Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 52 / 157
Előző 1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 157 Következő
Új nyomáskapcsoló és kb tizszer pumpa majd leenged majd pumpa és úgy néz ki jó lesz!
Köszönöm a tanácsot!
Üdv mindenkinek!

Elakadtam a házi vízellátómmal. Nem bírom rávenni, hogy kikapcsoljon. A nyomáskapcsoló csavarját teljesen kilazítottam, akkor sem hajlandó. Ha leveszem a kútról, vödör vízből szívatva "rendesen" megy. A kúton nem képes felépíteni a nyomást.

Ha lejjebb tenném a szivattyút (közelebb a vízszinthez), megoldás lehetne? Vagy más a baj?
Üdv
A szokásos köröket végig kellene futni, pl a tartályban a levegőnyomás ellenőrzése víztelen állapotban, a szívócső épsége és a csatlakozások tömítettsége, (stb stb) Visszaolvasva sok hasonló problémát találsz. Melyik csavart tekerted ki teljesen ? ( kettő is van) A leengedése a vízhez közelebb lehet megoldás, kérdés mennyire van most a szivattyú a víztől ? Mekkora nyomást mutat a nyomásmérő amikor már nem megy feljebb de ki sem kapcsol ? Milyen a házivízmű ?
Tisztelt Fórumozók!

A következő problémám van a testvérem több éve fúrt kútjával kapcsolatosan:
Adott a DN40-es fúrt kút, felszín alatt ca. 1,3 méterre az T-idommal elágazik a kézi pumpa felé, mindkettő maradt a DN40-es és mindkettőben a régi, hagyományos golyós visszacsapószelep (a fém helyett görgősegér golyóját tettem bele).
A Pedrollo JSWM 1AX szivattyú földre téve és könyökkel a DN40-es kút PVC csőre csatlakozva működött.
Gondolta, jobb lenne egy házi vízellátó, hogy ne kelljen sokszor a szivattyú ki-be kapcsolásával bíbelődnie.
Az új házi vízellátó a LEO XJWM 10H 90/46 típusú.
Az új egység a földre téve, de 0,4 méterrel magasabban mint a régi (alul a tartály). A szivattyú szívótorkolatába rúgós visszacsapószelep, majd a DN40-es könyök, az említett 0,4 méteres PVC cső és tokos karmantyúval a kút PVC csövére csatlakoztatva.
Itt adódott a gond: A szivattyú csak 2,2 bar nyomásra képes felnyomni a puffertartályban a nyomást.
Ellenőriztem a nyomáskapcsolót vödörből szívatva: 1,8 bar a be-, és 2,8 bar a kikapcsolási nyomásérték.
Azt tudom, hogy a beépített rúgós visszacsapószelep mintegy 0,5 bar nyomásesést jelent, a 0,4 m-es PVC csődarab pedig 0,04 m-t. Még ezek eltávolítása esetén sem érném el a 2,8 bar-t, holott a visszacsapó szükséges, mert különben a kutat rongálnám meg.
A szívóágat tömítetlenség szempontjából szintén ellenőriztem, semmi hibát nem találtam.
Valami biztosan elkerülte figyelmemet, de mi lehetett az?
Ezek lennének a kérdéseim:
-A szivattyút feltöltve zárt nyomóoldali szerelvénnyel indítottam (csak a puffertartályba mehetett a folyadék). Nyitottal kellett volna, hogy kidolgozza a levegőt?
-Az esetleges szívóoldali tömítetlenséget milyen szivárgásjelzővel tudom ellenőrizni? A gázra való szivárgásellenőrző spray megfelelő?
-A kútban lévő golyót távolítsam el?
-A szívóoldali PVC-csatlakozásokat mivel tudnám kiváltani, ha szükséges?

