Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 53 / 157
Előző 1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 157 Következő
lalibatyo írta: Üdv
Köszi a képeket ! 3 irányunk van, az egyik az hogy a kútfej talaj alatti része a ludas. A másik hogy hibás az új szivattyú, a harmadik hogy gázos a víz és a leo sokkal érzékenyebb rá mint az elpumps volt. Ezeket a lehetőségeket kellene kizárni sorban.

Kedves Lalibátyó!
Továbbmentem a témában: A szivattyú szívóoldali műanyag közcsavarja (szivattyúval adták) helyett réz közcsavart szereltem be, ennél erősebben meg mertem húzni a meneteket. Továbbá a PVC csatlakozóknál a gumi profilos tömítéseket beszerelés előtt alaposan beszappanoztam (korábban csak szárazon dugtam össze).
Hogy ezeknek köszönhető-e, de az eredmény:
A szivattyú elérte a 2,8 bar kikapcsolási értéket. 1,8 bar-nál kapcsol be.
Vízelvételnél 1 db Gardena 12 lyukas négyszögesőztetővel 2,0 – 2,3 bar nyomással dolgozik.
Nyomóoldal elzárását követően ca. 15 – 20 másodperc után kapcsol le.
Ezek az értékek véleményed szerint is jók?
Viszont a szállított víz még most is levegős. Igazad lesz, hogy a kútfej alsó része a ludas ebben, de tavasszal lett térkövezve a terület, így a húgom hallani sem akar az ásásról.
Az, hogy gázos a víz, azt kizárnám, mert az én kutam ca. 600 méter távolságra nem tartalmaz gázt.
A lényeg: A szivattyú jól dolgozik és remélem, a vízzel szállított levegő nem fogja idő után tönkretenni a szivattyú forgórészét.
Szerinted is megnyugodhatok, vagy gondolkozzak még a továbblépésen?
Egy képet azért a mostani állapotról csatolok.

Csatolmányok

Üdv
Nem kizárt hogy épp a frissen végzett térkövezés bolygatta meg a csöveket a talajban, arra pedig nem is merek gondolni hogy szétszedték a csöveket és rosszul rakták össze. Azt hiszem a probléma ismert, a megoldás pedig meg lesz ha a szükség rávisz.
Helló!!

Van egy AL-KO HW 601 Inox házi vízellátóm, a problémám a következő: elmentünk 2 napra itthonról előtte működött tökéletesen a gép, haza értünk megnyitottuk a csapot hogy fürdés és nem történt semmi, semmi víz nem jött. megnéztem a gépen az órát és 0 a nyomás, be se kapcsol! A szűrőben viszont van víz! mit tegyek?? mielőbbi válaszotokat előre is köszi!!
Üdv
Épp ezért szoktam javasolni hogy ha felügyelet nélkül hagyunk ilyesmit akkor áramtalanítsuk. De ez már eső után köpönyeg. Meg kellene győződni hogy miért nem indul a motor. A kapcsoló nem kapcsol vagy esetleg leégett megszorult vagy egyéb ok miatt nem megy. Ez próbalámpával műszerrel egyszerűen ellenőrizhető. Ezt követően kellene kideríteni a 0 nyomás okát. Mert ha nem vagy otthon akkor nem fogyhat a víz - elvileg :)
Az én tippem az lenne hogy a lábszelep visszaengedett és ezért ki be kapcsolgatott a szivattyú még bele nem halt. A másik tipp csepegett egy csap ezért el elindult a szivattyú és épp most történt meg az hogy kilyukadt a membrán a tartályban ezért gyakran ki be kapcsolgatott aminek halál lett a vége. Persze megeshet hogy valami egyszerű kis oka van az egésznek, (pl kontakthiba)
Tisztelt Uraim!
Röviden az előzményekről: megörököltem szüleim házát, amihez kert is tartozik, szeretném a kertet hasznosítani a sajátom mellett. Az Ő házukhoz tartozik fúrt kút a 40 éves háromlépcsős szivattyúval, amit 20 éve leváltottak vezetékes vízzel. Gondoltam a locsoláshoz életre kéne kelteni a régi berendezést. A kútban a vízszint kb. 3 m-en, a kút alja 22 m-en található. Úgy gondolom nem omlott be a hosszú szüneteltetés alatt. Csodák csodájára a szivattyú kis karbantartás és kevés csiszolgatás után működőképes volt. A kútban levő szívó csövet ki kellett cserélni, mert az 1”-os horganyzott cső az öntvény lábszeleppel kissé összerohadt. Leengedtem 9,0 m 32-es KPE csövet réz lábszeleppel. A szivattyú rákötése és feltöltése után indítás, és már jött is a víz. A lejjebb elmondott problémák miatt később 8 m-re rövidítettem. De…
A vizet csak árasztásos öntözésre használnám, kb. 2 m a magasságkülönbség, és ¾”-os locsolótömlőt használok, de a vízmennyiség igen kevés. Szinte csak úgy folyik, mintha egy hordóból gravitációs úton engednénk, még a rövidített szívócsővel is.
A következő próbálkozásom a barátom által felajánlott, ez enyémmel hasonló korú, de a barátom által igen jónak mondott állapotban levő egylépcsős szivattyúval történt. A jelenség ugyanaz: alig csordogáló víz. Pedig ebben a forróságban az árasztás életmentő lenne, olcsón.
A kérdésem az lenne, amivel ez a fórum kezdődik, mert arra sehol nem találtam kielégítő választ, hogy a szívó mélység mennyiben befolyásolja a szivattyú kapacitását illetve a kitermelt víz mennyiségét? Feltéve, hogy a kút vízhozama megfelelő, mert egyelőre azt még nem sikerült próbára tennem. Leegyszerűsítve a kérdést: vágjak-e még, vághatok-e még le a szívócső hosszából, eredményre vezethet-e?
Válaszukat előre megköszönve, tisztelettel: Szablac45
Ui.: Elnézést kérek, ha hosszú voltam!
Üdv
A probléma nem a szívócső hossza hanem a kút üzemi vízszintje lesz. Ha szivattyúzod a vizet akkor a vízszint lecsökken 8 méter körüli értékre ahol a szivattyú is " elfogy" és ami vizet csordogálni látsz az a kutad hozama kb 8 méteres üzemi vízszinttel. Mérd le milyen mélyre csökken a vízszint ha szivattyúzod, és erősítsd vagy cáfold meg feltételezésem és akkor lépünk tovább.
Kedves Lalibátyó!
Köszönöm a gyors választ! Ez a lehetőség bennem nem merült fel.Látom már, hogy jó helyre fordultam. Ennyit ér a szakértelem.
Elvégzem a javasolt vizsgálatot és jelentkezem.
Üdvözlettel: Szablac45
Üdv.
Segítségeteket kérném, most furatunk kutat 32 m mély és 40-s PVC csővel van bélelve, mekkora házi vízművet érdemes venni,hogy a nyomás elég legyen a cirkónak ill. a háztartási gépeknek ha beszeretném vinni a házunkba, a távolság a házban lévő vezetékekkel együtt kB 60 m?Jelenleg egy Einhell RGP 830 kerti szivattyút használunk és órákon át tudunk locsolni, víz van benne bőven.
Előre is köszi a segítséget.
Sziasztok.
Tanácsot szeretnék kérni!
Van egy al-ko 1300F-es szivattyúm, nyomáskapcsolóval, tartály nélkül.
Hidrofor tartály szeretnék rá kötni. Ki kellene szolgálni egy lakásban a wc, zuhanyzó, mosógépet + a kerti öntözést.
Nézegettem 100-150 liter környékén a tartályokat, de elég húzós az áruk.
Van annak értelme, ha 2 - 3db 50 literes tatályt párhuzamosan összekötök?
Üdv Hagyesz !
Elvileg ha jó állapotú a mostani szivattyúd akkor az is elegendő hiszen 3,6 bar a végnyomása. A 60 méter nem oly nagy távolság hogy jelentős nyomásesést tapasztalj főleg nem ha 1" os kpe csővel viszed a vizet. Persze azért egy 4,5- és 5 bar közti végnyomásra képes szivattyúval lényegesen egyszerűbb lenne behangolni a nyomáskapcsolót hogy alsó nyomáshatáron is ( bekapcsolási nyomás ) kielégítő víznyomást tapasztalj bent a lakásban és a 3/4 es cső is elegendő lenne. Ha nem nagy a mennyiségi igény (pl nem gyorsöblítős a wc) akkor a jelenlegi szivattyúval is elég lehet a 3/4 es kpe.
Üdv
Van annak értelme, ha 2 - 3db 50 literes tatályt párhuzamosan összekötök?

