Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 58 / 157
Előző 1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 157 Következő
quovadis írta: .......A vízellátó kis tartályában ha jól emlékszem 2,8 van....

Csak volt, most hogy már nem esik, nekifeküdtem a vízellátó aknának és megmértem.
A kis tartályban a víz elengedése után nem maradt semmi nyomás.
Ezt most felpumpáltam a fenti értékre és úgy néz ki megint kell két ürítés az indításhoz.
Bár, én még ezt is sokallom, vagy 100+28l tartály esetén 15l elengedése után ez már normális ?

Köszönöm a tippet a levegő nyomással kapcsolatban !
Üdv
Igen, már elékszem :)
Nyomáskapcsoló beállítás függő is a dolog ha túl kicsi a be és kikapcsolási nyomás közti különbség akkor ugyan neccesen de a 15 liter úgy ahogy jó. Azért 128 literes tartály esetén a 25- 30 liter lenne elvárható. Szerintem a levegő körül lesz a probléma és azt se feledjük hogy a kistartályból ha elmegy a levegő az többnyire a lyukas membrán miatt van. A nagyobb tartályba is kellene levegőt nyomnod és valószínűleg növekedni fog a kinyerhető mennyiség két kapcsolás közt.
lalibatyo írta: Üdv
Igen, már elékszem :)
Nyomáskapcsoló beállítás függő is a dolog ha túl kicsi a be és kikapcsolási nyomás közti különbség akkor ugyan neccesen de a 15 liter úgy ahogy jó. Azért 128 literes tartály esetén a 25- 30 liter lenne elvárható. Szerintem a levegő körül lesz a probléma és azt se feledjük hogy a kistartályból ha elmegy a levegő az többnyire a lyukas membrán miatt van. A nagyobb tartályba is kellene levegőt nyomnod és valószínűleg növekedni fog a kinyerhető mennyiség két kapcsolás közt.

A nyomáskapcsoló elég tág határokon működik, szerintem azzal nem lesz gond.
A 100l-be még nyomok levegőt és tesztelem, hogy változnak az értékek,
de a kicsibe már nem merek többet, mert van már egy pár darab lyukas membrános tartályom.
Meg nagyon erőltetni sem akarom a szivattyút, mert az is ment már el egy ilyen állítgatás után.

Még egyszer köszi a segítséget, majd referálok a fejleményekről. :)
Üdvözlet a Jó szándékú segítőknek!
Úgy látom, előbb - utóbb minden "házi vízműves" tanácsot kér. Így vagyok ezzel én is!
A vízművem (kb 20 literes) 2-3 éves, szépen bekapcsol, de percekig "hajt" amíg kikapcsol, vagy egyáltalán nem kapcsol ki. Ha beállítom a kikapcsolást párszor rendesen működik, aztán megint vacakol. Azonban ha egy kicsit megütöm, megmozgatom a nyomáskapcsoló dobozát, azonnal kikapcsol. Mi lehet a hiba? Kérnék szépen segítséget.Köszönöm!
Üdv
Hát minden körülményre nem terjed ki a hozzászóéás így elég sok megoldása lehet a dolognak. Pl nem tudjuk mennyi víz jön ki két kapcsolás közt, nem tudjuk a nyomáskapcsoló ki és bekapcsolási nyomását, nem ismerjük a típust márkát és a kút paramétereit és esetleges előzményeit a hiba megjelenésének.
A gyakoribb bajok általában: a szívócső tömítetlensége ezért egy kis levegőt is szív a szivattyú. Ellenőrizni kellene a tartályban a levegő nyomását a tartály víztelen és a szivattyú kikapcsolt állapotában. Nem kizárt hogy a nyomáskapcsoló membrán tere feltelt homokkal rozsdával ezért a rendellenes működés de az is elképzelhető hogy a szivattyú kopott ezért teljesítmény szegény. Nem kizárt hogy a fedél nincs a helyén vagy a belseje széthullóban a kapcsolódnak. Visszaolvasva többször foglalkoztunk ezzel a problémával és a tartály levegőfeltöltése és a nyomáskapcsoló beállítása is le van írva. Ha nem boldogulnál írj ismét, de azért bővebben.
Szep joestet!

