Szerző:
jmedvegy » hétf. dec. 07, 2009 9:07 pm
Üdv!
Mivel Lalibatyo gyakorlatilag szinte teljes egészében megvilágította a hibabehatárolás menetét, ehhez hozzátenni én már nem tudok.
Saját tapasztalatból annyit tennék hozzá, hogy főleg a mosógépek miatt gyakori, hogy abban az áramkörben, ahová a fürdőszoba is be van kötve, a védő kismegszakítók először csak "zizegnek", majd előfordulhat, hogy nagyobb terhelésre (ld. fűtőszál bekapcsol) nem adnak át, fázisceruzával, vagy más módon ellenőrizve viszont hibátlannak tűnnek. Célszerű a bekötéseket előzetesen meghúzni, mert lehet, hogy az idővel jelentkező átmeneti ellenállás megnövekedéséből adódóan a kötés meglazult a helyén melegedés lépett fel, rosszabb esetben már némi szikratevékenység is társul hozzá, ami a műanyagot megolvaszthatja, vagy esetenként el is szinte elszenesíti. Ezt viszont már csak akkor veszi észre az ember, amikor megtörtént a baj, vagy "amperszagot" érez.
Még egy adalék, ami így menetközben eszembe jutott.
Pár éve javítottam egy kenyérsütőt, ami szintén teljes működésképtelenséget mutatott. Átforrasztva mindenegyes nagyteljesítményt kapcsoló áramköri elemet, relék, fűtőszál bekötés stb., a gép teljesen megjavult.
Ez pusztán csak annyiban érdemleges, hogy nem biztos, hogy csak egy helyen, egy ponton fellelhető problémával állsz szemben, egy minden ponton megismételt átforrasztás, természetesen feszültségmentes állapotban, nem árthat, és nagyobb, a klf paneleken végzett méricskélés nélkül is eredményre vezethet. De egy csatlakozó vezeték-szakadás természetesen továbbra sem zárható ki, ill. javul meg ezen módon. Főleg beöntött csatlakozóknál gyakori, egyrészt a gyári alulméretezésből adódó rövid hossz miatt, hogy az állandósult feszülésből adódóan egyszerűen megszakadnak.
Sok sikert a hibakereséshez.
Ui.: Egy kukacoskodás mentes megjegyzés általam is nagyrabecsült Lalibatyo fórumtársnak: én a ház földelési ellenállását szoktam megmérni, pl érintésvédelmi felülvizsgálatnál, egy javítás során viszont valóban kardinális, hogy a megbontott védővezető a későbbiekben, a javítás befejeztével, visszakerüljön a helyére, biztosítva a szükséges érintésvédelmet.
További szép napot mindenkinek!