Tökéletes megoldás.
Köszönöm a segítséget Lalibátyó!
Üdv: Attila
Köszönöm a segítséget.Üdv
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Tervbe van véve egy fúrt kút létesítése, melyről a komplett lakás vízellátása, és a kert locsolása lesz megoldva.
A kút 30m mély lesz és terv szerint egy ilyen http://szerszamallomas.hu/einhell.-bg-dw-1300-n-melykut-szivattyu.html szivattyú lesz telepítve.
A kérdésem az volna, hogy mekkora hidrofor tartály lenne az ideális, valamint mi alapján válasszam meg a tartály térfogatát.
Továbbá jól gondolom e, hogy a szivattyú és a tartály közé jó lesz az 1"-os, a tartály után pedig a 3/4"-os KPE cső és egy ilyenhttp://www.szivattyubolt.hu/227-nyomaskapcsolok/926-italtecnica-pm/5-3w-nyomaskapcsolo.html nyomáskapcsoló vezérelné a szivattyút . Úgy tudom, a szivattyúba bele van építve
a visszacsapó és jár hozzá egy elektronika, amely tartalmazza a túlmelegedés elleni védelmet. Esetleg kell e még valami a vízellátás biztonságos működéséhez ?
Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv
Mielőtt bármit megvásárolnál várd meg hogy elkészüljön az a kút ,mert a kút hozam adatai alapján van értelme bármiféle szivattyú keresgélésnek és rendszer tervezésnek. Az hogy 30 méter a tervezett mélység semmit nem jelent. Mi is csináltunk 22 méteresben olyant ami 100 litert ad kristálytisztán percenként és olyant is ami majd 100 méter és épp hogy 20 liter kicsordogál.
A kút elkészülte után a mesternek a vizet le kell tisztítania és probaszivattyúzással meg kell állapítania az üzemi és nyugalmi vízszintet valamint a kút homokmentes hozamát. Ha ezeket az adatokat ismered valamint a béléscső méreteit (átmérő ) akkor lesz értelme megválaszolni a konkrét kérdést.
Ne feledd az a kút amiben a béléscső alul dugóval le van zárva és körbe van sóderozva. A füldbe dugott alul nyitott műanyagcső nem kút, ideig óráig fog (ha fog) probléma mentesen működni.
Előző 1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 53 / 157