Mivel jelenleg teljes tanácstalanságban vagyok a megoldást illetően, ezért bárki segítségét szívesen venném és előre is megköszönném!
Balázs György
A szivattyú ElPumps VB25/1300, a levegőnyomást megnéztem, azzal kezdtem. az összes szívóoldali kötést szétszedtem és újraraktam - először arra gyanakodtam, mert nagyon sok fals levegőt szív. A cső fém, és nem kivehető a köpenycsőből - hála a 10 éve "pontosan" mérő kőművesnek, aki a beton aknafedlap tetejébe szemre rakta a lyukat. Csak 10 cm-t tévedett... Így lehet, hogy a legfelső csőtoldásnál kap levegőt. Így viszont a vízmélységről sincs adatom. A nyugalmit meg tudnám mérni, ha lebontok megint mindent. A szomszédok szerint 17-18 m-re fúrtak le anno.
A nyomás 1.8 báron áll meg, afölé nem megy. 2.1-ig tudtam levinni a nagyobb csavar kilazításával a kikapcsolási értéket (mértem a vödrös módszernél), de akkor a bekapcsolási már nagyon kevés - a tetőtérben úgy már nincs olyankor víz.
Arra gondoltam, hogy szétdarabolom (kínomban) a fém szívószálat, és teszek le KPE-t. Csak amíg nem vagyok biztos a dologban, hogy azzal megjavul, nem vágnék bele. Egyébként látványosan kevesebb vizet is hoz fel a kútból.
Üdv galiba
Ha jó a felszínen és
Egyébként látványosan kevesebb vizet is hoz fel a kútból.

Akkor mégis csak be kellene fektetned egy új "szívószálba". Ha 8 méternél mélyebbről kell felküzdje a vizet akkor tedd közelebb a vízhez a szivattyút.
üdv
A szivattyút feltöltve zárt nyomóoldali szerelvénnyel indítottam (csak a puffertartályba mehetett a folyadék). Nyitottal kellett volna, hogy kidolgozza a levegőt?

Az első indításnál egyszerűbb a szivattyú dolga ha nem nyomás ellen kell légtelenedjen. Nyitott csap mellett járasd kicsit, hátha valami kóbor levegő keseríti az életed.
-Az esetleges szívóoldali tömítetlenséget milyen szivárgásjelzővel tudom ellenőrizni? A gázra való szivárgásellenőrző spray megfelelő?

Erre a célra nincs varázs spray.

-A kútban lévő golyót távolítsam el?

Ne.

-A szívóoldali PVC-csatlakozásokat mivel tudnám kiváltani, ha szükséges?

Itt lesz a bibi valahol. Valami nem zár ezért szipkázik be levegőt szerintem. Nem kizárt hogy a kútfejnél a kézipumpa ágról szív levegőt. A szívóoldali csatlakozásokat egyenként tekerd át szigszalaggal és lehet meg is találod melyik volt a ludas.
Lalibátyó, kösz a választ, megerősítettél az elhatározásomban. Csakhogy ahhoz előbb át kell törnöm 15 cm-es vasbeton födémet - vagy flex-szel szépen apránként 70-80 cm-es darabokra szabdalni az 5/4"-os horganyzott szívószálamat. Mindkettő nagy élmény lehet...

Egyébként azt számoltam, hogy ha 7 m mélyen van az üzemi vízszint, és 1.8 bárt képes csinálni a szivattyúm, az már 25 m emelési magasságnak felel meg. Gyárilag 36 m-t írtak rá erre a szutyokra, ami persze soha sem teljesül. Namármost ez kap némi levegőt is, szóval még örülhetek, hogy ennyi feljön.
Az a fránya fizika...
Üdv
És ha elvágod az 5/4 es vasat és keresztül dugod rajta az 1" KPE csövet nem egyszerűbb mint a vésés ?
Köszönöm Lalibátyó!

Útmutatásod szerint a szívóágat újraszigeteltem, kívülről is többszörösen, így a nyomás emelkedett, de a nyomáskapcsoló 2,8 bar kikapcsolási értékét még így sem érte el, attól minimálisan maradt el, 2,7 bar körüli értéket láttam. Lehet, ennyit tud a LEO szivattyú?
Viszont folyamatosan nagy mennyiséget szállít, ez jó is lenne, de a szállított víz sok levegőt hoz magával, ez még ca. 1 óra üzemeltetés után is így van.
Most már csak az a hibalehetőség maradt meg, hogy az ötleted szerint a kézipumpa ágról szívhat levegőt.
Még egy kérdésem lenne:
- Ha a kézipumpa ágot felül ledugózom, úgy érhetek el valami eredményt?
Vagy inkább vegyem le a nyomáskapcsoló kikapcsolási értékét?

