Üdv mindenkinek!én egy tóparti telekre szeretnék épiteni egy tetőteres faházat külön bejárattal cölöpökre.a ház alapterülete 5x3 m lenne amiből 3x3 m a ház és 2x3 m a terasz.ez fölött lenne 5x3 m-es szoba.200-as pvc csövet gondoltam cölöp alapnak bebetonozva csak nem tudom milyen mélyre kell leásni ás,hogy hány db kellene hozzá.abban is kérnék segitséget,hogy a cölöpökön hogy helyezkedjenek el az alapgerendák.köszönettel
Üdv!
Hogy vízben milyen mélyre kell süllyeszteni, azt nem tudom, helyi építész, vagy a környékbeliek tudják megmondani, de a méretéből adódóan ill. a jelenleg hatályos szabályok alapján lehet, hogy még építési engedély köteles is. Ez alapján derül ki, milyen hálóban vagy sűrűn kell cölöpöket leásni.
Bár hivatalból én a cölöpöket leverném, vannak erre vállalkozók, és előre gyártott, kész anyagban gondolkodnék, már a tartósság okán is. Házilag egy 2 m hosszú, 20-as csövet bevasalni és megfelelő tömörségben legyártani, lehet hogy olcsó, de nem biztos hogy jól sikerül. Gondolok itt elsősorban a belső darázsfészkekre.
Alapszabály egyébként az, hogy a gerenda toldás és keresztezésnek mindenképpen cölöpön kell kezdődnie és végződnie.
További szép napot!