Sziasztok!
Pár hónapja találtam rá erre a témára, mert egy fafödémes ház egyik első emeleti lakásának felújításába vágtam bele. Nagyon sokat segítettek az itt leírtak, és személyesen Benő, akivel sikerült emailen felvennem a kapcsolatot, és rendkívül hasznos információkkal és ötletekkel látott el! Mégegyszer köszönöm!
Leírom, hogy hogy zajlott nálunk a dolog, hátha más is tud belőle okulni a jövőben.
Az alap szituáció tehát egy első emeleti (nem tetőtéri, felette padlás) lakás, teljes felújítás előtt, Sopronban. Ugyan nem nézett ki rémesen, de 50-60 éve biztos nem nyúltak hozzá, így a teljes gépészetet, csöveket stb ki kellett cserélni. Most főleg a padlózat munkálatait fogom részletezni.
Kiindulásként lézeres szintezővel megnéztem a szinteket, mivel szabad szemmel is látható „mélyedés“ volt látható egy-egy helység közepe felé. A legdurvább esetben majdnem 4cm-es különbség volt helységen belül, de a bejárat szintjéhez képest a lakás másik vége átlagosan 6-8cm-el volt lejjebb. Ezen kívül „természetesen“ minden lépésnél hangos recsegés a parkettából.
Ezek után feltárásokat végeztem a régi 2cm-es tölgyfa parketta megbontásával, hogy mégis milyen rétegrendre számíthatok; ez a következő volt, felülről lefelé:
fa parketta
deszkázat
salak / homok feltöltés
párnafák a deszkázatnak
„felső deszkázat“ a gerendán
gerenda
Ez végül a salakfeltöltésig teljesen fel lett szedve.
Az egyik szobában az előző tulajdonos laminált padlót rakatott le, ami furcsa módon szintén ugyanúgy nyikorgott nyöszörgött, mint a régi parketta. Ezt felszedve a következőket találtam, szintén felülről lefelé:
laminált padló
habfólia
osb lap / esztrich-beton vegyesen
eredeti fa parketta
... innen ugyanaz tovább lefelé, mint a többi helyen.
Ezek után meg kellett határozni az új rétegrendet, kb ekkor találtam rá erre a témára.
Megjegyzésként beszúrnám, hogy 2-3 mesterembert hívtam oda, hogy mit javasol, az összes betonozni akart volna, leginkább úgy, hogy az ablakon át pumpás kocsival benyomatják. Ha nem is veszem figyelembe a hatalmas többlet súlyt, a ház egy egyirányú egysávos utcában található, végtelen adminisztráció, kérvény az útlezáráshoz, és egyéb előre nem látható probléma miatt is azonnal elvetettem ezt a megoldást.
Szárazépítésű padlóról vagy nem is hallott egyikük sem, vagy teljesen rossz információkat tudtak róla, úgyhogy nem is erőltettem, kezdetét vette a saját kutatás.
Amiben biztos voltam, hogy aljzatkiegyenlítésként én is a Liapor Fit 1/4-et fogom használni, valamint, hogy további súlyt és persze költséget is takarítsak meg, a nagy negatív szintkülönbséget lépésálló polisztirollal emelem meg.
Jött a padló kérdése, amire a knauf vidifloor-t néztem ki én is, Benő mintájára, mivel lényegesen olcsóbb, mint a Rigips Rigidur. (rigips: 5500-6000+ /m2)
Igen ám, de arra nem számítottam, hogy az ár azóta igencsak felment, illetve, hogy milyen nehézségekbe fogok ütközni a beszerzés során. A környéken egyetlen helyen sem forgalmazzák, már bele is törődtem, hogy pestről kell szállíttatni, de egyszerűen mindenhol falakba ütköztem. A knauf-tól csak teljes kamionnyi mennyiséget lehet megrendelni, emiatt a legtöbben nemhogy nem tartanak raktáron, nem is hajlandóak rendelni, mert gondolom ilyen nagy mennyiséget nem tudnak hova tenni, és az ár is kúszott felfelé, plusz szállítás stb stb. Bruttó 4700Ft/m2-es ajánlatot kaptam rá végülis egyetlen helyről, ahol hajlandóak lettek volna beszerezni. Persze plusz szállítási költség.
