Szerző:
bozso073 » szer. aug. 20, 2008 12:11 am
Sziasztok!
Szivattyú szerelési problémám van, pár szóban az előzményekről: 2 éve működik az öntözőrendszerem. Kezdetben (amíg nem volt automata rendszer), csak slaggal locsoltam, ehhez az erőmű egy ELPUMPS hidroforos házi vízmű szolgáltatta a vizet. Az öntözőrendszer telepítését követően azonban nem maradt elég anyagi forrás egy új szivattyú+áramlásszabályzó és nyomáskapcsoló kombinációra. Ezért a házi vízmű szolgáltatta a vizet. Ezzel eredetileg az volt a baj, hogy - bár folyamatosan működött -, amikor esett a nyomás a tartályban, a szórófejek már kisebb sugarú öntözési képet produkáltak. Ezért elkezdtem játszani az 5 utas T-idomra szerelt nyomáskapcsolóval, és addig állítgattam a be és kikapcsolási értéket, hogy majdnem azonos (kb. 3 bar) nyomásnál kapcsolt be és ki a szivattyú, tulajdonképpen folyamatosan ment, így a vízsugár mindig azonos maradt. Így működött mostanáig, amikor is kezdett vacakolni a szivattyú, illetve a nyomáskapcsolója, ezért úgy döntöttem (most már normál keretek között tudok áldozni rá), leszedem a tartályról a szivattyút és teszek rá egy áramlásszabályzót (nyomáskapcsolót): GRUNDFOS PC15. Két napig tökéletesen működött a rendszer, azonban 1 nappal ezelőtt belenéztem az aknába, és azt láttam, hogy a KPE 1"-os kötés a nyomó oldalon egy helyen szétjött (talán nem húztam meg eléggé, ki tudja). Itt kezdődött a probléma. Újra összekötöttem a csövet, amikor azonban be akartam indítani a szivattyút, leverte a kismegszakítót.
Ja, a műszaki adatok:
- Szivattyú: ELPUMPS VB25-1300W (hidrofor nélkül)
- Nyomáskapcsoló: GRUNDFOS Presscontroll PC15
- a kút csőkút, 12 m mély, vízszint már 4 m-en, tehát a vízoszlop 8 m-es (100 v. 110 mm-es átmérőjű kút)és 35l/perc vízmennyiségre van szükségem
- vezetékrendszer a mágnesszelepekig 1" KPE (6 bar)
- nyomás öntözés közben a nyomóágon 3 bar
Szóval megpróbáltam visszakapcsolni a megszakítót, de a szivattyú bekapcsolása után újra leverte azt. Leszedtem róla a PC15-t, kapott egy dugvillát, és próba, hogy beindul-e. Nem ment, újra leverte így is.
Kérdés, mi volt a probléma?
1. tényleg nem húztam meg eléggé az egyik KPE hollandit, és a nyomás szétnyomta a kötést, a zárt aknában fröcskölt a víz, a szivattyú motorjának ventilátorlapát felőli oldalán víz került bele? (egyébként leszedtem a szivattyú motorján található kondenzátordoboz fedelét és víz volt benne; hogy hogy került bele??? rejtély). Lehet, hogy a szivattyú motorja menetzárlatos lett?
2. eleje ugyanaz, vízfröcskölés, stb. és a nagy keresztmetszeten (ugye a szórófejekig nem jutott el a víz), kis ellenállással hamar kirántotta a vizet a kútból ( ami egyébként normál üzemben sosem fogyott ki, nagyon gyorsan feltöltődik), megvalósult a szárazonfutás, de ekkor meg a PC15-nek le kell állítania a szivattyút.
3. Mivel mindez nem az öntözési program ideje alatt történt, hanem a szivattyú üresjárati idejében, így azon is elgondolkodtam, hogy ha éppem nem öntöz a rendszer, a PC15 akkor is 3 bar nyomás alatt tartja a rendszert, ami torlónyomásként visszahathat a szivattyúra, azok tömítéseire is. Tehát álló helyben, amikor nincs vízelvét, de nyomás alatt a rendszer, tönkreteheti a nyomás a tömítéseket? Vagy a PC15 első pár alkalommal történő beüzemelésekor követtem el a hibát (nem akartam öntözni éppen), a reset gomb megnyomásával feltöltöttem a rendszert, de a nyomóoldalon minden zárva volt (mágnesszelep, kerti csap, vízkonnektor), így a nyomás a nyomóágban lévő manométer szerint a feltöltés elején 4 bart is elérte, bár utána a PC15 lekapcsolta a szivattyút és visszaállt 3 barra. Szóval lehet, hogy ez a többlet nyomás gallyra vágta szivattyú tömítéseit+vizet kapott a motor, ezért beállt a szivattyú? Mindenesetre most meg sem mozdul a járókerék.
Szóval nagyon úgy néz ki, hogy új szivattyú kell; most ott tartok, hogy veszek egy normális szivattyút (PEDROLLO JSWm 10MX, ezt javasolta egy öntözős ismerős), de a gondom az, hogy ne forduljon elő az újnál az előző eset. Szintén az öntözős mondta, hogy a szivattyú szívóoldali csonkjára közvetlenül tegyek egy visszacsapószelepet a torlónyomás miatt (???). Ezt azért nem értem, mert ha a szívóoldalon van a visszacsapó, akkor a szivattyú tömítéseire ugyanúgy hat a nyomás (nem beszélve arról, hogy a szívócső alján a kútban ott a lábszelep). A nyomóoldalra meg nincs értelme, mert ott meg ott van a Presscontroll, ami megint csak lezár, ha nagy a nyomás. Egy másik öntözős meg azt mondta, nem kell visszacsapószelep a szívóoldalra.
Most kinek higgyek? Vagy akár van, akár nincs visszacsapó a szívóoldalon, a bibi ott van, hogy ha Resetet nyomok a PC15-ön, akkor mindig legyen a nyomóoldalon valami nyitva (csap, mágnesszelep, konnektoron lévő slag...)? Bár ezt meg azért nem értem, mert a PC15-nek a gyárilag beállított kikapcsolási értéknél úgyis le kell kapcsolnia a szivattyút, tehát nem fordulhatna elő túlnyomás. De feltöltéskor mégis azt láttam a manométeren, hogy 4 barig is felmegy, és bár gyorsan visszaesik 3 barra, de ez a 4 bar okozhatta a tömítések tropára menését ,ami a motornak túlterhelést okozott+ha még vizet is kapott a villanymotor, ezt már együtt nem bírta?
Bocs, ha túl bő lére eresztettem, de igazából e nélkül nem lett volna teljes a kép. Most arra várnék választ, hogy a szívóoldalon a kút legaljától indulva a nyomóoldali mágnesszelepekig milyen szerelvényeknek kell lennie (kivéve a csöveket, kötéseket)?
Ezek vannak most:
1. Lábszelep szűrővel rézhálós szűrővel kombinálva
2. Szivattyú szívóoldalán is egy réz visszacsapószelep
3. Szivattyú PEDROLLO JSWm 10MX (ez már az új lesz)
4. Nyomóoldalon egy lamellás szűrő
5. Presscontroll PC15
6. Manométer
7. Golyóscsap
továbbá mágnesszelepek....stb.
Tehát az 1-7 közötti tételek mind kellenek, ha igen jó a sorrend, vagy hiányzik valami?
Illetve véleményt várnék, mi lehetett a probléma oka?
Üdv,bozso073