Elosszor is elnezest az ekezetek hianya miatt, de telefonrol irok.
Ma vettem egy hasznalt hazi vizmuvet, amit be is kotottem egy asott kutba.
A gondom az, hogy nyitott kimeno csapnal, rendessen jon a viz, viszont ha elzarom, akkor nem sziv, es nem is kapcsol ki a nyomaskapcsolo.( kiprobaltam hordobol, innen tudom) Mivel nem ertek hozza, ezert csak gondolom, hogy talan nem lehet a tartalyba levego, ami ossze tudna menni. Van egy szelep a tartalyon, de ma nem volt nalam motorpumpa, amit talan fel kellene tolteni levegovel? Ez megoldja a problemam? Es mennyi levego kell?
A masik, hogy rossz a nyomasmero ora, hogy tudom beallitani a nyomaskapcsolot? Van egy nagy rugo, meg egy kicsi. Melyik mit kapcsol?
A valaszokat elore is koszonom!

Udv
Üdv
Tipikus jele a membrán lyukadásnak vagy a levegő hiányának a tartályban. Ok nélkül nem megy el a levegő, többnyire a membrán lyukad ki pár év alatt. Ez cserélhető és be is szerezhető.
1,5 barra kellene tölteni levegővel a membrán mögötti teret a tartály víztelen állapotában. A nyomáskapcsolót nem kellene piszkálni mindaddíg míg minden más nem működik rendesen. Visszaolvasva megtalálod miképp kell beállítani.
Koszonom, ma ki is probalom, felfujom es megirom!
Udv
Na sikerult, ugy nez ki a felpumpalas hianyzott.
A ki-be kapcsolast nem nagyon tudom beloni, mert rossz a nyomasmero, de majd beszerzek egyet.
Amugy milyen ertekre szoktak beallitani a ki-ill. bekapcsolast?
Koszonom megegyszer!
Udv
Üdv
Azért nézegesd azt a levegőt nehogy elszökjön ismét :) Általában 1,4-1,6 bekapcsolás 2,8- 3,2 kikapcsolás.
lalibatyo írta: Üdv
Hát minden körülményre nem terjed ki a hozzászóéás így elég sok megoldása lehet a dolognak. Pl nem tudjuk mennyi víz jön ki két kapcsolás közt, nem tudjuk a nyomáskapcsoló ki és bekapcsolási nyomását, nem ismerjük a típust márkát és a kút paramétereit és esetleges előzményeit a hiba megjelenésének.
A gyakoribb bajok általában: a szívócső tömítetlensége ezért egy kis levegőt is szív a szivattyú. Ellenőrizni kellene a tartályban a levegő nyomását a tartály víztelen és a szivattyú kikapcsolt állapotában. Nem kizárt hogy a nyomáskapcsoló membrán tere feltelt homokkal rozsdával ezért a rendellenes működés de az is elképzelhető hogy a szivattyú kopott ezért teljesítmény szegény. Nem kizárt hogy a fedél nincs a helyén vagy a belseje széthullóban a kapcsolódnak. Visszaolvasva többször foglalkoztunk ezzel a problémával és a tartály levegőfeltöltése és a nyomáskapcsoló beállítása is le van írva. Ha nem boldogulnál írj ismét, de azért bővebben.

