Szerző:
aakos » hétf. máj. 30, 2016 5:07 pm
Tisztelt Lalibatyo!
Kiolvastam a fél internetet... 2x
(És azért sok fehér folt maradt)
Egy öntözőrendszert építek otthonra.
Adott egy fúrt kút, teljes mélység 8 méter, víz 5 métertől.
Ehhez ástam és betonoztam egy aknát, úgyhogy a fenti paraméterek kb. 1,5 méterrel csökkentek.
Adott egy elpumps házivízmű 1300W/25Liter (azt gondolom ezzel a teljesítménnyel túllőttem a célon, de az eszközt néhány éve vettem öntözésben teljesen tapasztalatlanul, engedve a marketing nyomásnak és az akció feliratnak)
Kérdések:
(mindent igyekszem magam is megválaszolni, de mindenképp szükségem van megerősítésre vagy cáfolatra egy hozzáértő egyéntől!)
1.)
25mm vagy 32mm-es KPE csövet használjak a szívó ágon? Korábban a kivitelező aki a házunkat építette 25-öst használt ezért vettem én is azt, de kezdek elbizonytalanodni abban, hogy ez jó döntés volt-e.
(azért írok mm-et, mert ezt mindig keverem... KPE esetén a belső méret számít, ezért a 32mm-es az 1"-os?)
Jelenleg a szívóágon szűrőt is használok, de korábbi hozzászólása alapján láttam, hogy ez nem ajánlott, úgyhogy ki is fogom venni. (úgyis azt gyanítom hogy szivárog.)
2.)
Nyomáskapcsoló: Jelenleg még kézi (és félautomata) öntözés van, A rendszerre kötött 2 slag vagy éppen 2 kerti szórófej teljes megnyitása mellett is megtelik a tartály és kikapcsol a szivattyú időnként. A nyomáskapcsoló beállításairól és ökölszabályairól már ezer helyen olvastam, viszont azt sehol nem írják, hogy a szivattyú és/vagy tartály mennyi nyomást bír el. Logikusan a kikapcsolási nyomást kéne fentebb tekernem, de ez azt jelenti, hogy a szivattyú a kimeneti pontok lezárása után addig fogja tölteni a rendszert, akár szereti akár nem és csak utána kapcsol ki.
(Vagy egyszerűen túlnyomást nem tudok létrehozni, mert amit a szivattyú létre tud hozni maximális nyomást, azt maga is elbírja, afölött meg egyszerűen csak nem tud majd kikapcsolni?)
3.)
Nyomás: Ha mondjuk elkezdek kiépíteni egy öntözőrendszert és mondjuk egy körön levő szórófejek összesen 40 litert vizet használnak percenként de mondjuk a szivattyú tud 70-75 liter vizet, akkor mi a helyzet? Azt értem, hogy a plusz víz feltölti a tartályt, de ha már a tartály is teli van mi van a többlet vízzel?
(Vagy egyszerűen pont erről szól az öntözőrendszer méretezése és válasszak másfajta szórófejeket, vagy használjak több fejet, hogy a két érték minél inkább közelítsen egymáshoz?)
4.)
Mágnesszelep: Jelenthet-e problémát, ha a mágnesszelepek és a szivattyú között van 10-12 méter távolság?
(Azt gondolom, hogy semmi problémát ne okozhat a zárt rendszerben ott a nyomás, hogy 10 méterrel előrébb nyitok szelepet vagy később nem számít. Mégis meg akartam kérdezni, hiszen mindenhol úgy látom, hogy rögtön a szivattyú után közel teszik a mágnesszelepeket)
Előre is köszönöm a válaszokat. És elnézést ha "hülye" kérdéseket tettem fel. Az elmúlt kb. 1 évben igyekeztem rengeteg információt összeszedni. Előtte ilyesfajta tapasztalattal egyáltalán nem rendelkeztem. Sok esetben kaptam magyarázatot a kérdéseimre az interneten olvasgatva, de sok válasz újabb kérdéseket szült, vagy csak részben adott választ a kérdéseimre.
Üdv:
Ákos