Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 57 / 157
Előző 1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 157 Következő
Üdv rolchy
Az a probléma, hogy a vízmű bekapcsol kb. 2,0 bar-ig tartja a nyomást, majd kb. 20 másodperc elteltével leesik a nyomás 1,0 bar-ra.
A nyomáskapcsolója 1,5 valamint 3,0 bar nyomás közé van állítva.

Kifejtenéd bővebben ? Vízelvétel nélkül vagy vízelvétel mellet tapasztalod ? Ha vízelvétel mellett akkor mekkora intenzitású az elvétel ? A tartály levegőnyomása mennyi a tartály víztelen állapotában ? Nyomásmérő biztosan jó és pontos ?
Sziasztok!
Az alábbi vízellátónk van a kertre:http://www.barkacsonline.hu/termek.php?termek_ID=295
feltöltjük,felszívja a vizet,amikor elkezdünk vele locsolni,csak nagyon nehezen veszi fel a nyomást,furcsa hangokat ad ki..
a szimeringre gyanakszunk,de miután Mekk Elek vagyok,nem értek hozzá,és nem szeretnék felesleges dolgot javítani..tud valaki Felsőpakony térségében szakembert,aki nem horror áron dolgozik?Gyál,Vecsés,Dél-pest...
köszönöm a türelmeteket!:)
Üdvözletem!

Az iránt érdeklődnék, hogy a szivattyúban, ami van 3 szimering, milyen irányban kell állnia a motortól indulva a szivattyúház felé? (Azaz merrefelé van a "zárt" része?)
Megmondom öszintén, nem óhajtok fél év elteltével ismét 5-6 ezer forintot a szervízben hagyni emiatt, de balga módon nem jegyeztem meg, hogy hogyan is állnak. :(

Előre is köszönöm a választ!
Üdv

A szivattyúkba szerelt szimeringeknél én az acél rugót kicserélem gumigyűrűre ( "o" gyűrű) igy az nem korrodál és sokkal tovább jó is. Az az oldal kerüljön a nagyobb nyomású oldalra amelyiken a rugó van.
Üdv ismét!

Köszönöm az infót Lalibátyó! :)
Sikerült kicserélnem, és működésre bírnom a szivattyút. Uszkve 400 Ft-ért kaptam hozzá 3 szimeringet, plusz egy éket a lapátkerékhez, mert kissé kopottas volt, ezáltal lötyögött a kerék a tengelyen.
Megjegyzem, december végén, január elején csináltattam meg szervizben, akkor még nem lötyögött a lapátkerék, meg se bírtam mozdítani, hogy leszedjem a tengelyről. :P
Viszont feltűnt, hogy az év elején beállított 2,3-as ki-, és 1-1,1 Bar-os bekapcsolási értéket nem képes elérni. Hosszas menetelés után nagy keservesen 2-2,1 Bar-ig felnyomja, de annál feljebb nem.
Kérdésem az volna, hogy lehetséges, hogy maga a lapátkerék kopott meg annyira, hogy nem képes már a nagyobb nyomásérték elérésére? Maga a szivattyú e-hónapban ünnepli 10. évét, és ezidő alatt eddig egyszer szorult szimeringcserére, az is nyolc-kilenc hónapja volt.
Vagy utalhat valami egyéb hibára is, mint pl a nyomáskapcsoló elfáradására?
lalibatyo írta: Üdv rolchy
Az a probléma, hogy a vízmű bekapcsol kb. 2,0 bar-ig tartja a nyomást, majd kb. 20 másodperc elteltével leesik a nyomás 1,0 bar-ra.
A nyomáskapcsolója 1,5 valamint 3,0 bar nyomás közé van állítva.

Kifejtenéd bővebben ? Vízelvétel nélkül vagy vízelvétel mellet tapasztalod ? Ha vízelvétel mellett akkor mekkora intenzitású az elvétel ? A tartály levegőnyomása mennyi a tartály víztelen állapotában ? Nyomásmérő biztosan jó és pontos ?