Hát, először is nagyon köszönöm a hozzáértő választ. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi dolog befolyásolhatja a nyomáskapcsoló működését. Ebből is látszik, hogy nem vagyok hozzáértő.Az biztos, hogy nem agyon használt, mert hétvégi házban van és csak nyáron használom kb. 2-3 éve. A leírtak alapján a tőlem telhetőt megteszem aztán majd meglátom mi lesz. Ettől függetlenül mindenképpen válaszolok, hogy mit sikerült elérnem.
Még egyszer köszönöm!
Sziasztok!
A probléma a következő!
Van egy fúrt kutam 20m mély és 120mm az átmérője. A nyugalmi víz szint kb. 8-9m. Nem tudom mekkora a vízhozama és azt sem hogy mennyire homokos. (nem rég fúrattam és még nem sikerült kipróbálni.) Eddig egy elpumps jpv 900-as szivattyúval próbáltam a vizet felrántani úgy, hogy 15m 1" kpe csövet engedtem bele egy lápszeleppel. Na már most szegény szivattyú próbált valamit produkálni, de éppen csak ennyit sikerült neki, hogy egy 2 literes flakont megtöltsek. (Tisztába vagyok azzal, hogy a légköri nyomás miatt 9 méternél mélyebbről nem lehet szívni a vizet, mert megszakad a vízoszlop. ) Így nem is próbálkoztam tovább. Ám sokakat megkérdeztem. Volt aki azt mondta, hogy próbáljam meg 3/4-es csővel lehet, hogy akkor megy. Mondván, hogy ha szűkebb a keresztmetszet, akkor kevesebb fizet kell szívnia! Ez lenne az első kérdésem, hogy ez helyes gondolat vagy sem? (szerintem nem de nem vagyok biztos magamban)
A második kérdésem abból adódik, hogy ilyen esetekben mélykúti cső szivattyúkat szoktak alkalmazni. Azt mondta nekem az illető aki, fúrta, hogy ne tegyek bele búvár szivattyút mert rezeg és egy idő után kikezdi a csöveket és a homokot is berázza a kútba. Tehát a cső szivattyúk erősen rezegnek vagy tán alkalmas lenne erre a feladatra?
A harmadik kérdésem az, hogy egy ismerősömnek is hasonló gondja volt, de őő ezt grudfos JDF4 -es szivattyúval oldotta meg. természetesen a nyomóágat levezette kútba és bekötötte a szívó oldalba. A kérdésem az hogy valahol kapható ilyen működésű elvű szivattyú mert én nem találtam. Vagy ha valakinek van bármilyen építő jellegű javaslata a víz kinyerésére azt szívesen fogadom.
Szia
A szívócső vastagsága nem befolyásolja a szívó mélységet, csak a szállított vízmennyiséget. Ez fizika kőbe vésett törvényekkel :)
Valóban mélykúti szivattyú a megoldás és ha a kutas nem ajánlotta a rezgőst (pontosabban tiltotta ) akkor nem azt hanem lapátkerekest kell venni és az nem rezeg. Ez egyszerűbben fogalmazva annyit jelent hogy a 10-30 ezres kategória nem az 50-60 ezer feletti igen, természetesen a kút vízhozamával összhangban kell választani amit a kútfúrónak meg kellett volna mondani, hiszen ha nem kókler csinálta a kutad akkor kompresszorozta próbaszivattyúzta ami a hozam és üzemi szint megállapítást is magába foglalja.
Lebeszélnélek az un mélyszívófejes szivattyúkról legyen az bármely márka. Ha márkás akkor az árából vehetsz csőbúvárt ha kínai akkor pedig kár megvenni mert egy csomó problémát is megveszel vele.
Én azt szoktam mondani az ügyfeleknek, ha önnek pár tízezer forint ér annyit hogy télen hófúvásban a reggeli nagydolgot csak úgy tudja leöblíteni hogy előtte szivattyút szerel és légtelenít akkor vegye meg az olcsó gagyit :)
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Esetleg tudnál ajánlani? Remélem ilyenekre gondoltál? http://www.elpumps.hu/BP-18-3.php ; http://www.elpumps.hu/BP-1-4.php
Mi a véleményed erről a márkáról? Nekem ezt ajánlották.
:( sajnos nem mondta meg a víz hozamot a készítő és az üzem szintjét is csak a föld bedobásos módszerrel :(
Üdv
A 18/3 as egy felfutó népszerűségnek örvendő darab a közepes teljesítménye és főleg a 80 mm es átmérője miatt. Vékonyabb csőbe is lefér ahová pár éve még százezer feletti áron találtál csak szivattyút. Az 1/4 es az egy periférikus rendszerű szivattyú én nem preferálom ezt a rendszert. Csak kristálytiszta vízbe szabad rakni mert a homokos víz gyorsan tönkre teszi hiszen nagyon precíz illesztéssel van szerelve hogy az egy lapát is kellő nyomást tudjon produkálni. Ár érték arányban szinte tökéletes választás az Elpumps, nem beszélve a könnyen beszerezhető alkatrészeiről, ha esetleg kellene. Még nekem is maradt a szerzonról teljesen új sosem használt darab, ha érdekelne nagyon jó áron megválnék tőle.
Előző 1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 58 / 157