Szerző:
zombolyag » hétf. aug. 06, 2012 6:44 pm
Sziasztok!
Tanacsot szeretnek kerni regi, 60-as evekben epult csaladi hazunk fodem szigetelesehez.
Atolvasgattam a korabbi tanacsokat, azt hiszem megertettem a lenyeges pontokat, ezeknek a fontos lepeseknek a megvalositasahoz szeretnek segitseget kerni.
A fodem felepitese:
Beton gerendak kb. 1 meteres kozokkel. A gerendak kb. 5cm szelesek, 25cm magasak. A gerendak kozott beton talcak vannak, a talcak salakkal feltolve egeszen a beton gerendak tetejeig.
A terv az, hogy a salakot lehordanank, es az igy kialakult 1 meter szeles, kb. 4,5 meter hosszu kozoket parazaro foliaval (esetleg hotukros teli tetofoliaval) leteritenenk, majd arra teritenenk 20cm vastag uveg vagy kozetgyapotot. Annak a tetejere paraatereszto folia (vagy geotextil), majd 5cm vastag, gyalulatlan pallok, amik a beton gerendakon fekszenek. Pallok kozt 1cm res a szellozes biztositasa celjabol.
Peremfeltetel, hogy a kialakitando feluletnek jarhatonak kell lennie (lim-lom tarolas, de nem lesz beepitve), valamint a padlas belmagassagat nem szeretnem csokkenteni, mert igy is eleg alacsony, csak gornyedve lehet jarni benne. Ja, es ne legyen tul draga
A haz B30-as teglabol epult. Uj nyilaszarok, homlokzati szigeteles nincs (esetleg lesz, ha lesz ra penz a kesobbiekben...)
Es itt jonnek a kerdeseim:
- parazarol foliat gondolom nem eleg csak az 1 meter szeles "arkokba" beleteriteni es kihagyni a gerendakat, hanem egybefuggo, gerendakon is ativelo foliazast kell megvalositani? Ha a foliat rateritem a beton gerendara is, nem fog kiszakadni, amikor a pallot rafektetem?
Megprobalom lerajzolni mire gondolok:
________ ][ _________ ][ _________
A vonal a folia, ez ][ pedig a gerenda. A folia csak a gerendak kozott van leteritve kb. 1 meter szeles csikban.
A masik, foliaval teljesen letakart valtozat:
```````` ___
``````````___
________/ ][ \_________/ ][ \_________
Itt a foliaval beboritom a gerendakat is. Itt tartok attol, hogy ha a gerendakra majd rarakom a pallot, az kiszakitja a foliat. Melyik a javasolt elrendezes? Illetve a masodik esetben hogyan akadalyozzam meg a folia kiszakadasat?
Es ugyanez a kerdes ervenyes a geotextil teritesre is. Csak gerendak koze? Gerendakra is? Nem szakitja ki a pallo?
Kovetkezo problemam a beton gerendak altal kepzett hohid. Ha a szigetelo anyagot csak a meter szeles, salaktol megtisztitott arkokba fektetem, majd a gerendakra a pallot, akkor a beton gerenda szigeteletlen marad, hohidakat kepezve a szigetelesben. Ez ellen mi lehet az orvossag?
Ti milyen szigetelesi modot/modszert javasolnatok?
Udv!