Szia Lalibatyo!

Amiket írtál, nekem kínai, de nagyjából tudok rá válaszolni, részben.
A tartályban 1,5-1,8 bar nyomás lett állítva. A nyomásmérő is jó, de szemmel láthatóan csökkent a víz sugarának nyomása. Egy ismerősöm adta a tanácsot, hogy kompresszorozzam meg, amit meg is tettem. Bevált. A nyomást 2 bar felé tartja folyamatos vízelvétel mellett. Bár nekem ez is kevés, hiszen a vízmű 4200 l/h teljesítményt bírna. kb. percenként 30 litert ad. Hogy lehetne a nyomását növelni.
Lehet, hogy az 1 collról 1,2 collra szűkítés adja a kevesebb vízmennyiséget?

Köszönöm válaszod.
Üdv
Gondolom egy periférikus szivattyúról van szó ( nem önfelszívós mert azok csúszógyűrűs tömítésűek ) . A lapátok ilyesmi kinézetűek :
lapátkerék.jpg
lapátkerék.jpg (56.65 KiB) Megtekintve 5061 alkalommal.

Mert akkor bizony valóban egy kis kopás is jelentős nyomáscsökkenéssel jár. 8-10 év már szép kor hiba nélkül egy szivattyútól és egy dícséter a kútnak is :)
vízmű 4200 l/h teljesítményt bírna. kb. percenként 30 litert ad. Hogy lehetne a nyomását növelni.
Lehet, hogy az 1 collról 1,2 collra szűkítés adja a kevesebb vízmennyiséget?

A 4200 liter (70 liter/perc) az szabad kifolyás mellett értendő tehát nem nyomáson. A 30 liter /perc az 1800 liter / óra ami akár lehet annyi is mint amennyit a szivattyúdnak tudnia kell nyomásellenében (kérdés mekkora nyomás ellenében) A kérdés megválaszolásához kellene a szivattyú karakterisztika görbéje amit nem találtam a neten, csupán egy két képtöredéket a dobozán látható szállítási grafikonról ami alapján nem tudom megmondani hogy mennyi vizet kellene szállítania 2 bar nyomás ellenében. Az biztos hogy az 1" szűkítése 1/2" ra az jelentős áramlási veszteséget okoz, főleg ha néhány tömlő gyorscatlakozó is be van még rakva a rendszerbe hiszen azokon jó ha van 6 mm-es lyuk. Véleményem szerint ha valósak a megadott teljesítmény adatok (azért mégis csak egy kínai cuccról beszélünk még ha "németesítve" is van) akkor 40-50 liter körül kellene tudjon 2 bar ellenében, ide pedig a fél coll már kevéske.Kérdés még hogy a kút tudja e ezt a mennyiséget adni ?
lalibatyo írta: Üdv
Gondolom egy periférikus szivattyúról van szó ( nem önfelszívós mert azok csúszógyűrűs tömítésűek ) . A lapátok ilyesmi kinézetűek :
lapátkerék.jpg

Mert akkor bizony valóban egy kis kopás is jelentős nyomáscsökkenéssel jár. 8-10 év már szép kor hiba nélkül egy szivattyútól és egy dícséter a kútnak is :)

Elpumps CP 103-as lapátkerekes szivattyú van a tartály tetejére biggyesztve. Igen, szerepel a képen az is, amilyen benne van. Tehát jobban járok, ha előbb-utóbb (inkább előbb) kicserélem azt is.

Köszönöm!
Üdv
A szivattyúház tömítésének a vastagsága is rengeteget számít. Ha vastag akkor kicsi a nyomás ha vékony akkor szorulhat a lapátkerék.
lalibatyo írta: Üdv !
Na ezt ki nem találltam volna hogy a hálózati víz is itt jön be pedig teljesen logikus. Ha 1,5 re nyomod a levegőt akkor célszerű lenne a gyári ( 1,4-2,8 ) as értéken hagyni a nyomáskapcsolót, de nagy csodára ne számíts pár tized bar emeléstől. A kútfúró mester sajnos rosszul tudja mert egy jól elkészített kút a " rángatáskor" sem homokolhat..............

