Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 54 / 157
Előző 1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 157 Következő
Üdv Lalibátyó! Köszönöm a gyors hozzászólásodat. Mindenképp úgy fog történni, ahogy írtad; előbb a kút legyen kész. Jövő hét elején fogják fúrni a kutat,
ha tudom majd a paramétereket, jelentkezem ismét. Addig is hálás köszönet!
Sziasztok!

Egy pár hónapos Leo 60/41-es szivattyúm van egy 42 méteres több éves műanyag kúttal az Alföldön. Stabilan adta a 30 L/perc vizet a kút, ez elég is volt nekem. Pár napja 5-10 perc használat után lecsökkent 18-20 L/percre, talán már annyi sincs. Korábban 1 óra után sem volt csökkenés.
A motor kb 1.5 méter mélyen van egy aknában. Normál esetben 3-4 méter lehet a nyugalmi vízszint, talán annyi sem. Lehetséges, hogy a kánikula miatt lement a nyugalmi vízszint és ez miatt csökkent ekkorát a vízhozam? Nem tudom mennyit tud mozogni a vízszint a szárazság miatt. A kút vízhozamát gondolom ne mbefolyásoljaa szárazság már abban a mélységben, tehát csak a nyugalmi víz tud csökkenni. A nyugalmi víz és az üzemi vízszint különbsége tehát állandó.
Üdv
Én is a kút hibájára szavaznék inkább, de azért a szívócső tömítettségét alaposan ellenőrizd mert ha szív egy kis levegőt akkor az jelentős szállított mennyiség csökkenéssel jár. Rakd a nyomó oldalon a slag végét vízzel telt edénybe és látod hogy buborékos vagy buborék mentes vizet szállít.
Kedves Fórumozók!
Véleményetekre vagyok kíváncsi.A történet röviden.Azt hiszem Garden(de szerintem lényegtelen) házi vízellátó gyakran kapcsolt,sőt az utóbbi időben szinte állandóan üzemelt.Gondoltam megmérem a levegő nyomását,de amikor a feszmérő hozzáért a szelephez a levegő helyett víz jött,tehát mérni sem tudtam.Leengedtem a szelepen át a vizet (szeleleptű benyomva),utána felpumpáltam 1,5-re,látszólag normálisan működött,kikapcs.3,2,bekapcs.1,5bar.Gondoltam újra nyomást mérek,de ugyanúgy víz jött a szelepen.Szétszedtem,kivettem a membránt és a tartály tele,pontosabban félig vízzel.Most azt gondolná az ember,hogy lyukas a membrán,de nem találok rajta semmit.Hát itt a bökkenő,hogyan tovább?Vegyek új membránt,Mit javasoltok?
Várom a jó megoldást.Üdv:Jenőbá
Üdv jenőbá
Lyukas lesz az csak nem találod a lyukat. (nem szörös a környéke :) ) Vegyél másik membránt és vizsgáld át a tartályt nincs e valami sorjás rész ami koptatja a memebránt. Csere után jó lesz meglátod.
Üdv.

