Szerző:
flaszlo » szer. ápr. 20, 2016 12:57 pm
Sziasztok!
Csőkútszivattyú vásárlás előtt állok (első az életemben
), ehhez kérnék egy kis segítséget.
Fúrt kutam van, nem én furattam, már a kertben volt, amikor megvettem. Egy kútfúróval megmérettem most a paramétereit, ezek lettek:
22m mély, nyugalmi vízszint 8m, üzemi vízszint 9m, hozam homokolás nélkül 30 l/perc, szivattyút 15m-re javasolják tenni.
A kinyert vízzel egy kis konyhakertet locsolnék slaggal, és később kb 200nm négyzet alakú füves területet is automata öntözőrendszerrel. A slag és az automata nem menne egyszerre.
Úgy kalkuláltam, hogy legyen kb 4 bar nyomásom a felszínen, annak elégnek kell lennie. A konyhakert és a fű is közvetlenül a kút mellett van (egyik jobbra, másik balra), csőhosszból adódó veszteség szerintem elhanyagolható.
Ezt a szivattyút néztem ki:
Pedrollo 4BLOCKm 2/10
http://www.szivattyubolt.hu/pedrollo-4blockm-2-10A görbéje alapján 30 l/perc-en 5 bar-t tud, azaz ha 9m-ről hozom a vizet, marad kb 4 bar a felszínen. Sajnos elég drága....
Rengeteg márka van, fogalmam sincs ezek közül melyik milyen minőséget képvisel, a pedrollot is csak az itteni fórumbejegyzések alapján választottam. Ha esetleg a fent írt célokra valaki tudna jóval kedvezőbb árú szivattyút, akkor kérem ne tartsa magában...
Még annyit tennék hozzá, hogy megbízható szivattyút szeretnék, amit ha leküldök a kútba 5 évig rá se kell nézni. Van ezen kívül is elég barkácsolni való otthon...