Itt eljutottam arra a pontra, hogy ausztria közelsége miatt, osztrák cégektől is kértem árajánlatot. Ha már a knaufra, Liapor-ra is. Gondoltam legalább a szállításon spórolok valamennyit, de akkor jött a meglepetés: A liapor még kicsivel olcsóbb is volt (átszámítva 3000/zsák, itthon 3200, szintén csak budapesten kapható) és a knauf ugyan drágább (6000/m2) viszont ajánlottak helyette egy másik márkát, ez pedig a Fermacell. Elkezdtem kutakodni, hogy mi ez, itthon sehol nem hallottam róla, mivel Magyarországon nem is forgalmazzák. Gyakorlatilag ugyanaz mint a knauf, gipszrost lapok összeragasztva, és egymáson elcsúsztatva. 4500/m2 árat adtak rá, amit még mindig sokalltam, tovább kutakodtam, mire végül szlovákiából kaptam egy 3000/m2-es ajánlatot. Van raktáron, 1 hét alatt leszállítják. Megrendeltem.
Egész pontosan ezt:
Fermacell Estrich Element FCEE20 (2E11)
Mérete 20x500x1500mm, egy darab kb 18kg
Vettem hozzá való 19mm-es csavarokat, és ragasztót, ami jó kis 2 lyukú flakonban van, egy húzással ott van a 2 ragasztócsík, egymástól megfelelő távolságban, kényelmes volt dolgozni vele!
Polisztirol nálam is az austrotherm at-n100 lett, mindenhol 5cm-es, csak az ominózus „mély fekvésű“szobában kellett 7cm.
Liapor átlagosan 3-4 cm lett, összesen talán 60zsák fogyott el.
Kezdődött a munka, én is szerkesztettem az itt látottak mintájára egy „lehúzót“. Én 60x20-as zártszelvényt használtam sínként, reméltem az elég masszív lesz, valamint két 20x20-as összeszerkeszésével (felül hosszabb alul rövidebb) meg is volt a szerszám. Többféle méretet is készítettem a nehezen hozzáférhető helyek miatt. Ez is beváltotta a reményeket, jól használható volt.
Mértem, szinteztem, egyenlítettem, szigeteltem, padlóztam, sokáig. Ami az idő nagy részét elvitte az természetesen a kiegyenlítés, a többi szinte gyerekjáték. Csavarozáshoz én sima akkus csavarozót használtam, de nem volt olyan vészes ezzel dolgozni. Időrabló még persze amikor formákat kell kivágni a padlólapokból az akadályok miatt, de szerencsére ilyen kevés volt. Vágáshoz sima kézi körfűrészt használtam fához való fűrészlappal, valamint dekopírfűrészt az aprólékosabb „mintákhoz“. A falak találkozásánál végig habfóliát tettem le.
Ami még extra munkát igényelt, az az, hogy szerettem volna padlófűtést két helységbe. Végül erre egy költségkímélő kompromisszumos megoldást találtam ki, mégpedig, hogy ezekben a helységekben a radiátor visszatérő csövét végig kellene tekerni a padló alatt. Mivel a fermacell is használható padlófűtéshez is, már csak azt kellett kitalálni, hogy hogy helyezzem el a csöveket. Van ugyan az Austrothermnek ilyen „pogácsás“ kialakítású polisztirol rendszerlemeze, amibe csak bele kell hajtogatni a csövet, de sajnos arra nem lehet közvetlenül fektetni a fermacellt, előtte ki kéne önteni estrich-el vagy ilyesmi, ráadásul horror az ára is. Így hát beszereztem egy leginkább a modellezésben használatos szerszámot, egy hőkést, amiben a forró vágó szál tetszőleges formára hajtogatható. Ezt beállítóttam a fűtéscső formájára, és végigvágtam a cső nyomvonalát a polisztirolban. Hogy mennyire lesz hatásos, arról egyelőre fogalmam sincs, ki fog derülni.
Hát így készült az új padlózat, már erre kerültek az új gipszkarton falak.
Üdv
Tamás
Előtte:
- előtte
- IMG_7253_1024.jpg (281.3 KiB) Megtekintve 6952 alkalommal.
- fermacell
- IMG_7335_1024.jpg (186.82 KiB) Megtekintve 7067 alkalommal.
Utána:
- utána
- IMG_7458._1024.jpg (185.81 KiB) Megtekintve 7012 alkalommal.