Szerző:
AttilaS » szer. ápr. 05, 2017 12:17 pm
Kedves szakik, de főleg Lalibátyó
Fúrt kúthoz szeretnék szivattyút venni. Jelenleg egy membrános van benne, de csak jelzésértékű a vízhozama.
A kút mért adatai:
nyugalmi vízszint: 17m
Mélység: 36m
Csőátmérő: 15cm
A kert 1200 nm, kis (kb. 1m) szintkülönbséggel. A kút a legmélyebb pontján van. Jelenleg nincs kiépített öntözőrendszer, talán egyszer majd lesz, addig is főleg slaggal öntöznék, talán dréncsővel a fákat, szórófejes megoldással a füvet.
És a kérdéseim:
- Mi a jelentősége annak, h ½ vagy ¾"-os slagot használok, ha úgyis gyorscsatlakozón keresztül teszem rá az öntözőfejet? Úgy gondolom, a gyorscsatlakozó a szűk keresztmetszet, de lehet, h tévedek.
- Nem tudom, homokos-e a kút. Nem nagyon láttam a kivett vízben, de elképzelhető, h az alján mégis van valamennyi, és nem szeretném tönkretenni a szivattyút. Ilyen megfontolásból gondoltam homoktűrő készülékre, de lehet, h feleslegesen aggódom. Hogy lehet megmérni, h mennyire homokol? Vagy van esetleg valami általános szűrő, amit rá lehet tenni a szivattyúra?
- Van ezeken a csőszivattyúkon szárazonfutás elleni védelem? A mostani membrános párszor levágta a FI-relét, úgy tudom, az nem nagyon szereti, ha szárazon van használva. A gond ugye az, h nem látom, mikor fogy el víz a kútban, tehát muszáj lenne valami védelem.
- Mi van, ha túl erős a gép? Hamarabb kimeríti a kutat? Lehet ezeknek szabályozni a nyomását? Pl. A slag végén lévő szórófej pisztolyával? Nem árt neki, ha elzárom a pisztollyal a vizet, mondjuk, amíg átmegyek a kert másik végébe? Vagy mindig le kell kapcsolni a szivattyút?
- Ezek után milyen szivattyút ajánlanátok? Max 100e-t költenék rá, de persze annyit sem, ha nem muszáj.
Előre is köszönöm a választ.
Üdv,
Attila