Szerző:
jmedvegy » szomb. márc. 20, 2010 9:51 am
Üdv!
Én már láttam ilyen gépet, egyik ismerősömnek megvan, de igazán olyan finom munkákhoz, mint amire a honlapod alapján használni akarod, szerintem nem igazán alkalmas. Érdemes esetleg a nagy hirdetési oldalakon szétnézni, vagy fafaragó fórumokban érdeklődni ezzel kapcsolatban, tudomásom szerint mivel idehaza nem volt nagy keletje, le is vették a termékpalettáról. Bár fafaragásban nem vagyok járatos, néhány hasznos tanács.
Nem tudom, hogy és miként élezed késeid, de főleg faragókéseknél nagy hangsúlyt fektetnek a fenésre. Régebben saját vésőimet vizes kövön fentem le, de nem olyan régen kipróbáltam a polírkorongos megoldást, ennek is van pro és kontra oldalai, nekem bevált, néhány perc alatt újraélezhetem a vésőim. A régi "borotválkozós" módszerrel ellenőrizve nagyon jó eredménnyel. Bár sok helyen látom, hogy kezd visszatérni a bőrön való fenés is, több fenőgépen jelenik meg egy bőrcsíkkal bevont korong. A köszörülésnél fontos, hogy egyetlen élszalag képződjön, minden más esetben nem képezhető egységes vágóél, ami a faragást csak nehezíti. Mindamellett az egyes kések anyaga is eltérő, ezért lehet kapni 8 db kést 3000 Ft-t, míg egy magasabb minőségi kategóriában 1 db 30000 Ft, ami az él tartósságára van kihatással. Az elsőnél - - hasonló feltételek esetén - 10 perc, a másiknál 10 nap.
Amennyire tudom, fafaragás előtt néhány órával az anyagot célszerűen petróleummal átitatják, lekenik a felületet, majd zacskóba rakva pihentetik, hogy könnyebben megmunkálható legyen az anyag. A petróleum miatt a rostok kissé megduzzadnak, eltávolodnak egymástól, így könnyebbé teszik a munkát. Akár légyen az tölgy vagy éppen kőris. Utána sem hagy nyomot az anyagon.
Egy jó faragóvéső - főként ha kézi - széles hátlappal van ellátva, hogy nyomáskor a tenyereddel tud átvinni az erőt az él irányába, ha közben még az ujjaiddal is szorítanod kell, akkor a nyél kiképzés nem megfelelő. A gyári nyeleket gyakorta leszokták cserélni, ha nem felel meg a használójának, ld illesztett nyél
Illetve van a faragókés kategória, ami valóban úgy néz ki, mintha bicska volna, de azt valóban úgy is kell használni.
Végül az élezéshez visszatérve, más élszöget alkalmazunk kemény vagy puhafák esetén (Faesztergálás esetén az első 45 míg puhafánál 70 fok). Ha élszöged túl lapos, akkor kemény fa esetén az él berogyhat, törhet, ami lehet nem is veszel észre szabadszemmel, ami szintén nem 100%-os szerszámhasználatot eredményez.
Végül de nem utolsó sorban, ha nem is faragás, de még megoldást jelnthet a kis multigépek pl
Dremel használata, főleg ilyen kis méretekben verhetetlenek.
Talán a kézfájásodon is segít, és ha van némi többlet, ami a gép beszerzéséig használni tudsz, már megérte a fentieket leírni.
További szép napot!