Szerző:
roys » szomb. máj. 20, 2017 9:15 pm
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, bocsánat ha hosszú lesz, de inkább leírom az összes rendelkezésemre álló infót. Mivel laikus vagyok, előre is elnézést az esetleges nagyon amatőr kérdésekért.
Szóval, van egy fúrt kutam (40mm-es PVC cső, tudom, de ez van...), ami 35 m mély, a nyugvó vízszint 4 méterre van a szivattyúnak helyet adó akna aljától (tehát, ha jól számolom, ebben alapból 31 liter víz van, mivel a cső belső átmérője 3,6 cm, bár ez lehet, lényegtelen adat). Az üzemi vízszintre sajnos nem tudok mit mondani, azaz a kút a kútfúró kissé leharcolt szivattyújával kipróbálva, direktben szívva a 40-es pvc csövet folyamatosan (kb. 25-30 perc) 13-14 l/perc tiszta, homokmentes vízhozamot produkált, tehát ennyi idő alatt biztosan nem esett be a fizikai korlátot jelentő 9 méter alá.
Tekintettel a relatíve alacsony vízhozamra, az öntözőrendszert több ágra tervezem bontani, melyek egymás után, szépen sorban kapcsolnak majd be. Pl. 4 db rotációs szórófej lenne a kb. 10*8 méteres füves terület 4 sarkában, de egy ágra max. 2 db-ot merek kötni. A 4 db szórófej a mágnesszelepektől 1 ill. 8 méterre (egyik ág) és 10 ill. 18 méterre (másik ág) lennének (a mágnesszelepek pedig a vízvételi helytől/szivattyútól 1,5 méterre lesznek). Ezen felül lenne még egy 36 és egy 78 méter hosszú csepegtető ág (azért ilyen hosszú, mert dupla hosszúsággal számoltam, lenne egy "visszakanyar" mindkét ág esetén), valamint lenne egy ötödik ág 4-5 db kisebb rotációs szórófejnek (épület melletti szűkebb füves rész öntözése céljából), amely ág 37 méter hosszú, az első szórófej 18 méternél lenne. A hatodik ág kerti slag csatlakoztatási lehetőség lenne, de ezt direktbe kötném, azaz, nem mágnesszelepen keresztül (használva kizárólag akkor lenne, ha a többi ág egyike sem megy)].
Terepviszonyról annyit, hogy a kút felől nézve mélységében kicsit emelkedik a szint a fogyasztók felé, ez 35 méteren kb. 30 centit jelent, nem tudom, ez pl. a csepegtetőcsövek tervezésénél jelentheti-e azt, hogy a magasabb ponton lévő végéből kellene indulnia, tehát először oda el kellene szállítani a vizet? Fontos lehet még, hogy a szivattyú fizikai helye 1 méter mélyen lévő aknában lenne, így ezt a magasságot majd le kell küzdenie nyomóágon.
Nem tudom, milyen szivattyú tudná a fenti rendszert üzembiztosan kiszolgálni, de a következőt néztem ki: Pedrollo JSWm 2CX, erre kerülne egy BRIO 2000 MT áramláskapcsoló. Ez a fentiekben leírtaknak megfelelne? Illetve - figyelembe véve a csekény vízhozamot - tudnátok rotációs szórófejeket ajánlani? Kb. 7-8 méter hatósugarút, ebből 2-2 db lenne 1-1 külön ágon (90 fokban lennének használva) és kb. 1-1,5 méter hatósugarút, melyből 4-5 db lenne 1 ágon (180 fokban lennének használva). A teljes rendszer gerincét 3/4"-os KPE csövek adnák.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!