Szervusztok !
Fa ablak felujitassal kapcsolatban kerem a segitsegeteket.
Terveim szerint amint elkezdem a munkat, fenykepekkel feljegyzesekkel folyamatosan tajekoztatom a nagykozonseget.
Igy amikorra sikerul befejeznem a felujitast egy komplett "hogyan-csinald" dolog kerekedne az projektbol.
Mar el kezdtem keresgelni a muanyag nyilaszaro gyartokat es kivitelezoket amikor megvilagosodtam: Miert is ne probalhatnam meg felujitani a mar meglevo ablakokat?
Mert altalaban orulok ha valami uj es jol mukodo kerul ebbe a viszonylag regi lakasba, de azert csak jolesik neha sajat kezuleg torodni a dolgokkal, nem csak egy vasarlasi, kivitelezesi szerzodesre odafirkantanom az elnokit
Igaz, hogy az elso laikus szemmel tortent atvizsgalas utan a "borzaszto" jelzovel illettem az ablakot, de ahogy vegigolvastam egy-ket forumot, megneztem par youtube-ra felpakolt videot felujitasokkal, restauralassal kapcsolatban osszeallt a kep, hogy ez meg nagyon tavol van a kidobasra itelt allapottol.
Hogy milyen fajta fabol keszult azt nem tudom.
De a kovetkezo munkamenetet osszeallitottam magamnak:
Gitt eltavolitasa, ablak kiemelese
Regi festek lekaparasa, regi hezagtomito szalag eltavolitasa, felulet csiszolasa
Szerelekek eltavolitasa
Korhadt, peneszes reszek "kicsiszolasa", gyalulasa
Por es zsirmentesites
Favedo-gombaolo szerrel kezeles
Mas elfoglaltsagot talalni amig megszarad
Folyekony fa hasznalata a repedesekhez, egyenetlen feluletek "kisimitasahoz"
Keret kulso resze es a fal kozotti resek tomitese
Finom csiszolas
Alapozo festek felvitele
Felujitott szerelekek visszaszerelese uj kotoelemekkel
Uveg behelyezese, gitteles
Fedo festek, illetve a kulso oldalakra UV-vedo festek felhordasa.
Szigetelo gumicsik huzas
Fenykep keszites, forumra feltoltes, vigyorgas, gratulaciok fogadasa
Kerdeseim:
> Mit szoltok a tervezethez? Jo a sorrend? Esetleg valamit kifelejtettem?
> Gonbaolo-favedo-porustomito szer kerdese: Lenolaj-lakkbenzin koktel? Netan Lignotol QBM?
Vagy Bitimpex SoluGuard? Utobbi ket szert is lehet ecsetelessel felhordani a kezelni kivant faarura. En ezt szurtem le az adatlapokbol.
> A fal es a tok kulso resze kozotti reseket is meg szeretnem szuntetni. Kerdes, hogy mivel tudom elintezni?
Mester Esoallo Akril tomitot talaltam ami leiras alapjan megfelel erre a celra. Mit szoltok hozza?
> Az uveg "belso"felere, tehat arra az oldalra ami rafekszik a fara (pontosabban annak az oldalnak a szeleire) mit javasoltok?
Netalantan folyekony fat? Vagy valamilyen szilikon ragasztot?
Hogy miert gondolom hogy jo lenne valami kitolto materiat oda varazsolni? Egyreszt hogy a "rafekves" hezagmentes legyen, masreszt szeretem az ilyen kenyes dolgokat tulbiztositani: nehogy kiessen az uveg; inkabb fogja errol az oldalrol is ragaszto ne csak a gitt.
Lehet tul komplikaltam es eleg egy vekony reteg gitt oda is?:) Vagy ide is jo az Esoallo Akril?
> Zsirmentesitest mivel vegezzem ?
> Gyarto/termek ajanlasokkal is segithettek a szerek kozt eligazodni.
Peldanak okaert En a Poli-farbe altal gyartott lenolajat neztem ki, de hogy megfelelo-e vagy sem? Nem tudom:)
Ugyan igy fogalmam sincs melyik alapozo, festek, UV-festek es gitt tipus az ami megfelelo ehhez a munkahoz.
