Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 55 / 157
Előző 1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 157 Következő
Üdv
Ez jól hangzik a kút szempontjából, tehát mint hibaforrást kizárhatjuk (részben). Jó ötlet volt mmegnézni a vizet mert a buborékokkal lesz a baj. Vagy levegőt szív be valahol, ezért a szívócső állapotáról tömítettségéről meg kell győződni, remélhetőleg a lábszelep is jól működik, ki tud nyitni teljesen utat adva a víznek. A másik probléma lehet még a szivattyú tengelytömítése vagy tömítetlensége. Ha ezek kizárhatóak akkor gázos a víz amit sajnos megerősít hogy egy másik szivattyúval is problémák voltak, ha csak nem ugyanazt a szívócsövet használtátok. Ha gázos lenne a víz akkor csak önfelszívó (jet) rendszerű szivattyúval van értelme próbálkozni, vagy ha lefér a kútba akkor csőbúvárral. Elképzelhető hogy a barátod szivattyúja önfelszívó, azért tűri sokkal jobban a levegősödést.
Üdv. Lalibátyó!
A lábszelepet apám kacatjai között találtam, eddig még nem volt használva. A maiakhoz képest erősnek tűnik, 1"-os sárgaréz öntvény a háza és a csappantyúja is, gumi alátét nélkül. Jól zár, mert nem engedi el a vizet, de kérdés, hogy az áteresztő képessége mekkora. Erre eddig szintén nem gondoltam, pedig olvastam már golyós lábszelepről, ami egy norton kúthoz elegendő, de szivattyúhoz nem biztos. Lehet, hogy ez is valami ilyen kis teljesítményű? Ránézésre az áruházakban kaphatóak sem lehetnek nagyobbak. Miből tudom ezt megállapítani?
A szívóoldal tömítettségét igyekeztem a legnagyobb odafigyeléssel elkészíteni. Csak az a 8 m-es közel vízszintes szakasz ki ne babráljon velem, aminek nagy része föld alatt van.
Tisztelettel: Szablac45
Üdv
Javaslok egy próbát a vízszintes szakasz kiiktatásával ( vidd a kúthoz a szivattyút ha lehet). Nem kizárt hogy sok sok év alatt az agresszív nedves talajban korrodált a vascső.
Tisztelt Lalibátyó!
OK! Ez lett volna a következő lépésem, csak még ki kell találnom, hogy hogyan, mert elég szűk az akna, amiben a kút van (a szivattyú a pincében).
A lábszelep megfelelőségére, méretére esetleg valami ötleted lenne? Mert engem most ez fogott meg.
Üdv.: Szablac45
Üdv
Meglehetősen fent áll a víz abban a kútban emlékeim szerint így nem biztos hogy aknából kell próbálkozz. A lábszelepen szájjal át kell tudni fújni (szívni) a levegőt egy egészséges embernek és közben különösebb ellenállást nem volna szabad érezni a kis gyenge rugóerő leküzdésén kívül.
Üdv.Lalibátyó!
Jó két hete kaptam gyors választ a házi vízellátó membránjával kapcsolatban(lyukas vagy nem).Ezúton köszönöm a választ.Sajnos még nem tudtam beszerezni,ha kicserélem,beszámolok a fejleményekről.
Üdv.Jenőbá
Sziasztok!

Lalibátyó!
Egy házi vízellátó rendszer kiépítésének a közepén tartok. Nem szeretném elspórolni a dolgot.
Darabokból rakom össze, és Wilo márkájú szivattyút szeretnék venni hozzá. (Wilo-JET WJ 204 EM)

Azt szeretném kérdezni tőled, hogy mi a véleményed a Wilo-ról?
Melyik márkát lehetne páruzamban mellé állítani?

Köszi!

