Szerző:
hchefi » kedd júl. 23, 2019 10:17 am
Sziasztok,
tanácsot/segítséget szeretnék kérni.
Frissen ástak nemrégiben egy kutat nálunk. 11,5m mély, 1,5m vízoszlop van benne, 80 centis a kútgyűrű átmérője. Kicsit csalódott vagyok a beruházás kapcsán (vagy lehet csak türelmetlen?), mert jelenleg 1-1,5m3-t öntözök naponta (gyep, tujasor, díszkert) és a jövőben lesznek még dolgok, amik vizet kívánnának.
Nem nehéz kiszámolni, hogy ebből a 1,5m vízoszlopból ha levonom a szivíttyú (minimum) 40 centis telepítési mélységét, plussz azt, hogy az úszókapcsolója nem engedi a szivattyú aljáig szivattyúzni a vizet, marad kb 80 centi vízoszlop, amit felhasználhatok, ami egy 400 liternyi víznek felel meg. Ez a mostani vízfelhasználásomat nagyon nem közelíti meg, mert jelenleg 1 nap alatt töltődik újra a kút. Említettem a kútásónak, hogy mélyítsünk még 1 gyűrűt, hogy nagyobb legyen a puffer, de ő azzal hiteget, hogy majd gyorsabban vissza fog töltődni a víz bele, ha rendszeresen használom. Mondjuk azzal sem vagyok kisegítve, ha napi 2x kapok 400 liter vizet.
Lejjebb engedtem a szivattyút, hogy egy kicsivel több vizet tudjak kicsikarni, most olyan 30 centire van az "aljától". Az "alja" kb 4x25 kiló szűrőkavicsot jelent, amit én öntöttem bele a kútásó javaslatára még, úgyhogy nem közvetlenül a homokos fenekét jelenti. 2x szivattyúztam eddig az úszókapcsoló megszakításáig, a fent elhelyezett üveges vízszűrőben látok homokszemeket. Nem túl sokat, de azért észre lehet venni. És ez csak 2 szivattyúzás volt még csak...
Kérdésem, hogy ez még belefér-e a szivattyú homoktűrésébe (UMBRA ACUATEC 60R), vagy inkább emeljebb feljebb egy 10 centit.
Másik kérdésem, hogy szerintetek sem érdemes erőltetni még a kútmélyítést? Napi hány újratöltődést lehet egy kúttól várni?
Előre is köszönöm a segítséget!