Szerző:
Abacus » vas. feb. 07, 2010 12:04 pm
Ezzel teljes mértékben egyet kell értenem.
Sokfajta műanyag létezik, a PET / PVC nemigen lenne alkalmas erre a célra.
De vannak másabb anyagok is. PP műanyagok bírják 200 fokig a strapát és meglehetősen jól ellenállnak mindenféle vegyi hatásnak. A puhább műanyagok mint pl. amiből a gyermek játékokat csinálják viszont veszélyesek, igazából akár a gyermekek nyála is kioldhat belőlük sok mérgező anyagot.
De, még ha műanyag bevonat nemis lenne megfelelő, biztosan lehetne galvanizálni. Elvégre egy nagyon vékony réteg is megtenné korrózióvédelem gyanánt.
Tulajdonképpen csak arra kívántam rámutatni hogy manapság lehetne sokmindent gyártani úgy, hogy időtálló legyen. S mégsem élnek a gyárak ilyen és/vagy hasonló megoldásokkal. Ez egy határozott és szomorú jelenség, kiállítanak mindenféle igazolásokat a minőségről, győzködik az embert hogy miféle fejlett technikákról van szó, és mégis azt tapasztaltam hogy a mai berendezések élettartama lerövidült. A kedvenc példám erre az autóm. Sokan jót kuncognak a huszonéves öreg járgányomon. Használtan vettem és elég sokat költöttem rá hogy rendbe legyen hozva. Előtte egy nagyon fiatal, állítólag korszerű és kisfogyasztású autóm volt. A tapasztalatom az, hogy igencsak szervíz igényes volt a fiatal autó, és közelsem váltotta be a kisfogyasztás hírét. A mostani öreg autómmal nagyon sokkal jobb fogyasztást produkál, és nem 3, hanem 5 ajtós. A szervizelés pedíg egyszer meglett csinálva korrektül, azóta csakis és kizárólag olajcserén voltam. Összesítve úgy kalkuláltam hogy pár év után megfog térülni a beruházás az öreg autóba. Irónikus.
Kazánnal is megjártam, a hiper-szuper átfolyásos melegvizes full extrás kazánom 2 év után rakoncátlankodni kezdett, ezért azt szépen kicseréltettem s eladtam a csere darabot. Most a felújítás elöttről maradt gázbojlerem van, s a régi kazánom. Igazából nem értem még mostse miért akartam lecserélni, tippelni sem tudok hány éve működött az előző tulajdonosnál akitől a házat vettem, s utána nálam is működött teljes mértékig.
Gyakorlatilag már fóbiám van attól ha valamire azt mondja a gyártó hogy korszerű és hosszú élettartamú.
Olyan gyanúm van hogy ezek az állítások önmagukban igazak, csak félre értelmezzük őket. Korszerű alatt azt értik hogy garanciális idő +1 óra az élettartamuk, hosszú élettartam alatt pedíglen legfeljebb azt értik hogy nagyon nagyon sokáig szidja magát az ember egy-egy ilyen termék megvásárlása után.
Node.. Vissza az eredeti témához. Sanda gyanúm hogy bojler tekintetében a házi barkácsolás leginkább veszélyes és drága, semmit hasznos alternatíva. Legjobb lenne megérdeklődni másoktól hogy melyik volt az a bojler, ami régóta és probléma mentesen üzemel másoknál. Ha van olyan ami sok embernél jól teljesítette a szolgálatot, legérdemesebb abba beruházni.