Érdeklődni szeretnék, hogy a visszacsapószelepet a szívó vagy a nyomóoldali ágba kell beépíteni. A szívó ágra van szerelve lábszelep.
Egy TIP Jet 1300-as szivattyút használok a vízellátohoz. Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv
A nyomóba. Ha a szívóba szereled nem tudod légteleníteni a szívócsövet mert nem engedi lefolyni a vizet.
Kedves mindenki!
Házi vízművet keresek. A kút 12 méter mély elvileg, de csak 8-9méterig találok házi vízművet. Hogy van ez, mi a teendő, hol találok olyan házi vízművet ami 12 méterről is hozza a vizet? köszi
Üdv
Ebből a mélységből búvárszivattyúval összeálllított "házi vízművet" kell összeraknod hogy eredményes legyél. Tehát szivattyú csővezeték tartály nyomáskapcsoló. Megbízhatóan fog működni meglátod de azért mindenféle kínai piacon vásárolható szivattyút nem javaslok bele, és "mélyszívófejes"-t sem.
nő kérdezi, tehát ne tessenek kinevetni: a vízellátóm a fogyasztás leállításakor nem kapcsol ki, a nyomás 0-án van, mit csináljak? /Természetesen kihúztam a konnektorból a készüléket.
Locsoláskor pöfögött a slag, mintha levegős lett volna a víz.
Üdv
Talán igyon kevesebbet és azt sem a napon tegye. Ha ez sikerülne akkor meg kellene fogalmazni érthetően a problémát :)
nő kérdezi, ne tessenek kinevetni: az Al-ko házi vizellátóval locsoltam, elzártam a slaugot és nem állt le a motor. A nyomásmérő nullán van. kiúztam a konnektorból a készüléket, de ettől még nem tudok locsolni. Locsolás közben egy-két napja pöfög a víz, mintha levegős lenne.
Üdv Lalibátyó!
Hétfőn tettem fel a fórumra néhány kérdést egy még nem meglévő kúttal kapcsolatban. A válaszod az volt; előbb legyen kész a kút, azután érdemes róla beszélni. A kút közben elkészült, úgy ahogy azt írtad, körülötte sóderágy és alul lezárva. Mélysége 40m, béléscső átmérője 125 mm,
nyugalmi vízszint 8,5 m,üzemi vízszint 10 m. A kérdésem tehát a következő; az általam említett (Eínhell BG-DV 1300 N, vagy hasonló paraméterekkel bíró) szivattyú megfelelne e, valamint mekkora hidrofor tartály lenne az ideális és a szivattyút milyen mélyre kell/szabad lerakni?
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv
Gratulálok remélem sokáig örömödre szolgál a kút ! Jelentős hozammal kell bírjon a kút ha csak ilyen kicsi a depresszió, ugyan nem írtad a hozamot, de feltételezem 50 liter felett van percenként. Véleményem szerint az Elpumps BP 10 is tudja ezt a teljesítményt és legalább 10-15 el olcsóbban ráadásul magyar és minden kapható hozzá. Az biztos hogy jelentős tartalékokkal tud üzemelni a rendszered és a lakás kiszolgálásán túl öntözőrendszert is el tud látni. A szivattyút úgy kell leépíteni hogy az a szűrőzött rész felett legyen de az üzemi szint alatt 2-3 méterrel, figyelembe véve a szivattyú üzemen kívüli állapotában a nyogalmi vízszintből adódó vízoszlop magasságát. Esetedben ezt figyelmen kívül lehet hagyni mert a megengedett értékeken belül lesz bőven. 1" os csövet akkor tennék rá ha 40 litert meghaladó vízigény van percenként. Tehát 12-15 méter közé kellene azt a szivattyút rakni ha ott nincs szűrő és valóban akkora a hozam mint amit tippeltem. Nyomáskapcsolóval szépen lehet vezérelni, tartályból minél nagyobb annál jobb, ha lakásra kötöd akkor 50-100 liter legalább. Viszont ha öntözéskor a szivattyú hozamát nem használod ki ( pl 10-15 liter kiöntözésére alkalmas szórófejet használsz) akkor folyamatos ki be kapcsolgatás és nyomásingadozás lesz a rendszerben, ezért elképzelhető hogy a szivattyú szállított mennyiségén fojtani kell. Viszont ha fojtani kell akkor egy kisebb teljesítményű szivattyú is elegendő lehet. Ha bővebben kifejtenéd jövőbeni vízhasználati elképzelésed lehet tudnék még hasznos dolgot mondani.
lalibatyo írta: Üdv
A probléma nem a szívócső hossza hanem a kút üzemi vízszintje lesz. Ha szivattyúzod a vizet akkor a vízszint lecsökken 8 méter körüli értékre ahol a szivattyú is " elfogy" és ami vizet csordogálni látsz az a kutad hozama kb 8 méteres üzemi vízszinttel. Mérd le milyen mélyre csökken a vízszint ha szivattyúzod, és erősítsd vagy cáfold meg feltételezésem és akkor lépünk tovább.

Üdv Lalibatyo!
Tanácsodnak megfelelően megmértem a vízszinteket, melyen magam is meglepődtem. A nyugalmi vízszint 2,4 m, az üzemi vízszint 3,4 m. Jelenleg még a barátom szivattyúját használom.
A tényekhez tartozik, hogy a szívó oldalon van egy kb. 8 m-es szivattyú felé emelkedő csőszakasz is, aminek elvileg nincs nagy jelentősége (olvasva a fórumon, meg ez első 20 évben így működött.). A másik dolog, ami komolyabb lehet, szintén a fórumon olvasva, vödörbe dugva a tömlő végét, másodpercenként borsónyi buborékok jelentkeznek a vízben.
A hiba és a megoldás megtalálásának reményében üdvözlettel: Szablac45
Előző 1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 54 / 157