Szerző:
fransis69 » pén. jan. 11, 2013 5:16 pm
Plaszlo írta: zsolt128 írta: Ez csak feltevés mint lehetséges hiba , hogy esetleg híg volt a keverék!
Egyébként még nem mondtam de már egy éves a beton!Nem tudom ez számít-e valamiben.
Annyiban sokat számít, hogy ha a repedések nem nőttek és szélesedtek tovább, akkor lehet javítani, nem mozog tovább.
Véletlen akadtam erre a riposztra.
Kedves Plaszlo és zsolt128A fotók alapján tipikus hibákat látok.
1. minél vékonyabb a beton vtg. annál hajlamosabb a repedésre, felpördülésre, a laikus számára, érdekes módon szinte úgy viselkedik mint a fa, ez a "hajlam"úgy 8cm felett kezd lecsillapodni.
Az UKRÁN cement kifejezetten ilyen. Nem rossz tömegbetonnak, de vékony betont nem szabad készíteni belőle semmiképp (4...-10cm)
2. minél vékonyabb a beton vtg. annál igényesebb az un. utókezelésre. A keveréssel megkapja a kristály rácsához szükséges vizet, de ez részben, mert lefelé száraz alap, másrészt nagy a felület, elpárolog. Egy vékony beton szinte locsolhatatlan, mert, 5-10perc múlva újra szürkül a felülete, azaz ismét permetezni kellene(!)
Ezt fel lehet oldani azzal, hogy 4-6 óra múlva az elkészülte után gondosan, de mindenhol lefóliázom. Másnap alá "slagozok" és mindent megtettem, hogy jó legyen.
3. minél vékonyabb a beton vtg. annál érzékenyebb a cement mennyiségre (
belső feszültség, deformációra való hajlam) és a víz-cement tényezőre (minél vizesebb annál hamarabb kezd el repedezni, vékony rétegnél szinte földnedves beton a megfelelő, az is feladja az un. cemen-tejet a simításhoz vagy én szórok a tetejére cementes homokot, ahogy haladok és az húzom le folyton-folyvást, egy ilyen, szinte saját levében lehúzott felület annyira "vízzáró lesz", hogy az alsó rétege nem tud kiszáradni, megköt tisztességgel.
(Nincs vízzáró beton, nem létezik, azért tettem idézőjelbe).
4. Itt azt is látom, hogy a cement túl lett adagolva, de meglehetősen. Azt is látom, hogy nem volt nedvesen tartva és nagy valószínűséggel nem menet közben és folyamatosan lett elsimítva, hanem később a kötését megzavarták.
Ha előbb ráakadok a problémára, Nem javasoltam volna a kerámia lapburkolást, mert az is meg fog repedni, miért ne tenné? Az is rideg, húzószilárdság nélküli anyag, ugye?
Lehet pvc_padló vagy legfeljebb stick_mozaik padló, tört un. nova_padló, de max. 10*10 es kerámia lap, minden más néhány év alatt meg-meg reped itt ott törvényszerűen...
A fenti kitételű technológia betartása mellett már egy 20*20*4-es padlóháló is "
csodás" megoldás lett volna.
Ha még nem késő, a dologról ezeket gondolom...