A kút időközben már "kidolgozta" magát, a szűrőket elég kéthavonta tisztítani, de ...
Állítgathatom én a nyomás értékeket a két tartályban fel-le, meg a nyomáskapcsoló ki-be értékeit is erre-arra,
azt nem tudom elérni hogy már egyszeri wc lehúzás után is ne induljon a szivattyú.
Lehet hogy a pincében elhelyezett tartályhoz kellene elhelyeznem a nyomáskapcsolót és onnan vezérelni a szivattyút,
mert így igazából a vízellátó kis tartály a domináns, a 100l-es meg csak úgy ott van ?!
Üdv
Ha a 100 literes üzembe helyezése szakszerűen történt és nem hibásodott meg akkor nem volna szabad a jelenségnek megtörténnie. Tehát abban is kell levegőnek lenni ha membrános akkor a membrán mögötti térben ha nem az akkor a víz feletti térben a tartályon belül. A nyomáskapcsolót a szivattyú és a tartály közti csőszakaszba kell beépíteni, vagy ha membrán nélküli a nagy tartály akkor a tartály levegős részére, nem pedig a fogyasztó és a tartály közé mert az áramlási veszteség okozta nyomásesés megzavarhatja a működését.
Ha a 100 literes üzembe helyezése szakszerűen történt és nem hibásodott meg akkor nem volna szabad a jelenségnek megtörténnie. Tehát abban is kell levegőnek lenni ha membrános akkor a membrán mögötti térben ha nem az akkor a víz feletti térben a tartályon belül. A nyomáskapcsolót a szivattyú és a tartály közti csőszakaszba kell beépíteni, vagy ha membrán nélküli a nagy tartály akkor a tartály levegős részére, nem pedig a fogyasztó és a tartály közé mert az áramlási veszteség okozta nyomásesés megzavarhatja a működését.

Részben így van, mert a nyomáskapcsoló a vízellátó szivattyúja és tartálya közé van szerelve gyárilag,
de lehet hogy inkább a nagy tartály nyomását kellene figyelni és azzal vezérelni a szivattyút,
mert abban talán nem esik le olyan gyorsan a nyomás, mint a kicsiben.
Vagy, lehet hogy nem is kellene a szivattyú mellé a kicsi, mert csak bebonyolít ?

Köszönet a válaszért: Quovadis
Üdv
Néhány képpel vagy rajzzal esetleg vázolhatnád a rendszert. Szerintem a "nagy" tartályban lesz gond a levegő mennyiségével vagy a nagy tartályt rendszerbe kapcsoló szerelvények csövek idomok szűk keresztmetszetével ha a nyomáskapcsoló valóban jó helyre van építve és a két tartály párhuzamosan van a rendszerre kötve. Ha jól csináltál mindent nem "bonyolíthat" be a kis tartály.
Néhány képpel vagy rajzzal esetleg vázolhatnád a rendszert. Szerintem a "nagy" tartályban lesz gond a levegő mennyiségével vagy a nagy tartályt rendszerbe kapcsoló szerelvények csövek idomok szűk keresztmetszetével ha a nyomáskapcsoló valóban jó helyre van építve és a két tartály párhuzamosan van a rendszerre kötve. Ha jól csináltál mindent nem "bonyolíthat" be a kis tartály.

Képek vannak itt a fórumon, mert másfél éve felmerült már ez a probléma, akkor adtál is tanácsokat.
Akkoriban sikerült úgy behangolnom a rendszert, hogy csak minden második wc lehúzás után indult a rendszer.
Levegő veszteségre gondoltam én is, és felnyomtam a 100l-est 2,4-re nyitott állapotú rendszeren.
A vízellátó kis tartályában ha jól emlékszem 2,8 van.
A fotók: http://foto.ezermester.hu/?q=item/271 http://foto.ezermester.hu/?q=item/270
Előző 1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 57 / 157