Szerző:
Aannyka » szomb. szept. 25, 2021 6:55 pm
hianita írta: Kedves Szenvedő Társak!
Egy 10 emelet társasház 10. emeletén lakom 15 éve. A problémám a beköltözés óta fennáll. Nagyon zajos a fűtési rendszer a lakásomban. Rosszabb esetben állandóan, jobb esetben csak egy helyiségben. Minden fűtési szezonban szenvedünk, rendszeresen kihívom a Szetávot a csövekben keletkező áramlási zaj miatt, de igazán hathatós és hosszútávú megoldást nem eszközöltek eddig. Jelenleg az egyik szobában való lakhatásunk lehetetlenült el. Az áramlási zaj állandó, független a termosztatikus szelep állásától. 5-ös - maximális - álláson halkul, de így sem tudok aludni mellette. A szelepet elzárni sem tudom, mivel akkor erősödik a zaj. Idei évben még egy magas frekvenciájú sípolás is jött a mély áramlási zaj mellé. A Szetáv már visszavett korábban a szivattyú teljesítményén, de olyankor a lakók rögtön jeleznek, hogy alig van fűtés, és a szivattyút visszaállítják magas fokozatra. Megjegyzem, rajtam kívül szinte alig fűtenek, én pedig kényszerűségből, hogy csökkentsem a zajt, állandóan magas állásban tartom a szelepet, így az alattam levő lakásokon végigmenő csőrendszer így mindenhol meleg, és azt a lakók elegendőnek tartják. Tehát vagy zaj és meleg van a lakásban, vagy hideg és csendes a lakás, ha visszaveszik a szivattyú teljesítményét, de olyankor a lakók rögtön betelefonálnak, hogy állítsák vissza a fűtést. Mit lehet tennem ilyen esetben? A költözés nem működik, 20 évig fizettem a hitelt, újabb hitelbe nem akarok lépni, és a lakás minden helyiségét szeretném használni. Már eleve a légtelenítés - állandóan biztosítanom kell a szakembereknek a rendszer légtelenítése érdekében a lakásba a bejutást - kényelmetlen, de a fűtési szezon idején el tudom még viselni azt a pár alkalmat, de a nyugodt pihenésem évek óta lehetetlen minden fűtési idényben.
Véleményetek szerint van-e valamilyen lehetőségem arra, hogy hosszú távon orvosoljam a problémát? A fűtési rendszeren milyen jellegű átalakításra lenne szükség, hogy az erős áramlási zaj megszűnjön?
- esetleg a földszinten levő strang felszálló, lemenő ágán van-e értelme szűkíteni a csapokkal? Esetleg ha szűkítenénk a strangon, csökkenne a 10. emeleten az áramlási zaj?
- szivattyú cserére nincs lehetőség, kizárólag én szenvedek ettől a problémától, a lentebbi lakók nem, illetve a 10. emeleten lakó többi szomszéd nagyothall, őket nem zavarja az áramlási zaj, így nyilván a lakóközösség nem menne bele az esetleges szivattyúcserébe
- van-e lehetőség arra, hogy esetleg a saját lakásomban olyan jellegű átalakítást eszközöljek, ami a problémát megszünteti - a radiátor leszálló ágában már építettek golyóscsapot, illetve a felszálló ágba is, de nem csökken a zaj azok szűkítésével sem.
Köszönöm az esetleges válaszokat.
Kedves Anita és Többiek!
Én is csatlakoznék a radiátor zúgástól szenvedők csoportjába. Neked sikerült azóta megoldani a problémát? Nálam kb 3 éve ugyanez a probléma jelentkezett, ha beindul a fűtés akkor elkezd zúgni az egész lakás a fűtés miatt. A távhőt már kihívtam, állítólag nem az ő problémájuk, a társas-házi közös képviselő is csak hárít, állítólag már tavaly elkezdődött a fűtési rendszer felújítása,és idén be is fejeződött, amit én nem hiszek el, mert a zúgás maradt...Ilyen esetben mit lehet tenni?
Egyébként nálam kb 3 éve kezdődött a probléma, akkor még a régi gyári radiátorok voltak , ennek hatására le is cseréltettem az összeset 2 éve, de kb még csak rosszabb lett. Ahogy beindul a fűtés, elkezdődik ez az áramlási zaj, olyan mintha fújna benne a levegő a csövekből jön valószínűleg, de az egész radiátor átveszi és zúgnak tőle.. Akárhanyas fokozatban van mindig, ha le van zárva alul a radiátor akkor is, valószínűleg nem a radiátorból jön, mert konyhában úgyszintén zúg. Ez a kettő van ugyanazon a fűtési strangon. Engem nagyon zavar, napközben ha otthon vagyok egész nap füldugó van a fülemben mert az egész lakásban folyamatosan egy halk búgó hang van. Egyedül nyáron nincs, ha nem megy a fűtés. Az alattam felettem lakóknál voltam, náluk csendes. Fűtésszerelt hívtam de csak annyit csinált hogy ránézett a radiátorra és azt mondta azzal nincs semmi...
Minden fűtési szezonban ahogy beindul megbolondulok..Költözzek el emiatt? Azt nagyon ne szeretnék...Nem tudom mit csináljak, én nem értek hozzá és mindenki magasról tesz az egészre...
Esetleg itt valaki ismer olyan szakit aki esetleg rá tudna nézni mi lehet a probléma? Már nagyon dühít ez az egész
Anna