Szerző:
jmedvegy » szomb. aug. 07, 2010 5:33 pm
Üdv!
Előre bocsátom, egyszer más megpróbáltam hasonlót, de az inkább csak az ötlet megpróbálása volt, másrészt a jószándék vezetett.
Tudomásom szerint mai napig megállja a helyét, de nem egyszerű gyakolat, és eltart pár napig.
A vetemedés irányát kellene elsősorban szemügyre venni, milyen mértékben hajlott el, vagy csavarodott is az anyag. Én konkrétan egy púposodást orvosoltam. Alapvetően leginkább asztalos munka, de sziszifuszisága miatt ritkán vállalják, de lehet még mester, aki belemegy, mi több legalább 2-3 nap alatt lesz kész.
Elsősorban az ajtólapot nagyon keményen le kell fogatni egy olyan részhez, hogy ne tudjon megmozdulni. Be kell jelölni, hogy az ajtó milyen vastag kerettel rendelkezik az adott irányban. A hossz mentén a keret vastagságának megfelelő furatokat kell az elhajlás mentén befúrni, majdhogynem összeérjenek. A vetemedés után még legalább 20 cm-el célszerű elhagyni. Ezt az ajtó vastagsága figyelembevételével leagalább két sorban történjen, azaz a széleség mentén 5 sort alakíttunk volna ki. Mivel sarokról van szó, a sarokponton is túl ugyanezt szükséges elvégezni, hasonló feltételekkel. Átváva az egyes furatok falét, vésővel összefüggő hornyot kell kialakítani, lehetőleg egyenletes szélességgel. A szélességnek megfelelő gyalult falapot kell a keletkezett résbe beragasztani, úgy, hogy a ragasztást követően az ajtólapot a kérdéses részen teljesen síkba tudjuk huzatni. A ragasztást megkötése után síkba lehet gyalulni, csiszolni, és jöhet a zár végső bevésése.
Ha nem lenne teljesen egyértelmú, teszek majd néhány móricka ábrát a jobb megértéshez, de gyakorlatilag arról van szó, hogy a kikönnyítéssel és új lécek beregesztásával megkönnyítjük a fa kiegyenesítését, és egyfajta "rétegelt lemezt" készítünk az adott ajtórészen.
Hát röviden egyelőre ennyi, még néhány kép később, a jobb érthetőség kedvéért.
Talán az asztalos egyszerűbb de kis részben nem kis sikerélményt okoz, és a köszönet mellé már csak ráadás.
További szép napot!