Üdv: RobctoR
Üdv
Úgy gondolom a Wilo ban nem fogsz csalódni, mindenképp a prémium kategóriába sorolnám és azt hiszem a Grundfoshoz áll közelebb. Az árában persze marketing is bőven van, de áll mögötte műszaki tartalom is. Ha rendeltetés szerint használod sokáig leled örömöd benne.
Üdv lalibatyo! Kérdezni szeretném,hogy mi a véleményed az 1-éve fúrt kutamról?
50mm-ámérő PVC,40-m mély,10-m geotextiliás szűrő. /Bács-megye közepén/ A rendszer : Pillanatnyilag.
LEO 180/42 Hidrófol, 15m 1" pvc,>3/4-es kerticsap / golyós/,>15m 3/4-es minőségi slag.
Víz hozam a slag végén:100 l / perc.Nyomás 3,5 bar. Homokolás:10 l vödörben 0-homokszem. Ha nincs használva a kút 2-hét -ig ,a kézi pumpa első felhúzásnál már adja a vizet. A geotextiliás szűrőtől tartok egy kicsit,felénk még nincs nagy múltja.
/vagy csak én nem hallottam róla/.
A tél beállta előtt szeretném megcsinálni az autómata öntözőt ,ahoz lett csinálva a kút. Várom a véleményedet, előre is KÖSZÖNÖM.
Üdv
Ez az "alföldi" technikával készült kút kiválóan működik ott ahová való megfelelő kivitelezés esetén. A tiédhez gratulálok, szerencsés vagy !
- Viszont sok keserűséget okoz azoknak akik elsősorban az olcsósága miatt ezt választják azokon a területeken ahol nem, vagy csak korlátozottan működik ez a technika. Nem egy helyen dolgoztunk már ahol 2-3 (rossz) is volt belőle egy telken.
Üdv lalibatyo! Köszönöm a gyors válaszod. Kifejtenéd bövebben,hogy mire gondoltál?
Mi szokott a baj lenni ezekkel a kútakkal?
Kérdezni szeretném,hogy a kút üzemi vízszintjét,hogyan tudom megnézni?
/nem emlékszem mit mondott a szaki/.
Üdv
Azoknak a problémás kutaknak amikkel találkoztam a nagy többsége ez volt, ha visszaolvasol itt is találsz bőven. Mint írtam az a baj hogy oda is ezt fúrják fúratják ahová nem való, ráadásul többnyire silány minőségben. Olcsó húsnak.... Persze vannak kivételek mint pl a tiéd. Láttam olyant hogy 7 méteres aknát kellett ásni a kútnak az elkészülte után hogy a szivattyú elérje a vizet. (az akna árából kijött volna egy normális kút csőbúvárral együtt:) Ami még baj hogy azt hiszik sokan a kút egy olyan cső aminek a vége vízben van, (pedig csak olyan talajban van ami vizet tartalmaz ) ezért aztán jelentősen túl is terhelik a kutat ami sok sok baj forrása. Arról ne is beszéljünk hogy az esetek nagy többségében sem letisztítva sem bemérve nincs a kút átadáshoz csak a tulaj jól "beetetve" hogy ez aztán fogja bírni és egyből a legnagyobb szivattyút meg is veszi amit lát a boltban ami inkább hátrány lesz mint előny az üzemeltetés során. Ami nagy hátrány hogy a vékony cső miatt a tisztítása ha szükségessé válik szinte lehetetlen így többnyire lehet fúrni a következőt.
Az üzemi szintet nem tudod megnézni mivel többnyire telibe van szívatva ez a fajta kút. ( zárt csőbe nem látsz bele ) Mérni lehet vákum mérővel, Leméred a szívó oldali vákumot amiből számítható az adott hozamhoz tartozó "virtuális" üzemi szint.
Üdv lalibatyo!
Értem a dolgot.Tehát az átmérő miatt mondjátok gyenge ,és silány minőségűnek.És ezek néhány 10.000-ft-os kútak,még a vastagok néhány 100.000-ft.A mi kisvárosunkban (mezőgazdasági terület) és a 30km-es körben szinte minden udvarban van egy.És nem hallom hogy panaszkodnának az emberek /bár akkor nem is lenne ennyi/ .Kint a határban nem kevés helyen, több hektáras gyümölcsösökét,szőlőket öntöznek velük.Ahol nincs áram ott a Tomas és Honda benzines szivattyúk is rájuk van akasztva,pedig azok nem keveset nyomnak! Ilyen szárazságban mint most van ,éjjel- nappal egyfolytában mennek,és BIRJÁK.Én emelem kalapom előttük!!!!!!!!! (lehet,hogy csak ezen a környéken) . Erre felénk a 100mm -és annál nagyobb átmérőjű kútat nem is tudok,csak nagy üzemeknél, volt Szövetkezeti kútak.Pedig ismerem a környéket kelőkép.De azokból meg 380v -os nagyon erős szivattyúkkal dolgoztak,akkorák voltak,hogy 2ember nem szívesen rakta fel a Barkasra.Azok akkorát nyomtak ,hogy a 20hl-es permetező tartály 3-4perc és teli. Ma már nem, mert ott lettek hagyva.
Üdv
Sajnálom hogy félre magyarázod és érted amit írtam.
Mégegyszer leírom : az a baj hogy ott is használják ahová nem való mert alkalmatlan a talajszerkezet a kivitelezésére. Természetesen ahol működőképesen kivitelezhető és a célnak megfelel ott teljesen felesleges drágább technológia alkalmazása háztartási célra. Viszont ez a terület elsősorban az alföldi terület, nem véletlen hogy alföldi technikának is hívják és nem véletlen hogy a Hidroszer Kiskunmajsán forgalmazza a szükséges szerszámokat eszközöket hozzá. Valószínűleg Sopronban nem adnának el belőle sokat :) De megnézném azt is hogy Biatorbágy Budaörs Érd háromszögben hány működő ilyen kút van. De mondhatnék még 100 ilyen területet. Én például vízműkutat sem tudok 1-et sem ami igy készült volna de ipari létesítményt sem ami valószínűleg nem véletlen :)
Örülj hogy ebből a szempontból szerencsés helyen laksz és nem milliókért kell 100-200 méteres kutat csináltatnod 10-30 liter / perces hozamért.
Üdv! Nem magyarázom félre,mert ott van a szövegemben, a felkiáltó jelek után,hogy lehet,hogy csak ezen a környéken.A nagyszüleim Somogy megyében,a kereszt szülők Baranyában,Unoka testvér Pest megyében élnek.Látom én is az ország többi részét.Ezeken a helyeken is olyan mélyek a nyitott kútak,hogy nem látni a vízet még lámpával sem.Tudom ,hogy ezzel a fúrási technikával nem lehetne ott fúrni,és olyan mélyre.Nálunk is a 60m alá már nem igen tudnak lemenni.Én csak azért írtam ,hogy azért van ahol jól működnek.De szerintem milliókért a másik technika sem sokat ad el lakossági célra.A Hidrószerhez csak a nagy cégek járnak vásárolni ,ahol nem számít az ár,mert olyan drága.A sógornőm ott alkalmazott.Kiskunmajsán is az összes kisker olcsóbban árulja ugyanazokat az alkatrészeket. De ezekhez a kútakhoz itt az alföldön minden kis faluban a gazdaboltban ,minden alkatrész megtalálható. Nem akartam belekötni a válaszodba ,ne értsd félre,csak én is leírtam az itteni tapasztalatokat.
ÜDV. minden szépet és jót kívánok.
Előző 1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 55 / 157