A szettben arult – tehat vedo-alapozo-fedo – festekekkel lehet elkerulni a meglepiket. Eddig rendben van. De meg igy is a boseg zavara figyel be:)
Mivel feher szinure terveztem festeni mind a kulso mind a belso reszeket az hogy egyes favedo szerek vagy alapozok mennyire emelik ki vagy nyomjak el a fa mintazatat szamomra lenyegtelen.
A lenyeg, hogy megvedjek a fat.
> A alabb felsorolt szerszamokat, eszkozoket ugy gondolom szukseges beszereznem, ha valamit kifelejtettem kerlek szoljatok:
Spakli
Asztalos veso
(Haromszog penges) Festekkaparo
Csiszoloblokk + csiszolopapirok
Suru sortes escsetek
Takarofolia
Szemvedo
Maszk
Favedo
Alapozo
Fedofestek
Folyekony fa
Fal es tok kozotti resekhez tomito materia
Gitt
Uvegezos haromszog szegek
Ragaszto szalag
Hezagolo, szigetelo gumiszalag
> Holegfuvo es rezgocsiszolo is jo lenne, de tekintve hogy minimal koltsegvetesbol szeretnem kihozni a projektet elobb megprobalkozok a kezi eszkozokkel.
Bar a beszerzesuk azert sem lenne rossz befektetes, mert ha sikerul igenyesen kiviteleznem a felujitasi munkalatait ennek az egy szem ablak-szettnek, akkor a lakas tobbi ablakat is (amibol van jo par:) felujitanam.
Mit mondtok az alabbi csodagepekre (azon kivul hogy vegyel Boscht:)
Extol 2000W holegfuvo ~ kb 3500 magyar penz http://www.szerszammester.hu/spd/6/Exto ... fuvo_2000W
illetve
Extol 135W rezgocsiszolo ~ kb 5000 penz
http://gude.unas.hu/spd/407111/Extol_cr ... W_135W_rez
Hirtelen ennyi
Varom valaszaitokat, kommentjeiteket!
Szep napot Nektek!
Fa ablak felujitassal kapcsolatban kerem a segitsegeteket.
Terveim szerint amint elkezdem a munkat, fenykepekkel feljegyzesekkel folyamatosan tajekoztatom a nagykozonseget.
Igy amikorra sikerul befejeznem a felujitast egy komplett "hogyan-csinald" dolog kerekedne az projektbol.
Mar el kezdtem keresgelni a muanyag nyilaszaro gyartokat es kivitelezoket amikor megvilagosodtam: Miert is ne probalhatnam meg felujitani a mar meglevo ablakokat?
Mert altalaban orulok ha valami uj es jol mukodo kerul ebbe a viszonylag regi lakasba, de azert csak jolesik neha sajat kezuleg torodni a dolgokkal, nem csak egy vasarlasi, kivitelezesi szerzodesre odafirkantanom az elnokit
Igaz, hogy az elso laikus szemmel tortent atvizsgalas utan a "borzaszto" jelzovel illettem az ablakot, de ahogy vegigolvastam egy-ket forumot, megneztem par youtube-ra felpakolt videot felujitasokkal, restauralassal kapcsolatban osszeallt a kep, hogy ez meg nagyon tavol van a kidobasra itelt allapottol.
Hogy milyen fajta fabol keszult azt nem tudom.
De a kovetkezo munkamenetet osszeallitottam magamnak:
Gitt eltavolitasa, ablak kiemelese
Regi festek lekaparasa, regi hezagtomito szalag eltavolitasa, felulet csiszolasa
Szerelekek eltavolitasa
Korhadt, peneszes reszek "kicsiszolasa", gyalulasa
Por es zsirmentesites
Favedo-gombaolo szerrel kezeles
Mas elfoglaltsagot talalni amig megszarad
Folyekony fa hasznalata a repedesekhez, egyenetlen feluletek "kisimitasahoz"
Keret kulso resze es a fal kozotti resek tomitese
Finom csiszolas
Alapozo festek felvitele
Felujitott szerelekek visszaszerelese uj kotoelemekkel
Uveg behelyezese, gitteles
Fedo festek, illetve a kulso oldalakra UV-vedo festek felhordasa.
