Szia, és megint csak köszönöm szépen a segítséget!
A gardena 5000 literes adatát természetesen nem tapasztalatból vettem, olvastam valahol (talán a lúzer manualban?).
Mindenesetre vicces, hogy a gyártó olyan installációban ad meg teljesítményadatot, hogy azt a gyakorlatban soha nem fogod tudni reprodukálni
.
A vödrös módszer viszont baromi szellemes, miért nem jut ez az embernek magától eszébe?
Szóval az új szivattyú még nagyon a tervi szakaszban van, (pl. fogalmam sincs miből szeretném megvenni), de a megbízható vízellátás fontos kérdés.
Szerintem a tisztelt szolgáltató cégek továbbra is a sokszázezer kisembertől összeharácsolt extra árrésből fogják a topmenedzsereik juttatásait finanszírozni, tehát áremelés mindig lesz, ahol lehet igyekeznék függetlenedni tőlük.
Néhány műszaki kérdésben még nagyon bizonytalan vagyok, ezekben szeretném a tanácsodat kérni.
- a vízoszlop magassága - úgy emlékszem itt olvastam a Fórumban, hogy a víz alatti szivattyúk talpa alatt minimum 1 méter víznek lennie kell - ez nálam nem mindig igaz, olykor (a Duna vízállásától függően) a teljes vízoszlop éppen csak eléri az 1 métert, annál kisebbet még sosem tapasztaltam - vajon az kevés ha úgy merítem le a szivattyút, hogy csak kb 50 cm víz marad alatta?
- a víz keménysége - a vizünk baromi kemény (nem mértem, de a kapcsolódó tárgyainkon látható vízkő mennyisége elég bizonyíték) - a Gardena eddig megbirkózott ezzel, vajon a merülőszivattyúk nem kényesebbek erre a tényezőre?
- a kihordási idő - a beruházás az eddigi infok alapján mondjuk 80 és 100ezer forint között kivitelezhető - van tapasztalatod abban, hogy az ásottkút szivattyúk átlagosan milyen kort érnek meg?
- ki-bekapcsolás és nyomáskiegyenlítés - van egy 2002-es gyártású Al-ko HW750 Orionom, ami nagyon keveset nyom, pedig csak összesen egy nyarat ment (újonnan vettem) - ennek a felújításával nem vesződnék, hanem a nyomáskapcsolóját és a tartályát (ha kell ilyen kiegyenlítő egyáltalán az új rendszerhez) felhasználnám, mit gondolsz?