Előre köszönöm válaszodat!
Üdv
Próbáld ledugózni a kézi pumpa helyét és a kútfej összes csatlakozását ( tisztítás után) áttekerni szigetelő szalaggal hogy ne tudjon levegőt szívni. Ha ezt követően sem megy fel a nyomás akkor lépün tovább. Ha lehet küldj képeket.
Kedves Lalibátyó!

Először ledugóztam a kézipumpa helyét. Semmi változás.
Azután a kézipumpa csövét feltöltöttem vízzel, így indítottam a szivattyút. A kézipumpa vízszintjénél semmi változás, maradt feltöltött a vízszint. A szivattyú ca. 2,6-2,7 bar-ig vígan dolgozott (nem érte el a 2,8 bar kikapcsolási nyomást), de levegő-pukkanásokkal.
Tehát innen nincs fals levegő.
De akkor honnan jöhet?
Küldök 3 db képet, bár elég szerencsétlen a kút és kézipumpa-ág elhelyezkedése, így az áttekinthető fotózása is nehéz.
Így magamban gondolkozok: A kút felszínalatti részénél (ca. 1,3 méter mélyen, ahol a DN40-es cső T-idommal elágazik) lehet tömörtelenségi hiba?
Bármilyen javaslatodat szívesen fogadom, mert én már megálltam a továbblépésben.
Vagy más oldali fotót is küldjek?
Válaszodat köszönöm előre!

Csatolmányok

Üdv
Köszi a képeket ! 3 irányunk van, az egyik az hogy a kútfej talaj alatti része a ludas. A másik hogy hibás az új szivattyú, a harmadik hogy gázos a víz és a leo sokkal érzékenyebb rá mint az elpumps volt. Ezeket a lehetőségeket kellene kizárni sorban.
Űdv mindenkinek !
Üdv lalibátyó !
A fórumot jó félig végig olvastam, tanácsot szeretnék kérni . Van egy 4,70m –es ásott kutam , téglával kirakva ebben a víz 2,70m . Locsolni szeretnék belőle , és ha lehet a wc –t is rá szeretném kötni , váltott csapokkal , hogy spóroljak a hálózati vízzel.
A kút kb. egy V szárai találkozásánál van, balra a ház , jobbra a kert.
Volt benne egy El-ko 601 buvár ,de lehet hogy nagyon leengedtem és az iszapból sikerült felszívni valamit ami megakasztotta és vége lett.
Milyen szívagyút lenne érdemes beszerezni , (szemezek egy Al-ko HW 601 házi vizűvel)
http://www.profikisgep.hu/kerti_gepek_e ... vizmu_5383
Az ára az nagyon kedvező, ez még belefér a költségvetésbe.
A fórumot olvasva , ha jól értem be tehetném mondjuk a kazánházba ez kb 20m távolságot jelent a kúttól (+ a kút mélység?) a fagyveszély miatt és a wc is kb 5m távolságra van.
A locsoláshoz meg egy falon kívüli csatlakozási lehetőség. Onnan meg slag 3/4” – ½”.
Vagy így elfogyna az emelő magasság ? Nem lenne nyomás ?
Aknát nem jó a kút mellé tenni , mert tavasszal elég magas a talajvíz (kivéve most ) jóformán kiönt a kút, esetleg egy szivattyúházat annak meg ki kéne találni a fagy elleni szigetelését.
Vagy télre leszerelni az egészet
A szűrős visszacsapó szelepet az iszapos aljától elég 50- 60cm távolságra tenni vagy feljebb?
. Ha nem ezt akkor milyen szivattyút volna érdemes venni ,ami megbízható kevés vele a baj egyszerű a kezelése? Vagy egyáltalán érdemes a wc rákötésen gondolkozni ?
(most indul a csatornázás – dupla vízdíj)
Remélem érthetően írtam le ,
Minden öltetett előre is köszönök.
Üdv

Az elgondolás működőképes de inkább a 800 as szivattyút kellene választani. A kút aljától fél méterre a szívókosár szintén jó. A hálózati vezetékkel viszont nem okos dolog egybe építeni mert megtörténhet hogy "rátáplálsz" a vízhálózatra és mivel az ásott kútnak bisztosan egészségtelen a vize így akár egy egész utcát is megfertőzhetsz. Tehát teljesen külön vezetéket építs ki a rendszernek ha a lakásban használni kívánod a vizét.
Előző 1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 52 / 157