Hát ilyen tégla kutat max az eredeti mélységig van értelme mélyíteni, mert hamar tragédia lehet a próbálkozás vége. Ezek a kutak szerény igények kielégítésére készültek és néhány szerencsés esetet leszámítva arra is valók. Hozamuk vízszintjük instabil, épp akkor a legkevesebb mikor legjobban kéne öntözni. Azt kéne beosztani okosan amit ad. Esővíz belevezetése csak gyorsítja a tönkremenetelét nem kellene. Inkább zárt ciszternába kellene azt gyűjteni.
Kedves Lalibátyó!
Van egy régi gyűrűs kút, kb. 10 m mély fenékkel, kb. 1 m vízszint, ami 1 nap alatt pótlódik, ha teljesen kiürítjük, ezért a szivattyút alaposan le kell ereszteni. 10 éve vettük használatba öntözésre, akkor még alacsonyabb volt a vízszint. Kitisztíttattuk, állítólag több m3 iszapot vettek ki belőle (nem láttuk) mire leértek az eredeti fenékre. Ezután talán 2-3 m-es lett a vízszint eleinte, ami lassan csökkent. Persze évszakonként is változik. A víz szemre tiszta, üledéket nem tapasztalunk, de a szivattyúkon vékony nyálkás, talán agyagos lerakódás látszik ha kiemeljük.
Membrános szivattyúkat használtunk eddig. Egymással ellentétes véleményeket találtam a membrános rezgésének hatásáról, van aki szerit kimondottan jót tesz, mások szerint tönkreteszi az ásott kutat. Mi lehet az igazság e kérdésben?
Legutóbb Variolux (OBI) ásottkútba javallt nagynyomású (3,4 bar) búvárt vettem, ami teljesítményben megfelelt, de kétszer kellett cserélni gariban 10-20 óra használat után.
Az öntözés nem létkérdés, de azért szükséges. Azon gondolkodom érdemes-e beruházni egy rendesebb szivattyúra, pl. az itt is többször ajánlott Pedrollo Top-Multi 2-re (ami nekem műszakilag a legideálisabbnak tűnik), esetleg valamely AL-KO-ra. Javulhat-e, a kút vízadó képessége az intenzívebb kivételtől?