Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
374 hozzászólás Oldal: 11 / 25
Előző 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25 Következő
ciszternába és vashordóba való. kútba erősen ellenjavalt
Tisztelt Lalibátyó,
ásott kútból szeretném megoldani a locsolást. Korábban már kérdeztem itt, de akkor bólogatós esőztető volt a téma, most süllyesztett szórófejekkel oldanám meg. A kút gyűrűs, kb 6 méter mély és nyáron kb 1.5 méter víz van benne. Hunter MP rotator fejeket néztem ki.
Eredetileg két körre gondoltam, de ahogy a szivattyú-karakterisztikákat elnézem, lehet, hogy egyre kellene tenni? Megpróbálom leírni hogyan helyezkednek el a szórófejek és mennyit fogyasztanak (a táv a kúttól lévő távolság).
kör 1 táv (m) l/min összesen
MP3000 16 2.5
MP3000 8 5.6
MP3000 8 3.25 11.35
kör 2
MP3000 17 3.2
MP3000 9 5.6
MP3500 12 3.8 12.6

Ezeknek a szóróknak az ideális nyomás 2.8 bar (de gondolom kisebb -nem értek hozzá-, ha a sugár kisebbre van állítva, itt a legtöbb kb 85%-ra lesz állítva). A totál vízfogyasztás kb 24 l/perc. A kérdésem az, hogy egy pedrollo multi top2-vel egy körre, vagy 2 körre érdemes tenni? A másik kinézett szivattyú az al-ko 6300/4, hasonló a karakterisztikája a pedrollóhoz, ezt csatolom, mert talán nem ismered úgy, mint a pedrollót :D előre is köszönöm.
alko6300.JPG
alko6300.JPG (41.23 KiB) Megtekintve 4206 alkalommal.
Tisztelt HUOC
A Top multi 2 az 3 barra tud ebből a kútmélységből 35-40 litert. Tehát a 24 literes körből nem fog kijönni kettő csak úgy hogy a nyomás 2,4-2,5 bar környékén fog
beállni. Kérdés hogy ezzel a nyomással működnek e a szórófejek megfelelően, amit sajnos nem tudok megmondani. Az alkóval ebben a kategóriában nincs tapasztalatom, de a márka nem a kedvenceim közé tartozik. Viszont a karakterisztika alapján a nagyobb az bírná a 2 X 24 literes kört, sőt még fojtócsapot is kéne beraknod.
lalibatyo írta: Tisztelt HUOC
A Top multi 2 az 3 barra tud ebből a kútmélységből 35-40 litert. Tehát a 24 literes körből nem fog kijönni kettő csak úgy hogy a nyomás 2,4-2,5 bar környékén fog
beállni. Kérdés hogy ezzel a nyomással működnek e a szórófejek megfelelően, amit sajnos nem tudok megmondani. Az alkóval ebben a kategóriában nincs tapasztalatom, de a márka nem a kedvenceim közé tartozik. Viszont a karakterisztika alapján a nagyobb az bírná a 2 X 24 literes kört, sőt még fojtócsapot is kéne beraknod.

köszönöm a választ! elnézést, lehet, hogy nem volt tiszta a fogalmazás, meg a fórum is átformázgatta a betabulátorozott táblázatot. szóval a két kör egyenként 12-12 liter/perc, összesen 24 a kettő. nem tudom a csöveken mennyi nyomás esik. megpróbálom most szóközzel beigazítani a táblázatot. a táv a fej kúttól való távolsága.
kör 1 táv (m) l/min összesen
MP3000 16 2.5
MP3000 8 5.6
MP3000 8 3.25 11.35
kör 2
MP3000 17 3.2
MP3000 9 5.6
MP3500 12 3.8 12.6
ha így nézzük, akkor egy vagy két körre érdemes tenni a pedrollóval? (az alkót azért néztem, mert 3 év gari van rá, a pedrollóra kettő, és 10ezerrel olcsóbb, mint a pedrolló.)
huoc írta:
lalibatyo írta: kör 1 táv (m) l/min összesen
MP3000 16 2.5
MP3000 8 5.6
MP3000 8 3.25 11.35
kör 2
MP3000 17 3.2
MP3000 9 5.6
MP3500 12 3.8 12.6

