Sziasztok, segítséget szeretnék kérni! Házamban a régi bojlert saját magam akarom lecserélni. A bojlerhez gyárilag jár egy biztonsági szelep, erről a kezelési útmutatóban is szó van, működése világos. Azonban a kezelési útmutatóhoz mellékelt rajzon külön van egy ún. visszacsapó szelep is rajzolva, amit szintén rá kell kötni a vezetékre. Ez pontosan mi? Mert a régi bojlernél sincs ilyen külön, csak az a (biztonsági) szelep, amin csöpög a víz felfűtéskor. Vagy, sejtésem szerint ezt a kettő funkciót ellátó szelep tulajdonképpen egyben található, amit adtak a bojlerhez? Tudom, hogy bojler beszerelést nem lehet amatőr alapon végezni, de a nyaralómban egy jó évtizede szintén én helyeztem üzembe a bojlert, (sőt építettem ki a teljes vízvezeték hálózatot), ott sem volt két külön szelep, csak egy, rákötöttem a bemenő vízvezetékre, plussz a villanyt a bojlerbe és üzemel azóta is rendben.
Hello !
A szelep feladata az hogy megakadályozza a (tágulás és nyomásingadozás miatt ) a melegvíz visszaáramlását a hidegvíz vezetékbe. Tehát ha tágul a víz melegítéskor akkor a visszacsapó nem engedi visszaáramlani a vizet, de a gyárilag beállított nyomásérték felett a biztonsági szelepen csepegve távozik a víz, így szabályozván a nyomást a tartályban. Nem tudom manapság milyen visszacsapó és biztonsági szelepeket adnak a bojlerekhez, de egykor a hazai Hajdú bojlereihez amit adtak az visszacsapó szelep és biztonsági szelep is volt egyben, tehát egy szerelvényt kellett beépíteni. CSak remélni tudom hogy mostanában ennél a rengeteg kapható "márkánál" ( szemét is akad bőven köztük) is így van és nem kell külön megvásárolni ezeket a szelepeket, vagy "csak" valamelyiküket.
Arra figyelj beépítéskor hogy van nyíl a szelep oldalán ami a víz útját jelöli. Ha két szerelvény lenne akkor a sorrend : hidegvíz elzárócsap, visszacsapószelep, biztonsági szelep, bojler hidegvíz bemenet.
Egyébként ha átfúvod a levegőt rajta (mert többnyire annyira könnyedén nyitnak zárnak ezek a bojlerszelepek hogy szájjal megfújva is működik) akkor csak az egyik irányba kellene átengednie.
Talán ha tennél ide képet, képeket többet tudnánk mondani.
Üdv !