Szerző:
kaktuszok » pén. máj. 18, 2012 9:00 pm
Sziasztok!
Kellemes volt az elmúlt néhány nap, végigolvastam ezt a topic-ot, sokat tanulva belőle, de most mégis kérdés merült fel bennem.
Összegezve:
A motor vadiúj LEO XJWm 60/41
Egy házi vízművet raktam darabokból. Volt egy inox 20 (24?) literes tartály, több nyomáskapcsolóm, 1 nyomásmérő órám.
Iszonyú drága a flexibilis cső, ezért 3/8-os csővel van visszavezetve a víz a tartályba (a kinyomónyíláson 1" T idom, ami rögtön leszűkítve 3/8 "-ra a tartály felé). Mivel szinte csak kerti locsolásra kell, ezért úgy gondolom nem gond ez. Áramláskapcsolót nem akartam venni, ez meg volt otthon. A T idom-ból a másik ág 1" méretben megy tovább 2 kerti csaphoz. Az egyiken 3/4 slag, a másikon 1/2 "-os.
A kút 8-10 éves vékonycsöves, gagyi műanyagkút, ami 3 éve nem volt használva, 42 méter mély, alján 2 (3?) méter szűrő, körbe van sóderezve. Alföldön vagyok, agyagos föld, magas talajvíz. Volt egy inox nevesincs 1100 W-os házi vízellátóm, amit felraktam erre a 3 éve nem használt kútra. A motor néha elindult, néha nem, 1 hét után a segédfázis le is égett. Ezért vettem a LEO-t. Szerettem volna olcsón megúszni mindent, ezért én barkácsoltam össze a vízművet.
A nyugalmi szintet nem tudom, mert a kútaknába vízszintesen el van vezetve a kút kb. 3 méternyit. Nem lehet vele gond, 3-4 méternél nem lehet lentebb a víz. Ez az egész aknában van, kb 160 cm mélyen, tehát nem kell sokat emelni a motornak.
Nincs nyomásmérőm, azért amikor a tartályt pumpáltam, akkor úgy ellenőriztem, hogy a víz leeresztésekor honnét esik le a víz nyomásmérője hirtelen (tehát amikor kiegyenlítődik a tartályban lévő nyomás és a körülötte lévő levegővel). Ez alapján 1 bar.
Tapasztalat: A két slagot használva is szép sugárba jön a víz. 10l-es kannát 12-15 mp alatt tölti tele tartós használat után, de ezt majd lemérem. Szóval jön a víz szépen.
És most a kérdéseim:
1. Okozhat-e problémát, hogy 3/8-os csövön töltöm a tartályt?
2. A motor alig bírja felnyomni a nyomást 2.2-re! Ha az 1/2"-os slagon locsolok, fel sem tudja nyomni addig, így le sem kapcsol. Locsolás közben megfelelő a nyomás, 1,5 körüli az óra szerint, messzire elspriccel. Mitől lehet ez? Lehetséges, hogy az óra 1 bár-nyit téved?
3. Lehet baja a motornak, ha 1/2"-on locsolok permetezős véggel? Azt olvastam itt, hogy max 50-60%-ig lehet a motor teljesítményét lefojtani. Gondolom ezzel ezt kimerítem. Ha rakok elektromos teljesítménymérőt a motor elé, azon látni fogom, hogy erőlködik a motor?
Előre is köszönöm.