a szóközöket is kivette a fórum, úh megcsinálom "" jelekkel :)
kör 1táv (m)l/minösszesen
MP3000162.5
MP300085.6
MP300083.2511.35
kör 2
MP3000173.2
MP300095.6
MP3500123.812.6
hát ez sem működött (pedig előnézetben jó volt) és törölni sem engedi a hozzászólásomat :(
Köszi hogy felsorolod részletesen a szórófejek adatait de ne haragudj ebben a napi 30 percben amit netezésre tudok szánni a kútfúró szezon közepén nem áll módomban kiszámolgatni mindent részletesen. Tehát ha 24 liter/perc akkor a túlzás lesz a nagyobb alko és a pedrollóra is kell fojtócsap. Én a 3 év garinak nem "feküdnék le" mert ha tiszta a kút vize bőven kibír többet is ha koszos akkor meg megtagadják a garit fél év múlva is.
lalibatyo írta: Köszi hogy felsorolod részletesen a szórófejek adatait de ne haragudj ebben a napi 30 percben amit netezésre tudok szánni a kútfúró szezon közepén nem áll módomban kiszámolgatni mindent részletesen. Tehát ha 24 liter/perc akkor a túlzás lesz a nagyobb alko és a pedrollóra is kell fojtócsap. Én a 3 év garinak nem "feküdnék le" mert ha tiszta a kút vize bőven kibír többet is ha koszos akkor meg megtagadják a garit fél év múlva is.

köszönöm! ez így nekem elég olyan szempontból, hogy akkor mindenképp mehet egy körre, nem kell kettőre kötni. köszi a szivattyús tanácsot!
Kedves Lalibátyó!

A segítségét szeretném kérni. Van egy 200-as csővel bélelt 3 éves fúrt kutam, ami kb 6,8 m mélyre volt fúrva, 1,5 m vízoszloppal, alsómembrános kis merülő szivattyúval meghajtva. A kút folyamatosan homokolt (sárga), így nemrég ráfúrtunk 2 métert. Mivel a 200-as cső nem mozdult, így 160-as csővel lett kibélelve (cső a csőben), 8,8 mély lett, 3,4 m vízoszloppal. A kút utána ugyanazzal a kis membrános szivattyúval lett járatva, és 9 nap után már csak 8 m mélységet mértem 2,6 m vízoszloppal. Jelenleg apró szürke homok van a vízben, de szemmel láthatóan kevesebb, mint az első formációnál.
Ezek szerint az alsó 80 cm-re behomokolódhatott? A kút "egyszerű" módon lett fúrva, semmi extra, cső alul beperforálva 110 cm-ig. Az utolsó rétegnél már kissé kavicsos-apró szürke homokos volt a kivett anyag.

Van-e erre megoldás, esetleg további mélyítés?
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves texastom
Hát először is az nem kút ami alul nem zárt, másodszor pedig a membrános szivattyú nem kútba való, hanem ciszternába vagy vashordóba. A perforáció alatt mit értünk ? Mert szűrő gyanánt a kútcsőre ilyen talajba nem kéne 0,5mm nél nagyobb résméretet használni.
Tehát amit meg lehet tenni hogy a kutad rossz legyen és tönkre menjen, azt hiszem azt meg is tetted sajnos.

Ezek szerint az alsó 80 cm-re behomokolódhatott?

Be bizony, sőt örülj hogy a szivattyúd nem esett fogságba.
Kedves lalibatyó!

Az Elpumps két terméke közül melyiket ajánlod :1/4 vagy 3/3 csőszivattyú.
18m-es kútból hozná fel a vizet és egy tartályba nyomná,ahonnan már egy kerti szivattyú viszi tovább a vizet.
Kb.minden 3.napon 1köbmétert a nyári időszakban.(a kútban 5m vízoszlop van)Nem tudom melyik szivattyú inkább mire való,nekem nagy nyomás nem kell.
Köszönöm válaszod:fitti
Sziasztok!

Segítségetek szeretném kérni, hogy ásott kutunkban lévő hidrofolhoz régi típusú 700 Wattos szivattyúmotort, olyat ami tengelykapcsolós hol lehetne beszerezni? A miénk tönkrement, tekercselés után pedig újra kifulladt.
Hello fitti
Inkább az 1/4 et de a homokos vízet nem szereti :) egyik sem !
Laci41
Ha valami képpel, pontos típus leírással megtámogatnád a kérdést lennének ötleteim talán.
lalibatyo írta: Hello fitti
Inkább az 1/4 et de a homokos vízet nem szereti :) egyik sem !

Köszönöm szépen a tanácsot!
Egy 5,4m3 medencébe felszívott vízben kb 2 evőskanál homok volt,ezzel így nem hosszúéletü?
Előző 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25 Következő
374 hozzászólás Oldal: 11 / 25