Szerző:
jmedvegy » csüt. okt. 27, 2016 10:46 pm
Üdv!
Könnyebb véleményezni, mint mindenre megválaszolni.
Akkor nézzük csak sorban:
szube írta: Nem vágyom a 30centis padlószintre. Hogy lehetne lejjebb vinni?
Üdv!
Az egyes oszlopok egy betongyámon, vagy alapon is felfogathatók U alakú rögzítő elemekkel, ha alsó padozat kell, azt nem kell a falakhoz, vagy a ház vázszerkezetéhez rögzíteni. A falak későbbi borítása pedig a rögzítő elemeket eltakarja.
szube írta: A padlást is használnánk, a középső oszlopsor, tetején a gerendával ezért került be a födémgerenda alá. Soknak ítéltem az 5 méteres fesztávot.
- Az anyagvastagságok is a födém terhelése miatt ekkorák. Így sem indokolt?
Nem tudom, mi az a nagy terhelés, ami miatt kell az alátámasztás, de legyen. célszerűbbnek látnám viszont, ha a szarufákhoz és a kötőgerendákhoz kapcsolódó függőleges oszlopokkal, "széklábakkal" lenne esetleg megerősítve, vagy a kötőgerenda lenne két részből kialakítva.
szube írta: Természetesen az oszlopoknál a sarkokat alul- felül kitámasztanám karpántokkal (10x10 anyag akialakított háromszög befogói 50cm lennének.
- A szarufákat vihardeszkával összekötném átlósan (colos deszkára gondoltam)
Az oszlopokon kialakított karok szépek és esztétikusak, de itt sokkal nagyobb és egyszerűbben kialakított stabilitásra gondolok. A vihardeszka az OK, értelemszerűen adja magát, viszont a sarokpontokban az ilyen házaknál a szomszédos oszlopok között célszerű egy-egy átellenes sarkot összekötő, ellentétes irányú támasz berakása. Pusztán a váz kialakítása, szelemenekkel kártyavárként fog ingani, ezt tapasztalatból mondom.
szube írta: - A tető és a fal összekapcsolásával nagyon is foglalkoztam, max nem látszik vagy full rossz, tartok tőle utóbbi...
Ránézésre rossz, kivárom a vizuálisan is értelmezhető verziót.
szube írta: Torokgerendánál a taréjszelemenre gondolosz ? Az alátámasztó kakasülő valóban hiányzik alatta és el is fordult.
Maga a taréjszelem is felesleges ekkora méretnél ?
Igen arra, bár vidékenként és használatként is változik, mert valahol a torokgerenda alatt a fogópárt értik, de ezt majd a következő órán vesszük ...
. A taréjszelemen csak nagyobb terheléseknél, szélesebb tető esetén használatos, alap esetben ritkán. Annyira nem vagyok benne a szakmában, hogy erre most konkrétan, frankóra megadjam a választ, de amennyire látom, főleg nagyobb fesztávokon kerül előtérbe a használata. Mint később említésre kerül, hogy könnyű, cserepes lemezes borítás lesz, ekkor talán még indokoltabb, hogy a födém megerősítésébe némiképp a tető is bevonható. Régebben a tetők méretezésénél főként a hó és a szélterheléssel számoltak, napjainkra az előbbi, belegondolva az elmúlt évek teleibe, azt hiszem lassan figyelmen kívül hagyható. Köszönhetően a globális felmelegdésnek, és hogy egyre inkább mediterrán vagy meleg éghajlatúra változik időjárásunk.