-60 % feletti a folytás. A műszaki adatai 5 től 50 liter/ percig vannak megadva ennek a szivattyúnak tehát elvileg 5 liter/ perc hozamig gond nélkül fojtható a permetezős öntözővel. Viszont jó eséllyel ki-be fog itt már kapcsolgatni.
lalibatyo írta: 1. nem okozhat.

Azért kérdeztem, mert a cseppet sem szimpatikus eladó azt mondta, tökreteszem vele a szivattyút.

2. nem kizárt hogy az óra pontatlan de nem egy teljesítmény bajnok ez a szivattyú. Ettől függetlenül mondhatnám azt is hogy jól sikerült a teljesítmény választás mert ha ki-be kapcsolgatna az nagyobb gond lenne.

A ki-be kapcsolgatát én is el akartam kerülni, ezért sem akartam nagyobb teljesítményt. Na meg a vékonycsöves kutamat sem szeretném tönkretenni. Nekem elég ez locsoláshoz bőven!

3. Épp fordítva működik a dolog, teljesítmény csökkenést fogsz látni mert kevesebb víz szállítása esetén kevesebb mechanikai munkát végez a motor így kisebb a teljesítmény felvétele. Ezáltal megnő a fordulata a motornak ( kisebb terhelés kisebb slipp) amit hajlamosak vagyunk úgy értékelni hogy erőlködik a motor. Lehet fojtani tovább is a szivattyút csak ami miatt a megadott százalékot találtad az hogy inkább kisebb teljesítményűt célszerű választani ha 50-60 % feletti a folytás. A műszaki adatai 5 től 50 liter/ percig vannak megadva ennek a szivattyúnak tehát elvileg 5 liter/ perc hozamig gond nélkül fojtható a permetezős öntözővel. Viszont jó eséllyel ki-be fog itt már kapcsolgatni.

Ezt nem teljesen értem. Mivel vízhozam van bőven, ezért azt gondolnám, hogy azért éri el nehezen a nyomás felső értékét, mert erőlködik a motor. Majd lemérem a feltöltés idejét, de szerintem 50-80 mp kell neki, amit sokallok. A fojtással (vékony slagon locsolással) azt érem el, hogy a motor a felső érték közeli állapotban dolgozik. Ekkor tényleg nem erőlködik jobban a motor?
Tényleg, fel sem tűnt, hogy 5 től 50 liter/ percig van megadva a teljesítmény. Ez valóban azt jelenti, hogy nem lehet baj, hogy egy 500W-os motor dolgozik folyamatosan, de én csak 5 l vizet veszek ki? Ez nagyon jól hangzik!
Sziasztok!

Három napja olvasom a fórumot (ami egyébként nagyon tetszik), mióta megvettem a frissen fúrt kutamhoz az Elpumps VB/1300-as házi vízművet.A problémám ugyan az volt mint pár sorral előttem írónak.Rögtön az első beüzemeléstől kezdve kb. 4 bár nyomáson működött de nem kapcsolt le.Következő nap mikor már mindent megpróbáltam amit szerintem egy laikus megtehet,és nem kapcsolt le, hívtam egy ismerős vízvezeték szerelőt.Megnézte, szétszedte a nyomáskapcsolót ,tekergette a rugókat, és a végén arra a következtetésre jutott hogy a kapcsolója rossz és cseréltessem ki a készüléket ,mivel még nem telt le a vásárlástól számított három nap.Ezt én ma meg is tettem ,összeszereltem, és az új szivattyú ugyan azt a hibát produkálja.Itt már elgondolkodtam hogy talán nem a szivattyúval van a baj, ezért leírnám paramétereket.Az új gép még nem lett szétszedve,állítva!
A kutat 16 méter mélyre fúrták a talajszíntől.Kb. 10 méteren már volt víz.A 125-ös béléscsövet fenekelték ,hálózták.Mivel egy 3 méter mély aknába lett fúrva, ezért a szivattyút oda telepítettem.A végszelep a kút aljától 60-70 centire.Sajnos 3/4-es csövet vásároltam nyomó és a szívó oldalra is,miközben 1" ajánlja a gyártó(ez nem tudom hogy hiba volt-e?).Beüzemelést a gyártó által leírt módon végeztem.Mi lehet a baj?Locsolni azért tudok vele?Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv. Lalibátyó! A szivattyú vadonat új és az első bekapcsoláskor már le sem kapcsolt!Végig böngésztem a fórumot és direkt nagyobb hozamú szivattyút választottam, mint előtte volt. Azért is raktam rá szűrőt, mert nagyon homokos a talaj ill. szempont volt az is , hogy legyen rajta nyomáskapcsoló, ne kelljen a kapcsolóhoz futkozni. Erre mi nem működik? Remélem nem küldözgetnek ide-oda , hanem egyből kicserélik.Amúgy egy fúrt kútból nyerem a vizet , talajszint alatt két méterre van a szivattyú lerakva, onnan két méterre van a nyugalmi vízszint és öt méter hosszú collos KPE csövön szívja fel a vizet.Remélem leírtam mindent várom válaszod!Előre is kösz. Most olvasom az előttem szólót ugyanolyan szivattyút vettem én is és ugyanúgy is jártam . Hétfőn megyek kicseréltetni.Aztán meglátjuk.
Üdv
Ha garis akkor mindenképp szerviz. Ilyen körülmények közt működnie kell tökéletesen.
Csupati
A javaslatom ugyanaz, lehet vett az Elpumps egy szállítmány rossz nyomáskapcsolót, de az sem kizárt hogy nem azt rakták rá ami rávaló hanem egy magasabb ( 5 bar) nyomásra beállítottat. Mivel ez a szivattyú nem tudja az 5 bart így ki sem kapcsol.
Lehet megérünk egy szivattyú "visszahívást" ?
Ekkor tényleg nem erőlködik jobban a motor?

Csináltam teszt méréseket Elpumps BP10 búvárszivattyúval. Ha bele tettem a kerti tóba és szabadon ( slag ) nélkül szállította a vizet ( forgatta a tó vizét) akkor 1100-1200 wattot mértem. Ha teljesen lefojtottam ( becsavartam egy dugót a nyomóoldali csatlakozóba) akkor 800-850 watt volt a felvett teljesítmény.
lalibatyo írta:
Csináltam teszt méréseket Elpumps BP10 búvárszivattyúval. Ha bele tettem a kerti tóba és szabadon ( slag ) nélkül szállította a vizet ( forgatta a tó vizét) akkor 1100-1200 wattot mértem. Ha teljesen lefojtottam ( becsavartam egy dugót a nyomóoldali csatlakozóba) akkor 800-850 watt volt a felvett teljesítmény.

Köszönöm a megerősítést Lalibatyo. Ezt az elektromos tesztet én is meg fogom csinálni. Nekem még nem volt időm lemenni az aknába. Viszont nőtt a vízhozam, most már ha csak az 1/2"-os slaggal locsolok, akkor lekapcsol néhány percenként a szivattyú. Lassan kicsorgatom a vizet a bekapcsolásig és elzárom, akkor 30-35 mp alatt kapcsol ki, megmértem (ezt sokallom kissé). Két bekapcsolás között kb. 10 liter vizet tudok kivenni a 20-as tartályból.
Én a kis LEO-val meg vagyok elégedve, csak a kutam bírja.
Előző 1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 49 / 157