Szerző:
Plaszlo » vas. okt. 03, 2010 10:48 am
Alternatív energiák.
Mai napig nincs olyan eszköz, ami az alternatív energiát jó megtérüléssel és hatásfokkal tudná hasznosítani. Nagy divat lett a sörkollektor, szinte ingyen hasznosítja a napenergiát. Sok dolgot olvastam és hallottam róla és az a nagy helyzet, hogy egyáltalán nem olyan jó. A legjobb benne az a sok finom sör, amit előtte meg kell inni.
Nem akkor adja le a hőenergiát, amikor a leginkább kellene, és ha hatásfoka sem olyan jó mint a hívők hirdetik.
A napenergia ingyen van, mindenkire egyformán süt, de a mai eszközökkel rettentő drága a hasznosítása. Komoly gépészetet és vezérlést kíván mind a napelem elektromos áramának felhasználása, tárolása, mind a napkollektor melegének megtartása, felhasználása. A napenergia elektromos árammá alakításához drága inverter kell, és sok akkumulátor, amit 2-3 évente le kell cseréni, mivel lecsökken a kapacitása. A visszatáplálásos módszer jobb, de ott speciális inverterre (még drágább) van szükség a visszatápláláshoz és az elektromos művek jóindulatára, hogy egyáltalán szóba álljon veled. A szélkerék ami megfelelő teljesítményű szintén egy vagyon, plusz a minimum 10 m magas traverz, aminek a tetején csücsül. A megtermelt áram hasznosítása, tárolása szintén mint a napelem. Magyarország kevés helyén van folyamatos és erős szél, ami megfelelő teljesítmény tudna szolgáltatni. Akkor mi marad? Az összes eszközt telepíteni. Anyagilag KO. Aki ezt meg tudja tenni, annak már nincs is szüksége rá, maradnak a kísérletező kedvű emberek és a megszállottak.
Ezek még mindig nem a kispénzű, leginkább rászoruló rétegnek az alternatívája.
Természetesen jók ezek a kezdeményezések és szükség is van ezekre, mert egyszer kitalálják, feltalálják az igazán jó, széles körben elérhető eszközöket, de a mai állás szerint igen szűk réteg engedheti meg magának.
Persze nagyon jó példák is vannak: Óbudai faluház tetejére telepített hőkollektor, kollégiumoknál, intézményeknél alkalmazott megoldások mind jók, de nagy volumenben bizonyára jobb a megtérülése, mint egyénileg. Itt nálunk földhő hasznosítású fűtéssel próbálkoznak, de ahogy hallottam a végén nem sokkal lesz olcsóbb ez a fajta melegvíz szolgáltatás, mint a sima gázos fűtés. Ilyen volumenben óriási szennyezőanyag megtakarítással lehet számolni, de azt se felejtsük el, a szivattyúk amik felhozzák, majd visszapumpálják a földbe a forró vizet és továbbítják az épületek között, mennyi elektromos áramot fogyasztanak, amit szintén fosszilis energiából állítanak elő. Ez megint csak azt mutatja, akinek nincs már most sem pénze, nem fog tudni környezettudatosan élni a szelektív hulladékgyűjtésen kívül.
Nem vagyok pesszimista és negatív, engem is foglalkoztat a téma, de minduntalan a financiális része állít meg a tervezésben. Talán még a hőszivattyús megoldás lenne a legjobb, de hát ha jó hatásfokot szeretnék elérni, akkor mélyen kéne a nem mély zsebembe nyúlnom.
Egy másik topicban cseréltünk eszmét fűtési megoldásokban és akkor Lalibátyó hívta fel a figyelmemet, hogy már vannak olyan inverteres klímák, amik -15 fokig is képesek fűteni. El voltam maradva, az enyém +5 fok alatt már csak fújdogál, de nem fűt. Ez már lehet egy alternatíva, ha a mostani klímámat le kell majd cserélnem, már ilyet fogok venni, az átmeneti időszakban nem kell gázt használnom. Itt is csak az a gond, ha minden szobában meleget akarok, több készüléket kell telepíteni, megint sok pénz az induláshoz (bár itt még lehet lépésenként is beruházni). Ebben az esetben már érdemes a melegvizet előállító hőszivattyúban gondolkodni, amivel a központi fűtés és a melegvíz (HMV)is mehetne, de akkor megint kezdődik a beruházási spirál: hőtároló puffertartály, + közös vezérlés és összekötés a gázkazánnal, ami még nincs ilyenre felkészítve, ergo új kazán is. No de, hol marad akkor a hűtési funkció nyáron? Korszerű falfűtéssel megoldható lenne, a falakban lévő csövekben hideg vizet cirkuláltatni (ezt megint ki kellene építeni), vagy plusz gépészettel beltéri egységekkel megoldani a hűtést. Akkor megint csavarjunk egyet rajta, a hűtésnél felszabaduló meleget fogjuk meg és hasznosítsuk a HMV előállításához. Megint gépészeti és vezérlési kérdés, + plusz ennyi melegvízre nincs szükség. Ez egy komplett rendszer kiépítésénél nem probléma, a hőszivattyú rendszerek fel vannak készítve ezen igények kiszolgálására, de mikor fog ez megtérülni?
Sajnos ezek csak látszólag egyszerű dolgok: befogom -> hasznosítom.