Szigetelo gumicsik huzas
Fenykep keszites, forumra feltoltes, vigyorgas, gratulaciok fogadasa
Kerdeseim:
> Mit szoltok a tervezethez? Jo a sorrend? Esetleg valamit kifelejtettem?
> Gonbaolo-favedo-porustomito szer kerdese: Lenolaj-lakkbenzin koktel? Netan Lignotol QBM?
Vagy Bitimpex SoluGuard? Utobbi ket szert is lehet ecsetelessel felhordani a kezelni kivant faarura. En ezt szurtem le az adatlapokbol.
> A fal es a tok kulso resze kozotti reseket is meg szeretnem szuntetni. Kerdes, hogy mivel tudom elintezni?
Mester Esoallo Akril tomitot talaltam ami leiras alapjan megfelel erre a celra. Mit szoltok hozza?
> Az uveg "belso"felere, tehat arra az oldalra ami rafekszik a fara (pontosabban annak az oldalnak a szeleire) mit javasoltok?
Netalantan folyekony fat? Vagy valamilyen szilikon ragasztot?
Hogy miert gondolom hogy jo lenne valami kitolto materiat oda varazsolni? Egyreszt hogy a "rafekves" hezagmentes legyen, masreszt szeretem az ilyen kenyes dolgokat tulbiztositani: nehogy kiessen az uveg; inkabb fogja errol az oldalrol is ragaszto ne csak a gitt.
Lehet tul komplikaltam es eleg egy vekony reteg gitt oda is?:) Vagy ide is jo az Esoallo Akril?
> Zsirmentesitest mivel vegezzem ?
> Gyarto/termek ajanlasokkal is segithettek a szerek kozt eligazodni.
Peldanak okaert En a Poli-farbe altal gyartott lenolajat neztem ki, de hogy megfelelo-e vagy sem? Nem tudom:)
Ugyan igy fogalmam sincs melyik alapozo, festek, UV-festek es gitt tipus az ami megfelelo ehhez a munkahoz.
A szettben arult – tehat vedo-alapozo-fedo – festekekkel lehet elkerulni a meglepiket. Eddig rendben van. De meg igy is a boseg zavara figyel be:)
Mivel feher szinure terveztem festeni mind a kulso mind a belso reszeket az hogy egyes favedo szerek vagy alapozok mennyire emelik ki vagy nyomjak el a fa mintazatat szamomra lenyegtelen.
A lenyeg, hogy megvedjek a fat.
> A alabb felsorolt szerszamokat, eszkozoket ugy gondolom szukseges beszereznem, ha valamit kifelejtettem kerlek szoljatok:
Spakli
Asztalos veso
(Haromszog penges) Festekkaparo
Csiszoloblokk + csiszolopapirok
Suru sortes escsetek
Takarofolia
Szemvedo
Maszk
Favedo
Alapozo
Fedofestek
Folyekony fa
Fal es tok kozotti resekhez tomito materia
Gitt
Uvegezos haromszog szegek
Ragaszto szalag
Hezagolo, szigetelo gumiszalag
> Holegfuvo es rezgocsiszolo is jo lenne, de tekintve hogy minimal koltsegvetesbol szeretnem kihozni a projektet elobb megprobalkozok a kezi eszkozokkel.
Bar a beszerzesuk azert sem lenne rossz befektetes, mert ha sikerul igenyesen kiviteleznem a felujitasi munkalatait ennek az egy szem ablak-szettnek, akkor a lakas tobbi ablakat is (amibol van jo par:) felujitanam.
Mit mondtok az alabbi csodagepekre (azon kivul hogy vegyel Boscht:)
Extol 2000W holegfuvo ~ kb 3500 magyar penz http://www.szerszammester.hu/spd/6/Exto ... fuvo_2000W
illetve
Extol 135W rezgocsiszolo ~ kb 5000 penz
http://gude.unas.hu/spd/407111/Extol_cr ... W_135W_rez
Hirtelen ennyi
Varom valaszaitokat, kommentjeiteket!
Szep napot Nektek!