Szerző:
kertelek » pén. máj. 15, 2015 8:33 am
lalibatyo írta: kedves kertelek
Ajánlom figyelmedbe azt a válaszom amit a kérdésed előtt közvetlenül írtam. Valamint kérdezném hogy miért lenne melegebb a víz egy földbe ásott ciszternában mint egy ásott kútban ? Egyébként csodák nincsenek szivattyúban sem az ár arányos a használati értékkel a "no name" termékeknél, ahol pedig "márkásat" vesz az ember ott a marketinget is meg kell fizetni.
Kedves Lalibatyo!
Elolvastam, és 2011-ig visszamenőlegesen szinte mindet átfutottam az "Ásott kútba szivattyú, de milyet?" téma alatt.
A weboldaladat is megnéztem és egy két videót is megnéztem
Örömmel kattintottam az "amikor a szivattyú teszi tönkre a kutat" videóra, ami egy membrános szivattyú áldásos tevékenységét szemlélteti, mert abban bíztam, hogy belőle a fórumban feltett kérdésemre is választ kapok, de nem kaptam.
Igaz a videóban egy csőkút van, meg nekem hangot sem sikerült hozzá varázsolnom, meg hozzáértő sem vagyok.
Sok internetes oldalt meg idevágó írást átböngésztem már a membrános szivattyúk és kutak állaga, állagromlása témakörben és azt láttam, hogy sok hozzám hasonló laikusban felvetődött a kérdés, ami bennem is, de választ sehol nem kaptak ők sem.
Valóban tönkre teszi-e egy membrános szivattyú a kutat? Ásott kutat? A vízadó rétegeket, stb.? Milyen kútnál és talajszerkezetnél kell számítani jobban erre? Vagy csak mende-monda lenne?
A szakkereskedésekben a szivattyúkról jó esetben mindent el tudnak mondani, de az én kérdéseimet inkább olyan szakember tudja megválaszolni, aki kutakat készít, üzemeltet vagy karbantart és a gyakorlatból is érti az összefüggéseket.
Ezért is örültem, amikor rátaláltam erre a fórumra, és az itt adott válaszaidra.
Amúgy se piacon, se használtan nem vásárolnék szivattyút, mert nem értek hozzá, és a boltoktól kapott garancia biztonsága megnyugtatóbb számomra.
Márka függő sem vagyok, és osztom a nézetedet, hogy a márkásabb termékek esetében a termék árának jelentős részét teszi ki a marketingre költött költség is. Meg persze a fejlesztési és egyéb költségek is megjelennek arányosítva, de ebbe most nem mennék bele.
Olcsó beszerzési forrásként így maradnak a bevásárló központok, barkácsáruházak..., egyedi akciók.
A kutunkban a víz olyan 14,5 fokos lehet, tavaly nyáron ennyit mértem.
Ha a felszivattyúzott vizet egy (vagy több) felszíni tartályban tartom és nem öntözöm el azonnal, akkor óhatatlanul felmelegszik.
A ciszterna esetemben egy 1,5 m mély, fóliával kibélelt, fedett "gödröt" jelentene, amiben ugyan kisebb mértékben, de szintén fel tud melegedni a víz.
Ha ez a ciszterna elég nagy és több napra elegendő vizet tudok benne tárolni, akkor a frissen felszivattyúzott hideg vízzel történő keveredés ellenére is melegebb lenne benne az átlagos vízhőmérséklet, mint a 12 m mély kútban.
Köszönöm a válaszodat.